Yeni Yıl

17 Aralık 2015 Perşembe

  • 17 Aralık 2015 Perşembe
  • 1 yorum

      Bu seferki hediye seçeneklerimiz biraz el becerisi istiyor.  Hobi Malzemeleri elişi  ve örgü ipi satan mağazalarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Ben başladım bileeee..

Resimlerin üzerine tıkladığınızda büyük halini görebilirsiniz.















Örgü ve tığ işi bilenler içinde bunları seçtim








16 Aralık 2015 Çarşamba

Soğuk kış günlerinde sofralardan eksilmeyen bir çorba tarifi... 


Neden bu çorbaya Ezo gelin çorbası demişler ki acaba bileniniz var mı? 

Çocukluğumda  açık hava sinemasında seyrettiğim ve saatlerce küçük büyük herkesin ağladığı bir ezogelin filmi vardı. Fatma Girik başrol oyuncusu, Ezo ile Ali hep düşledikleri gibi evlenirler. Ancak Ali Kore Savaşı'na katılmak üzere orduya çağrılır. Ezo kocasının yolunu gözlerken, Ali'nin savaşta şehit düştüğü haberi gelir. Katı töre kanunlarına göre Ezo'nun Ali'nin erkek kardeşi ile evlenmesi gerekmektedir. Daha acısını yüreğine gömememiş Ezo, Yusuf ile evlendirilir. Bu düğün Ezo için sonun başlangıcıdır. Çünkü Ali savaşta ölmemiş, yalnızca yaralanmıştır ve Ezo ile Yusuf'un düğününden hemen sonra köyüne geri döner. Çok sevdiği karısının erkek kardeşi ile evli olduğunu görünce Ali'nin dünyası başına yıkılır. Töre karşısında sesini çıkaramayan ama içten içe kendini yiyip bitiren Ali köyü terk eder. Ezo ise bu duruma katlanamaz, beklenen son onun için gelmiştir. kaynak 



 Ezogelin çorbası ben de sadece bunu çağrıştırıyor ne yapayım. Siz bu çorbayı yapın ama sakın ağlamayın dostlar...

Malzemeler:

1 çay bard. kırmızı mercimek
1 çay fincanı pirinç/bulgur
1 yemek kaşığı un
1 adet patates 
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
3 yemek kaşığı tereyağ sıvıyağ karışımı
7 su bard. etsuyu veya su
1 tatlı kaşığı kuru nane ( isteğe bağlı)
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı tuz, biraz kimyon, pul biber

Yapılışı:

- Patates, soğan ve havuç temizlenip rendelenir. Mercimek ve pirinç/bulgur yıkanır.
- Düdüklü tencereye yağ ve un konur kokusu çıkarken salça eklenir bir kaç dakika  topaklanmaması için karıştırılır.
- 7 bardak et suyu azar azar eklenir, kaynama noktasında,
- Diğer bütün malzemeler çiğ olarak ilave edilir tuzu biberi ayarlanır kaynadığında üzerindeki köpük alınır ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. 
-10 dakika pişirilir. ( her düdüklü tencerenin pişirme süresi farklılık göstereceğinden süreyi kendinize göre ayarlayın)veya normal tencerede malzemeler yumuşayana kadar pişirilir.

-Servis yaparken yanına bir dilim limon konur.

Not defterimden öneriler:
 Servis öncesi çorbanın üzerine bir kaşık katılaştırdığınız kremanın da çorbaya farklı bir lezzet kattığını hatırlatmak isterim..

14 Aralık 2015 Pazartesi

  • 14 Aralık 2015 Pazartesi
  • 1 yorum

Renkli yün iplerle hazırlayacağınız ponponlarla böyle bir çelengi kim sevmezki. Ben çok sevdim..



 Şimdi tam da kozalakları toplama zamanı...  vitrinlerde bile kozalakar görüyorum.
Topladığınız kozalaklardan bir çok farklı hediye hazırlayabilirsiniz..



















Aşağıdaki iki modelde çok basit malzemelerle hazırlanmış 




10 Aralık 2015 Perşembe


Yeni yıl öncesi fikir olması için yaptığım mezelerden bir demet paylaşmak istedim..




Benim en sevdiğim mezeleri geçen hafta bir arkadaşımın ricası üzerine misafirleri için hazırladım . Masada nasıl salatanın yeri ayrı ise meze de öyle...O sofraya renk ve keyif katıyor. 

Malzemeler mantar hariç ev yapımı ürünlerimdir.

-Yaprak sarma

-Mantar sote (Tereyağda)

(Küçük boy mantarlar bazı marketlerde paket halinde satılıyor. Önce  mantarların kabukları sabırla soyulur, limon suyuna atılır bol limon suyuna gerek yok mantarlar bulansın yeterli... Soyma işlemi bitince limon suyu ile birlikte tereyağ ile harlı ateşte suyunu bırakmasına izin vermeden sotelenir tuz ve beyaz karabiberle tatlandırılır.) 

-Muhammara (tarifi blogda var)

-Köz patlıcan salatam 
( Közlediğiniz her patlıcanı ikiye kesin yemek kaşığı ile etli iç kısmı kabuksuz almaya çalışın yayvan bir tabakta limon ve çok az süt karışımında bekletin tamamı bitince bıçakla kıyın ve sızma zeytinyağ, gerekirse biraz limon ilavesi, tuzve  karabiberle tadını ayarlayın. limon suyu köz tadından daha baskın olmamalı.

-Girit mezesi:
 Ezine Peyniri
İri kıyılmış ceviz 
File fıstık
taze veya kuru kekik,
karabiber, 
Sızma zeytinyağ ( mutlaka iyi kalite olmalı)

Peyniri çatalla ezin. Sarımsakları, taze kekik kullanacaksanız kekiği ve cevizi çok incecik kıyın. File fıstığı da ekleyerek hepsini karıştırın zeytinyağını ilave edin tadını ayarlayın pul biber ve karabiberi damak tadınıza göre ilave edip süsleyin üzerine file fıstık serpin. biraz daha zeytinyağ gezdirin



8 Aralık 2015 Salı





Atom mezesini ilk tattığım yer güzel bir balık lokantasıydı harika bir sunumla getirdiler fakat alerjilerim nedeniyle ben o kadar acı bir mezeyi yiyemedim . Kendi damak tadımıza uyarlayarak  dostlarımızla severek yiyoruz. 



Kullandığım biberler Alaçatıdan getirip kuruttuğum minik acı biberler, Yoğurt ise ev yapımı süzme yoğurtumuz. Yoğurtu sade kullanabilirsiniz ama benim tavsiyem  içine köz patlıcan ilave etmeniz, çünkü çok yakışıyor  Biberleri son anda soteleyip üzerine dökün ki  çıtır çıtır olsunlar.


Not: bu şekilde kişiye özel olsun derseniz yemek veya dondurma kaşığını sıvı yağa batırıp süzme yoğurdu alıp tabağa koymanız. Zira kaşıktan tabağa aktarmanız zor oluyor.


Yeni yıl masasına en çok kırmızı yeşil  beyaz uyuyor ne dersiniz? Bir de Kokinalar ve Kozalaklar..










      Yeni yıl yaklaşırken sevdiklerimizle veya aile dostlarımızla yiyeceklerimizi ve paylaşacağımız güzel sofralar kurmak isteriz . Herkes kendi bütcesine uygun bir masayı rahatlıkla hazırlayabilir. inanın o kadar çok seçenek var ki fikir olabilecek. Yeterki o masada keyif alacağınız sohbetler edeceğiniz dostlarınız olsun ....Buyrun görsellere...














2 Aralık 2015 Çarşamba

Bu tartı biraz gecikmeli olarak yayaonlayabildim çok önceleri yapılmıştı. Derya, çok sevdiğimiz  bankacı arkadaşımın çilek seven kızı ve oğlu için yaptı. Çilek mevsimi henüz bitmemişken şanslarına pazarda çok taze ve kokulu çilek bulunca çocukları da sevindirmiş olduk.




 Ayrıca Çilekli tartımızın da çok beğenildiğini özellikle belirtmeliyim. Tabi olumlu her geri dönüş bizi müthiş heyecanladırıyor ve motive ediyor. 

Tarifi

Temel tart malzemeleri:

2 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
2 su bard. un
1/2 su brd. pudra şekeri
125 gr. küp kesilmiş soğuk tereyağ
125cm çaplı tart kalıbı

Üst kreması:
2 su brd. süt
1/2 su brd. toz şeker
1/2 su brd. un
1 paket vanilya
1 paket toz krem şanti

Hazırlanışı:
Yumurta sarıları itina ile beyazlarından ayrılır. sarılar ile süt  iyice çırpılır.
Un ve pudra şekeri birlikte elenir ve azar azar eklenir karıştırılır. Buna en son küp doğranmış tereyağ ilave edilerek hamurhızlıca  toparlanmaya çalışılır. tereyağın çok fazla erimesine izin verilmeden bir streç folyo arasına konup buzdolapta 1 saat bekletilir. Dolaptan alınan hamur kendini toparlamış ve artık yoğrularak tart hamuru kıvamına gelmiştir. hemen çok oyalanmadan açılan hamuru merdane yardımı ile önceden unlanmış tart kalıp içine  yerleştirilir. üzerine kabarmaması için çatalla delikler açılır ve 15-20 dakika 180 derecede pişirilir.  

Krem şanti hariç krema malzemeleriyle muhallebi pişirilir. Ocaktan alınıp içine toz krem şanti  eklenir ve 5 dakika çırpılır. Ilıyan tart üzerine yayılır. ve istenen meyva dilimleeri düzgün bir görüntü olacak şekilde kremanın üzerine dizilir. 
Üzerine parlaklık vermesi için hazır meyva  jölesi kullanabilirsiniz veya 2 kaşık nişasta şeker ve çilek püresi ile hazırladığınız  jöleyi ılıkken dikkatlice dökebilirsiniz. buzdolapta biraz bekletip servise hazır hale gelir.



Derya aynı tart hamurundan ayrıca hediye nutellalı kalp kurabiyeler de yaptı. Gerçektende  ağızda dağılan ve nefis  tadı olan kurabiyeler oldu. 




CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı