Yeni Yıl

31 Ağustos 2015 Pazartesi

  • 31 Ağustos 2015 Pazartesi
  • 2 yorum
       Merhabalar, nihayet o bunaltıcı sıcaklardan sonra sonbaharın tatlı serinlikleri başladı bile.. Meteoroloji  tekrar ısınacak dese de bence  eskilerin deyimiyle ağustosun yarısı yaz yarısı güz sözü çok doğru. Geceleri artık öyle pikeyle falan yatılmıyor, yani özetle sonbaharın en güzel ayı Eylül  geldi bile... Ankara'da sonbahar biraz uzun sürer ben nedense sonbaharı çok severim, ne bunaltır ne üşütür. 
Evlerde de tatlı bir kış telaşı başlar ne kadar yapmayım desem de yine ben de ufaktan ufaktan kışlıklarımı hazırladım.  Özellikle taze barbunya, bamya, bezelye, tatlı acı sivri biber mutlaka derin dondurucuma konulanlar arasındadır. bir de kavanozlara hazırladığım kışlıklarımız vardır. bu usulle hazırladığım Kapya biberleri daha sonra yemek yanında salata olarak veya muhammara gibi farklı mezelerde kullanıyoruz. Dolayısıyla şu sıralar pazardan en etlilerini alıp kendi yöntemimle hazırlamayı tercih ediyorum...

Tarifi merak edip soranlar için burada paylaşmak istedim. 


      5 kg. kapya biberi ister fırın ızgarasında yüksek ısıda, ister ocak üzerinde közleyin. Daha sonra köz biberlerinizi bir poşet içine doldurup ağzını sıkıca kapatın ve bir saate yakın bekletin.
Bu arada bolca sarımsak soyup doğrayın. 
Kavanozlarınızı ve kapaklarını su dolu tencerede kaynatıp sterilize edin.
Tane karabiber,  taze biberiye, sızma zeytinyağı ve tuz diğer malzemelerimiz olacak.  Bunlar için ölçü vermeye gerek yok.
Biberler poşet içinde terleyip kabuklarından kolayca soyuluyor hepsini soyup hazır hale getirin.
Kavanozun tabanına birkaç sarımsak atın yağ hariç diğer malzemeleri kat kat olacak şekilde kavanoza boğum kısmına kadar doldurun kaşığın tersiyle hafifçe bastırın en üste tane karabiber ve tuz  koyup  sızma zeytinyağı ile tamamlayın.
Kavanozun kapağını iyice kurulayıp sıkıca kapatın.
Bez serili bir tepsiye ters çevirin. Bir süre sonra sızıntı yaparsa iyi kapatılmamış demektir yeniden işlemi yapın. 
Kavanozlarınızı  yarım saat su dolu tencerede ayrı ayrı bezlere sarılı şekilde kaynatıp soğuyana kadar bekletin. sonra çıkartıp kışa kadar serin bir yerde muhafaza edin.    




25 Ağustos 2015 Salı



     



        Merhabalar sevgili dostlar, Yaz tatilimizi yine İzmir  Özdere' deki kampımızda geçirdik. Fırsat bulduğumuzda yakın çevredeki farklı yerleri de keşfediyoruz, İzmir in bütün ilçeleri birbirinden güzel, bu seferde daha önce gidip çok beğendiğimiz Alaçatıya yine gittik. Burada kahve eşliğinde yediğimiz bu minik kurabiyeler ( Alaçatı Düğmesi de diyorlar) çok hoşumuza gitti hem çok güzel bir aroması var hem de yerken  ağızda dağılıveriyor. Tarifini kısa bir araştırma sonucu aldım zaten.  Ankara' ya gelince de denedim Tadan arkadaşlarımız ve biz çok sevdik, umarım sizde seversiniz. Buyrun tarifi…




ALAÇATININ TARÇINLI KURABİYESİ
  • 250 gram tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası( buğday nişastası kullandım)
  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 kahve fincanı dövülmüş fındık içi ( fındığı biraz kavurdum)
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın ( ½ çay kaşığı kullandım )
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 diş dövülmüş damla sakızı (Bunların büyüklüğü nohut kadardır. Toz olduğunda 2 çay kaşığını kaplar. Taze olmasına dikkat edin, çünkü tadı acılaşabilir.)
  • Üzerine serpmek için pudra şekeri
         Alaçatı kurabiyesi yapımı:


         Yoğurma kabının içinde oda sıcaklığında olan tereyağını, dövülmüş fındıkları, pudra şekerini, nişastayı, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın. Elenmiş unu yavaşça ilave ederek, hamuru iyice yoğurun. Unu ilave ederken dövülmüş olan damla sakızını içine karıştırmayı unutmayın. Damla sakızını buzdolabında soğutarak döverseniz, daha kolay ufalanacaktır. Unla birlikte malzemelere kattığınızda, damla sakızı her tarafa eşit olarak dağılacaktır. Hamuru kısa süre dinlendirdikten sonra, cevizden küçük parçalar kopararak yuvarlayın. Bunları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin. Bu arada fırını 180 derecede ısıtın. Kurabiyeleri 15 dakika kadar, üzerleri hafif çatlayana kadar pişirin. Pişen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serperek, servise hazır hale getirin..


17 Ağustos 2015 Pazartesi


Kabak mücver kolay gibi görünsede bazı püf noktalarına dikkat edilmezse hiç de iyi sonuç alamazsınız. 

Malzemeler:
2 adet orta büyüklükte kabak
1/2 demet kıyılmış dereotu
2 adet  yumurta
2-3 yemek kaşığı un
1 çay bard kadar rende beyaz peynir
tuz karabiber, pul biber 
1 paket kabartma tozu 
kızartmalık yağ( ben sadece tavayı yağlayacak kadar kullanıyorum )

Hazırlanışı:
Kabaklar sap ve diğer uç kısmı kesilip yıkanır ve kabuklu olarak rendelenir bir süzgece konup azıcık tuz atılır. 
Suyunun süzülmesi beklenir daha sonra avuç içinde kalan fazla suyu da iyice sıkılarak karıştırma kabına alınır.
İçine diğer malzemeler eklenir en son kabartma tozu ilavesiyle hafif akıcı kıvamda bir hamur hazırlanır.
Şayet fırında pişirme yapılacaksa o zaman malzemeye ilaveten 3 kaşık kadar yağ eklenir.
Yayvan bir tavada yağın iyice ısınması sağlanır. daha sonra ısı orta kararda sıcak kalmasına dikkat edilir .hamur karışımından bir yemek kaşığı alıp tavaya yavaşca bırakılır 
Mücverlerin üzeri yassılaştırılarak arkalı önlü pişirilir. Pişen mücverler kağıt havlu üzerinde  fazla yağı alınıp yanında istenen yeşilliklerle sıcak servis edilir..   

Not: Yağ oranını siz kendi isteğinize göre tavaya ekleyin.
Fırında yapacaksanız kağıt muffin kalıplarını yağlayıp yarısına kadar hamurdan koyup muffin tepsisindeki yerlere yerleştirerek 180 derecede pişirin. Pişme süresi biraz uzun olacaktır, piştikten sonra da bir süre mutlaka dinlendirilmesi gerekir..
Kabakları rendeledikten sonra avuç içinde sıkmak yerine temiz bir mutfak bezi içinde de sıkabilirsiniz 

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı