Yeni Yıl

29 Nisan 2012 Pazar


Merhabalar, Nasılsınız değerli okuyucularım, bir haftadır baharla birlikte alerjilerimden kaynaklanan yoğun öksürükle uğraşıyorum. 23 Nisanda başladı hala devam ediyor ne illet bir hastalıkmış, sanki boğmaca olmuşum gibi öksürmekten nefessiz kalıyorum. Epeydir allerjim olmuyor diye sevinirken beni yeniden kortizonlu ilaçlarımı kullanmaya mecbur bıraktı yine de çok şükür birazcık daha iyiceyim.
 Bu güzel dolmayı sevmeyen yoktur herhalde. Gerçekten içine konan salçaların ve sumak ekşisinin kalitesi çok önemli. Bir çok yerde yedim fakat Günaydın Resturantta yediğimin lezzeti bambaşkaydı yolunuz düşerse uğrayıp yemenizi tavsiye ederim.
Not: Verdiğim ölçüler birebir geliyor Dolmalıklar orta boy patlıcan büyüklüğündeydi.   



Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
2 adet kuru soğan
3 diş iri sarımsak
1 su bard. pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2  yemek kaşığı biber salçası
Sumak ekşisi veya sumak suyu
1 yemek kaşığı toz şeker
1 kahve fincanı Zeytinyağı
Pul biber, tuz, karabiber, kuru nane


Hazırlanışı:
Dolmalıklar bir tencerede yumuşayana kadar haşlanır biraz bu suda bekletilir. Fazla suyunun süzülmesi için ağız kısımları aşağı gelecek şekilde ters konur.
Pirinç sıcak suda yarım saat bekletilir, süzülür. soğan ve sarımsak ince ince doğranır, ilave edilir
Eğer sumak ekşisi yoksa bir yemek kaşığı sumak sıcak suda bekletilir ve süzülür. Yarısı sos için ayrılarak diğer iç malzemeleri ile iyice karıştırılır. tuzu biberi  ayarlanır.
Hazırlanan içten her patlıcanın ağız kısmında bir parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurulur. ağız kısımları birbirinin üzerine kapatılır. Tencereye yanyana dizilir üzerine sumak ekşisi zeytinyağı ve su ile hazırlanan sos gezdirilir. Bir tabak kapatılarak kısık ateşte yumuşayana kadar dolmalar pişirilir. yarım saat kadar dinlendirilir ve servis yapılır.   

22 Nisan 2012 Pazar

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin  Ulusal Bayramıdır.
23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır.  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.

20 Nisan 2012 Cuma

Çok ama çok güzel geçsin hafta sonunuz..



Görünüşte bildiğimiz patates salatası diyebilirsiniz, ama değil bu patateste kuru soğan yok, bunun yerine bol sumak ve taptaze incecik kıyılmış yeşillikler var.  

Malzemeler:
1 kg orta boy patates
1 kase incecik kıyılmış yeşillik ( dereotu maydonoz, kıvırcık, taze soğan)
Sumak, pul biber. tuz, karabiber

Sosu için:
1 adet Limon suyu
1 kahve fincanı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Limon suyu ve zeytinyağını bir kasede iyice çırpın.
Patateslerin kabuklarını soyup dörde bölün düdüklü tencerede üzeri kapanacak kadar su ilavesi ile dört dakika haşlayın.
Patattesleri süzgece alıp üzerine bez örtün.
Salata kasesine alıp sosu üzerine döküp harmanlayın ve sosu emmesi için bir süre ağzı kapalı bekletin.
Diğer tarafta yeşil salata malzemelerini yıkayıp kurutucuda iyice kurulayın incecik kıyın, salatanıza ekleyin tuzunu baharatlarını ayarlayın pul biberini damak tadınıza göre ekleyin .. Bu kadar, Afiyet olsun efendim. 


16 Nisan 2012 Pazartesi

















Merhabalar güzel dostlarım, umarım  hepiniz iyisinizdir. Hafta sonu, evin bodrum bölümünde bahar temizliğine ilaveten biraz yazlıkları çıkartık, kışlıklardan bazıları kuru temizlikçiye verilecek, temiz olanlar da lavanta torbalarıyla gardroptaki yerlerine kaldırdık.  Canan' la çok yorulduk ama düzenli olmak ikimizi de müthiş dinlendiriyor hani kızmasalar ortaya çıkan yazlıkları da nerdeyse ütüleyecektim  ama ev halkından işiteceğim azarı bildiğimden hiç sesim çıkmadı.. Bu arada Can beyin  küçülen giysilerinden  bazıları hatıra olarak saklandı, kalanlar ihtiyaç sahiplerini çoktan buldu. Bahçeye dikmek için çiçek alma işine hala zaman ayıramadık aslında yerleri hazır ama zamanı ayarlayamıyoruz. Hafta sonu, zorunlu olarak bir günü annemlere ayırınca kalan diğer bir gün hiç yetmiyor belki bir akşam çıkışı çiçekçilere gidebiliriz. Sizlere de fikir olsun diye evinizin her yerinde uygulayabileceğiniz çok güzel çiçek arajmanları hazırladım nerede mi işte buradaaaaaaaaaaa.. hadi kolay gelsin.http://morkadifekoltuk.blogspot.com/ 

13 Nisan 2012 Cuma


     Hepinize bahar tadında güzel hafta sonları,
Eskiden evimizde her sene bol miktarda çeşit çeşit turşu kurulurdu ama sağlığa zararlı olmasından dolayı artık çok az miktarda hazırlıyoruz. Kırmızı pancar turşusunu ailece çok severiz..yeşil mevsim salatası içinde, tek başına ya da yoğurtlu salata yaparak hazırlayabilirsiniz. Geçenlerde yardımcımız Vahide Hn. 3 kg. kadar almış getirmiş bende o akşam hemen turşusunu yaptım. Genellikle gördüğüm bir çok tarifde önce haşlanıp sonra kabukları soyularak hazırlanıyor. Ben de tam tersine önce soyup sonrasında tuzlu ve sirkeli suda düdüklü tencerede haşlayarak hazırlamayı tercih ediyorum. Böylece esas rengini ve tadını daha iyi korumuş oluyorum. İçine ilave edilen sarımsakları da doğrayarak ilave ediyorum. bir iki kaşık toz şekerve sirke ile turşumuz hazır oluyor.  Eğer sizde pancar turşusu sevenlerdenseniz bu şekilde hazırlamanızı öneririm...




11 Nisan 2012 Çarşamba





Tarif Trish Magwood a ait

 Malzemeler:

  • Sarımsak
  •  Zeytinyağ
  • Hindistan cevizi sütü 
  • Balık sosu
  • Esmer şeker
  • Köri
  • ons (20 mL) chopped cilantro/kişniş
  • 1 teaspoon (5 mL) salt/tuz
  • 1/2 teaspoon (2mL) pepper/biber
  • 2 pounds (1 kg) boneless, skinless chicken breasts, cubed /derisi ve kemiği çıkartılmış tavuk göğüs
  • 24 bamboo skewers /bambu çöp şiş
Balık sosu hazırlama:

1 su bardağı çiçek yağı
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kasığı hardal
1 limon
Malzemeleri çırpıcı ile akıcı bir kıvamda olana dek iyice çırpın


Hazırlanışı:

 Öncelikle çöp şişleri yanmamaları için bir süre suda bekletin hatta varsa şarapta bekletin (şarabın aroması tavuğa geçiyor).
Diğer malzemelerin hepsini karıştırıp harmanlayın  tavuk etlerini içine koyup üzerini streçle kapatarak en az yarım saat marinadda bekletin.
Sonra hafifçe yağladığınız grillde veya ızgarada her tarafı nar gibi olana dek pişirin. dilediğiniz bir sosla servis yapın.

Not: Şekerin ve sarımsağın tavuk etine verdiği lezzete şahit olun
Eğer bulursanız Naturamaks  marka (katkısız) hazır Balık veya et  Sosunu da  kullanabilirsiniz.
Biz bunun yanında ballı+ hardal karışımı sosu çok seviyoruz.

.
.

9 Nisan 2012 Pazartesi

    Hepinize merhabalar, nasılsınız bakalım? Ziyaret ettiğim blog komşularım hafta sonu genelde baharla birlikte bahçesi olanlar bahçe işleriyle, olmayanlar  da ev işleriyle uğraşmışlar. Tabi bu arada yine birbirinden güzel tarifler yapılmış, afiyetle  tadılmış.
    Biz de hafta sonu sabah kahvaltımızı bahçede yaparak sezonu açmış olduk.. Daha sonra camlı balkondaki sardunyalar ve  salon çiçekleri dışarı çıktı, ayıklandı toprakları değişti beslendi ev ve bahçedeki yerlerini aldılar. Eşimde gülleri budadı bahçeyi temizledi. Ekilen birer mt. karelik ıspanak ve terenin üzerleri tel örgü ile yine kedilerden köpeklerden korunmaya alındı. Asmayı budamak için ayrılan zaman da beş çayına harcandı..Ha bu arada tadilatı yapılacak banyo ve  tuvaletimiz için gerekli malzemeler daha önceden tespit edildiği için ana bayiinden gidilip alındılar. Anlayacağınız bu hafta sonu çok çalıştık çoook. .




 Her hanımın başarılı olduğu bir tarifi vardır değil mi ? Bu börekte Ablamın ve Canan'ın başarılı tariflerinden. Canan geçen hafta anneannesine ve babaannesine özel olarak yaptı bunları ben hiç karışmadım Oğluşum Can' la koklaşıp oynaştık..Gerçektende çıtır çıtır bir börek oluyor ve sıcakken yemeye doyum olmuyor ..


Gelsin tarifi:

Malzemeler:
1 kg. yufka
1 paket margarin( çıtır olmasının nedeni bu)sadece bunun için kullandığımız ürün Teremyağ
Kıyılmış yarım demet maydonoz

İç malzemesi:
1 kase böreklik beyaz peynir
1/2 demet kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı:
Margarin tavada eritilir soğumaya bıraklır. Her yufka tezgah üzerinde eritilmiş margarinle yağlanır dörde bölünür. geniş kenarına iç malzemeden bolca konup kalın sigara böreği gibi sarılır bir kapta su hazırlanır bir kaç dakika börekler suda tutulup yağlanmış tepsiye dizilir ve üzerlerine yumurta sarısı susam dökülür. kızarana kadar pişirilir. sıcak servis yapılır. Afiyet olsun

4 Nisan 2012 Çarşamba


Merhabalar güzel dostlar, üç hafta önce deneyip arşivimde yayınlanmayı bekleyen bu tarifi Aylin in bloğunda yayınlamasının üzerine yaptığımız bir yorum muhabbetinin ardından yayınlamak farz oldu. yani pişti olalım dedik. Benim fotoğraflar onunkilerle yarışamaz bu bir gerçek ama tarif aynı kaynaktan ..

Tarif yine sevgili Lezzeti Bol bloğuna ait ..Sevgili Tijende okuyunca evde sarılmayı bekleyen pazıları bu defa böyle yapmayı uygun buldum. Lorlu bulgurlu pazının nasıl bir lezzet vereceğini kestirememiştim Ama denememeden de öğrenemeyiz değil mi?. İnanın o kadar güzel oldu ki, üç bağ pazı ile oldukça büyük bir tencere sarma tamamen bitti. Mutlaka denemenizi öneririm yoksa bu lezzetten mahrum kalırsınız.

Not:Pazılar çok körpe ve küçük  oldukları için sarmalarda haliyle küçük oldular rahatlıkla daha büyük sarılabilirler

Tarifte ufak değişiklikler yaptım. Ev yapımı domates sosu+ 1 yemek kaşığı domates salçası+ kekik ve toz sarımsak ilave ettim.

Lorlu içe de kuru nane ekledim. Kızlar sosuna bayıldılar. Minik Can bile bu sarmayı çooook sevdi.  

 

Tarifi orijinal haliyle yayınlıyorum, sevgili Tijen' e çok teşekkür ederim 

Malzeme

1 kg Pazı, 1 soğan, 1 su bardağı pilavlık bulgur, 1 su bardağı sıcak su, 400 gr taze lor (Muratbey lor peyniri kullandım), 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 3 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay bardağı sıcak su, tuz, karabiber 

Sos için

2 domates, ½ su bardağı domates püresi, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 çay kaşığı kuru fesleğen, tuz, karabiber 

Yapılışı

Pazıları yıkayın. Geniş bir tencereye su koyup kaynatın. Pazı yapraklarını teker teker kaynayan suda 30 sn bekletip süzgece alın ve soğumasını sağlayın. Ayrı bir tencereye 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını koyup ısıtın. Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave edip soteleyin. Soğan yumuşayınca yıkadığınız bulguru ekleyip karıştırın. 2-3 dk sonra 1 su bardağı sıcak su ekleyip kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirin. Bulgur Pilavını ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra lor peynirini ekleyip elinizle ve kaşık ile karıştırın. Tuzunu kontrol ettikten sonra tuzu ve karabiberi ilave edip karıştırın. Pazı yaprağını tezgaha alın. Ortasındaki damarlı bölgeyi mutfak makası veya bıçak ile çıkarın. Pazınız büyük ise ikiye bölerek sarın. Değilse uc kısmına harcından koyup sarma yapar gibi katlayın. Tüm pazılar bitene kadar işlemi tekrarlayın. Fırın kabına sarmaları dizin. Üzerine erittiğiniz tereyağını ve 1 çay bardağı suyu gezdirin. Son olarak yine tuz ve karabiber serptikten sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dk pişirin. Sos için sos tenceresine zeytinyağını koyup ısıtın. Doğradığınız sarımsakları yanmadan çok az soteleyin. Kabuklarını soyup tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız domatesleri ve püreyi ilave edip kısık ateşte pişirin. Tuz ve baharatları ekleyin. Yaklaşık 10 dk pişirdikten sonra ocaktan alın. Servis tabağına önce domatesli sosu koyup yayın. Üzerine hazırladığınız pazı sarmalarını dizip servise sunun.

3 Nisan 2012 Salı



















Arkadaşlar, Mor kadife ye bahar geldi siz hala uğramadınız mı.?. Mor kadife de size fikir verecek bir çok  ayrıntıyı bulacaksınız.  Yani baharla birlikte evinizin her köşesinde veya bahçenizde uygulamak istediklerinizi bulabilmeniz için bundan böyle sık sık güncellenecek.  

2 Nisan 2012 Pazartesi



















Güzelliklerle dolu sağlıklı bir hafta daha olsun sevgili dostlar.

Anneciğim bu böreği çok farklı iç malzemeler kullanarak yapardı. Kabaklısı pırasalısı ve patateslisi favorimdir. Malzemenin en önemli ayrıntısı içine  taze süt kaymağı ilave edilmesidir. Ben süt kaymağını Erzincan Mandıra da bulabiliyorum, daha doğrusu onların ürünü çok kaliteli olduğu için başka bir yerden almaya gerek duymuyorum..


PIRASALI BOŞNAK BÖREĞİ

Malzemeler:
2 su bardağı su
Aldığı kadar Un,
Tuz 

İç Harcı:
1/2kg.İnce Doğranmış Pırasa
Karabiber ve Pulbiber, tuz
1 su brd.Süt kaymağı
Kıyılmış maydonoz
1 çay bardağı sıvıyağ

Üzerine:
Yumurta-süt karışımı

Hazırlanışı:
Pırasalar çok ince kıyılır ve bol sirkeli suda yıkanır iyice süzdürülür. 
Bir tavada pırasalar sıvıyağda pişinceye kadar kavrulur. Üzerine pulbiber çok az tuz, karabiber ve kıyılmış maydonoz eklenir. Ocağın altı kapatılır soğumaya bırakılır.En son süt kaymağı ilave edilir karıştırılır.

Hamuru için 2 bardak suya tuz atılır ve aldığı kadar un ilave edilerek yumaşacık bir hamur yoğrulur. 16 eşit bezeye ayılır. Üzerine bez örtüp yarım saat dinlendirilir. fırın kabı yağlanır hazır edilir.
Her beze çay tabağından  büyükçe açılır arası yağlanarak dörtlü gruplar halinde üstüste konur en üste konan beze yağlanmaz.
Dörtlü bir grup alınarak tezgahta  fırın kabı büyüklüğünde merdane yardımıyla açılır tepsiye serilir.
Üzerine pırasalı harç yayılır, yine aynı yöntemle dörtlü bir beze grubu daha açılıp serilir.
Sonuçta iki kat hamur arası pırasalı iç olarak hazırlanır ve 16 beze ile iki orta boy tepsi börek elde edilir.(siz tepsinize göre bezeleri daha büyük tutup az sayıda hazırlayabilirsiniz).
Yağlanmış bıçakla karelere dilimlenir. Üzerine yumurtalı süt karışımı sürülür, çörekotu serpip önceden ısınmış fırında pişirilir.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı