Yeni Yıl

28 Ağustos 2009 Cuma





Bu tarif kardeşim Derya'ya ait.Yapmışlar, afiyetle yemişler, sonra da bana gönderdiler resmini, bana da bloga koymak düştü:))
Malzemeler:
1 adet şeftali
1 dilim karpuz (kaşıkla çıkartılacak içinden)
1 adet armut
1 adet muz
1 salkım siyah üzüm

Yapılışı:
Bütün meyveler doğranır, karpuzdan kaşık kaşık çıkarılır, üzüm de tanelere ayrılır ve kuplara dizilir.Üzerine Dr.Oetker'in kaymak tadında krem şantisi hazırlanıp sıkılır ve servis yapılır.
Afiyet olsun...

25 Ağustos 2009 Salı




















Bu tatlıyı, bizi iftar davetine çağıran yeğenim için yapmıştım. Tarif Portakal Ağacına aittir. Benim yaptığım tek değişiklik margarini yarı yarıya azaltıp onun yerine ayçiçek yağı ilave etmem. Her ne kadar şekilleri bana göre çok düzgün olmasa da tatlıyı yiyenler çok beğendiler, hatta iki yaramaz ufaklık, kendilerine kalmadı diye bayağı mızmızlandılar...


Malzemeler:
1 peket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
2 yumurta
4 su bardağı un
1 çay kaşığı vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu


Şerbeti için:
4 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu
Üzerleri için fındık

Yapılışı:
Margarin ve pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar karıştırılır. Yumurtalar kırılıp tekrar karıştırılır, diğer malzemeler de ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve kağıt serili tepsiye aralıklı olarak dizilir. Her bir topun üzerine, hafifçe yassıltarak birer fındık batırılır. Sıcak fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Şerbeti için şeker ve su kaynatılır, biraz yoğunlaşmaya başlayınca içine limon sıkılır ve beş dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Şekerpareler biraz ılıyınca şerbeti üzerlerine gezdirilir ve bir tepsi kapatılarak şerbeti çekmesi beklenir.
Afiyet olsun...

Not:
Burada dikkat edilecek konu; malzemenin birinin sıcak birini soğuk olarak kullanılması.Ben önce şerbeti hazırlayıp soğuması için bir kenarda beklettim ve şekerpareleri pişirdiğimde, soğumuş olan şerbeti 5 dakika kadar sonra üzerlerine gezdirdim.

24 Ağustos 2009 Pazartesi

















Malzemeler:

2 adet şeftali (olgun ama sertçe)
1 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
yarım çubuk tarçın
yarım limon
dondurma (tercihen kaymaklı)

Ahududu Sosu:
1 su bardağı ahududu
1 yemek kaşığı nişasta
1-2 damla limon suyu
yarım kahve fincanı su
Yapılışı:
Su, şeker, limon, tarçın ve şeftali çekirdekleri bir tencerede şerbet kıvamına gelene dek kaynatılır.İkiye kesilen şeftaliler, çekirdek yatağı alta gelecek şekilde bu şerbetli karışıma konur ve her iki tarafları yumuşayana dek (kabukları soyulacak kıvama gelmeli) kısık ateşte pişirilir.Ateşten alınır ve soğumaya bırakılır.
Soğuyan şeftalilerin kabukları dikkatlice soyulur.
Bir başka kapta blender'dan geçirilen ahududular bir kaç damla limon suyu, nişasta ve yarım kahve fincanı su ile sos kıvamında pişirilir.Pişen sos saydamlaşmaya başlayınca ocaktan alınır.
Servis tabağına bir yarım şeftali, üzerine 1-2 top dondurma konur.En üste de sostan gezdirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun...

23 Ağustos 2009 Pazar

















Bu tarifi hem evdeki bayat ekmekleri değerlendirmek için, hem de eşim arka arkaya diş çekiminden sonra yumuşak taneli yemek yemek zorunda olduğu için yaptım.Yani bir nevi hasta çorbası!Çorbayı yapıldığı gün tüketmenizi öneririm.Sonraya kalınca ekmeklerin kıtırlığı kalmıyor, yani çorba içinde iyice yumuşuyor.Ama yapıldığı anda üzerine dökülen kızdırılmış biber ve yağ çok ayrı bir lezzet veriyor.Tarifte normal ekmek kırıntısı kullanılmış ama ben fırınlayıp hafifçe kızarttığım ekmek kırıntısı kullandığım için hafif kavruk ekmek kokusu çok hoş oldu.

Malzemeler:
1 nescafe fincanı ekmek kırıntısı (kavrulmuş)
1 nesface fincanı süzme yoğurt (yağlı)
2 paket et suyu (ben ev yapımı tavuk suyu kullandım)
2 yemek kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
4 su bardağı su

Yapılışı:
Yoğurt, su, tavuk suyu ve ekmek kırıntıları bir kapta karıştırılır.Ocakta kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir (yoğurtlu çorba yapar gibi).Birkaç taşım kaynatılır ve ocaktan alınır.
Bir tavada tereyağ ve kırmızı biber hafifçe kızdırılır, çorbanın üzerine dökülür.Tuzu katılır ve sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...
















Bu lezzetli tarif Sevgili Yetur'a ait.

Malzemeler:
2 adet tavuk göğüs eti
4 adet kırmızı biber (salçalık) (közlenmiş ve soyulmuş)
3 diş sarımsak
1 çay bardağı ekmek içi
birer çay kaşığı karbonat, tuz, pul biber, kekik

Yapılışı:
Tüm malzemeler incecik kıyılır ve yoğrulur, veya biraz irice olmak şartıyla rondoda çekilir (eğer çok çekilirse hamur gibi oluyor).Yarım saat kadar buzdolabında üstü kapalı olarak bekletilir.Dolaptan çıkarılıp yassı tahta şişlere Adana kebap gibi şekil verilerek yapıştırılır.Bu aşamada eller azar azar ıslatılabilir.Hazırlanan köfteler mangalda ya da ızgarada pişirilir, servis yapılır.
Afiyet olsun...

Not:Fazlaca hazırladığınızda derin dondurucada saklayabilirsiniz.

19 Ağustos 2009 Çarşamba

















Malzemeler:

1 paket muzlu hazır jöle
1 fincan toz antep fıstığı
2 adet muz

Yapılışı:
Hazır jöle, paketin üzerindeki tarife göre hazırlanır.30 cm. çapında bir pasta kalıbı ya da borcam suyla ıslatılır, dilimlenmiş muzlar kalıbın tabanına dizilir.
Hazırlanan jölenin içine toz fıstık ilave edilir ve jölenin yarısı muzların üzerine kapatacak kadar dökülür.Buzdolabına konur ve 10-15 dakika sertleşmesi için beklenir.Sonra çıkarılıp kalan jöle dökülür ve yine dolaba koyulur.2 saat bekletilip çıkarılır.Jöleli tatlının kalıptan kolayca çıkarılması için, kalıptan biraz daha büyük bir kapta su ısıtılır ve kalıp bunun üzerinde biraz 1 dakika kadar tutulur,jölenin kalıp tabanını bırakması sağlanır.Bıraktıktan sonra bir servis tabağına ters çevrilip çıkarılır ve yanında istenirse dondurma ile servis yapılır.
Afiyet olsun...

17 Ağustos 2009 Pazartesi

















Bu tarifi Cafe Fernando'nun blogunda görüp denedim ve çok da beğendik. Ben onun kadar güzel fotoğraflayamadım ama yine de sizlerle paylaşmak istedim. Cheesecakelerin bazılarına ev yapımı vişneli sos döktüm, bazılarını ise sade bıraktım. Tarifini orijinal ölçülerle veriyorum. Buradan Cafe Fernando'ya çok teşekkür ederim.

Malzemeler:
Tabanı için kurabiye (ben üzümlü eti burçak kullandım)
55 gr. toz badem (kullanmadım)
1 çorba kaşığı toz şeker
50 gr. tereyağı
Harcı için:
400 gr. labne peyniri
1/2 gr. dan biraz az krema
1/2 gr. toz şeker
2 yumurta
1/ çay kaşığı vanilya özü
2 adet limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı limon suyu
150 gr. karadut( kullanmadım,onun yerine vişneli sos kullandım)
2 çorba kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:
Fırını önceden 160 derecede ısıtmaya başlayın.12 adet muffin kalıbına muffin kağıt kapları dizip bir kenara ayırın.Kurabiyeleri unufak edip (ben bir poşete koyup üzerinden oklavayla geçerek eziyorum) toz badem, şeker ve eritilmiş tereyağı ile karıştırın (eğer toz bademiniz yoksa onun yerine yine kurabiye kullanabilirsiniz) ve 12 adet muffin kağıt kaplara pay edip (muffin başına dolu dolu birer çorba kaşığı) tabanına iyice bastırın.
























Tabana eklediğimiz erimiş tereyağının tekrar donabilmesi için muffin tepsisini buzluğa kaldırıp soğumaya bırakın.

O sırada bir karıştırma kabında labne, krema ve şekeri iyice çırpın. Aralarda tamamen harca yedirecek şekilde çırpmak suretiyle sırasıyla yumurtaları, vanilyayı, limon suyunu ve limon kabuğu rendesini ekleyin ve çırpın.
Muffin tepsisini buzluktan çıkarıp kurabiye tabanlarının üzerine harcı paylaştırın.























Fırına girmeden önce içine üçer tane karadut (veya hangi meyvayı kullanıyorsanız) gömeceğimiz için tepeleme doldurmamaya özen gösterin (yaklaşık yarım santim boşluk yeterli olacaktır).
Harcı paylaştırdıktan sonra üçer adet karadutu muffin kaplarının içine koyup gömülmeleri için parmaklarınızla hafifçe bastırın ve fırına verin.
Muffinleri önceden ısıtılmış fırında 160 derecede 25-30 dakika pişirdikten sonra fırından çıkartın, oda sıcaklığına geldikten sonra da servis tepsisine yerleştirip buzdolabında en az 2 saat soğumaya bırakın.
Soğumuş cheesecakelerin üzerine üçer adet daha karadut yerleştirip pudra şekeri serpin ve servis yapın.
Afiyet olsun...

Not:
Ben evde karadut olmadığı için koymadım ,resim çekerken sosların üzerlerine birer adet reçel çilek koydum. Pişirme tepsisine de 2 parmak kadar sıcak su ilave ederek kalıpları bunun içinde pişirdim. Yüzeyleri yumuşacık oldu.
Sos için kullandığım malzeme ise; 1/2 su bard. konsantre vişne suyuna 1 yemek kaşığı nişasta 2 çorba kaşığı şeker, 1/2 limon suyu ve yarım kahve fincanı su ilavesi ile pişirip üzerlerine jöle kıvamındayken keklerin üzerlerine sostan gezdirdim. Pudra şekeri serpmeyi de unuttum...

15 Ağustos 2009 Cumartesi

















Bu böreği biz boşnak böreği olarak biliriz. Çocukluğumuzda memlekete her gittiğimiz de rahmetli anneannem ve yengem mutlaka yapar ve bize tattırırlardı. Bu tarifin yapılışında püf noktası, iç malzemesine bol süt kaymağı ve taze peynir konmasıdır. Bu böreğe çok güzel bir lezzet katar.

Hamur malzemesi:
1 su bard. ayçiçek yağı
1su bard. yoğurt
1/2 paket yaşmaya
aldığı kadar un, tuz

Üzerine sürmek için 1 adet yumurta

İç Malzemesi:( büyük boy borcam tepsi için)
5 adet sakız kabağı(kara kabak da olur)
2 adet iri kuru soğan
Kıyılmış maydonoz, karabiber tuz
1 su bardağı süt kaymağı( yoksa süt kreması)
1 su bardağı ezilmiş taze beyaz peynir

Yapılışı:
Hamur malzemelerle yumuşak bir kıvamda yoğrulur ve on dakika dinlendirilir. Kabakların kabukları kazınıp incecik doğranır.Kuru soğanlar da aynı şekilde doğranır.Kabaklar,soğanlar,kıyılmış maydonoz, süt kaymağı ve taze peynir bir kapta karıştırılır.Tuz ve karabiberle tatlandırılır
Dinlendirilen hamur,altı bezeye bölünüp, her bir beze açılabildiği kadar açılır. Üzerlerine sıvı yağ sürülür. Hazırlanan iç malzemesi serpilir ve yufka karşılıklı iki uçtan ortaya doğru kıvrılarak rulo yapılır. Yağlanmış tepsiye her rulo yanyana dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirilir.
Afiyet olsun...
















Patlıcan salatası bence her zaman her sofraya yakışıyor. İster meze olarak ister salata olarak veya yardımcı yemek olarak sunulabilir. Yapımı zahmetli gibi görünse de bence çok kolay. Sadece ocakta közlerken ocağınızı biraz batırıyor ama o lezzete bence değer. Tarifi farklı malzemelerle zenginleştirmek sizin zevkinize kalmış, ben genellikle bu tarz hazırlıyorum.


Malzemeler: (4 kişilik)
5 adet ince uzun patlıcan
5 adet yeşil biber
2 adet sert domates
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
Kıyılmış maydonoz, taze nane
Limon suyu, zeytinyağı


Yapılışı:
Patlıcanlar ve biberler bir kaç yerinden bıçak ucu ile delinir. Ocak ateşinde közlenir, kabukları soyulup bir tabağa alınır ve patlıcanların kararmaması için üzerlerine limon sıkılır. Kuru soğan ay şeklinde doğranıp yıkanır, domateslerin kabukları soyulup küp şeklinde doğranır. Patlıcanlar ve biberler doğranır, servis tabağına bir parça sarımsak sürülür. Sırasıyla patlıcanlar biberler konur, üzerlerine soğan halkaları, domates dilimleri yerleştirilir. En üste kıyılmış maydonoz ve taze nane serpilir. Bir kasede limon, zeytinyağı, tuz çırpılır ve salatanın üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun...

Püf noktaları:
Patlıcanlar fırında ızgara ayarında közlenebilir ama ateşte közlendiğinde daha lezzetli olur.
Servis tabağına süreceğiniz sarımsak salatanıza ayrı bir lezzet katacaktır.
Arzu ederseniz salata üzerine çırpılmış yoğurt dökebilir ve pul biber serpiştirebilirsiniz.

7 Ağustos 2009 Cuma

















Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış prinç
250 gr. az yağlı kıyma
1 baş kuru soğan
Kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber

Köfteleri Bulamak için:
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu

Yapılışı:
Pirincin yarısını pişirip, kalan yarısını da sıcak su ile ve tuz ile ıslatın.1 soğanı ince ince çentin.Buna galeta unu ve 1 yumurta hariç, diğer tüm malzemeleri ilave ederek köfte gibi yoğurun.10 dakika dinlendirin.Diğer tarafta bir tabağa galeta ununu, diğer bir tabağa da kalan 1 adet yumurtayı alın ve çırpın (gerekirse 1 yumurta daha ilave edilir).Köfte harcından mandalina büyüklüğünde parçalar alınarak yassı köfteler hazırlayın.Hazırlanan köfteleri önce yumurtaya, daha sonra da galeta ununa bulayarak kızgın yağda her iki tarafını kızartın.Fazla yağını emmesi için köfteleri kağıt havlu üzerine çıkartın.Sıcak olara servis yapın.
Afiyet olsun…

5 Ağustos 2009 Çarşamba





















Bugün itibarıyla Lezzet Tabağı blogumuz 1.yaşını doldurmuştur arkadaşlar!Gerçekten çok çabuk geçti zaman!Ama iyi ki başlamışız bu bloga ve iyi ki sizlerle bu vesileyle tanışmışız.Bizi ve blogumuzu takip eden, güzel yorumlarını bizden esirgemeyen herkese çok teşekkür ederiz.

Ayrıca bugün Berat Kandili.Herkesin Berat Kandili mübarek olsun!

Canan&Derya&Şükran

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı