Yeni Yıl

30 Kasım 2012 Cuma





Bugün içinizdeki ışık geniş bir gülümsemeyle yüzünüze yansısın,

Mutlu olun, sağlıklı olun, 

Mqrtha Stewart ismini duymuşunuzdur Yaptığı televizyon pragramlarıyla çok başarılı bir hanım. Satışa sunduğu bir çok ürün yanında tariflerini paylaştığı çok güzel bir web sitesi de mevcu ve şu sıralar yeni yıl içinde çok hoş hazırlıkları paylaşıyor.
Bu tart süslemeleri de ona ait,arşivime kaydetmiştim,
Sizlerde Yeniyıl için böyle güzel tartlar süslemek isteyebilirsiniz. Bu yüzden elinizin altında bulunsun istedim. ben bir çok tarifini severek uyguluyorum.













26 Kasım 2012 Pazartesi





Merhabalar, hepinize sağlık dolu güzel bir hafta diliyorum. Nasılsınız bakalım ? Yeniyıl yaklaşıyor, evlerde yeniyıl hazırlıkları da yavaş yavaş başladı ya da başlamak üzere.  Yakında biz de malzemeleri yerlerinden çıkartıp hazırlıkları tamamlarız. Çarşı, vitrin şu sıralar gezmedim  ama herhalde AVM ler de yeniyıla çoktan hazırlardır. Blogerler fikir almak isteyenlere harika görseller hazırlamışlar benden söylemesi.. Ellerimi yavaş yavaş kullanmaya başladım ya hemen bu güzel kurabiyeleri yeniyıl için gelen konuklarınıza sizde çok rahatlıkla hazırlayabilesiniz diye yaptım. Kalıpla kesildiği için hepsi eşit boyda olmaları daha farklı şekilde ikram etme imkanı da sağlıyor, arasına dilediğiniz bir kremayı veya sarelle tarzı bir malzemeyi sürüp ikisini birbirine yapıştırabilirsiniz, yada üzerlerine sürebilirsiniz veya bizim gibi sade olarak çay yanında sunabilirsiniz. Tereyağ olağan üstü bir tat veriyor, içine konan sirke ile de yerken ağızda dağılan bir dokuya sahip. Hadi bakalım yaptığınızda sizde denemeye değer olduğunu göreceksiniz. 

Malzemeler:
1,5 çay bard. yumuşak tereyağ
2 çay fincanı toz şeker (iki yemek kaşığı üzeri için ayrılacak)
2 yumurta (birinin beyazı üzerine ayrılacak)
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı sirke
3-4 su bard. un ( un ölçüsü az çok değişebiliyor)
1 paket baking powder

Hazırlanışı:
Ayrılan yumurta beyazı bir kasede çırpılır, iki yemek kaşığı şekerde başka bir yayvan bir tabağa alınır.
Diğer tarafta kalan şekerle tereyağ krema gibi oluncaya kadar çırpılır. yumurtalar ilave edilir tekrar çırpılır baking powder ve azar azar un ilavesiyle oldukça yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur  pişirme kağıdı arasında 7-8 mm kalınlığında merdane ile açılıp kalıpla kesilir. Her kurabiye önce yumurta beyazına sonra şekere batırılıp hafif yassıltarak tepsiye serdiğiniz pişirme kağıdı üzerine aralıklı olarak dizilir. Üzerleri pembeleşene kadar 175 derecede pişirilir..Fırından çıkar çıkmaz yerinden almaya kalkarsanız kırılma riski fazla, bu yüzden bir kaç dakika beklemekte fayda var. Afiyet olsun..



22 Kasım 2012 Perşembe




Defalarca yapmış olmama rağmen bloğa koymayışıma şaşırdım bazen çok emin olduğunu zannettiğin bir şeyde hiç de emin konuşmamak lazımmış. Çerkez tavuğunu küçük kızım Derya çok sever artık o öğrendi ve yapar oldu..Bu da onlardan birisi..
Gelelim tarifine...

Malzemeler:

2 adet tavuk göğüs ve but eti
1 kase ceviz içi
3 dilim kadar bayat ekmek
3 diş sarımsak
1 kahve fincanı süt
Tuz, karabiber 
Üzeri için kırmızı toz biberli tereyağ( isteğe bağlı)
1 adet kuru soğan
Tane karabiber

Hazırlanışı:

Tavuk etlerini yıkayıp tencereye alın soğanı soyup dörde bölün tencereye ekleyin 4 su bard. su ve tane karabiber, tuz ilave ederek yumuşayana kadar pişirin. 
Tavuk etlerini süzerek alın ve soğuk sudan geçirip didikleyin
Ekmek dilimlerini soğuk sütle ıslatın sıkarak didiklenmiş tavuklara ekleyin sarımsakları ve cevizi rondodan geçirip ilave edin.Tavuk suyundan gerektiği kadar üzerine dökerek kıvamını ayarlayın. Tuz karabiberle tatlandırın üzerine servis zamanı dilerseniz  kırmızı toz biberli tereyağ gezdirin.   

19 Kasım 2012 Pazartesi


Merhabalar, hepinize güzelliklerle ve sağlıkla dopdoldu bir hafta diliyorum,önce sağlık diliyorum çünkü sağlık her şeyin başı, bunu sağlığımızı kaybedince çok daha iyi anlıyoruz.  Ameliyatımın üzerinden hemen hemen bir ay geçmesine rağmen sağ elimin hala çok yoğun ağrıları var ama doktorumun, her şeyin zamanla yoluna gireceğini söylemesi tek tesellim oluyor. Bu ağrılar beni o kadar çok bunaltıyor ki hiçbir şeyden tat alamıyorum. Sabırla bu sıkıntılı günlerin geçmesi için dua ediyorum.

      Bazen yemek dışında da hoşuma giden farklı konuları burada sizlerle paylaşmak çok hoşuma gidiyor bu yazı da yine onlardan birisi..

 

 Milliyet gazetesinde yazan Sayın Cengiz Hortoğlu’ nun yazılarını devamlı okurum. Yıllardır yaptığı avukatlık mesleğinin, kendisine kazandırdığı tecrübeleri köşeşinde okurlarıyla paylaşıyor. 


Bir yazısında ,
Mutluluk bir seçimdir. Bazı insanlar en zor koşullarda bile mutlulukla gülümserken bazı insanlar ise en iyi koşullarda bile kendini mutsuz edecek nedenler bulurlar diyor.

 

Bir de kitap çalışması var. Evlilikte mutluluğu yakalamanın da kaybetmenin de kendi elimizde olduğunu bu yazıda göreceksiniz . Evliliklerinin baharında olanlar, yeni yılla birlikte böyle bir uygulamayı sizde yapabilirsiniz. herşey gönlünüzce olsun..

Yazısını aynen yayınlıyorum.

  14 yıllık mutlu bir evliliğin sırları





 Kitap çalışmalarım sırasında 14 yıldır başarılı ve mutlu bir evliliği olan bir arkadaşımdan bu mutlu birlikteliğinin sırlarını sormuştum. İşte yanıtları:
“Evlilik benim için kutsaldır. İşimde ne kadar başarılı olursam olayım eğer evde mutlu değilsem hayat bana zehir olur.
Bu nedenle bir şeyler yolunda gitmediğinde hatayı karşı tarafta aramak yerine kendimde ararım. Kendime ayna tutup karşımdaki insanın beni nasıl gördüğünü anlamak isterim.
Bunun için de uzun yılardan bu yana her yeni yılın ilk gününde yeni bir deftere, aile olarak neleri başarıp başaramadığımızı kavgalarımızı bizi mutlu veya mutsuz eden olayları en ince ayrıntısına kadar yazarım.
Sonra da eşimin olumlu ve olumsuz yaptığı her şeyi objektif olarak değerlendiririm.
Koca bir yılı defter sayfalarında özetlerim. Adeta bütün bir yılın filmini çekmiş olurum.
Sonra da ailemizin gelecek hayatını, yani yeni başlayan yılla ilgili umutlarımızı, hayallerimizi projelerimizi tek tek en ince ayrıntısına kadar yazarım. Yazdıklarım gelecek yıl nasıl bir yaşamımız olacağının düşleridir.
Sonra da bu defteri eşime veririm. O da kendisiyle ve benimle ilgili tüm düşüncelerini açık açık yazar.
Ben de onun yazdıklarını ve eleştirilerini dikkatle okurum.
Ama bunlar sadece bu yazılanlarla sınırlı kalmaz. İlerleyen aylarda yazdıklarımızı tekrar kontrol ederiz.
Hedeflerimize ilişkin değişiklikler yapmamız gerekiyorsa yaparız. Yeni düşlerimiz ve yeni hayallerimiz varsa ki her zaman olur, onları da ekleriz.
Bu yazılanlar kutup yıldızı gibi bizim geleceğimizin pusulası olur. Geleceğe ışık tutar.
Elbette önemli olan bu yazılanları hayata geçirmek...
Çünkü dünyanın en güzel fikri dahi eyleme geçmezseniz teorik kalır.
Bizim evin her köşesinde bizi motive edecek ve ailemiz ile ilgili güzellikleri hep aklımızda tutmamızı sağlayacak güzel sözler asılıdır.
Hayat bana, istediğiniz herhangi bir şeyi, düşünerek yazar ve sonra da hayalini gözünüzde canlandırırsanız, bunun gerçekleşeceğini öğretti. Çünkü düşündüğünüz ve gördüğünüz yöne doğru gidiyorsunuz.”
***
Değerli okurlarım, bana direksiyon dersi veren hocamın “Araba kullanırken nereye gitmek istiyorsan oraya bak,” sözlerini hiç bir zaman unutmadım.
Hayat boyu insanların hayal ettikleri ve odaklandıkları yöne doğru gittiklerini gözlemledim.
Öyleyse nasıl bir hayat hayal ediyorsak, onu düşünüp o yöne gitmemiz gerekiyor.
***
Değerli okurlarım, bana güvenerek yaşadığınız sorunları benimle paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum
Her şeyin istediğiniz gibi olması dileğimle…
Cengiz Hortoğlu

15 Kasım 2012 Perşembe

















Sonbahar için Hüznün mevsimidir denir. Genelde yazın içimizi ısıtan güneşin ruhumuza yansımasıyla daha enerji doluyken, sonbaharda güneşin yerini alan gri gökyüzü gibi ruhumuzda birazcık kararır.

-Yaz aşkları yazda kalırmış çoklukla. 

-Soğuyan havayla birlikte artık sıcak kapalı mekanların müdavimi oluruz.







-Doğanın yeşilden sarıya çalan tüm  renklerini bu mevsimde görürüz. Yedigöllere sonbaharda gideniniz varsa en güzel örneğini orada görmüşsünüzdür mutlaka....
































Bahçelerdeki yaz çiçekleri iç mekanlara alınır.




-Artık o cıvıl cıvıl renkli giysiler yerine, yavaştan yavaştan içimizi ısıtacak giysileri dolaplardan çıkartırız. Hatta biz hanımlar bu bahaneyle gardroba yeni giysiler eklemeyi de ihmal etmeyiz.
( dürüst olalım yapanımız çok, başta ben..)














Renklerin bütün pastel tonları ağırlıktatır bu mevsimde..













                                 Çocuklar ağırlıkta gördüğünüz gibi..








-Evlerimizde kış hazırlıkları çoktan başlamıştır. Yeri müsait olanlar kışlık erzaklarını toptan alır depolar, Biz yıllardır Ankara'dayız, eskiden erzak alımı için  ekim sonu kasım başı gibi Samanpazarına gidilir erzaklar oradaki toptancılardan  toptan alınırdı.. Şimdilerde biz çok vakit bulamasakta yakın akrabalarımız ve eski komşularımız hala bu geleneği uyguluyor..





Kış hazırlıklarının başında, bahçeye kurulan kocaman ocaklarda kocaman bakır leğenlerde  kaynatılan salçalar gelirdi. O ocakta pişirilen patatesin, bal kabağının tadını asla şimdilerde bulamazsınız..

                                                                        







                               Ardından Turşular, tarhanalar yapılır..Bunlarda yine komşularla imece usulü hazırlanırdı..






                                           





- Bazı evlerde dekorasyonda  bile sonbahar renklerine geçişler olur.



GÜZEL ÜLKEMİZDE DÖRT MEVSİMİ YAŞAMAK BİLE DÜNYA GENELİNE BAKINCA ÇOK BÜYÜK BİR ŞANS.. NE OLUR DEĞERİNİ BİLELİM.

HER MEVSİMDE DAİMA  NEŞELİ VE SAĞLIKLI KALIN..SEVGİLERİMLE..




Daha  fazlası için: buraya ,buraya

13 Kasım 2012 Salı

Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz. Ruhun şad olsun..









Not. geçte olsa yazmasam olmazdı..

8 Kasım 2012 Perşembe



    Yeniden merhabalar sevgili dostlar yarın inşallah elimdeki alçı atel ve ameliyatta parmak ekleminde çöküklük olmaması için konan çengel çivide çıkacak  20 gündür sadece elim değil tüm kolum çok ağrı yaptı ama katlanmak zorundaydım. Sonucunda  ağrısız bir şekilde kullanacağımı doktorum söyledi ama tabiki aklım başıma geldi öyle çok zorlayacak işleri asla yapmayacağım. Benim sizlere tavsiyem lütfen bedeninizi hor kullanmayın. yapın işinizi ama zorlanmadan yornmadan.İnanın dert girdimi çıkmıyor derlerye çok doğru.
   Bu tarif yine çok öncelerden ve benim kolay yemek listemin baştacıdır. Daha önce bahsetmiştim ya özellikle akşam yemeği yerine hafif bir çay sofrası olsun dendiğinde gördüğünüz gibi hiç de hafif olmayan tam tersi zengin  bir çay sofrası kurulur. Ne varsa gelir ortaya sonuçta tadımlıklarla bezenmiş bizimde çoook keyif aldığımız bir sofra çıkar. .İşte bu sofrada lavaş tostuda yer alır ki kendileri tadımlık değil öksüz doyuran cinsten bir lezzettir. hem kolay hem hesaplı misali yani evde ne varsa arasına koyup hemen yapılıp yutulacak nefasettedir.. Ben malzemeleri size yazayım. Siz hangisi varsa veya damak tadınıza hangisi uygunsa onu kullanın. Kaşar olmazsa olmazı desemde orta yağlı taze beyaz peynirde çok lezzetli oluyor .Benden söylemesi..

Malzemeler:
Lavaş (kişi sayısına göre siz belirleyin)
Rende kaşar veya yumuşak beyaz peynir
Bir miktar tereyağ
Sucuk  isteğe bağlı
Siyah zeytin (küçük doğranmış)
Domates (küçük doğranmış)
Közlenmş yeşil biber ( küçük doğranmış)
Kıyılmış sarımsak (isteğe bağlı ama çok nefis oluyor kullanmanızı öneririm)
 Taze fesleğen
 Kekik, pul biber, ketçap ( ketçap isteğe bağlı)

Hazırlanışı:
Lavaşı alabilecek genişlikte tavanız fırça ileçok az yağlayın.Bir lavaşı yerleştirin.
Üzerine  tereyağ sürün, rende kaşar peyniri veya beyaz peyniri ufalayıp serin, bu esnada kekiğinizi ve ketçapınızı sürün, serpiştirn. (Pizza da ketçap kullanılsa da ben bu tarifimde kullanmıyorum.)
Dilediğiniz diğer malzemeleri yerleştirin üzerine tekrar lavaş kapatın ve tam lavaş kenarlarına denk gelecek bir kapağı  kapatın, arasıra bastırın ki kenarları birazcık yapışsın ve malzememiz çevirirken dökülmesin.
Alt üst yaparak ocak üzerinde kısık ateşte 5- dakaiak akadar tutun. Tutma süresi, içindeki malzemelerin eriyip birbirine karışması kadar bir süredir. Dilimleyip sıcak servis edin. Bu kadaaaaar..

Not: Lavaş 4-6 lı paket olarak satılıyor ,alıp derin dondurucunuzda yada buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz. 
Hazırlayıp kaldırabilir,gerektiğinde hemen çıkartıp tavanızda pişirebilirsiniz..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı