Yeni Yıl

25 Temmuz 2014 Cuma



Sevdiklerinizle birlikte barış, huzur, sağlık ve afiyet dolu nice Bayramlar dilerim...

Hayatınız lezzet dolsun. 




Muhteşem bir lezzet. Evde canınız istediğinde güvenle yapabileceğiniz bir tarif.
 Sevgili Yeşim tarif için çok teşekkür ederim arkadaşım..



Ev yapımı et döner (tarif Yeturla lezzet kareleri ne ait)

malzemeler:
1kğ. kuzu külbastılık et veya dana biftek

Ara harcı:
1 kase orta yağlı dana döş kıyma
1 orta boy kuru soğan
2 kaşık yoğurt
tuz-kekik

Etleri streç film arasında birazcık inceltin
Arasına konacak harcı  robotta çekin veya elinizle iyice yoğurun
1 kat et bir kat harç olmak üzere üst üste yerleştirin
Sonra  dönerinizi alıp sıkıca rulo yapın


Streçe veya naylon poşete koyup sıkıca paket edin.
Baton kek kalıbına ya da dikdörtgen bir saklama kabına yerleştirip dondurucuya kaldırın.

Kullanacağınız zaman önce fırınızınız 50-60 dereceye ısıtın servis tabaklarını koyun ve fırını kapatın orada tabaklarınız ısınsın.


2 kaşık domates salçasını sulandırıp kıvamlı bir sos pişirin.



Döneri  buzluktan çıkartın 5-10 fdakika bekletin,keskin ve güçlü bir bıçakla döner keser gibi ince tabakalar halinde doğrayın ve yağ sürdüğünüz tavada ya da pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Tavada arkalı önlü çok çabuk kızaracaktır.Tepside ise ızgara konumunda fırınlayın



Diğer tarafta pideleri karekare doğrayın tereyağla yağladığınız tavaya koyup cam kapak kapatarak kızartın/ısıtın.
Domatesleri dilimleyin, biberlerlerle birlikte sadece yağladığınız başka bir tavada veya fırının ızgara konumunda közleyin.




Fırında ısınan tabaklara önce pideleri üzerine dönerleri yerleştirin yanına bulgur pilavı, yoğurt, domates ve biber dilimlerini koyun.

Üzerlerine önce sostan gezdirin sonra da kızdırılmış tereyağ gezdirerek sıcak servis edin.



Not: Yeşim hanım pişirme işlemini daha farklı yapmış. burada  





23 Temmuz 2014 Çarşamba

  • 23 Temmuz 2014 Çarşamba
  • 3 yorum



Üçüncü iftar davetim de 15 kişilikti.





Mönüde olanlar:

Sütlü Yarma Çorbası ( bu çok sevilen bir çorbam)


Çoban salata
Kağıt Kebabı ve firik pilavı ( tarifleri gelecek)




Humus 



Peynir dolgulu kapya biberler

Limonata




Aşure







21 Temmuz 2014 Pazartesi


Yaz sıcakları için birebir serinletici özellikte ve lezzette bir parfe


İftar davetim için meyveli hafif bir tatlı arayışındaydım. Aradığım tarifin hem hafif hem sıcak yaz akşamlarında serinletici olmasını  düşünürken arşivimdeki bu tarif gözüme ilişti. Hem evde çok sayıda şeftali ve diğer malzemelerde vardı, hemen denemek için kolları sıvadım benim silikon kalıbımdan çok düzgün çıkmasa da tadı çok beğenildi.   

      Bu tarifi Umut Sepetim in sahibi sevgili Zeliha nın bloğunda görüp not almışım. 
  Denediğinizde bana hak vereceksiniz.  Zeliha cığım tarif için çok teşekkürler. 


Damla çikolatalı ve şeftalili Parfe
          Malzemeler:
            Sade parfe:
  • 1 paket sade toz şanti
  • 1,5 su bardağı süt
  • 4 adet şeftali ( kabukları soyulup doğranmış)
             Damla çikolatalı parfe:
  • 1,5 su bard. Soğuk süt
  • 1 paket çikolatalı toz şanti
  • 1 su bard. damla çikolata
            Ortak kullanılan krema:
  • 1/2 su bard. toz şeker
  • 3  yumurta beyazı
  • 1 fiske tuz
            Hazırlanması:

  1. Sade parfeyi hazırlamak için krem şantiyi üzerindeki tarife göre hazırlayıp içine kabukları soyulmuş ve küp doğranmış şeftalileri ilave ederek karıştırın dolaba kaldırın..
  2. Çikolatalı parfeyi de aynı yöntemle hazırlayın içine bu sefer damla çikolataları ekleyin karıştırın onu da dolaba kaldırın..
  3. Yyumurta beyazlarının içerisine bir çimdik tuz atarak mikserle iyice köpürtün.
  4. Yumurtalar köpürünce, yavaş yavaş toz şekeri edin. Kabarsın bu karışımı söndğürmeden  ikiye bölün.
  5. Yarısını şeftalili parfeye diğer yarısını da damla çikolatalı karışıma ekleyin her ikisini homojen olacak şekilde alttan üste doğru karıştırın Şekilli bir kek kalıbının tababına streç flim yayın. Şeftalili karışımı döküp yayın dolaba kaldırın biraz donunca bu sefer damla çikolatalı karışımı koyup yayın üzerini düzeltin. Ve streçle kapatıp dondurucuya kaldırın
  6. En az yarım gün durması gerekir. Donduktan sonra, ne zaman isterseniz tüketebilirsiniz. Servisten beş-on  dakika önce çıkartın dikkatlice dilimleyin.
  7. Not:Ben biraz acele davranınca kalıptan çok muntazam çıkartamadım. 

18 Temmuz 2014 Cuma



İzmir Köfte Tarifi


Malzemeleri:
    500 Gr. orta yağlı kıyma
1 yumurta
1 adet kuru soğan
1/2 ekmeğin içi
2 kaşık yağ, tuz kekik ve karabiber.

Üzerine sos:
1 çorba kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak, kekik
1 su brd. sıcak su
 Yapılışı:
-Bayat ekmek içini suda ıslatın yumuşayınca sıkıp çukur bir kaba alın.
Üzerine kıymayı, ince rendelediğiniz soğanı, tuzu karabiber ve yumurtayı ilave edin.
İyice yoğurun, parmak kalınlığında köfteler hazırlayın
Köfteleri çok az un serpilmiş bir tepsiye aralıklı olarak yapıp koyun. Tepsiyi sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın.
Üzerlerine sıvı yağ gezdirin ve kızarana kadar köfteleri sıcak fırında tutun.
Patatesleri elma dilimi doğrayıp sıcak suda bekletin.
Diğer tarafta  domatesleri ince dilimler halinde, biberleri köfte uzunluğunda doğrayın.
Biberleri de yağlanmış tavaya dizip bir kapak örterek kızartabilirsiniz veya Fırının ızgara kısmını yakarak kızartabilirsiniz..
Fırın tepsinizin tabanına önce kuruladığınız patatesleri, üzerine köfteleri, aralarına da biberleri ve dilimlenmiş domatesleri yerleştirin.


Sos için bir tavaya az sıvı yağ koyun ezilmiş 2 diş sarımsak ve kekiği ekleyip birkaç dakika kavurun
Salçayı ekleyin yine kavurun ve iki su bardağı sıcak su koyup kaynatın.
Tuzunu ekledikten sonra, köftelerin üzerine gezdirin.
 İzmir köfteyi fırında patatesler yumuşayana kadar  pişirin
Not: Ben üzerine ilk 15 dakika pişirme kağıdı serdim, üzerlerinin kızarması için sonra sında kaldırdım)

 Köfteleri ve biberleri sağlıklı olması açısından fırında kızartmayı tercih ediyorum. Özellikle yaz günü kızartmanın çok ağır olacağı unutulmamalı..

17 Temmuz 2014 Perşembe

Ramazanın ikinci hafta sonunu eski komşularıma ayırmıştım. Sağolsunlar hepsi de ayarlayıp davetime katıldılar. Onların yeri her zaman başkadır.

Komşularıma hazırladığım mönüde olanlar:



-Fesleğenli Közlenmiş  domates çorbası( tarifi gelecek)



   


-Tel şehriyeli pirinç pilavı

-Kayseri Mantısı

-Taze baharatlı Pesto Soslu Tavuk Sarması 
Bu sefer bloğumdaki tarife ek olarak harcına taze kekik, rende kaşar ve biraz ekmek kırıntısı koydum ve cevizi çıkarttım. böylesi de çok nefis oldu.
   




-Şeftalili damla çikolatalı parfe (tarifi gelecek)








15 Temmuz 2014 Salı



Herkese kucak dolusu sevgiler,

 Ramazanda iftara  misafir çağırmayı, niyetli olanlara yemekler hazırlamayı çok seviyorum. Gelebilenlere evimde, gelemeyecek olanlara da hazırlayıp götürüyoruz.. Geçen hafta sonu da yine çok yoğun ama bir o kadar da keyifli geçti. Ramazanın en güzel tarafı kalabalık sofralarda yenen yemekler.


 Cuma akşamı davetim için mönümüzde olanlar:

- Sütlü yarma çorbası



- İzmir köfte (tarifi gelecek)


-Tel şehriyeli pirinç pilavı

- Humus



- Cevizli nar ekşi soslu Roka Salatası







 -Soslu patlıcan dilimleri





 -Aşure




11 Temmuz 2014 Cuma





       Bu kapalı pideleri Yine Kayseri'de tatmıştık, ama tarifini her görüştüğümüzde  almayı unutuyorum ne yazıkki. Bu güzelliği denenemek olmazdı. Bir hafta sonu klasik pide hamurumla ve rahmetli annemin çok önceleri yaptığı içli börek harcı ile denediğimde en güzel sonucu aldım..
Sizlerinde Ramazanda bu güzel tarifi şiddetle denemenizi tavsiye ederim...Buyrun tarifi

Malzemeler:
 3 su bard. un
1 su bardağına yakın ılık su
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı  tuz
1yemek kaşığı dolu instant  maya
1 yemek kaşığı zeytinyağ

 İç harcı:

1 adet  ince doğranmış kuru soğan
250 gr. orta yağlı kıyma
Yeşil biber(incecik kıyılmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz,karabiber, pul biber

Harç malzemesini çiğ olarak hazırlayın.

 Hazırlanışı:


 -Mayayı, şekeri, yarım bardak ılık suyu ve bir kaşık unu hamur yoğuracağınız kasede kabarmaya bırakın.  -Mayalanma olunca kalan unu ekleyin, ılık sudan ölçülü bir şekilde ilave ederek yumuşacık bir hamur yoğurun. -Bir kaşık zeytinyağını elinize dökün ve hamuru bununla son kez yoğurup bırakın.
-Mandalina  büyüklüğünde bezeler alarak unlanmış tezgahta elinizle veya merdane ile pide görünümünde  uzunlamasına ince bir hamur açın
-Her hamur üzerine yanlardan bir cm. boşluk bırakarak iç harçtan yayın ve kenarlarını ortaya doğru kapatın.  -Unlanmış tepside mayalanmaya bırakın tepsi mayası gelince üzerine  bir kaç damla su ile incelttiğiniz yumurta sarısı sürüp sıcak fırında kızarana kadar pişirin.






10 Temmuz 2014 Perşembe


Herkese merhabalar,
Değerli Müjgan ablamızda tattığım ve çok beğendiğim börülceli pilavı bende sizlerle paylaşmak istedim. Ramazanda iftar davetlerinizde yapacağınız farklı bir pilav için iyi bir seçenek olacaktır..



Malzemeler:

1 su brd. kuru börülce( akşamdan ıslatıp pişirilmiş)
1 su bard. pirinç
1 adet kuru soğan
2,5 yemek kaşığı tereyağ+sıvıyağ karışımı
tuz, karabiber
3 su bard. tavuk suyu + sıcak su

Hazırlanışı:

 Pirinci  yarım saat önceden tuzlu ılık suyla ıslatın.
Tereyağında yemeklik doğradığınız soğanı saydamlaşana kadar soteleyin
Pirinci  iyice yıkayıp süzdürün ve ilave edin 10 dakika kavurun.
Tavuk suyunu +kendi pirincinizin cinsine ve kalitesine göre sıcak suyu,  tuzunu ve karabiberi ekleyin. 
Bu arada önceden haşlanmış börülceleri ilave edin karıştırıp önce harlı sonra kısık ateşte pilav suyunu çekinceye kadar pişirin . Ocaktan alıp üzerine kağıt havlu serip demlendirin. Servis yapmadan önce çatalla hafifçe harmanlayın Dilerseniz üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirin



7 Temmuz 2014 Pazartesi


 Merhabalar,  haftanız çok güzel geçsin. Bir çok hanım gibi evde yapabileceğim malzemeleri  kullanılan katkılardan dolayı hazır almak yerine evde kendim yapmaya özen gösteriyorum. Çalışan biri olmama rağmen bunlara mutlaka vakit ayırıyorum.
Bunlardan birisi de ev yapımı tavuk veya et suyu tabletlerim..

Tavuk Suyu tableti

Malzemeler:

1 kilo tavuk kalçası ve budu veya kemikli dana eti
Saf zeytinyağı
1 büyük soğan, 2 kereviz, 2 havuç, (soyulmuş ve küp küp doğranmış)
3 diş sarımsak, tane karabiber
2 defne yaprağı
10 dal kekik

Yapılışı:
Fırını 220 dereceye ısıtın. Tavuk kalçalarını ve butlarını ya da kemikli eti bir fırın tepsisine koyun. 
Hafifçe yağlayın, kızarana kadar 35-45-60 dakika pişirin. 
Büyük, derin bir tencereye zeytinyağı dökün. 
Soğanları, kerevizi, havuçları ve sarımsağı orta ateşte kavurun. 
Sebzeler yumuşayana kadar 8-10 dakika karıştırarak pişirin.
Tavuğu fırından çıkarın, defne yaprağı tane karabiber ve kekikle birlikte sebzelere ekleyin. 
Tencereye 5 lt. su doldurun, yüksek ateşte ocağa koyun. 
Suyu kaynatın, altını kısın. Suyun yüzeyinde oluşan köpüğü alın 
1- 1,5  saat kısık ateşte pişirin. Suyu azalacaktır.
Tavuk etini ve sebzeleri bir süzgeç yardımıyla tencereden çıkarın. Et suyunu soğuyunca küçük kaplarda buzlukta saklayın. 







Not: bu şekilde hazırladığınız et suyunuın rengi biraz kahverengiye yakın olur eğer böyle sevmiyorsanız fırınlamadan da yapabilirsiniz.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı