Yeni Yıl

31 Ocak 2014 Cuma

Apple Crumble

Çoktandır yayınlanmayı bekleyen bir tarif.. Ne yazıkki dondurmalı olarak bir dilim fotoğrafını koymak kısmet olmadı.. Size tavsiyem bu güzelliği hafta sonu deneyin mutlu olun..

    Bu güzel tatlıyı internetten ve Home Tv kanalından bildiğim halde bir türlü deneme fırsatım olmamıştı. Ta ki Canan(büyük kızım)http://www.lavantabahcesi.com/2013/09/17/apple-crumble/#comments linkinden Sevgili Ahu hanımın tarifini vererek ‘’ Anne bunu akşama yapalım çok canım çekti ‘’ diye mail atana kadar. O akşam eksik malzemeler alındı, denendi, yenildi tekrarı  en kısa zamanda istendi. Takip eden hafta sonu  gündüz ve akşam gelen misafirlerimiz için iki farklı fırın kabında yeniden yapıldı. Aplle crumble hakettiği müthiş  övgüyü fazlasıyla aldı . Denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ederim.
Not: Şeker hastaları için toz şekeri kullanmadan ekşi elma ile denemelerini ve onlarında gönül rahatlığıyla yemelerini  öneririm.
 Ahu hanıma da bu güzel tarif için çok teşekkür ederiz.
Apple Crumble
Malzemeler:
1 çay bard. Tereyağ (Oda sıcaklığında)
Toz Şeker (1 su bardağından 1-2 parmak az )
 Un (Bir su bardağı undan 1-2 yemek kaşığı fazla)
Tereyağını, toz şekeri, unu  rondoda  aralıklarla çalıştırarak kuma benzer bir karışım elde edene dek karıştırın. Sonra çukur bir cam kasede elinizle bir süre daha harmanlayın.  Hamuru buzdolabında yaklaşık yarım saat dinlendirin.


Elmalı harcı için;
3 adet iri yeşil elma (başka cins elmada kullanabilirsiniz ama ekşi elmanın aroması çok güzel tavsiye ederim)
1 Paket şekerli vanilin
1 Çay kaşığı toz tarçın ( ben alerjim olduğu için eser miktarda kullandım , normalinde çok yakışıyor)
1 Limonun suyu
Elmaların kabuklarını soyun  küp küp doğradıktan sonra üzerine limon, vanilya ve tarçını ekleyip harmanlayın. İç harcınız hazır.
Orta boy bir fırın kabının tabanına elmalı harcı yayın . Üzerine kırıntılı hamuru ufalayarak yayın















 ve önceden ısıtılmış fırının orta rafında 180 derecede 40 dakika kadar( üzeri  kızarana kadar)   pişirin. İlk sıcaklığı geçince ılık olarak üzerine  dondurma koyarak servis ediniz.


20 Ocak 2014 Pazartesi



Yıllar ne çabuk geçiyor büyükler yaşlanıyor gençler olgunlaşıyor küçüklerse hızla büyüyorlar Can 19 ocak 2014 itibariyle tam dört yaşına bastı. Sanki dün gibi onu İstanbuldan getirdiğim günü hiç unutmuyorum 13 günlük bebekti. O bize biz ona o kadar çok alıştık ki anlatamam. Allah onu korusun hayırlı ve sağlıklı yaşlar versin..


 Masa hazırlıkları Derya teyzesine ve bana ait. Önce salona hazırladığımız masamızı havanın çok güzel ve güneşli olması nedeniyle geniş balkona taşıdık gerçektende akşam saatlerine kadar çok keyifle oturduk Canan da bizim evin bir üst katında oturuyor ve  plan olarak aynı konumda.  Kartondan cupkek standı ve diğer süsleri yine Derya teyzesi almış tabiki  cupkeklerde onun eseri..Annesi, babası ve  halası da diğer alışveriş ve süsleme işini üstlendiler..


Mönüde ilk defa denediğim mayalı poğaça hamurundan çiçek çöreklerim oldukça güzel kabarıp beni mahcup etmediler.Pinterestte gördüğüm fotoğrafntan yola çıkarak yaptım poğaçaları her ne kadar  onun gibi katları belli olmasada tadı çok güzeldi... Bir diğer beğeni kazanan tarifimde tavuk etli ve sebzeli çin böreklerimdi.. Tariflerimi sırası geldikçe paylaşacağım.


Doğum günü mönüsü:
Mayalı Peynirli çiçek poğaça
Çelenk çörek
Yoğurtlu kereviz salatası
Tavuklu sebzeli çin böreği
Ton balıklı salata
Kısır
Çikolatalı cupkekler
Ispanaklı Kiş
Domates+ salatalık+ cips 



Mayalı peynirli çiçek poğaçalar.

 
Çelenk çörek


Cupkekler




 Tavuklu sebzeli Çin Böreği (Yeni ankastre fırınıma hala alışamadım, böreklerin bir tarafı bu şeklide kızarıverdi )


 Doğum günü pastası( sipariş yaptırdık)




Teyzesi bu güzel şapkayı da Can için almış, ne çok yakıştı kuzuma. Fotoğraf çektirirken gülümsemeyi çok seviyor.



13 Ocak 2014 Pazartesi




Herşeyin gönlünüzce olacağı güzel bir hafta diliyorum..

Bu kurabiyeyle ilk tanışmam benim günümde yapıp getiren Selma komşum sayesinde oldu.  O kadar mütevazi o kadar kendini yenilemeyi başaran bir komşum ki hepimizde onu ve ailesini çok seviyoruz. Gün için o kadar çok israr etti ki bende bir şey yapıp getireceğim diye, artık kıramadım tamam dedim. Kurabiyenin  içi gerçekten ağızda dağılan, dışı nutella ve mısır gevreği ile çıtır çıtır bir lezzet..Tarifini eltisinden aldığını söyledi eminim bloglarda da farklı bir çok tarife rastlamanız mümkün.. Ben henüz deneyemedim ama komşumun ölçüleriyle tarifi burada..  


Mısır Gevrekli Nutellalı Kurabiye

Malzemeler:
250gr. yumuşak margarin
yarım çay bar. sıvıyağ
1 su brd.pudra şekeri
2 su bard. nişasta
1/2 su bard. un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzerine:
küçük boy kavanoz nutella( fındık kreması da oluyormuş)
mısır gevreği
3-4 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı:
Fırın 180 dereceye ayarlanıp ısıtılır. 
Kurabiye hamuru  için margarin pudra şekeri krema kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Nişasta ve diğerleri eklenip yumuşak bir hamur elde edilir. 
Hamurdan lokmalar alınıp bildiğimiz köfte ebatlarında kurabiyeler hazırlanır. 
Tepsiye aralıklı dizilir ve pembeleşene kadar pişirilir. 
Kurabiyeler soğuması için bir kenarda bekletilir.
 Bu esnada nutella benmari usulü eritilir içine küçük boy çay bard. ile yarım ölçü sıvı yağ eklenip karıştırılır. 
Mısır gevrekleri hafifçe elle biraz kırılarak ufaltılır.Kurabiyeler önce nutellaya ardından mısır gevreğine bulanıp ızgarada donmaları sağlanır.

9 Ocak 2014 Perşembe


Hepinize Güzel bir hafta sonu diliyorum..

Bu tarifi geçenlerde hafta sonu Kanal D  de Soframız programını seyrederken not ettim. Takibeden akşama da denedim . Yuvarlanırken biber salçasına bulanan köfteler bir de kızartılınca çok güzel bir aroma oluşturuyor. Bununla da çorba daha da lezzetli bir tada kavuşuyor. Ben üzerine kıyılmış maydonoz koymadım Bizim küçük bey(Can) yerken onları tek tek ayıklamaya çalışıyor. 

AYALI ÇORBA 

 Malzemeler:
Köftesi için: Yarım kilo yağsız kıyma
tuz, karabiber

1 çay bardağı pirinç
2 litre su
2 çorba kaşığı salça( karışık)
Tuz
Karabiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Üzerine:
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Köfteler için kıyma, tuz ve karabiber derin bir kabın içinde yoğurulur. Kıymadan parçalar kopartılıp yuvarlamaya başlarken öncesinde elin iç kısmına da bir miktar biber salçası sürülür misket büyüklüğünde köfteler aynı zamanda  bu salçaya da bulanarak yuvarlanır. işlem bitince bir tavada misket köfteler kızartılıp bekletilir. Diğer tarafta çorba tenceresine su, salça, tuz ve karabiber alınıp kaynatılır. Kaynayan çorbaya pirinç eklenip pişirilir.Kızaran köfteler tavanın dibindeki kalan yağ katmanıyla birlikte  çorbaya eklenip 5-10 dakika daha pişirilir. Son olarak üzerine kıyılmış maydanoz ekleyip ocaktan alınır ve servis yapılır. 

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı