Yeni Yıl

25 Kasım 2013 Pazartesi

Merhabalar herkese..
Bu sene aşuremizi Aşure ayının ilk günü yapmama rağmen bir türlü yayınlama fırsatı olmadı, Bu lezzeti bizim gibi sizde seviyorsanız hiç üşenmeyin..Bence sadece bu aya özgü değilde sıkça yapıp yemeli,
Hadi buyrun buyrun .


AŞURE

Malzemeler: 10 -15 kişilik

3 su bard. aşurelik buğday
1 su bard. fasulye
1 su bard. nohut
1 yemek kaşığı pirinç
Kayısı, incir, ceviz, tuzsuz yer fıstığı, fındık, kuru çekirdeksiz üzüm ( büyük su bardağı)
I çay kaşığı kadar safran ( bir fincan sıcak suda renk vermesi için bekletin ve süzüp aşureye ilave edin)
İnce rendelenmiş portakal kabuğu
I adet elmaya saplanmış karanfil taneleri.
2 kase toz şeker (İsteğe bağlı artırıp azaltabilirsiniz.)

Yapılışı:

-Bir gece önceden buğdayı beş dakika pişirip üzerine soğuk su ekleyip şişmeye bırakın.
-Fasulyeyi sıcak, nohutu soğuk su ile ıslatın.
-Ertesi gün nohutu ve fasulyeyi suyunu değiştirip diri kalacak kadar birlikte haşlayın( iyi pişen cins ise buğdayla birlikte aşure tenceresinde pişirebilirsiniz.)
-Buğdayın sarı suyunu da süzerek aşure tenceresinde bakliyatlarla birlikte alıp , üzerini geçecek kadar su ilave ederek kısık ateşte pişirmeye koyun. Bu arada yıkanmış pirinci ilave edin. Su eklemeniz gerekirse sıcak su kullanın.
-Karanfil saplı elmayı içine atın.
-Tüm malzemeler özleşene kadar pişirmeye devam edin.
-Şekerini damak zevkinize göre ayarlayın. Portakal kabuk rendesini veya safran suyunu, fıstıkları ilave edin.
-İnmesine yakın başka bir kapta sıcak suda şişirilmiş kayısı, üzüm ve incirleri katın, altını söndürün. Elmayı çıkartıp atın.





-Cevizi en son ekleyin (önceden katarsanız aşure esmerce olur).
-Aşurenin katı olmasını isterseniz bir kaç kaşık nişastayı önce soğuk sonra ılık su ilavesi ile ezip ilave edin. (bence zaten az bekleyince koyulaşacaktır) tercih sizin. -Servis yaparken ceviz, fındık, kuş üzümü dolmalık fıstık ve nar taneleri ile süsleyin, toz tarçın serpin.
Afiyet olsun, Ağzınızın tadı hiç bozulmasın..





22 Kasım 2013 Cuma



Sağlık huzur ve mutlulukla geçsin hafta sonunuz..

Kek yapacaksam dokusu hafif ve az yağlı kekleri denemeyi tercih ediyorum. 



Tarçınlı Cevizli Kek
Malzemeler
125 g yumuşak margarin
3 su bard. Un
3 yumurta
1 elma rendesi( şart değil)
1+ 1/4 su bardağı) toz şeker
 1 paket Kabartma Tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
Üzeri için:
Pudra şekeri

Hazırlanışı:
Kuru malzemeleri bir kasede karıştırın. Elmayı rendeleyip üzerine kararmaması için limon suyu sıkın.
Yumurtaları şeker ile birkaç dakika çırpın. Margarini ekleyerek çırpmaya devam edin.  Kuru malzemeleri hamura ekleyin ve 1 dakika daha çırpın. Elma rendesi ile cevizi ilave edin ve sadece kaşıkla karıştın. Hamuru yağlanmış kek kalıbınızda  180 derece de ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından alın üzerine pudra şekeri eleyin beş dakika kadar dinlendirdikten sonra dilimleyip servis edin.








19 Kasım 2013 Salı


Şu patlıcan ne mübarek bir sebze değil mi, ne kadar farklı lezzette hazırlayıp tüketebiliyoruz..   

İmambayıldı yemeğiyle ilgili şu ilginç bilgiye rastladım..Rivayetlerin ne kadar doğru olduğu tartışılır ama bence bu yemek hafifliği lezzeti ve ekonomik oluşuyla tartışılmaz ne dersiniz?

Vikipedi' de; 

İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.

Bir başka rivayete göre, gene eski bir zamanda bir imam zengin bir zeytinyağı tüccarın kızı ile evlenmiştir. Eşinin çeyizinde bol miktarda kaliteli zeytinyağı bulunmaktadır. Kadın ilk günlerde kocasına bu zeytinyağı ile hazırlanmış, içine domates ve soğan eklenmiş patlıcan yemeği hazırlar. Onüçüncü günde yemek masasında patlıcan bulunmamaktadır. Buna şaşıran imam artık zeytinyağının kalmadığını öğrenince üzüntüsünden bayılır..












İmam Bayıldı
Malzemeler
5 adet patlıcan
2 adet domates
3 adet kapya biber
2 adet kuru soğan
5 diş sarımsak
Kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı

Patlıcanları bekletmek için: tuz,
Yapılışı :
-Patlıcanları uzunlamasına alaca soyun ve bıçakla ortasına derince yarık açın.
-Patlıcanları 1 çorba kaşığı tuz ve limon suyu katılmış suda yarm saat bekletin.
-Kâğıt havlu ile kuruladığınız patlıcanları yarım çay bard.yağ dökülmüş tavada her tarafını kızartın.
-Patlıcanların yumuşadığından emin olun. Kızaran patlıcanları kâğıt havluya alın.
                     -Ay şeklinde doğranmış soğanları, biberleri, ve sarımsağı kalan sıvı yağda 5 dk.soteleyin kabukları   soyulmuş yemeklik doğranmış domatesi ilave edin. Biraz daha soteleyin tuz karabiber ve kıyılmış maydonozu ilave edin.





15 Kasım 2013 Cuma

Sevgili Bulut Gölgesi bloğunun sevimli meleği Tülin, yeni bir güzelliğe imza atmış.




"MELEĞİM OLUR MUSUN?
Kiminizin dostu, kiminizin arkadaşı, bazılarının sadece tanıdığı yada adına, bloğuna aşina olduğu ben;


Yeni bir yılın ayak seslerinin yaklaştığı günlerde sizden gelen bir sevinçle onlarında yüreği, umudu aydınlansın istedim.



Bu defa sadece çocuklara yada sadece yaşlılarımıza değil de,
yetebildiğimiz kadarı ile hepsine sevgi dolu hediyeler verelim diyorum.  
Ne dersiniz?

Hoş, gönül neler neler istemiyor ki... Yetiştirme Yurtlarında çocuklar kalmasın, yaşlılarımız evlerimizin baş köşesinde MELEK OLALIM görüp duaları ile bizlere bereket ve huzur versin. 
Engellilerimiz için hayat bu kadar zor olmasın. Yaşamın içinde hak ettikleri gibi rol alabilsinler. Anneler engelli çocuklarını okullarına sırtlarında taşımak zorunda olmasın.
Böbrek hastaları diyaliz makinaları için sırada beklemesin.
 Hiç kimse ama hiç kimse yoksunluğuna, yoksullukla birlikte katlanmak zorunda kalmasın...

Tüm bunları gerçekleştirmek elbette bizim elimizde değil. Keşke olsaydı ama değil...
Lakin böyle olduğu için niye kendimizi onlara küçücük de olsa bir iyilik yapmaktan alıkoyalım.

Her zaman olduğu gibi
 "Okyanus olamayız belki ama onun  engininde bir damla olabiliriz" diyorum ben.  "



 Şimdi bende tıpkı Nalan gibi, Tülin gibi buradan paylaşarak göreve başlıyorum. İnşallah bende elimden geleni yaparım.

Lütfen siz de bir düşünün .Ne yapabilirim derseniz bir bakın neler yapılabilir

Hepinize güzel bir hafta sonu diliyorum.. 

12 Kasım 2013 Salı

      Komşu günümüzün mönüsünde yine farklı bir salatam vardı. Bildiğiniz gibi çay davetlerinde ya da günlerde en çok yapılanlardan biri de patates salatasıdır. Çünkü hem doyurucu olmasından dolayı  hem de bir çok faklı versiyonu yapılıyor ki dolayısıyla da tercih sebebi oluyor.  Bu kez salatamı kek kalıbında şekillendirip sunmak hem hoş bir görüntü oluşturdu hemde farklı bir lezzette salata oldu.

    Benim salatamın tarifi  severek takip ettiğim Yer sofrası bloğuna ait.. Bu güzel tarif için kendisine çok teşekkür ederim..Kullandığı malzeme hoşuma gittiği için hemen hemen aynen uyguladım diyebilirim, sadece görüntüde değişiklik yaptım, dedim ya gerisi sizin yaratıcılığınıza kalmış..




Malzemeler:
-5 adet patates
-2 adet kuru soğan
-yağlı süzme yoğurt
-2 yemek kaşığı mayonez
-2 diş ezilmiş sarımsak
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
-Kıyılmış maydonoz, dereotu, taze nane


Üzeri için : 
Tereyağ, pul biber, kuru nane
Süslemek için salatalık turşusu

 Hazırlanışı:

-Patatesleri kabuklu haşlayın, kabuklarını suyun altında soyun ve sıcakken rendeleyin ya da ezici ile ezin.
-Zeytinyağı ekleyin.
-Soğanları incecik doğrayın.
-Yoğurdu mayonezle ve ezilmiş sarımsakla karıştırın kıvamını ve tuzunu ayarlayın.
-kıyılmış yeşillikleri ilave edin tekrar karıştırın.
-Bir kalıbın tabanına streç film serin yağlayın, salatayı koyun ve kaşığın tersiyle bastırın.
-Servis tabağına ters çevirin. üzerine servis etmeden kızdırılmış pıl biberli tereyağ gezdirin.
-Salatalık turşusu ile süsleyin

10 Kasım 2013 Pazar




Türkiye cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk' ü minnetle, şükranla, rahmetle anıyoruz.

MUSTAFA KEMAL'İ DÜŞÜNÜYORUM

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;
Yeleleri alevden al bir ata binmiş
Aşıyor yüce dağları, engin denizleri,
Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,
Işıl ışıl yanıyor mavi gözleri...
Mustafa Kemal'i düşünüyorum;
Yanmış, yıkılmış savaş meydanlarında
Destanlar yaratıyor cihanın görmediği
Arkasından dağ dağ ordular geliyor
Her askeri Mustafa Kemal gibi.
Mustafa Kemal'i düşünüyorum;
Gelmiş geçmiş kahramanlara bedel
Hükmediyor uçsuz bucaksız göklere.
Al bir ata binmiş yalın kılıç
Koşuyorlar zaferden zafere...

Mustafa Kemal'i düşünüyorum;
Ölmemiş bir Kasım sabahı!
Yine bizimle beraber her yerde.
Yaşıyor dört köşesinde vatanın
Yaşıyor damar damar yüreklerde.

Mustafa Kemal'i düşünüyorum:
Altın saçları dalgalanıyor rüzgârda,
Mavi gözleri ışıl ışıl görüyorum.
Uykularıma giriyor her gece.
Elllerinden öpüyorum.

              
Ü.Yaşar OĞUZCAN

8 Kasım 2013 Cuma




Bunlar da bir akşam beni pide yemeğe götürmeye üşenen eşime inat yapıldılar. Denemek isteyenlere çok kolay olduğunu söyleyeyeyim.

Malzemeler : Toplam süre 30 dakika
(4 adet pide için)
2 su bard. un
1/2 paket yaş maya
bir tutam tuz
 su
İç malzemesi:
kaşar peyniri
4 yumurta
Üzeri için: bir parça tereyağ




-Mayayı bir kasede ılık su bir kaşık un ve bir tutam şekerle eritip 5 dakika kadar sıcak su dolu bardak üzerinde bekletin.
-Bir kasede unu tuzu ve mayayı koyup azar azar ılık su ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. bunu da sıcak su koyduğunuz bir başka kap üzerine oturtun üzerini streç filmle kapatın ve bir bez örtün.
-Bu arada kaşar peyniri rendeleyin dört eşit kümeye bölün.
-Yumurtaları hazır olması açısından isterseniz ayrı ayrı kaselerde çırpın.
-Mayası 15 dakikada gelen hamuru  dört bezeye ayırıp un serpilmiş tezgahta ( hamurla çok fazla oynamadan)merdane ile unlayarak uzunca açın üzerine rende kaşarı yayın,kenarlarını üzerine bükün ( bu işlem eriyen kaşarın hamurdan dökülmemesi için gerekli)
- Her birine çırpılmış bir yumurta sürün. yumurtaların üzerine birkaç adet fındık tanesi kadar tereyağ koyun  ısıtılmış fırında 250 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan pidellerin kenarlarına tereyağ sürüp afiyetle yiyin..
 
Dedim ya canım istedi mi hiiiç üşenmem ..



5 Kasım 2013 Salı



Sevgi lafta değil kalptedir, her anınız sevgiyle dopdolu geçsin..

    Hafta sonları geç yapılan kahvaltı nedeniyle öğünler malum aksıyor. Beş çayı yanına farklı bir lezzet aradığımızda evdekilere bu köfteyi hazırlarım. İlk şark köftesi yaptığımda deneyimsiz olduğum için haşlama suyunda çoğu köftelerim dağılmıştı. Araştırmalarım sonucunda  köfteleri hazırlarken en önemli detayın ( sakız gibi)çok iyi yoğrulmasının gerektiğini öğrendim..
Bazı cafelerde ya da evlerde bu köfteyi çok irice hazırlıyorlar, o görüntüyü ne yalan söyleyeyim ben hiç beğenmiyorum..Bu köftenin özelliği fındık kadar olması ve hafifçe üzerinin çukurlaştırılmasıdır.  tabi sosununda uyumlu bir lezzete ve kıvama sahip olması lezzetinde önemli rol oynuyor..


Şark köftesi:

Malzemeler: ( verdiğim ölçülerle kocaman bir kayık tabak köfteniz oluyor) 

2 su bard. ince bulgur
2 adet yumurta
1 çay fincanı irmik
1 çay fincanı un
tuz, karabiber,
sıcak su ( bulguru ıslatmak için)

Sarımsaklı sos:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
1 adet soyulmuş rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 limon suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı:
-Bulguru bir tencereye alın üzerine örtecek kadar sıcak su döküp çatalla hafifçe harmanlayın yumuşaması için kapağını kapatıp bekletin. 
-Yumuşayan bulguru yeniden havalandırın ılık olduğundan emin olun ki içine ekleyeceğiniz yumurtayı pişirmesin. Un, irmik, ve tuzu ekleyin. Bütün malzemeyi iyice özleşene kadar yoğurun.
-fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlayın, üzerine bir parmağınızın ucuyla hafif çukurlar açın. Köfteleri hazırlama aşamasında elinizi ara sıra sıcak suya hafifçe batırın.
Afiyet olsun..



-Tencerede suyu kaynatın biraz tuz ekleyin.
- Köftelerinizi azar azar suya bırakın . ocağın ateşini orta ayarda bulundurun.fokur fokur kaynamasına izin vermeyin.
-Köftelerin piştiğinden emin olunca süzgeçle bir tabağa köfteleri çıkartın.


- Diğer tarafta sıvı yağda rendelenmiş domatesi sarımsakları 5 dakika kavurun,Domates ve biber salçasını, limon suyunu ekleyin bir kaç dakika daha kavurun sosun biraz kıvam almasını sağlayın. Tuzunu, karabiberini, pul biberi damak zevkinize göre ekleyin. 
-Köfteleri sosun içine alın ve sosu  emmesini sağlayın. 




Daha sonra servis tabağına alıp kıyılmış maydonozla süsleyin. 



CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı