Yeni Yıl

28 Mayıs 2015 Perşembe

Güzel bir gün diliyorum hepinize..

Bir arkadaşım, kızının okul arkadaşlarının anneleriyle buluşma günlerinde yemiş bu kurabiyeyi, ve bana whatsapp' tan tarifinde kullanılan malzemelerini anlatmaya başladı hatta fotoğrafı olmadığı halde buna en yakın bir foto bulup yolladı. bir yandan da bana kurabiyeyi öve öve bitiremedi. Bunu deneyeceğimi ve ona da getireceğimi söz verdim. tabii aşağıda  gördüğünüz gibi denedim ama arkadaşa getiremedim çünkü nasıl bitti anlayamadım.. Elma harcına ve hamuruna konan portakal kabuğunun kurabiyeye verdiği aroma o kadar güzel ki bunu denediğinizde ancak anlayabilirsiniz..  Arkadaşımın ısrarının şimdi daha iyi anladım...Ağzınızın tadı hiç ama hiç bozulmasın, Sevgiyle kalın..



Portakal Aromalı Elmalı Kurabiye

Malzemeler:

Hamuru için:
125 gr. tereyağ/teremyağ (yumuşak)
1 su brd. suluca yoğurt
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay brd. sıvıyağ
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 /2 limon suyu
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İç harcı:
3 elma
1 portakal kabuğu rendesi
1 çay brd.kırılmış ceviz
1 çay k.Tarçın
2 -3 yemek k. toz şeker

Yapılışı:
Kabukları soyulmuş elmaları iri rendeleyip tavada şekerle pişirin suyunu çekince kırılmış cevizi portakal kabuğu rendesini ve tarçını ekleyip karıştırın bir kenarda ılımaya bırakın.
 Hamur için yağları pudra şekeri ile krema gibi oluncaya kadar karıştırın, yoğurtu, limon suyunu ekleyin yine karıştırın. üzerine azar azar elenmiş unu eklerken portakal kabuk rendesini ve kabartma tozunu da ilave etmeyi unutmayın. Yumuşacık bir hamur oluncaya kadar unu ekleyip yoğurun ve üzerini nemli bir bezle örtüp 1 saat dinlendirin.
Hamuru merdane ile 3 mm kadar kalınlıkta açın çay brd. büyüklüğünde daireler kesin. Her bir daire içine
Bir tatlı kaşığı kadar harçtan koyup karşılıklı kenarları resimde görüldüğü gibi kapatın. Yağlanmış trepside 175-180 derecede pişirin üzerlerine hiç bir şey sürmeyin. ılıkken bol pudra şekeri serpin..

Not:
Kurabiyeleri farklı bir şekilde hazırlamak isterseniz; hamuru dikdörtgen açıp bir kenarına harcı koyarak rulo yapın ve dilim dilim kesin pişirin.

25 Mayıs 2015 Pazartesi

Bu güzel tarifle çocuklarınıza veya misafirlerinize hem çok hafif hem de çok sağlıklı bir salata yedirmiş olacaksınız .  Görselliği de cabası.. 




Malzemeler:
İki adet tavuk göğsü
Renkli taze biberler
1 çay brd. süt
Kıyılmış maydonoz 
2 diş sarımsak
Tuz, kimyon, pul biber, köri (isteğe bağlı olarak)
Yarım çay brd. sıvı yağ

Tavuk göğüs etlerini yıkayıp kuşbaşı doğrayın. .Ezilmiş sarımsaklarla birlikte üzerine süt ve çok az zeytinyağ ekleyip bir saat ağzı kapalı bekletin. Renkli biberleri jülyen doğrayın.
 İki ayrı tavayı ocaklara alın sıvı yağı tavalara paylaştırın. Birinde biberleri diğerinde sütün içinde bekletilmiş ve iyice süzülmüş tavukları soteleyin sonra malzemeleri bir tavada birleştip beş dakka daha soteleyin. Bu arada maydonozu tuz ve diğer baharatları da eklemeyi unutmayın. Servis tabağına alıp bir tutam kıyılmış maydonozla süsleyin  

Not: Tavukları çok fazla kurutmamaya özen gösterin.
 biberlerde sotelediğinizde fazla suyunu çekmiş olmalı
Bu salata makarna yanında çok yakışıyor.




Kullandığım biberler minik boyutlarda renkli biberlerdi kızım nerden aldı bilmiyorum ama ben balkonumda saksı içinde tohumlarından üretmeyi başardım inşallah biberleri çıktığında paylaşırım..

21 Mayıs 2015 Perşembe

Karamel sosuyla ve hafif kremasıyla çok lezzetli bir tatlı ..


Malzemeler : (büyük diktörgen borcam ölçüsünde)

Ara kreması için:
5 su brd. süt
1 su brd. un
3 kahve fincanı toz şeker
1 çorba kaşığı tereyağı
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

2,5 paket tuzsuz etimek

Karameli sos için:
1 su bardağı toz şeker
1 kutu sıvı krema (200ml.)
1 yemek kaşığı margarin
veya uğraşmayım diyenler hazır karamel sos kullanabilir. 

Üzerini süslemek için:
Çekilmiş ceviz içi veya hindistancevizi rendesi

Hazırlanışı :
Un, toz şeker ve sütü derin bir tencerede muhallebi kıvamına gelene kadar orta ateşte, sürekli karıştırarak pişirin. İndirmeye yakın tereyağ, kremşanti  ve vanilyayı ekleyip 3-5 dakaika çırpıcı ile çırpın ve ocaktan alıp ılımaya bırakın.
Karamel için toz şekeri teflon bir tavaya koyup, orta ateşte karamel rengi alana kadar şekeri yakın.
Rengi karamele dönünce ocaktan kenara alın içine margarini ekleyin eriyince ocağa tekrar alıp kısık ateşteyken sıvı kremayı ekleyip karıştırın. içinde şeker kalıntıları eriyinceye kadar tutun..
Büyük boy bir borcamı su ile hafifçe ıslatın. Tabanına ara kremasından yayın.
Etimekleri birer birer sıcak kremaya batırarak borcama dizin yine az miktarda üzerine krema yayın.
Kremanın üzerine karamelden gezdirin yine ikinci kat olarak aynı işlemi uygulayın etimeklerin üzerine kalan kremayı yayın.
Üzerine kalan karameli ister şekilli ister tamamını kaplayacak şekilde dökün. Hindistan cevizi ve kırılmış cevizle süsleyin.
Üzerini streçleyin, Ilınıncaya kadar dışarıda sonra  buzdolabında 3-4 saat bekletin. Dilimleyerek servis edin.




13 Mayıs 2015 Çarşamba




Enfes bir ezme tarifim var sırada ...


Susamlı Bulgurlu Ezme

Malzemeler:

1 su brd. ince kısırlık bulgur
1 su brd. kavrulmuş susam
3 adet domates
3 adet yeşil biber
1 büyük soğan
1/2 demet maydanoz
3 yemek kaşığı nar ekşisi
½ limon suyu
1/2 su bardağı sızma zeytinyağı
Tuz, pulbiber, karabiber
1 çorba kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı biber salçası...

Hazırlanışı:

Bulguru yıkayıp üzerine sıcak su gezdirerek yumuşaması için ağzı kapalı bekletin.
Bir tavada susamı iyice kavurun.
Domateslerin ve kuru soğanın kabuğunu soyun. Biberlerin çekirdeklerini çıkarın hepsini çok incecik kıyın veya rondodan  geçirecekseniz irice doğrayın.
Kıyılan malzemenin üzerine yarım çay bardağı kadar  zeytinyağı ilave edin.
Üzerine pulbiber, nar ekşisi, limon suyu, tuz, karabiber ve salçaları ekleyip hepsini karıştırın veya rondodan geçirin. 
Kavrulmuş susam ve yumuşamış bulguru da ilave edin. ( bu iş için tuppervarenin doğrayıcısı mükemmel incelikte kıyıyor..) En son olarak incecik kıydığınız yarım demet maydanozu  ekleyip tuzunu baharatını ve ekşiliğini ayarlayın, servise hazır edin.


6 Mayıs 2015 Çarşamba






Portakal Aromalı Fıstıklı İrmik Tatlısı
Malzemeler: ( büyük kek kalıbı ölçüsünde)
2 lt. süt
2 portakalın suyu ve rendelenmiş kabukları
2 su bard. irmik
1,5 su bard. toz şeker ( tadını kendinize göre ayarlayın)
2 yemek kaşığı kadar margarin
½  paket krem şanti
1 tatlı kaşığı vanillya
Üzeri için :
File fıstık ,  portakal dilimleri, vişne veya taneli bir reçel
Hazırlanışı:
-İrmik, şeker , süt, portakal suyu ve ince rendelenmiş kabukları tencereye alınıp karıştırılarak pişirilir.   
-Muhallebi  kıvamına gelince ocağın altı kısılır ve birkaç dakika daha tutulur bu esnada tabanına tutmaması için karıştırmaya devam edilir.
-Ocaktan alınıp margarin ve krem şanti vanilya eklenerek mikserle 3 dakika kadar çırpılır.
-Kek kalıbı veya tek kişilik muffin kalıpların tabanı ıslatılır .
-İrmik tatlısı bunlara veya tek kalıba boşaltılıp kaşığın tersiyle arasında boşluk kalmaması için hafifçe bastırılır.
-Üzeri streçlenip ılınana kadar dışarda sonrasında dolapta bir gece bekletilir.


-Servis zamanı servis yapacağınız tabağa dikkatlice ters çevrilir etrafına yarım dilim portakal dizilir. 
-Üzerine de hayal gücünüzü kullanarak file fıstık reçel veya sevdiğiniz başka bir malzeme ile süslenir. 

Not: yazın dondurma eşliğinde nefis bir sunumu oluyor, tavsiye ederim..
Çilekle, muzla veya başka bir meyve ile deneyebilirsiniz. 



         

              Havalar ısınınca yakın akrabalarla kahvaltıda veya beş çayında buluşmalarımızda başlamış oldu. Sezonun açılışı da bizdeydi. Yeğenlerin çocuklarının hafta sonu kursları sabah saatinde olunca beş çayında buluşmaya karar verdik. Genel olarak hepimiz kilomuza dikkat ettiğimizden daha çok salata ve zeytinyağlı ağırlıklı bir mönü hazırladım ama yerken baktığımızda mönünün kilomuza katkıda bulunacak malzemelerden oluştuğunu gördük..Hiiiiç takmadık çünkü hepimiz (beyler hariç) bir şekilde eritmenin yolunun buluyoruuuz. Afiyet bal şeker olsun. 

Mönüde bu sefer ilk defa denediğim ve tam not aldığım karamelli etimek tatlısı, Susamlı kısırım var. 

Mönüde başka neler mi var? 

 Portakal aromalı Fıstıklı İrmik Tatlısı ( tarifi gelecek)




-Fıstıklı kuş üzümlü  biber dolması (spesiyalim oldu artık)




   

                  Zeytinyağlı Baklalı Enginar  (Urla'dan gelenler)





                                      Kavrulmuş susamlı Kısır ( tarifi gelecek)
                    






Girit mezesi ( giriz ezmemin farklı bir sunumu)


                                                    
                                              
       Karamelli Etimek Tatlısı (tarifi gelecek)





                                 Mısırlı Patates Salatası ( yeğenim getirdi sağolsun)






Tatlılar:
Portakal aromalı irmik tatlısı
                       
Ev yapımı Baklava ( Büyük ablam ve Kezban hanımın elllerine sağlık)

Muzlu Kivili tavuk göğsü( küçük ablam getirmiş ellerine sağlık)(ne yazıkki ikisinin de fotoğrafları yok)



Pazılı Peynirli Börek ( Tire'den gelen pazılarla yapıldı)


Şakşuka


                                       
  Piyaz ( tahinli limonlu sos dökülmeden fotoyu çekmiştim)







CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı