Yeni Yıl

25 Nisan 2014 Cuma


Gönlünüze göre bir hafta sonu olsun..

     Akraba günlerimizde en çok ama en çok istenen ve her defasında da muhteşem lezzetiyle yemeğe doyamadığımız açmamız huzurlarınızda..
 Bu tarif, hamur işlerinde çok lezzetli ele sahip kuzemim Gülseren e ait . Her günümüzde sıra kimdeyse ona yapıp götürür sağolsun .
Gün sırası bizdeyken  kızlara özel olarak ayrıca yapıp getirdi. Bu fotoğraftakiler  konuklar gittikten sonra saklandığı yerden çıkıp poz verdiler..



Açma Tarifi

Malzemeler:
1 su brd. su
1,5 su brd.süt
1 su brd. sıvıyağ
1 paket yuva marka yaş maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Ilık su ve sütü yaş mayayı toz şekeri birlikte bir kasede karıştırıp 10 dakika kabarmaya bırakın
Hamur kabına yağ, kabarmış karışım, tuz  koyun karıştırın .Yumuşak bir hamur kıvamını bulana kadar unu azar azar ilave etmeye devam edin. Pürüzsüz bir hamur olunca üzerini bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın . Sonra hamurun mayasını söndürmeden orta kalınlıkta rulolar yuvarlayın 10 cm kadar uzunlukta kesip her ruloyu kendi etrafında burgulayıp çevirerek  daire haline getirip resimdeki gibi birleştirin. üzerine yumurta sarısı ve süt karışımı sürün 200- 220 derece fırında pişirin.















Mantar salatası ise naçizane bana ait..Bu salatayı yıllar önce ilk kez İstanbul'da Namlı'da tatmıştım ve içindeki malzemeleri titizlikle not almıştım..




Mantar salatasının tarifi bloğumda zaten var ama yenileyelim. Burada en önemli püf noktası mantarları ya hiç yıkamadan saplarını kopartıp sabırla soymanız, ya da sadece temiz bir fırça veya kullanılmamış bulaşık süngeriyle iyice temizleyip zeytinyağı ve limonla çok harlı ateşte sulanmasına izin vermeden kavurmanız.. (ben soymayı tercih edenlerdenim) Sonuçta bembeyaz ve yumuşacık lezzetli bir mantar salatanız olacaktır. Rahmetli anneciğim mantar aldığımızda önüne mutfak bezi serip sabırla onları tek tek soyardı, ben de ondan öğrendim..

Mantar Salatası

Malzemeler:
Mantar
Yeşil biber
Kapya biber
Mısır
Kapari
doğranmış Siyah ve yeşil zeytin
Dereotu, isteğe bağlı taze soğan
Sos:
Zeytinyağı
limon, tuz



24 Nisan 2014 Perşembe


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm çocuklara ve torunum Can 'a kutlu olsun. 





Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiş olan tek bayramdır.




1933 yılının 23 Nisan'ında Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti. 





18 Nisan 2014 Cuma

Herkese kocaman sevgiler

 Allahım biz Kayseri'de  kaldığımız sürede mütemadiyen yemişiz arkadaşlar bakar mısınız yaz yaz tarifler bitmiyor.. Daha bunlar evdekiler, bir o kadar da dışarıda gittiğimiz mekanlarda yenenler var ki onları hiiiç saymıyorum..
Bu kebabında ilk bakışta farklı bir tarif olmadığını düşünenler olabilir ama pişirenin elinin lezzeti diye bir şey var biliyorsunuz..Tek kelimeyle Muhteşem bir tarif.. 
Müge 3-4 saat kadar önce marine etti ve yemek zamanı fırında pişirdi..Tavuk etini çok sevmememe rağmen o kadar lezzetliydi ki kaç adet yedim hatırlamıyorum....

Yuvanızdan sağlık mutluluk hiç eksilmesin Müge' ciğim ellerine sağlık..




Malzemeler:

Tavuk but -kanat- pirzola
6-8 adet Orta boy domates ve yeşil biber
4 adet kuru soğan ( aralarına kuru reyhan, tuz, )
10-15 adet kadar sarımsak

Marinasyonu için:

Tuz, kekik, pul biber, zeytinyağ, biber salçası, kimyon

Yapılışı:
 Marine malzemelerini tavukları alacak çukur bir kapta karıştırın tavukları domatesleri ve biberleri içine ekleyip ellerinizle iyice harmanlayın. Soğanları soyup dörde bölün ortalarına tuz ve kuru kekik, reyhan serpiştirin marine malzemelerinin içine ekleyin.. Üzerini streçleyip dolaba kaldırın. 
En az 3 saat kadar bekletin. Pişireceğiniz zaman  tepsinin ortasına soğanları yerleştirin. soğanların etrafına domatesleri ve tavuk etlerini gelişigüzel yayın biberleri de üzerlerine koyun.
 220 derece de iyice pişirin son 10 dakika fırın ızgarasını açıp üzerlerinin kızarmasını sağlayın. 




14 Nisan 2014 Pazartesi






Güzel bir hafta diliyorum..


Kabak çiçeği dolmasını bizim memleketimizde(Kayseri) bulgurla yaparlar.Ben hiç pirinçle doldurana rastlamadım.Ama diğer yörelerde yapılanlara baktığımda hep pirinç kullanıldığını görüyorum. İzmir Şirince' de ve Cunda adasında yediğim pirinçle hazırlanan kabak çiçeğinin lezzeti de gerçekten çok  harikaydı. Sizin damak zevkiniz neye uygunsa o şekilde hazırlayın.  


Malzeme:(Bulgurlu)
Kabak çiçeği
Bulgur
Zeytinyağı
Domates rendesi
Salça
İnce kıyılmış kuru soğan ve maydonoz
tuz, karabiber
bir tatlı kaşığı kadar un

Yapılışı: 
Çiçeklerin sap kısımları fazla hırpalamadan temizlenir, bombeli kısım kopartılır( bazı tariflerde kopratılmıyor, bu dolmanın acı olmasına sebep olur).Musluk altında yıkanıp ters çevrilerek süzülmeye bırakılır.Diğer tarafta iç malzemesi çiğ olarak bir kapta iyice harmanlanır ve her çiçeğin içine ağzında boşluk kalacak şekilde doldurulur.Çiçeğin yaprakları, üzerine sırayla katlanarak kapatılır ve ağzı tencere tabanına gelecek şekilde yerleştirilir.Tencerenin dibine birkaç maydonoz kökü ya da çiçek serpiştirilir ki çiçeklerimizin dibi tutmasın.Üzerine bir iki parmak geçecek kadar ılık su ve biraz zeytinyağı ile açtığımız bir kaşık salça gezdirilir.Önce harlı, sonra kısık ateşte çiçek dolmamız pişinceye kadar tutulur.Yanında yoğurt ile servis yapılır.

(Pirinçli)
 Pirinç (önceden sıcak suyla ıslatılmış)
 kuru soğan
1 diş sarımsak
tarçın, tuz, yenibahar,toz şeker
zeytinyağı 
dolmalık fıstık, kuş üzümü (isteğe bağlı)
Malzemelerle  iç harcı kavrularak hazırlanır, çiçekler doldurulur üzerine zeytinyağ gezdirilir ve ağırlık yapması için tabak kapatılır çok az su ilavesiyle  kısık ateşte pişirilir.Ilık servis edilir.
Afiyet olsun...


4 Nisan 2014 Cuma

Merhabalar Sevgili Dostlar.. 
Kilis tava bizim çok sevdiğimiz bir lezzettir. 35 cm  çapında bir tepsi ile hazırladığım kebabımız 4 kişiyi rahatlıkla doyuruyor. Ben yanına sade pirinç pilavı yaptım siz neyle sunmak isterseniz onu yapın..
Tarifim Kilis İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğüne aittir.




Kilis Tava
Malzemesi:
1 kg koyun etinden orta yağlı kıyma,
150 gr taze biber,
 bir bağ maydanoz,
 iki orta boy soğan,
 bir tatlı kaşığı karabiber
 bir tatlı kaşığı tuz,
 üç adet orta boy patlıcan veya patates, ( ben kullanmadım)
üç adet orta boy domates.

Yapılışı:
 Soğan, taze biber ve maydanoz ince ince kıyılır. Tuz ve karabiber katılır. Bu karışım etle iyice yoğrulur. Daha sonra zırhla çekilir. Patlıcan veya patates soyulur, ince dilimler halinde dilimlenerek, az tuz atılıp suyu sıkılır. Daha sonra patlıcan veya patatesler tepsiye dizilir. Üzerine yoğrulan kıyma yayılır. Etin üzerine veya etrafına dilimlenmiş domates ve taze biber dizilir. Fırına verilir. Sıcak olarak servis yapılır.



Not:
-Etinizin cinsi kebabın lezzeti açısından çok önem taşıyor, güvendiğiniz bir yerden etinizi almaya çalışın.
- Yoğurduğunuz kıymalı harcı tepsiye kenarlara doğru bolca yaymaya çalışın , çünkü pişince bayağı bir ortaya çekiliyor.




1 Nisan 2014 Salı



      Merhabalar dostlar , memleketimden bir tarifle karşınızdayım . Bu keteyi tatmadıysanız en kısa zamanda deneyip tadın derim. Benim görümcem Perihan yeğenimizin eşi Müge nin ortak tarifi.. Ben kayserili falan olamam onların yanında çünkü çok hamaratlar..



Malzemeler:
3 yumurta
1 su brd. sıvıyağ
1 paket yaş maya
1 su bard. ılık süt
1 su bard. suluca yoğurt
1 y. kaşığı toz şeker
1 çay kaşığından az tuz
1 su bard. ( 2 kaşık tereyağla önceden kavrulmuş un)
Aldığı kadar un



Üzerine sürmek için:
1 yumurta 1 yemek kaşığı süt
 çörek otu 

Yapılışı:
 -Yarım bardak ılık süte  mayayı, şekeri ve 1 kaşık unu koyup kabarması için bekletelim. 
 -Hamur yoğurma kabına kalan sütü, yoğurdu, yumurtaları, mayalı karışımı, tuzu ve sıvı yağı ekleyelim. 
 -Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde edelim . 
 -Hamurdan portakal  büyüklüğünde bezeler alalım.
 -Bezeleri tabak büyüklüğünde açalım.
 - İki tanesini arasını yağlayarak üstüste koyup yeniden açalım açılan yufkayı yağlayalım
 -Yufkanın bir ucundan rulo sarmaya başlayalım 
 -Ruloları 3 cm. eninde keselim. her birini kesik tarafları alta ve üste gelecek şekilde  pasta tabağı büyüklüğünde yeniden açalım.
 -Üzerine kavrulmuş un yayalım sonra kenarlarını üstüne katlayıp kapatalım üzeri için ayırdığımız çırpılmış yumurta ile kat yerlerini yapıştıralım ve alta gelecek şekilde tepsiye dizelim. Tepside çok az süreyle mayalandıralım
 -Üzerine yumurta sarısı süt karışımı sürüp çörekotu veya susam serpip önceden ısıtılmış fırında pişirelim.





CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı