Yeni Yıl

27 Ocak 2009 Salı

















Kurabiyeyi çok severim, ama elimde çok fazla kurabiye tarifi yoktu.Sevgili arkadaşım Dilek'ten aldım bu tarifi, gerçekten çok lezzetli ve yapımı basit.Kesinlikle tavsiye ederim!

Malzemeler:
1 yumurta
1 paket margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay bardağı dolusu çekirdeksiz kuru üzüm
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-4 su bardağı)

Yapılışı:
Eritilmiş margarini ve şekeri iyice çırpın.Üzerine yumurtayı ekleyin, sonra üzümleri katın.Unun içine kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyin, şekerli karışıma katıp iyice karıştırın.Hamuru, gerekirse un ekleyerek toparlayın.Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.175 derecede önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
Afiyet olsun...
















Bu tarifi misafirim geleceği zaman Mekanımız Mutfak adlı devamlı takip ettiğim blogtan bulmuştum ve herkes çok beğenmişti.Ben de buraya koymak istedim.

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
3,5 su bardağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1/2 çay bardağı kıyılmış taze nane
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin
Tuz
Çörek otu

Yapılışı:
1 yumurtanın sarısını ayırıp kalanları iyice çırpın.Üzerine yoğurt, sıvı yağ, tuz ekleyip karıştırın.Un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşacık bir hamur elde edin.Çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış zeytinlerle kıyılmış naneyi ekleyip biraz daha yoğurun.Yağlanmış kalıba (tart kalıbı en uygunu oluyor) yayın ve üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün, çörek otunu serpiştirin.Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun...
















Ne zamandır tahinli kek yapmak istiyordum.Sonunda tarifi buldum ve hemen yaptım.Gerçekten de güzel bir kek çıktı ortaya.

Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
2,5 su bardağı un
5 yemek kaşığı tahin
1 su bardağı ayıklanmış ve dövülmüş ceviz

Yapılışı:
Yumurta ve şeker iyice çırpılır.Yoğurt ve yağ eklenir, tekrar çırpılır.Un ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.En son tahin ve ceviz eklenir, kaşıkla şöyle bir karıştırılır ve yağlanmış kek kalıbına (ya da borcama) dökülür.175 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyet olsun...
4















Bu tarifimi daha önce Tarif Defteri Forumu'nda da vermiştim.Deneyen arkadaşlarımın çok beğenmesi üzerine burada da sizlerle paylaşmak istedim.Bu hafta sonu ablamlardaki buluşmamızda yeğenlerimin isteği üzerine yeniden yaptım.İşte tarifi...

Malzemeler:2 su bardağı ince bulgur
2'şer yemek kaşığı dolusu biber ve domates salçası ( korkmayın koyun)
4 diş ezilmiş sarımsak
1 komposto kasesi soyulmuş, doğranmış domates
2 limonun suyu (salçaları bununla inceltelim)
2 adet çok ince çentilmiş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1/2 çay bardağı nar ekşisi (isteğe bağlı)
1/2 kıyılmış maydonoz ve taze soğan, körpe marul yaprakları
Sıcak su (Miktarı bulguru yumuşatacak kadar olmalı)
Tuz, kimyon, pul biber, karabiber( birer çay kaşığı)

Yapılışı:Bulguru büyükçe bir kasede sıcak su ile ıslatıp kapak kapatıp yumuşamasını bekleyin (buradaki püf nokta, bulgurun, sıcak su ve limonla sulandırılmış salçalar ile doğranmış domatesle birlikte yumuşatılması işleminin iyi ayarlanabilmesidir).Sonra üzerine limonla sulandırılmış salçaları, domatesi ve incecik kıyılmış kuru soğanı ve sarımsağı ilave edip yoğurun.Yoğurma işlemi malzemeler birbiriyle özleşene kadar devam etmeli.Daha sonra zeytinyağını, tuzunu, baharatlarını, nar ekşisini ilave edin.Tekrar yoğurun ve tadını kendi damak tadınıza gore ayarlayın.Sonra yeşilliklerini ilave edip çok yoğurmadan karışmasını sağlayın.İster köfte gibi sıkarak, ister servis tabağında şekil vererek yeşilliklerle ve turşu ile ikram edin.İnanın tadına doyamayacaksınız.Ve ağzı sıkı kapalı bir kapta üç-dört gün çok rahat saklayabilirsiniz.
Afiyet olsun...

22 Ocak 2009 Perşembe











Bir gün önceden marine edip buzdolabına kaldırdığım tavuk göğüs eti ve renklerine bayılıp aldığım birer adet sarı ve kırmızı dolmalık biberle ne yapabilirim derken, bu yemeği yapmayı düşündüm. Yanında tarhana çorbası, salata ve beyaz bulgur pilavı eşliğinde doyurucu bir akşam yemeği oldu. Tabiki tarifi sizlerle de paylaşmak istedim.

Malzemeler: (4 kişilik)
Birer adet sarı ve kırmızı renkli dolmalık biber (jülyen doğranmış)
3 adet tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
1 çay bardağı süt
4 diş ezilmiş sarımsak
yarımşar çay kaşığı köri, tuz, kekik
1 çay bardağı kadar un
kızartmak için sıvıyağ

Yapılışı:
Ezilmiş sarımsağın yarısı, süt, köri, tuz ve kekikle bir karışım elde edilir.Buna doğranmış tavuk göğüs etleri konur ve ağzı sıkıca kapatılıp en az 2 saat bekletilir(ben ertesi akşama kadar buzdolapta beklettim). Bu marinede bekletmek tavuğa hem çok güzel bir lezzet veriyor, hem de tavuğa has o kötü kokunun yok olmasını sağlıyor.Tavaya az miktarda sıvı yağ konur, sarımsakların yarısı ve jülyen doğranmış dolmalık biberler de ilave edilerek harlı ateşte yumuşayana kadar sotelenir.Malzemeler bir tabağa alınır ve tavaya tekrar sıvıyağ konur.Delikli kepçe ile marineden alınan tavuk parçaları, yayvan bir tabakta bulunan una iyice bulanır.Sonra tavada birbirine yapışmamasına dikkat edilerek kızartılır.Kızartma işlemi tamamlanınca biber soteleri ile karıştırılıp sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...

20 Ocak 2009 Salı

















Sevgili Blogseverler; geçen hafta sonu birazcık boşalan derin dondurucuma yeni birşeyler yapıp koymak için kolları sıvadım.İşyerinde müsait oldukça bloglar arasında dolaşıp yeni tarifler, yeni bilgiler bulmak çok hoşuma gidiyor.Bunlardan birisi hazırlayıp gerektiğinde çıkartıp pişirebileceğimiz hem kolay hem doyurucu bir yemek. Sosyete mantısını sizler de hazırlayıp yemeğiniz olmadığında hemen pişirebilir veya misafirleriniz geldiğinde ikram edebilirsiniz. Buyrun tarifine...

Malzemeler:
1 kg. hazır yufka
250gr. yağsız kıyma
1 kuru soğan ince kıyılmış
tuz, karabiber, kuru nane, kimyon
üzerine sürmek için sulandırılmış bir miktar sıvıyağ

Sos için:
1 doğranmış domates
1 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı sıvıyağ (hepsi salça sosu gibi pişirilir)
süzme yoğurt

Yapılışı:
İç malzemesi karıştırılıp biraz sulu kıvamda hazır edilir.(ben bir iki yemek kaşığı kadar su ilave ediyorum, böylece karışım yufkalara daha kolay sürülüyor)
Yufka tezgaha serilir, üzeri sulu yağ karışımı ile ıslatılır. Sekiz parçaya kesilir. her parçanın geniş kenarına kıymalı harçtan serpiştirilir, sigara böreği gibi sarılıp kendi etrafında kıvrılarak gül şekli verilir ve kürdanla tutturulup yağlanmış tepsiye dizilir.Tüm işlem bitince sıcak fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.Süzme yoğurda azar azar ılık su ilave edilerek hem ısısı hem kıvamı ayarlanır ve servis tabağına alınan mantıların üzerlerine gezdirilir, en üste de salçalı sostan gezdirilip sıcak servis yapılır. Bu şekilde yapılan kızartılandan daha hafif oluyor.
Afiyet olsun...

19 Ocak 2009 Pazartesi

















Haftasonu Kibele Sofrası'ndan bu tarifi denemeye karar verdim. 5 çayı eşliğinde tattığımız bu tarifi biz çok beğendik. Sevgili Banu Gökşin'e çok teşekkürler.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı mısır unu
Yarım su bardağı su
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım çay kaşığı hindistan cevizi veya muskat rendesi(ben hindistan cevizi kullandım)
Tuz

Sosu için:
2 büyük domates (rendelenmiş)
2 diş sarmısak
2 ymek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı fesleğen

Yapılışı:
Mısır unu, süt ve su orta ateşte karıştırılarak pişirilir.Koyulaşmaya başlayınca kaşar rendesi eklenir, 1 dak. pişirilir ve soğumaya bırakılır. Hamur, küçük toplar halinde yuvarlanıp fırın kabına dizilir.
Ayrı bir tencerede sarımsak ve domates zeytinyağında kavrulur.Sosu blenderdan geçirilir.Fesleğen eklenir ve karışım topların üzerine dökülür.Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dak. pişirilir.Sıcak sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...
















Malzemeler:

Temizlenmiş koyun mumbarı
1,5 su bardağı bulgur
1 su bardağı küp doğranmış kuzu ciğeri
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, baharatlar

Yapılışı:
İçine sıvı yağ konmuş bir tencerede soğan ince doğranıp ciğerle birlikte kavrulur.Üzerine salça konur ve birlikte biraz daha kavrulur.En son bulgur eklenir ve tüm malzemeler 5 dak. boyunca kavrulur.Ocaktan aldıktan sonra tuz ve baharatları eklenir.
Mumbarların doldurma işlemi sırasında ters çevirilerek (iç kısmı dışa getirilerek) doldurulması gerekir. Doldurma işi bitince yağlı yüzeyin iç kısımda kalması, iç kısmın da dışarıya dönmüş olması gerekir. Üzerine yarım çay bardağı sirke ve bir miktar su dökülüp yarım saat bekletilir.Yarım saat sonunda yıkanıp düdüklü tencerede 1 badak sulandırılmış salça eklenerek 45-50 dak. pişirilir.Pişen mumbar dolmaları bir tavaya alınarak tereyağında kızartılıp servis yapılır.
Afiyet olsun...

16 Ocak 2009 Cuma

Şu sıralar her evde yapılan sıradan yemekleri buraya aktarmak yerine; artan malzemelerle hem zamandan hem israftan neler kazanabiliriz düşüncesiyle daha önceki notlarımdan bildiklerimi ve uyguladıklarımı paylaşmak istedim.

Artan pirinç pilavı ile;

-Pirinçli içli köfte,
-Domatesli biberli pirinç çorbası,
-Kadınbudu köfte,
-Pirinç mücveri...
-Pirinçli kıymalı içli hazır yufka böreği ( bilinen börek içi yerine, pilav ve kavrulan kıyma maydonoz karışımı iç yapılıp konur.Yumurta ve galetaya bulanıp kızartılır veya sadece yumurta sürülerek fırında pişirilir.)

Bunlardan hemen bir iki tarifi varken aktarayım..

Pirinçli içli köfte

(Bu tarifi sevgili Yetur hanımdan almıştım )

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç pilavı
1 yumurta
1 adet iri kuru soğan
Yaklaşık 1 çay bardağı kadar un
250 gr. kıyma
kıyılmış maydonoz, bir avuç kadar dövülmüş ceviz
tuz, karabiber

Yapılışı:
Artan 2 bardak kadar pilavı mutfak robotuna alın.Üzerine 1 yumurta ekleyip yoğurun.Tuz ve beyaz taze çekilmiş karabiber ekleyerek özleşene kadar iyice karıştırın.Üzerine normal hamur kıvamına gelene dek un ekleyip yoğurmaya devam edin.
Kıyma, soğan, ceviz, tuz, karabiberle iç harcını kavurup hazırlayın ve kıyılmış maydanoz ilave edip ılımaya bırakın.
Hamurdan bezeler alıp su bardağı ağzı kadar yuvarlaklar açın ve iç koyup elinizle kapatıp içli köfte şekli verin.
Bol kızgın yağda altın sarısı renk alana dek kızartın.

Pirinç mücveri

Malzemeler:
1 su bardağı artmış pirinç pilavı
2 yumurta
3 çorba kaşığı un (kıvamı için belki az daha gerekebilir)
1 su bardağı eski kaşar peyniri rendesi
Tuz, taze çekilmiş beyaz biber,
bir tutam maydanoz, dereotu, taze nane

Yapılışı:

Pirinç pilavına malzemeleri ilave edip elle iyice yoğurun.Kıyılmış yeşillikleri ilave edin ve yine yoğurun, ıslattığınız iki yemek kaşığı yardımı ile şekillendirdiğiniz malzemeyi, önce çırpılmış yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp kızgın yağda kızartıp kağıt havlu üzerine yağını emmesi için alın ve sıcakken yanında yeşil salata ile servis yapın.İnanın çok lezzetli olacaklar.


Artan ekmeklerle yapılabilecek tarifler..

Bayat ekmek suflesi
Büyük bir kaseye 2 su bardağı süt, bir kutu süt kreması, 2 yumurta, 1 çay bardağı toz şeker,vanilya ve arzu edilen herhangi bir meyve (doğranmış çilek veya muz ) veya damla çikolata parçaları konup iyice çırpılır ve bayat ekmek dilimleri içine atılır üzeri streçlenip bir saat kadar bekletilir.Yağlanmış sufle kalıplarına tepeleme malzemeden doldurulur ve sıcak fırında pişirilir.Üzerlerine pudra şekeri serpilip sıcak servis yapılır.

-Bayat ekmek pizzası:Tarifi blogda var.
-Yumartalı peynirli ekmek:Yumurta ve peynirli karışımla üzerleri kaplanan ve fırınlanan bayat ekmek dilimleri.
- Ekmek balığı veya balık ekmek:Yumurta ve un karışımına bulanan ekmek dilimlerinin kızgın yağda kızartılması.
-Bayat ekmek köftesi:Bayat ekmek ıslatılır, el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba alınır.100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı ve tuz ile yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.Köfteler kızgın yağda kızartılıp kâğıt havlu üzerine çıkarılır.

Sıkma:(Yıllar önce Adana' da öğrenmiştim.)Bayat ekmekler suyla ıslatılıp yumuşatılır, iyice sıkılıp bir kaba alınır.İçine biraz un, birazcık sıvı yağ ve tuz ilave edilip hamur oluşturulur.Hamurdan küçük bezeler alınıp tabak büyüklüğünde, oklava ile 2-3 mm kalınlığında yufkalar açılır, tavada vaya sacda her iki tarafı da pişirilir.Tereyağ ile sıcakken yağlanır. İç olarak peynirli veya patatesli harç yapılır, içine konup dürüm şeklinde sarılır.
Afiyet olsun...

8 Ocak 2009 Perşembe


Mutfak ile ilgilenmeye başlayanların veya yalnız yaşayanların en aşina olduğu yemek çeşitlerinden biridir pilav.Ancak o kadar çok ve sık yapılması, pilavın en iyi bilinen ve en güzel yapılan tarif olduğunu ifade etmiyor malesef!Tam tersine, pilav yapılması en hassas, kıvamının tutturulması en zor tarfilerden biridir.Kendisi dışında lezzet veren başka malzemelerin katılmaması, bu tarifin kıvamının tutturulmasını güçlendiren en önemli faktör.
Şöyle bir kişisel pilav yapma deneyimlerinizi gözden geçirin.Özellikle konuklarınız varken yaptığınız kaç pilavı göğsünüzü kabartarak, başınız dik sofraya getirdiniz? "Aceleye geldi", "Sizin şansınıza...", "Aslında çok güzel pilav yaptığımı söylerler", "Bir daha o marketin pirincini almam", "Geçen yaptığım pilav ne güzel oldu bilseniz..." vb. birçok bahane mutlaka size de çok tanıdık gelecektir.
Artık bahaneleri bırakıp marifetinizi ortaya koymanın zamanı geldi.Vereceğim püf noktalarıyla mükemmel pilavın tüm gizli kalmış sırlarını açıklıyorum:)Konuklarınıza ikram edeceğiniz pilavın ardından mükemmel pilavın sırlarını öğrenmek isteyenlere vereceğiniz cevabı şimdiden hazırlayın!
Pilava lezzet katmak için önce tereyağı ile hafifçe kavurun.Böylece pirinçleriniz hem tereyağın lezzetini alacak hem de pişirme esnasında dağılmayacaktır.Pirinçlerin yapışmasını önlemek ve tane tane olmasını sağlamak için de pişirme suyuna bir miktar sıvı yağ ekleyin.Pilavınızın rengi de önemli.Bembeyaz bir pilav için pişirme suyuna 1-2 çay kaşığı limon suyu ilave edin.
Pilavın pişip pişmediğini anlamak için tadın bakın.Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikteyse kıvamı tamamdır.Henüz yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ve de suyu kalmamışsa biraz daha sıcak su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin.Ekleyeceğiniz suyun mutlaka sıcak olması gerekir.
Pilavı karıştırmanın, pirinçteki nişastayı açığa çıkardığını ve nişastanın da tanelerin birbirine yapışmasına sebep olacağını unutmayın.
Diyelim ki pilavınız pişti ama pirinçler çok yumuşamış, yani lapalşmış.Endişelenmeyin çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye devam edin.Ta ki suyunu iyice çekene kadar.
Pilavı ısıtmak da ayrı bir maharet gerektirir.Mükemmel yapılmış bir pilavın ısıtıldığında tüm özelliğini kaybetmesi, çoğu zaman başımıza gelen bir durumdur.Burada işin sırrıi pilavı karıştırmamaktır.Pilava 1-2 yemek kaşığı su ekleyin ve çok kısık ateşte ısıtın.Pilavın tanelerinin bozulmaması için tencereyi arada bir sallamak suretiyle pilavınızı ısıtın.
Sebze yemekleri yaparken en çok şikayet edilen iki konu vardır:
Keskin kokulu yiyeceklerin kokularının yemeğe sinmesi ve yeşil renkli sebzelerin renklerini kaybetmesi.Her iki problemin de çözümü tektir ve çok basittir.
Soğan, karnabahar, lahana gibi keskin kokulu yiyeceklerin kokularının yemeğe sinmesinden şikayetçiyseniz, bu sebzeleri pişirirken tencerenin kapağını aralık tutun.
Kapağı açık tutularak pişirilmesi gereken diğer yemek türleriyse yeşil renkli sebzelerin kullanıldığı yemeklerdir.Böylece buharın dışarı çıkması sağlanacak ve sebzeleriniz renklerini kaybetmeyecektir.
Eğer sebzelerinizi haşlayacaksanız ve renklerinin de kaybolmasını istemiyorsanız, haşlama suyuna bir miktar sirke ekleyin.
Çok bilinen bir öneri olmasına rağmen tekrar etmekte fayda var.Yemeklerinizin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, yemeklerinizi sıcak su ile pişirin.

Hamur işleri Türk Mutfağı'nın vazgeçilmezlerindendir.Eskilerin edinmiş olduğu tecrübelerle sizlere hamur işlerinde kullanabileceğiniz birkaç ipucu vermek istiyorum.
Artık pek rağbet edilmese de hala evde ekmek yapanlarımız vardır.Eğer evde ekmek yapıyorsanız, işte size ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacak sihirli bir formül:Bir miktar patatesi haşlayarak ezin ve ekmek hamurunuzun içine ilave edin.
Güzel kabarmış bir kek marifetli ellere işaret eder.Küçük bir ipucu ile siz de marifetliler safına katılabilirsiniz.İşin sırrı, margarin ve şekerin iyi karıştırılmasıdır.Bir diğer önemli nokta da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olması.
Yufka ile yaptığınız böreklere lezzet mi katmak istiyorsunuz?Margarini eritin ve içine biraz süt katın.Yufkalarınıza bu karışımdan sürerseniz börekleriniz daha lezzetli olacaktır.
Bayatlamış ekmeği değerlendirmenin birçok yolu vardır.Peki bu ekmekleri lezzetlli kanepelere dönüştürmeye ne dersiniz?Margarin ile dövdüğünüz sarımsağı karıştırın ve küçük ekmek dilimlerinin üzerine sürün.Yüksek ısıdaki fırına ekmekleri verin.Fırından çıkardığınızda bayat ekmeklerinizin lezzetli kanepelere dönüştüğünü göreceksiniz.

5 Ocak 2009 Pazartesi


Hamsili pilav

Malzemeler
: (6 kişilik)
1,5 Kg. ayıklanmış Hamsi
2 su bardağı pirinç
1 büyük kurusoğan
Çam fıstığı
Kuş üzümü
Kıyılmış dere otu
Tuz,Yenibahar,Tarçın
1 tatlı kaşığı salça
Sıvı yağ

Yapılışı
Ayıklanmış balıklar, yağlanmış bir kalıbın tabanına ve yanlarına derisi alta gelecek şekilde bir sıra dizilir.Tuz ve karabiber serpilir.Diğer tarafta ince doğranmış soğan, bir tencerede şeffaflaşana kadar kavrulur, fıstık ve kuş üzümü eklenip bir kaç dakika daha kavrulur.İyice yıkanmış pirinç eklenir, tekrar kavrulur.Ölçü ile su eklenir (ben 2,5 su bardağı sıcak su ekledim).Pilavı tam pişirmeden ocaktan alınır.Baharatları ve kıyılmış dere otu  eklenip karıştırılır. Balık dizdiğimiz tepsiye pilav boşaltılır.Üzeri düzeltilir. Kalan Hamsiler de üzerine derisi yukarıda kalıcak şekilde düzgün olarak dizilir.1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 çay bardağı sıcak su karıştırılıp üzzerine gezdirilir.Önceden ısıtılmış fırında 200-250 dercede altı-üstü kızarana kadar pişirilir.Dinlenmeye bırakılır.Büyük bir tabağa ters çevrilerek servis edilir.
Afiyet Olsun...

1 Ocak 2009 Perşembe

















Babaannem kuru biber ve patlıcan dolmasını çok güzel yapar.Bu konuda gerçekten onun üzerine tanımam!İşte buraya onun bu leziz dolmasının tarifini yazıyorum

Malzemeler:
10 adet dolmalık biber kurusu
10 adet patlıcan kurusu
1 soğan
1-2 diş sarımsak
1,5 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 adet domates
bir tutam maydonoz ya da dereotu
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber, pul biber
2 bardak sıcak su

Yapılışı:
Öncelikle kuru biber ve patlıcanları sıcak suda tam yumuşatmadan haşlayın.Haşladıktan sonra sudan çıkarın.
Ayrı bir kapta yıkanmış pirinci, ince kıyılmış soğanı, maydonoz ya da dereotunu, doğranmış sarımsağı, salçayı, doğranmış domatesi,yağı ve baharatları karıştırın.Dolmalık biber ve patlıcanları bu içle doldurun, tencereye dizin.Tencereyi ateşe koyun, 1 bardak sıcak su dökün, pişmeye bırakın.Kaynamaya başlayınca altını kısın.Bu arada sık sık kontrol etmeyi unutmayın.Suyunu çeken dolmaların pirinçlerinin pişip pişmediğini kontrol edin.Pişmediyse 1 çay bardağı daha sıcak su ilave edin ve kısık ateşte pişirin.Pişen dolmaları servis tabağına alıp sıcak servis edin.
Afiyet olsun...
















Malzemeler:
1 kg yufka
Yarım kg yufka
1 adet soğan
Baharat(karabiber, kimyon)
Yarım demet ince kıyılmış maydonoz
2 yumurta (yumurtaların beyazları kıymalı içe katılacak)
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı ılık su
Çörek otu
Tuz

Yapılışı:
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta sarıları ve ılık suyu bir kasede çırpın.Başka bir yerde kıyma, ince kıyılmış soğan, yumrta beyazları, maydonoz ve baharatlar yoğurularak pide içi gibi iç hazırlanır (gerekirse birkaç yemek kaşığı su eklenerek kıymalı iç cıvıltılır).
Bir yufkayı tezgaha serin.Bu yoğurtlu karışımdan yufkanın tamamına sürün.Karşılıklı kenarlarını ortaya kapatarak buluşturun.Yufkaların dış kenarlarına kıymalı harçtan yayarak koyun.Her iki kenarı da ortaya doğru kıvırarak birleştirin ve keserek iki ruloyu birbirinden ayırın.Bu şekilde bütün yufkaları hazırlayın.Her bir ruloyu eşit parçalara bölün ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.Kalan yoğurtlu harcı böreklerin üzerine sürün ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin.
Afiyet olsun...
















Malzemeler: (6 kişilik)
6 adet orta boy patates
yarım kg kıyma
3-4 adet yeşil biber
2 adet iri domates
1 baş ince doğranmış soğan
köfte baharatı (karabiber, kimyon,1 diş sarımsak)
bir tutam ince kıyılmış maydonoz
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sıcak su
sıvı yağ

Yapılışı:
Kıymanın içine soğanı, maydonozu ve baharatları koyup yoğurun.Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yassıltarak köfte şekli verin.Patatesleri halka halka doğrayın (çok kaln olmamalı).Biber ve domatesli de söğüşlük doğrayın.Kızgın yağda patatesleri ve biberleri kızartın.Tavadaki yağı başka bir yere alıp aynı tavada köfteleri kızartın.Isıya dayanıklı bir fırın kabına patatesleri üst üste dizin.Onların üzerine köfte ve biberleri dizin.En üste domates dilimlerini yerleştirin.Sıcak suyla salçayı karıştırın ve bütün malzemenin üzerien dökün.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun...
















Malzemeler: (6 kişilik)
1,5 kg kuzu eti
1 baş soğan
Yarım su bardağı süt
Biberiye
Zeytinyağı
Kekik
Tuz

Yapılışı:
Etleri kuşbaşı doğrayın, şişlere geçirin.Ayrı bir yerde soğanı rendeleyin.Soğanın suyunu, yarım bardak sütü ve biberiyeyi, bir tepsiye konmuş et şişlerin üzerine dökün, streçleyerek soğuk bir yerde bir gece bekletin.
Ertesi gün bekleyen etleri, sulanmış olan marineden süzdürerek alın.Üzerlerine zeytinyağı gezdirerek pişireceğiniz tavaya ya da ızgaraya alın. (Tavaya ayrıca yağ dökmeyin.)Tuz ve kekiğini atıp her tarafını kızartın.Sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun...
















2009 yılına ailece ve sevgi dolu bir sofrada girdik.Ve sizlerle de bu soframızı paylaşmak istedik.İşte yılbaşı gecesi menümüz:

  • Mercimek Çorbası
  • Mevsim Salatası
  • Rus Salatası
  • Karides Sote
  • Tarator
  • Haydari
  • Peynir Mezesi
  • Mantar Salatası
  • Kuru Domates Mezesi
  • Şehriye Pilavı
  • Kuzu Çöp Şiş
  • Yaş Pasta


2009 yılı geldi sonunda! Bu yıl da herkese mutluluk, sağlık, sevgi, barış ve lezzet dolu günler diliyoruz!Her şey gönlünüzce olsun!

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı