Yeni Yıl

25 Mart 2015 Çarşamba



            Sevgili dostlar, bahara merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde, kışın kasvetli havasından sıyrılıp harekete geçme arzumuz artıyor.  Artık evlerimize kapanmak yerine,  daha çok gezmek, eğlenmek,  dostlarımızı ziyaret etmek,  sevdiklerimizi ağırlamak istiyoruz.
       Onlarla leziz yemeklerle dolu bir sofrayı paylaşınca, yalnız yemeklerin değil,  yapılan keyifli sohbetlerin tadına da doyum olmaz değil mi? Biz de keyif sofralarınıza renk katacak,  damaklarınızı şenlendirecek lezzetlere,  mevsimin meyve ve sebzelerini de katarak bahara kızım ve ben merhaba diyoruz. Mutlu bir mevsim geçirmeniz dileğiyle…

İLETİŞİM İÇİN:
DERYA:  0 533 966 87 17 /  0 532 345 06 92


 Neler mi yapıyoruz.. 

 Sade veya şeker hamurlu cupkekler

   



Poğaçalar

Kısır


                                                                            Kurabiyeler




Trileçe tatlısı

 
Sarmalar / dolmalar


Zeytinyağlılar






Mezeler


Mantı


18 Mart 2015 Çarşamba

Çanakkale Zaferimizin 100. yıldönümünde bizlere bu vatanı emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.
Çanakkale Zaferimizin 100. yıldönümünde bizlere bu vatanı emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.

Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, mekanlarını cennet etsin.
Allah hepsine gani gani rahmet eylesin, mekanlarını cennet etsin.


Mustafa Kemal dünyada hiç bir liderin yapmadığı bir biçimde ülkesini işgale gelen düşman askerleri
    için aşağıdaki sözleri söylemiş onları kendi evladı gibi görmüştür.

 

“Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yanyana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.”

        Atatürk, 1934
  Bunun üzerine Avustralyalı bir anne ATA'ya aşağıdaki cevabı yollamıştır:

    “Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi.
     Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde
    dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı. Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine Ata
    demek istiyoruz. Çünkü, yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın
    sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük Ata’ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla...”

  Avustralyalı bir anne
Konya gezisinde satın aldığımız bir lezzet, denemek bu güne kısmet oldu..Mevlevi mutfağına ait bu tarif farklı bir tada sahip.  
Ambalajın üzerindeki tarife göre yapıldı.  Konya' ya yolunuz düşerse mutlaka Somatçı' dan bu ve buna benzer bir çok güzel ürünü temin edebilirsiniz.




12 Mart 2015 Perşembe



      Trileçe özellikle balkan ülkelerinde ve oradan göçedenler yani bizler tarafından yapılan hafif ve çok güzel bir tatlıdır, son yıllarda bir yıldız gibi parlayıp bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünmemiştim. Anne tarafımın boşnak olmasından dolayı bizim bildiğimiz bir tatlıdır..
    Eskiden anneannemler üç çeşit sütle( manda, keçi ve inek sütü) ve sütten ayırdıkları o güzelim kaymakla yaparlardı yıllar geçtikçe ve aile büyükleri birer ikişer öbür dünyaya göç ettikçe daha az yapılır oldu. (buradan hepsini rahmetle anıyorum)Ben o lezzetleri unutulmasın diye öğrendiğim kadarıyla her daim yapmayı çok seviyorum



    İnternette triliçe ile ilgili bir çok farklı tarif paylaşılmış. Bizim trileçemizi tadanlarda benden hep tarif soruyorlar. Buradan sizlerle paylaşmak boynumun borcudur..


Geçelim tarife:

TRİLİÇE ( bu ölçü orta boy kare veya yuvarlak borcam içindir)

Kek malzemesi:

6 Adet yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
6 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu

Süt Şerbeti:

2 su bard. süt (bunu yukarda bahsettiğim üç sütle de hazırlayabilirsiniz)
2 yemek kaşığı toz şeker
1/2  kutu sıvı krema (200 ml)
1 paket vanilya

Üst Karameli:

1 su brd. toz şeker
1/2  kutu sıvı krema
1 yemek kaşığı tepeleme margarin

Hazırlanışı:
-Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazlarını köpük olana kadar mixerle çırpın. 
-Sarılarına da şekeri ilave edip eriyene kadar çırpın, yumurta beyazını sarıyla birleştirin köpüğünü söndürmeden karıştırın.
-Üzerine unu eleyin, kabartma tozunu ekleyin sadece homojen olana kadar karıştırın.
-Orta boy yuvarlak veya kare borcama pişirme kağıdı serin. Üzerine kek hamurunu dökün ve yayın. içinde hava kabarcığı kalmasın.
-170 derece de orta rafta pişirin kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edin. 
 -Kek pişerken süt şerbetini hazırlayın. Süt ve  şekeri bir tencerede kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
ocaktan alıp kremanın yarısını ve vanilyayı ilave edin.  
-Pişen keki fırından çıkartıp ılımaya bırakın.  Keki ölçüsünden biraz büyükçe bir servis tabağına ters çevirin pişirme kağıdını dikkatlice kaldırın. çatalla kek üzerinde gelişigüzel delikler açın. Süt şerbetini kepçe yardımıyla üzerine gezdirerek emmesini sağlayın. keki dolaba kaldırıp iki saat kadar soğutun.

Karamelin hazırlanması:
Toz şekeri yayvan bir tavaya koyup ocağa alın. orta ateşte yavaş yavaş karamel olmaya başlayacaktır. şekeri silikon bir spatulla kenarlarından ortaya toplayarak aynı ölçüde esmerleşmesini sağlayın tamamen eriyince ateşi kapatın ve içine margarini ekleyin biraz köpürecektir telaş etmeyin. Bu defa sıvı kremanın kalan yarısını ilave edin yine ocağın altını yakın ve karıştırarak akıcı bir karamel haline gelene kadar karıştırın. içinde şeker kırıntıları kalabilir . bir kaç dakika sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın gerekirse süzgeçten geçirin. Dolapta soğuyan  trileçeyi kare veya havuç dilimi şeklinde dilimleyin. Karameli üzerine gezdirin ve yine dolapta bir kaç saat bekletin . Servise hazırdır.. 

Not: -Karameli yapıp kavanoz ile dolapta 3 gün kadar bekletebilirsiniz
        -Triliçeye karamelden önce ince bir tabaka kremşanti sürebilirsiniz.
       - veya hazır karamel satılıoyormuş alıp kullanabilirsiniz (ben denemedim.)
       - Toz şeker ve krema ölçülerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.









 

3 Mart 2015 Salı

Güzelliklerlerle ve sevgiyle dopdolu bir gün olsun hepimize..






Klasik poğaça hamurumdan Peynirli rulo poğaçalar ve yumuşacık ve kavrulmuş un ve ceviz içli  Kayseri ketesi  



Boynuz kulağı geçer derler, Derya'dan yine..Sipariş üzerine yapıldılar ve adreslerine teslim edildiler..İşin başındayız ama şimdilik maşallah çok iyi gidiyor. 


CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı