Yeni Yıl

8 Eylül 2014 Pazartesi

     Ağustos ayını bitirdik eylül ayını neredeyse yarılamak üzereyiz. Zaman ne kadar çabuk geçiyor değil mi?  Bu gün de güz mevsimi kendini göstermeye başladı bence..
Kışlık hazırlıklarımı bitirmiş sayılırım. Sebze ve meyvenin en  bol olduğu şu günler çok çabuk geçer ve hatta dikkat ederseniz pahalanmaya bile başlar bunu yıllardır gözlemlerim.  Örn. turşu kurma zamanı (tam da bu günlerde) sarımsak ve turşu malzemelerinde  hemen fiyat artışları olur dikkat edin. Kış  hazırlıklarımı sizlerle paylaşmayı istedim çünkü bende paylaşan her arkadaştan yeni bir şeyler öğreniyorum ve mutlu oluyorum.. Burada paylaşacağım bazı kışlık hazırlıklarımın tarifi Yeturla Lezzet Kareleri nin sahibi Sevgili Yeşime ait. Diğerleri ise yıllardır annemden öğrendiğim yöntemler..

Bu sene vişneleri Yeşim'in yöntemiyle bu şekilde hazırladım. şimdilik çok güzel görünüyorlar.





Vişnelerin bir kısmı da sos olarak kaynatıldı, pet şişelerle buzdolapta muhafaza ediliyorlar Havalar iyice soğuduğunda balkonda uygun bir yere çıkartılacaklar.





Vazgeçemediğim asma yapraklarım..Mayıs ayında çıkan ilk yapraktan hazırlamayı (biraz pahalı da olsa)  adet edindim. Önceleri bahçeli evimdeki asmamdan tek tek toplayarak hazırlardım .Her sene mutlaka kışlık asma yaprağı hazırlarım, çünkü ailece çok seviyoruz eşe dosta da zaman zaman sarıp hediye götürmekten de ayrıca keyif alıyorum. Bir kısmını Rahmetli annemin yöntemiyle, bir kısmını da haşlayıp iyice suyunu süzdürerek katlar halinde buzdolabı poşetlerine derin dondurucunun bir çekmecesine kaldırırım.. Kışın saracağım zaman öcededen çıkartıp sıcak suda çözülmesini beklerim ve sararım.Tuzlu salamura olarak hazırlanmasını hem benim gibi tansiyon hastaları için hem bence herkes için çok sakıncalı buluyorum.

 Sevgili Yeşim'de baktım bu tarifi yıllardır uygularmış. Bloğunda çok detaylı anlatımı var..
Yaprak bu yöntemle o güzel ekşiliğinden hiç bir şey kaybetmiyor. Ayrıca buzdolapta yeterince yeriniz yoksa bu yöntem tam size göre.

Çok basit olan bu yöntem kısaca şöyle:
Asma yapraklarını üçer beşer alıp sarar gibi kıvırın ve yırtmadan kenarlarını bükerek pet şişenin ağzından içeri doldurun. Ara sıra da şişenin içine girecek bir bıçak sapı veya tahta çubukla tabana yaprakları itekleyin . Şişenin tamamını bu şekilde sıkıca doldurun. su ,tuz veya şeker gibi herhangi bir şey koymanıza gerek yok. Önemli olan sıkıca kapağını kapatıp serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeniz.





Mayıs ayında yaptığım yapraklarım kapalı serin bir dolapta bakın sapsarı bir şekilde duruyorlar


-Taze yeşil fasulyenin ve tatlı sivri kıl biberlerin bir kısmı dilimlenerek kurutmalık olarak hazırlandı. 






 Yeşil fasulyeler kuzenimin bahçesinden toplandı..





Fasulyelerin bir kısmı ise kabukları soyulmuş domatesle sotelendi. Soğuduklarında derin dondurucuya saklama kapları ile kaldırıldı.
 Not:
Mutlaka kaliteli saklama kapları kullanmaya özen gösterin.




-Taze barbunyalar ve bezelyeler şoklama yöntemiyle derin dondurucuya kaldırıldı. Şoklama yöntemini 25 sene kullandığım emektar derin dondurucumun kitapçığından öğrenmiştim ve 25 senedir uygulayan biriyim, şu an yine aynı markanın 7 çekmeceli modelini aldım..



Şoklama Yöntemi:

Bazı sebzelerin rengini,  kokusunu tat ve vitaminlerini koruması amacıyla dondurulmadan önce yapılan işleme şoklama denir. Bu işlem sonucunda sebzeler üzerinde koruyucu bir tabaka oluşur ve tadında herhangi bir değişiklik söz konusu olmaz.

 Barbunyalar  kaynar suda 5 dakika,
Bezelyeler, havuçlar  2-3 dakika,
Yeşil fasulye-taze börülce ise yine 2-3 dakika kadar haşlanır. 
Sonra süzgeçle alınarak buzlu suya aktarılır, soğuk suda 3 dakika tutulup bir mutfak bezi serili tepsi üzerine yine süzgeçle çıkarılır.
İyice kurulanıp saklama kutularına konup derin dondurucuya kaldırılır.



Kendi tecrübelerime dayanarak Patlıcan, beyaz lahana,  patates ve salatalık dondurucuya direk konulmadığını mutlaka bir işlemden geçirilmesi gerektiğini öğrendim.

 Örn: patatesin ve patlıcanın ön kızartma yapılması gerekiyor.
Salatalığın her ne şekilde konursa konsun  tadı bozuluyor
Beyaz lahana da salatalık gibi mutlaka tadı ve sertlik durumu olumsuz yönde değişiyor..

Patlıcanlar ocak üzerinde közmatikte közlendi) kabukları soyulup hafifçe zeytinyağında sotelendi ve sıcak olarak kavanozlara doldurulup ters çevrildi ( mutlaka kaynatılmış kavanoz ve yeni kapak kullanmanızı öneririm)

Not:
( Köz tadını en iyi ocak üzerinde veya direk ateş üzerinde alabilirsiniz, Kebapçılarda yediğiniz lezzetli köz patlıcanın nerede közlendiğine dikkat edin.

-Kapya biberler de aynı yöntemle közlenip kolayca soyulmaları için bir saat poşet içinde bekletildiler soyulup ister dilimlenerek ister tüm olarak  yine zeytinyağında sotelendiler ve sıcak olarak bir kaç sarımsak eşliğinde kavanozlara dolduruldular hemen mutfak bezi serili bir tepsiye ters çevrilerek bir gün soğumaya bırakıldılar .Şimdilik havalar iyice soyana kadar buzdolaba kaldırıldılar.




Acı sivri biberler bir tutam yapılarak saplarından bağlanıp baş aşağı asılarak gölgede kurutuldular. Tereyağlı kuru fasulye ve  nohut yemeği pişirirken bu biberlerden bir iki tane eklemenizi öneririm. 



- Kurutulmuş bamya bizde sevilmediği için sadece özenle seçtiğim taze ve körpe bamyaların tepelerini külah biçiminde kesiyorum, delikli bir süzgeçte seri bir şekilde yıkayıp bol limon suyuyla  harmanlıyorum ve saklama kaplarında derin dondurucuya kaldırıyorum. Pişireceğim zaman da çözülmesini beklemeden malzemeleriyle pişiriyorum.





Bazılarına havuçlarını da ekledim..







0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı