Yeni Yıl

26 Mart 2014 Çarşamba





Kısa bir ara vermişliğim varsada buralardayım . hepinize kocamaaaan sevgiler..

Bu köfteyi de yaptım ya artık gam yemem.. Hoş daha önce de diğer iri olanları defalarca denemişliğim vardı. Ablamın dünürünün  Elazığlı olduğunu, çok lezzetli yemekler yaptığını yiyenlerin tadına doyamadığını daha önce bahsetmiştim. Bu köfteleri de diğerleri gibi muhteşem yapıyor tabiki.. Gel gör ki her seferinde yaptıklarıyla yetinmeyip sıklıkla canımız istediğinde de bizimde içli köftelerimiz olsun diyoruz.. İşte bu durumun önüne nasıl geçilir öğrenerek değil mi? Ben de yılmadım öğrendim aşama aşama sevgili dünürden  hem not aldım hem de yapılışındaki püf noktalarına detaylı olarak baktım veee ta ta ta taaa ..küçük küçük sevimli içli köfteleri yapmayı başardım ..Azmin elinden kurtuluş yok demişler ( Ellerim de bir hafta ağrıdı bu arada)

Elazığ usulü içli köfte

Malzemeler :
Köfte dış harcı için;
  • 1/2 kilo tam yağsız kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 su brd  köftelik bulgur (ayarlanarak konulmalı)
  • 1 adet iri yumurta
  • Soğuk su (yoğurma işlemi sırasında yoğurdukça harca konulacak)
  • Tuz, Karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası
Köfte İçi harcı için;
  • 1/2 kilo tam yağsız kıyma
  • 3 adet iri soğan
  • 2 yemek kaşığı tepeleme margarin ( sıvı yağ olmaz)
  • 1 orta boy kase çekilmiş ceviz
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • Tuz, pul biber, karabiber
Hazırlanışı :
İç harcının yapılışı;

Margarin tavaya alınır kıyma eklenerek harlı ateşte  suyunu bırakmasına izin vermeden  kavrulur sonra kıyma kenarlara alınıp ortaya çok ince çentilmiş soğanlar konup şeffaflaşıncaya kadar birlikte kavrulmaya başlanır.
  1. Ocaktan alınır ceviz, baharatlar ve ince kıyılmış maydonozlar ilave edilir .
  2. Ilınınca iç harcından ceviz kadar toplar hazırlanıp dolabın buzluğuna kaldırılır.
Köfte harcının Yapılışı;
Kıyma yoğurma kabına alınır üzerine çok ince çentilmiş soğan, yumurta, biber salçası ve tuz eklenir yoğurmaya başlanır.
Bulguru da azar azar ekleyerek yoğurma işlemine devam edilir. Bu arada bulgur ve kıyma karışımının macun kıvamına gelebilmesi için soğuk sudan azar azar alınıp harca katılır..
Yoğurma işlemi, hamur macun gibi birbirini tutmuş kıvama geldiğinde tamamlanır,
Köfteleri hazırlamak üzere Sol elinize harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar alın, önce yuvarlayın.
Sağ elinizin İşaret parmağını köftenin tam ortasına batırın, parmağınızı ortasında kabak oyacağıyla delik açar gibi hareketlerle döndürün. Arasıra elinizi suya batırın.
Köftenin kenarları yeterince inceldiğinde ortasındaki boşluğa buzluktan çıkardığınız iç malzemesinden bir adet koyun ve yine parmaklarınızın yardımıyla açıklığı hava girmeyecek şekilde kapatın.
 Köfteleri bu şekilde tamamlayın.
Haşlama işlemi:
  1. Orta boy tencerede 1 yemek kaşığı tereyağı ile 2-3 yemek kaşığı domates salçasını birlikte kavurun.
  2.  8 su bard.sıcak su ilave edin, Tuz ekleyin.
  3. Su kaynayınca içine köfteleri birer birer kaynayan suya bırakın.
  4. Çok fazla köfte koymamaya çalışın zira fazla köfte koyarsanız dağılmasına neden olur. Yüzeye çıkan köfteleri delikli kepçe ile bir tabağa alın.
  5. Dilerseniz daha sonra tavada çok az tereyağında  köfteleri tek tek kızartın.

 Not: Bu malzeme ile mandalinadan az küçük 30 adet köfte çıkıyor



12 Mart 2014 Çarşamba

Günümüzde sevgi öyle çok yazılıyor, öyle çok söyleniyor ki.. Onu yaşayan azaldıkça, sözünü eden çoğalıyor..Sevgi dolu nice günler sizinle olsun..


Sevgili Benhur un bloğunda kalamar dolmayı gördüğümde ona yazdığım yorumda kısaca şöyle demiştim...

''Canım ya denediğimde mutlaka bu güzelliği keşfetmeme neden olan linkini vereceğim.. tarifi deneyeli epey bir zaman geçmesimne rağmen paylaşmak bu güne kısmetmiş.. 



Deniz ürünlerini bir ayrı severim. Malzeme bulmakta bazen Ankara da sıkıntı olsa da aradığımı bulursam hiç üşenmem denerim olur ya da olmaz, olması gereken lezzete ulaşıncaya kadar denemeler devam eder 

Şayet denizi olan bir şehirde yaşasaydım mutlaka deniz ürünlerinden ve mezelerden oluşan bir mutfak açar işletirdim.  
Ankara da yaşamaktan şikayetçi değilim tabiki yanlış anlaşılmasın.. Bu kalamarları da Sakarya caddesindeki balıkçılardan temin ettim ..Çok kişiye göre balığın en tazesini Ankara'lılar yer derler ama  deniz ürünlerini deniz kokan şehirde yemek bir başkadır, orada yenen balığın, bol zeytinyağlı+ limon+ sarımsak soslu tazecik ot salatalarının  ızgara edilmiş kalamar dolmanın  tadına doyum olmaz nedense. 

Her ne kadar deniz memleketini sevsemde deniz tatili bana angarya gelir  hep..Önceliklerim hep doğayla yeşille içiçe yerlerde olmak oraları gezmek hatta yazlıktan çok bir yaylada ev almak .İnşallah bu yaz bir  Karadeniz gezisine niyetliyim .
Bir kalamar dolması beni nerelere götürdü gördünüz mü?
Gençliğimde yapmayı istediğim hayalimdeki mesleklerden çok alakasız ama çok severek çalıştığım bir meslekteyim yıllardır.. 
Gelelim tarife... İnternette bir çok kalamar tarifi olmasına rağmen ben Benhurun tarifini birebir uyguladım.Sonuç bizim için mükemmelin ötesinde olunca bir kez daha orijinal tarifi vermekten gurur duyuyorum. Çok çok teşekkürler arkadaşım .


Malzemeler:
4 Adet taze kalamar
½ soğan
3 diş taze sarımsak
2 yemek kaşığı ekmek tozu
1-2 dal biberiye
2 yemek kaşığı zeytinyağı
50 gr. Karides
50 gr. Yengeç
50 gr. Ahtapot
100 gr hellim peynir
1 limon suyu
Tuz, taze çekilmiş renkli biberler
Sos Malzemeleri
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 orta boy soğan
2 diş taze sarımsak
2 olgun domates
5-6 yaprak taze fesleğen

Yemeğin yapılışı:
Dolma yapımı :
Soğan ve sarımsaklar minik minik doğranıp birlikte kızdırılmış z.yağında pembeleştirilip bir tabağa alınıp ılıştırılır. Ekmek içi bir kaseye alınır ılınan soğan sarımsaklar ile karıştırılır. İçine hellim peyniri rendelenir. Küçük doğranmış karides, yengeç ve ahtapotlar ilave edilir. İnce kıyılmış biberiye, tuz ve karabiber eklenir. 



 Güzelce ayıklanıp temizlenen taze kalamarlar hafifçe tuzla ovulur.( ben karbonat ve tuzla ovdum) 


ve içleri hazırlanan dolma malzemesi ile fazla sıkıştırmadan doldurulur. Üzerine fırça ile zeytinyağı sürülüp, taze çekilmiş karabiber ve tuz serpilerek ızgarada pembeleşene kadar pişirilir.



Sos yapımı :
 2 yemek kaşığı yağı kızdırıp ince kıyılmış soğan ve sarımsaklar pembeleştirilir. Üzerine kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ilave edilip yumuşayana kadar (yaklaşık 5-6 dk.) pişirilir. Tuz, karabiber ile tatlandırıldıktan sonra ocaktan alınır. İnce kıyılmış taze fesleğenler eklenerek karıştırılır.
Izgarada pişen Kalamar Dolmaları servis tabağına alındıktan sonra üzerine fesleğenli sos ilave edilerek sıcak servis edilir.








3 Mart 2014 Pazartesi



Sağlık mutluluk ve neşe dolu güzel bir hafta diliyorum herkese..

Gül baklava tarifim Sevgili Birsen e ait  Baklava hamuru konusunda asla usta sayılmam ama bunları küçük küçük yufkalar açarak başardım, üstelik yırtmadan..


Tarifi

Malzemeler:
(20-25 adet)
·    2 tane yumurta
·    1 çay bardağı sıvıyağ
·    1 çay bardağı yoğurt
·    1 çay bardağı süt
·    Bir tutam tuz
·    1 paket kabartma tozu
·    3,4 damla limon suyu
·    Aldığı kadar un
Şerbeti İçin:
·    3 su bardağı tozşeker
·    3 su bardağı su
·    4,5 damla limon suyu
Diğer Malzemeler:
·    1 su bardağı ceviz
·    1,5 su bardağı sıvıyağ
·    Buğday nişastası
Hazırlanışı:
Şerbeti 5 dakika kaynatıp soğutalım.
Hamur yoğurma kabına yumurta, sıvıyağ, süt ve yoğurdu koyup karıştıralım.
İçine tuz,kabartma tozu ve limon suyunuda ekleyip un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında yoğuralım.
Cevizden biraz daha küçük bezelere bölelim.
Hepsini nişasta yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.
2 taneyi üstüste koyup oklavayla mümkün olduğu kadar ince açalım.

Yufkanın tam ortasından tutup çarkıfelek gibi saat yönünde döndürelim.



Ortasına 1 kaşık dövülmüş ceviz koyup kenarlarını üstüne kapatalım.



Tepsiye ters çevirip yanyana dizelim.
Bütün güller hazır olunca her bir gülün üstüne l çorba kaşığı sıvıyağ dökelim.

Isıtılmış 180'Cde pişirelim.
Pişen tatlının fırından çıkınca ilk sıcaklığı gidince üstüne soğuk şerbeti dökelim.

Şerbetini çekince servis yapalım.


Sevgili Birsen'e  paylaşımından dolayı çok teşekkür ederim.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı