Yeni Yıl

12 Eylül 2014 Cuma


    Değerli okurlar, her şeyin gönlünüzce olacağı bir hafta sonu dilerim 




Mutfakta en önemli malzemenin/eşyanın buzdolabı olduğu kesin, yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolabını en sağlıklı ve hijyen koşullarda kullanmak için bu paylaşımın önemli olduğunu düşündüm.

Alerjilerimin ortaya çıktığı yıllarda da temizliği konusunda araştırma yaparak doğru bildiğimi sandığım yanlışları düzelttim.  

BUZDOLABI BİLGİLERİ

Besin maddelerinde bulunan çok sayıda mikroorganizma, mutfak temizliğinin önemini artırır. Bu nedenle ayrıca özen ister. Gerekli malzemelerin satın alınması ile yemeklerin sunulması arasında, depolama, hazırlama, pişirme, servis sonrası temizlik ve bakıma kadar tüm iş akışı mutfakta sağlıklı ortam oluşturmada ayrı ayrı önem taşır. Mutfaktaki sıcak ve nemli ortamda bulunan bakterilerin sayısı her 20 dakikada iki katına çıkabilir ve bir tek bakteri 10 saatte 1 milyar olacak şekilde üreyebilir.

BUZDOLABINDA RAF DÜZENİ

Buzdolabında herşeyin bir yeri vardır. Beyaz ve kırmızı etler sebze bölümünde, meyveler de en üst rafta olunca oldukça karmaşık ve kullanıma ters düşen bir düzen oluşuyor. Oysa düzenli bir buzdolabı hem sağlıklı yaşamayı hem de temiz olmayı sağlar. Peki buzdolabında ne nereye konmalı?

En üst raf

En üst rafa peynir, elde hazırlanmış gıdalar, yarım kalmış ama daha sonra da yenilebilecek salatalar, sosis, salam, sucuk gibi koku veren yiyecekler, çiğ jambon ve et konur. Peynirler aşağı yukarı iki, koku veren yiyeceklerde bir hafta kadar tazeliğini korur. Yemek artıkları ise üç gün içinde tüketilmelidir. Aksi takdirde bozulur.

Orta raf

Süt, krem peynir, taze kaşar, yoğurt, krema bu rafta yer alır. Açılmış paketler burada 4 gün kadar dayanıklılığını korur.

En alt raf

Çiğ et, balık, sosis. Bu rafa konan et ve balığı aynı gün içinde tüketmelisiniz. Et, beyaz et ve sosis, sucuk gibi gıdalar iki veya üç gün kadar taze kalırlar.

Sebze bölmesi

Üzüm, çilek gibi meyveler, mantar yeşil salata, yapraklı sebzeler ve otlar, bitkiler. Az dayanıklı olan meyve ve sebzeler aşağı yukarı üç gün taze kalır. Diğer sebzeler buzdolabına konabilir ama konmak zorunda değildir. Egzotik meyveler (muz, papaya, mango gibi) ve domates aşırı soğukta durmamalı aksi takdirde, tatlarını kaybederler. Su açısından zengin olan dolmalık biber, salatalık ve kabak, buzdolabı için ideal olmasa da konabilir, ancak uzun süre dayanıklı olmadıklarından çabuk tüketilmelidir.

Buzdolabı kapısı

Buraya tereyağı, margarin, yumurta, reçel, sos ve açılıp ve gün içinde kullanılan her tür kase, kavanoz gibi gıda barındıran şeyler konur. Kapağı açılmış meyve ve sebze suları uzun ömürlü değildir. Çabuk tüketilmelerine dikkat edin. Diğer gıdalar birkaç hafta dayanıklı kalırlarken yumurtalar üç hafta dayanır.


Temizleme yöntemim : Kaynak (Mutlaka okuyun)

Alerjilerim öncesinde normal bulaşık deterjanı ile temizlerdim. 
  
Buzdolabımı ve derin dondurucumu temizlemek için bir fincan karbonatı ve arap sabununu 3 litre sıcak su ile karıştırıyorum (sıcak su, çözülmesi için gerekli). bir başka kapta da bir çay bard. sirke ile 3 litre su karıştırıyorum. ikisi için ayrı ayrı temizleme bezi kullanıyorum. Dolabın fişini çekip içini boşaltıyorum ve önce karbonatlı / arap sabunlu suyla ardından sirkeli suyla silip kuruluyorum. fişini takıp düzenli bir şekilde malzemeleri yerleştiriyorum .
(Sirkeyi, karbonatı ve arap sabununu ayrıca mutfak temizliğinde de kullandığım için ekonomik olması açısından toptan alıyorum)

Sebzeleri  saklama yöntemim:
     Sebzelerimi ayıkladıktan sonra yıkamadan tek kullanımlık kağıt/ havluya benzeri bezlere sarıp          çekmecelere kaldırıyorum. Çilek, üzüm dut benzeri ezilebilecek meyveleri kapaklı cam veya iyi kalite saklama kaplarında dolaba kaldırıyorum.  Buzdolabında uzun süre taze kalıyorlar. 
      
      Not:
     (daha çok kuaförlerde kullanılan bu bezlerin 100 adetini 20 tl gibi bir fiyata alıyorum) Bezler bir         kaç kez yıkanabiliyor .

     Buzdolabında kokuları gidermek için bir tas sütü veya bir küçük kasede karbonatı buzdolabına        koyun ve bir iki gün bırakın. Süt/karbonat  buzdolabınızdaki kötü kokuları yok edecektir.                Buzdolabının alt gözüne limon dilimleri koyup her gün değiştirirseniz aynı sonucu alırsınız.

Kaynak: Gıda biyoteknolojisi ders notları ( Sevgili Sebahattin SARGIN ‘a teşekkür ederim)



0 yorum:

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı