Yeni Yıl

30 Mart 2011 Çarşamba

Makaron, rengarenk görüntüsüyle damakta bıraktığı o nefis tadıyla ve arasındaki kremasıyla tabi ki birde etek fırfırlarıyla hep dikkatimi çeken bir kurabiye oldu. Uzun süredir makaron yapmak niyetiyle kendi çapımda araştırmalarım devam ediyordu. Ayrıca bizim evde çok sevilen  bir kurabiye olunca her seferinde tane hesabıyla satın almak pahalıya patlamaya başladı açıkcası..
 Geçenlerde kızımı ziyarete gelen sevgili İzgün hanım da kendi yaptığı makaronlardan hediye getirince artık benimde bunu deneme vaktim gelmişti. Sevgili İzgün' e buradan çok çok teşekkür ederiz. Bunlar İzgün hanımın getirdiği fıstıklı makaronlar..
















Bulduğum bilgiler; makaronun  ünlü pastane Laduree'nin sahibinin kuzeni Pierre Desfontaines 1930'lu yıllarda bedem tozundan yaptığı iki ince kurabiyenin arasına krema koyup yapıştırmasıyla meydana geldiği yönünde.

Bunlar Kendi ürettiği farklı aromalardaki makaronlar,


















Pierre Herme.de makaronlarıyla ünlü bir pastane.

Ayrıca makaron, Fransızların en ünlü ve özel hediyelik kurabiyeleriymiş




Pierre Herme nin kendi üerimi olan hediyelik makaronları.. Ne kadar güzeller değil mi?

Makaronun temel malzemesi :
Yumurta, badem unu ve pudra şekerinden oluşuyor. İçleri de çeşitli aromalarla tatlandırılmış krema ile dolduruluyor. Badem unu yerine fındık, fıstık da kullanılabiliyor.. Ayrıca renklendirilerek apayrı bir şıklık katılıyor.

Yapılış aşamasındaki genel kural:

- Oda ısısındaki yumurta beyazları bir çimdik tuz ilavesiyle çırpıcı ile çırpılıyor. Azar azar toz şeker konuyor.  parlak ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yeniden çırpılıyor.

-Badem unu, bademlerin robotta iyice öğütülmesiyle elde ediliyor.

-Pudra şekeri ile  belirtilen oranlarda harmanlanıp en az iki veya üç aşamada mutfak robotunda inceltiliyor. harmanlanıyor.
- Farklı bir aroma konacaksa bu aşamada konmalı.
-Pudra şekerli badem unu, spatulla alttan üste aynı yönde karıştırılmak suretiyle hamuru oluşturuluyor.

-Pişirme kağıdı serili tepsilere aralıklı olarak sıkma torbası ile sıkılıyor tepsiler yere bir kaç kez vurularak   varsa hava kabarcıkları çıkartılıyor.

-En az yarım saat bekletiliyor, bu aşama üzerlerinin hafifçe kabuk bağlaması için önemli ve gerekli. Bu süre değişebiliyor.

 -175 derece de önceden ısıtılmış fırında orta rafta bir tepsi olarak 10 -12 dakika kadar pişiriliyor.  Soğumaya bırakılıyor ve yavaşça kağıdından kaldırılıyor.

-Daha önce hazırlanan krema iki kurabiye arasına sürülerek birbirine yapıştırılıyor.

- Buzdolabında 10 güne kadar muhafaza edilebiliyor.

 Ben deneme amaçlı olacağı için evde bulunan fındıkla yaptım. Fındığı robotta kum tanesi iriliğinde oluncaya kadar çektim. Zaten yağını bırakmaya başladığı için robot zorlandığından malzemeyi bir kenara alıp öyle ölçtüm . Diğer tarafta pudra şekerini de ölçüp iki malzemeyi harmanlayarak üç seferde robota aldım ve un haline gelene kadar ikisini birlikte tekrar robotta çektim. Sonra bir kaseye alarak  havalandırdım.
Devamında yukarda belirtilen aşamaları dikkatle uyguladım.


Not.
 Öncelikle İzgün hanım'ın ve sevgili Zinnur un makaron notları çok işime yaradı. Buradan her ikisine de çok teşekkür ediyorum..
-Sıkma işlemini biraz ayarlayamadık ve kurabiyeleri birbirine oldukça yakın sıkmışız, buna rağmen çok yapışık olmadılar ama çok da düzgün olamadılar.
-Mutfak tartım olmadığı için ölçüleri fincana veya bardağa uyarladım.Tek göze batan şey pudra şekerinin biraz daha yoğun olmasıydı .
-Ara kremasında kullandığım sıvı kremayı kaynama noktasından biraz fazla tutunca pudra şekerini bir kaşık artırmak zorunda hissettim tereyağını ilave edip çırptım ve bir süre buzdolbında tuttum.

Sonuçta:
Hazır makaronlara göre;

-Tadı oldukça fazla geldi.
-İçleri daha boş olmuştu.
-Yüzeyinin kabuklanması gayet iyiydi
-Pişince şekil olarak gayet başarılıydılar.
-En önemlisi ilk denemem de fırfırlı etekler oluştuuuuuu..

En kısa zamanda farklı malzeme ve renkte denemelerimi sizinle paylaşacağım.. Ben bu işi çok sevdim.






23 Mart 2011 Çarşamba

 Nihayet bloglarımız açıldı. Kendimi elinden oyuncağı alınmış küçük çocuklar gibi hissediyordum . Sonunda  bloğuma dolayısıyla sizlere kavuştummmmm. Bir hafta arayla belli dönemlerde açılsa da yeniden kapandı zaten  o dönemde giriş yapamamıştım.Worpress'den adres almış olmama rağmen oraya yazmayı bir türlü istemedim . Ben bu bloğa alışmışım şimdi bunun üzerine başka gül koklamak olmazdı. Neyse inşallah bir daha böyle şeyler olmaz..Buradan tüm gönül dostlarıma sevgiler ve sağlıklı güzel günler diliyorum. Sizlerle bütün güzellikleri paylaşmak benim için artık hayatımın vazgeçilmezi oldu..

Bunu güzel bir tarifle kutlayalım mı ne dersiniz?.




















Nefis Çikolatalı milföy bohçaları

Malzemeler:

8 adet milföy
8 adet çikolata dilimi
Pudra şekeri

Hazırlanışı.

Oda sıcaklığında yumaşamış milföy karelerini bıçakla köşelerinden 1 cm içerden L şeklinde kesin.
Her milföyün ortasına bir dilim çikolata koyun ve her köşeyi ortada birleştirerek yunurta sarısıyla yapıştırın.
Açıkta kalan diğer ikinci kenarları da yine aynı yöntemle yapıştırın ve ıslatılmş tepsiye dizin üzerlerine yumurta sarısı sürün ve sıcak fırında pişirin. Sıcakken bol pudra şekeri serpin.ve hemen servis yapın. Milföyün kat kat incecik yufkasının ve sıcak çikolatanın kaygan nefasetini damağınızda hissedin. Afiyet olsun.  

1 Mart 2011 Salı


Her şeyin gönlünüzce geçeceği güzel bir hafta diliyorum. Bu hafta sonu  bu Franbuaz soslu cheesecake i denedim tadını mı merak ediyorsunuz hem nefis hem çok hafif ve frambuazın enfes aromasıyla dolu dolu. Genelde cheesecake denemek biraz korkutur ya, inanın bunu hiç çekinmeden en kısa zamanda deneyince ne kadar da başarılı olduğunuzu kendiniz görecek ve gurur duyacaksınız. Ben size bunun garantisini veriyorum. Eee ne duruyorsunuz o zaman? 

Tarifim  Home TV de Tyler Flornece ye ait.(yapım aşamalarını seyrederken not almıştım)  

 Malzemeler:

Taban malzemesi:

1,5 paket eti burçak (orijinalinde, peynirli kraker kullanıldı  ama ben tabanda burçak bisküinin tadını daha çok beğeniyorum )
 1 çay bard. ceviz
3 yemek kaşığı tereyağ

Üst kreması:
200 gr. sıvı krema (pınar marka)
400 gr. labne peynir ( pınar marka)
200gr. krem peynir (pınar marka)
3 yumurta
3 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 su bard. toz şeker
1 limonun rendelenmiş kabuğu
1/2 limon suyu

Hazırlanışı:

Cevizi iri  çekin ve tavada biraz kavurun. bisküviyi veya eritilmiş tereyağını ilave edip hepsini  rondoda  iyice karıştırın.
25 cm çapında kelepçeli kalıbınızın tabanını kaplayacak ebatta pişirme kağıdı yerleştirin. malzemeyi kalıbın dibine iyice bastırarak yerleştirin. Bir bardağın tabanından faydalanabilirsiniz. Dinlenmesi için buzdolabına kaldırın. 
Üst malzemelerini çukur bir kapta iyice çırpın ve bisküvi tabanın üzerine yayın.  Fırını önceden 180 dereceye ayarlayın geniş bir tepsinin içine kelepçeli kalıbınızı yerleştirin ve tepsinin içine yarıya kadar sıcak su doldurun (bu cheesecake üstünün çatlamaması ve piştiğinde yumuşak olması açısından önemli. ) Yaklaşık 45- 50 dakika kadar pişirin ve üzerinin hafif kaymaklanması ve içinin de yumuşak olduğundan emin olduğunuzda fırını kapatıp içinde soğumaya bırakın. Sonra buzdalapta bir gece bekletin . Üzerine isteğinize bağlı ne arzu ediyorsanız o meyve sosunu dökün. ben evde pastacılık malzemeleri satan yerden aldığım hazır franbuaz sosumdan döktüm.  Afiyet olsun.. Denediğinizde görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

















Not:
- Pastanın kalınlığı 5 cm oldu. Kelepçeli kalıbınız yoksa yüksek kenarlı bir tepsinizin iç kenarlarına da pişirme kağıdı kesip yerleştirin aynı işi görecektir.
- Krem peynirin kremaya ayrı bir lezzet kattığını gördüm.
- Benim fırınımda tam 50 dakikada istediğim kıvamda pişti ve iyice soğuyana kadar fırında beklettim.
- Kavrularak konan cevizin hoş kokusu tabana ekstradan lezzet katıyor.
- Kullandığım yumurtalar oldukça iriydi.   

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı