Yeni Yıl

31 Ekim 2013 Perşembe


Güzelliklerle dolu bir gün olsun hepimize..

Yoğurarak yaptığım kısırı bu sefer yufka çanaklarında sunmak istedim. farklı sunum isteyenlere çok basit ama hoş bir alternatif..
 İki adet hazır yufkayı arasını sadece sıvıyağ sürerek üstüste serin.
Süt fincanlarının  tabakları ölçü olarak ideal, bununla daireler kesin. varsa 12 li muffin tepsisinin arka tarafında kalıp aralarına kestiğiniz yufka dairelerini yerleştirerek, yoksa ısıya dayanıklı orta boy kaselerin içine yerleştirerek sıcak fırında üç beş dakika kızarana kadar tutun. Fırından alınca hemen zaten kalıptan çıkıyor bir yerde soğumaya bırakın. daha sonra ister kısırınızı ister çok sulu olmayan herhangi bir salatanızı konuklarınıza ikram saatine yakın servis edin..Afiyetler olsun..

Not: Kısır tarifim bloğumda kayıtlı ..


27 Ekim 2013 Pazar


25 Ekim 2013 Cuma



Hepinize kocaman merhabalar, renkli sofralarınızda keyifli sohbetleri paylaşacağınız birbirinden güzel tarifleri daha sık vermeye çalışacağım..

 Börekler sofralarımızın çay davetlerimizin ve günlerin vazgeçilmezleridir. Böreğinin her türlüsünü sıklıkla yaparım farklı lezzetlerle harçlarla denemekten sakınmam bu da çok sevilen bir kol böreğimdir.. Çoğunlukla derin dondurucuma sığabilecek fırın kaplarıma hazırlarım  streçleyerek gerektiğinde hemen çıkartıp pişirmek üzere depolarım. Bu arada emektar derin dondurucumu yedi çekmecelisiyle yeniledim .

Malzemeler:
1 kg. un
Su, tuz
1 çay bard.erimiş tereyağ

-Hamur yoğurma kabınızda undan iki avuç kadar ayırarak azar azar ılık su ve tuzu ekleyerek oldukça yumuşak bir hamur yoğurun.
-Üzerine nemli bez örtüp yarım saat dinlendirin.
- dinlenen hamuru mandalina kadar bezelere ayırın
- Herbirini yemek tabağı büyüklüğünde açın ve üzerlerini yağlayarak dörderli vaya beşerli olarak gruplandırın. sayısı çok da önemli değil.
- Her grubu tezgahta hafif unlayarak açabildiğiniz kadar açın. üzerini ara sosu ile yağlayın iç harcı her tarafına serpiştirin
-Yufkayı karşılıklı iki kenarından ortaya doğru gevşekçe rulo yapın ortadan ikiye kesin ve tepsinize yerleştirin diğerlerine de aynı işlemi yapın.
-Kalan ara sosunu üzerine gezdirin dilerseniz susam veya çörek otu serpiştirin ve dolapta bir süre bekletin ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

İç harcı: 
5 adet irice patates
2 det kuru soğan
1 kaşık salça
Tuz, karabiber
Kıyılmış maydonoz

İç harcın hazırlanışı:
-Soğanları yemeklik doğrayın.
-Patatesleri soyun haşlayın iri rendeden geçirin.
-Soğanın üzerine salçanızı ekleyip bir iki dakika kavurun patatesleri tuzu karabiberi de ilave edip biraz daha kavurun ılınınca kıyılmış maydonozu ekleyin.
Ara sosu:
1 çay bard. sıvıyağ
1 su bard. süt( veya 1 şişe maden suyu)
2 yumurta

Not: Hazır yufka ile yapmak isterseniz çok taze yufka kullanmaya özen gösterin sonucu çok etkileyecektir.
 bu durumda her yufkaya so sürüp iç harcını koyarak rulo yapmanız ve yeterli olacaktır.

Güzel geçsin hafta sonunuz..

21 Ekim 2013 Pazartesi

Tüm dostların geçmiş kurban bayramını kutlarım. Bayramlar bizim için öncelikle sevdiklerimizle eşimizle dostumuzla görüşme fırsatı yakaladığımız gelenekleri uygulamaya çalıştığımız, çocuklarımıza da olabildiğince  bu gelenekleri  yaşatmaları konusunda paylaşımlarda bulunduğumuz önemli günlerdemektir,  bir o kadar da yorgunluk demek. Biz kurbanın derisi dışında hemen hemen herşeyini değerlendirmekten onlarla birebir uğraşıp yemekten çoook keyif alanlardanız. Mumbarı, kellesi paçası, işkembesi vs. ile uğraşırken fotoğraf koymayı isterdim ama çok uygun olmayacağını düşünerek lezzetli birere yemeğe dönüş aşamalarında sizlerle paylaşayım dedim. (Burada bu işlerle uğraşan sadece ben oluyorum bunu belirtelim) Et yemeye bir süre ara verildiğinden bu paylaşımlar önümüzdeki haftalarda olacak. 

Bayram da hep bilindik tarifleri yapmaktan genellikle kaçınırım, çünkü her gittiğimiz yerde aynı tatları yemek insana biraz bıkkınlık da veriyor ne yalan söyleyeyim. Bu sefer  bayram kavurmamızın yanına Fırında şakşukayı denedim... Denemedinizse bu güzel garnitürü  bir de böyle deneyin derim..


Fırında Şakşuka

Malzemeler:

2 adet patates
2 adet patlıcan
2 adet biber

Sosu için:

2 adet domates
2 diş sarımsak
taze kekik, dereotu veya nane ( hangisi damak tadınıza uyarsa onu kullanın..)  
iyi kalite zeytinyağı, tuz. 

Hazırlanışı:



-Sebzeleri yıkayıp tamamen soyun irice doğrayın patlıcanların üzerine tuz serpip bekletin. daha sonra yıkayıp kurulayın.

-Fırınınızı iyice ısıtın
-Bir tepsiye sebzeleri koyun üzerine tuz karabiber ve zeytinyağını ekleyip her tarafı yağlanacak şekilde harmanlayın. 
- Sıcak fırına koyun ve üzerleri kızarana kadar tutun Arada bir karıştırın ki eşit şekilde kızarsınlar .
- Sebzeler fırında kızarırken siz domatesin kabuklarını soyun küp doğrayın tavaya az zeytinyağı koyun. sarımsakları tüm atın ve birkaç kez çevirin ve alın, sadece aroması yağa geçsin.
-Domatesleri ilave edin. tuz ve karabiberle tatlandırın. Domatesler diriliklerini kaybetmeyecek şekilde pişirin. 
- Fırından sebzeleri çıkartıp servis tabağına alın üzerine domates sosunuzu gezdirin . Dilediğiniz taze kıyılmış yeşilliklerle süsleyin..  

16 Ekim 2013 Çarşamba

Kurban bayramınız kutlu
 olsun



10 Ekim 2013 Perşembe

Merhabalar, Havaların soğumasıyla hastalıklarda arttı tabi, yaz süresince tam yorgunluğumu atamamış bedenim ne yazıkki payını aldı bile.. Neyse hastalıklarda bizler için yeter ki Allah çaresiz dertlerle uğraştırmasın diyelim.
 Bloğuma tarif yazamamamın en önemli nedeni arşivimde birçok tarifin olması ama ona ait fotoğrafların bir türlü denk gelip hazır edilememesi, tabi bundan başka bir de işlerimin yoğunluğu.. Diğer nedeni de koymuş olmak için çok bilinen, klasikleşmiş ya da her zaman yapılabilen her şeyi de koymak istemeyişimden...

Güzel bir tarifle kış sezonuna başlayalım ne dersiniz?
Ispanaklı Kiş i  ilk defa iş yerimizde yıllar önce hizmet veren PAUL  pastanesinde tatmıştım. Çoğunlukla yemeğe gitmeyeceğim zamanlarda sabahtan ıspanaklı kiş siparişini verirdim. farklı malzemelerle kişlerin olmasına rağmen en çok ıspanaklısı hoşuma giderdi.. Şimdilerde bildiğim kadariyle  şu adreste hizmet veriyor.


PAUL PASTANESİ Pastane
Arjantin Caddesi No:18 G.Osmanpaşa 0312 4276811


 Hafta sonu gelecek olan misafirlerime (Paul' den aldığım) arşivimdeki kiş tarifini denemek istedim. Ortaya mükemmel lezzette bir kiş çıktı iki adet yaptığım kiş hem çok beğeni aldı hem de tamamen tükendi.


Malzemeler:  (1 adet tart kalıbı için)

Hamuru için: 

1 su bard. küp doğranmış soğuk tereyağ
1/2 su bard kadar soğuk su
1 su bard. un
1 çimdik tuz

Ispanaklı iç malzemesi:

1 paket ayıklanmış ıspanak yaprağı
1/2 kalıp yarım yağlı beyaz peynir
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber

Üst kreması:

1 paket sıvı krema (200 ml.)
2 adet iri yumurta





1. aşama:
Kiş hamuru malzemelerinizi  seri bir şekilde rondoda karıştırın suyu dikkatlı ve azar azar ekleyin. sonra mutfak tezgahı üzerinde ellerinizle yoğurup streç filme sarın ve buzdolabında yarım saat bekletin.

2. aşama:
Kuru soğanı ince doğrayın tavada kavurun üzerine irice kıydığınız ıspanakları ekleyin tuz ve karabiberle tatlandırıp hafifçe kavurun

3. aşama:
Üst malzemesi için krema ve yumurtaları çırpıcıyla  iyice çırpın.
4. aşama: 
Tart kalıbınızı kenarları dahil yağlayın, aliminyum folyodan 2 cm. genişlikte kalıptan sarkacak şekilde şeritler kesip artı şeklinde tabanına yerleştirin. bu kiş in kalıptan rahat çıkmasını sağlayacaktır.
5. aşama:
Kiş hamurunuzu dolaptan çıkartıp elinizle tezgahta olabildiğince yassıltın. Merdane ile kalıptan daha büyük olarak açın  merdaneye sarıp narin bir şekilde içine serin yanlardan taşırın bıçak yardımı ile fazlalıkları kesip alın elinizle girintilere yapışmasını sağlayın.

6. aşama:
Ispanaklı harcı kiş in üzerine yayın, küp doğranmış peynirleri gelişigüzel yerleştirin.
7. aşama:
Yumurtalı krema karışımını ıspanaklı harcın üzerine tamamen boşaltın. ısıtılmış fırında 40-45 dakika180 derecede pişirin. Fırından çıkartıp 10 dakika kadar ılıtın ve altına genişçe bir spatul koyarak yavaşca servis tabağına kaydırın. dilimleyip servis yapın. ne yazıkki kalabalık olan misafirlerime dilimlenmiş halini servis ederken fotoğraflama yı unuttuk bir dahaki sefere söz bu aşamaların da fotoğrafı burada yer alacak..







  

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı