Yeni Yıl

31 Ağustos 2015 Pazartesi

       Merhabalar, nihayet o bunaltıcı sıcaklardan sonra sonbaharın tatlı serinlikleri başladı bile.. Meteoroloji  tekrar ısınacak dese de bence  eskilerin deyimiyle ağustosun yarısı yaz yarısı güz sözü çok doğru. Geceleri artık öyle pikeyle falan yatılmıyor, yani özetle sonbaharın en güzel ayı Eylül  geldi bile... Ankara'da sonbahar biraz uzun sürer ben nedense sonbaharı çok severim, ne bunaltır ne üşütür. 
Evlerde de tatlı bir kış telaşı başlar ne kadar yapmayım desem de yine ben de ufaktan ufaktan kışlıklarımı hazırladım.  Özellikle taze barbunya, bamya, bezelye, tatlı acı sivri biber mutlaka derin dondurucuma konulanlar arasındadır. bir de kavanozlara hazırladığım kışlıklarımız vardır. bu usulle hazırladığım Kapya biberleri daha sonra yemek yanında salata olarak veya muhammara gibi farklı mezelerde kullanıyoruz. Dolayısıyla şu sıralar pazardan en etlilerini alıp kendi yöntemimle hazırlamayı tercih ediyorum...

Tarifi merak edip soranlar için burada paylaşmak istedim. 


      5 kg. kapya biberi ister fırın ızgarasında yüksek ısıda, ister ocak üzerinde közleyin. Daha sonra köz biberlerinizi bir poşet içine doldurup ağzını sıkıca kapatın ve bir saate yakın bekletin.
Bu arada bolca sarımsak soyup doğrayın. 
Kavanozlarınızı ve kapaklarını su dolu tencerede kaynatıp sterilize edin.
Tane karabiber,  taze biberiye, sızma zeytinyağı ve tuz diğer malzemelerimiz olacak.  Bunlar için ölçü vermeye gerek yok.
Biberler poşet içinde terleyip kabuklarından kolayca soyuluyor hepsini soyup hazır hale getirin.
Kavanozun tabanına birkaç sarımsak atın yağ hariç diğer malzemeleri kat kat olacak şekilde kavanoza boğum kısmına kadar doldurun kaşığın tersiyle hafifçe bastırın en üste tane karabiber ve tuz  koyup  sızma zeytinyağı ile tamamlayın.
Kavanozun kapağını iyice kurulayıp sıkıca kapatın.
Bez serili bir tepsiye ters çevirin. Bir süre sonra sızıntı yaparsa iyi kapatılmamış demektir yeniden işlemi yapın. 
Kavanozlarınızı  yarım saat su dolu tencerede ayrı ayrı bezlere sarılı şekilde kaynatıp soğuyana kadar bekletin. sonra çıkartıp kışa kadar serin bir yerde muhafaza edin.    




0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı