Yeni Yıl

31 Ekim 2012 Çarşamba

Sevgili dostlar, geç te olsa hepinizin Kurban bayramınızı ve tabi ki Cumhuriyet bayramınızı candan kutlarım. 

Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice bayramlara…

    Kutlama mesajımımın gecikme nedeni ise; Uzun süredir bildiğiniz gibi el baş parmak kökünde oluşan eklem deformasyonu nedeniyle ellerimi özellikle sağ elimi hemen hemen hiç kullanamaz hale gelmiştim. bu şikayetim gittikçe arttı ve sosyal hayatımı da etkiler olmuştu . Bu konuda doktorum, ameliyatın çözüm olacağını ve ellerimi eskisi gibi kullanabileceğimi söylediğinde beni hemen ameliyata alması için rica ettim, sağolsun bayram öncesinde genel anesteziyle ve bir gece hastanede alıkoyarak ameliyatımı gerçekleştirdi. Şu an sağ elimde alçılı atel var ve sol elimle sizlere birkaç satır da olsa yazmak istedim.
      Kendisinin bu konuda daha önce çok methini duymuştum . (Merak edenler için  ameliyatımı TOBB ETÜ hast. sayın Doç Dr. Derya Hakan Uçar  bey yaptı. Daha İlk muayenede gördüğüm güleryüz ve hasta üzerinde bıraktığı pozitif enerji zaten benim ameliyat konusundaki tereddütlerimi silmişti. Kendisine buradan çok çok teşekkür ederim. 


Yüreğiniz hangi sevgi, arzu, umut için atıyorsa
dilerim yeni gün size onları getirsin...
Mutlu Olun, Sağlıklı Olun, Sevgiyle Kalın.
Yüreğiniz hangi sevgi, arzu, umut için atıyorsa
dilerim yeni gün size onları getirsin...
Mutlu Olun, Sağlıklı Olun, Sevgiyle Kalın
    

17 Ekim 2012 Çarşamba



Patasesi sevmeyen var mıdır? Her haliye tam bir kurtarıcıdır. Biz patatesi bu şekilde hem köfteli hem kemikli tavuk etiyle pişirir afiyetle yeriz. Bizim sevdiğimizi bilen küçük görümcem sağolsun hazırlamış, eline sağlık.. ..
 
Yapımı oldukça kolay ve tam bir davet yemeği bence..

Dilimlenmiş patatesler, domates ve biberler tepsiye alınır .Sıvı yağ, tuz, sarımsak ve karabiberle harmanlanır aralarına köfteler dizilir veya kemikli kalça tavuk eti yerleştirilir. Üzerine aliminyum folyo konur, fırında patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Üzerinin kızarması için son 10 dakika folyo alınarak pişirme işlemi devam eder

Not: Ben pişirme işleminde kesinlikle aliminyum folyo kullanmıyorum, bunun yerine pişirme kağıdı kullanıyorum.
         Yine  patetes dilimlerini ince keserseniz ya da yarım saat kaynar suda bekletirseniz pişirme süresini       kısaltmış olursunuz.



15 Ekim 2012 Pazartesi






Merhabalar güzel bir hafta olsun yine hepinize..Bloglarda yaşanan sorunu bende bir süredir yaşıyorum şöyle ki; kimi bloğumdakilerin  tamamını, kimi bir kısmını görebiliyor veya hiç göremiyormuş nasıl nerede ne oluyor akıl erdiremedim ne yalan söyleyeyim. Birşeyler yazmak için kısıtlı bir vakit buluduğumda da  bir yerlerde bir aksilik oluveriyor. hani çok anlasam kurcalayacağım onuda yapmaya cesaret edemiyorum. Kısacası hevesimi kırıyor bu durum. Neyse elbet bilen birileri buna çözüm bulur. Kısıtlı vakit dedim de artık hiç bir şeye yetişemiyorum sizde öyle misiniz? Zaman mı hızlandı yoksa ben mi yavaşlamaya başladım gerçi hızımdan çok bir şey kaybettiğim söylenemez ama galiba itiraf etmeliyim ki işleri ben çoğaltıyorum. Bu beni yıpratsada herşeye rağmen hayat güzel, çalışmak daha da güzel birilerine yararlı olabilmek, iyilik edebilmek yorulmaya değiyor. Tabiki tarifleri denemek ve paylaşmakta bunların arasında..  
Muska böreğini yapalı çok olmasına rağmen buraya yazmamışım . Tavuklusu, yeşil mercimeklisi, peynirlisi kıymalısı ya da ıspanaklısı.. hangi içle yaparsanız yapın her haliyle çok güzel ve kolay bir börektir 

Malzemeler:
6 adet yufka
Herhangi bir iç harcı

 Aralarına sürmek için su  + sıvıyağ / tereyağ karışımı

Üzeri için yumurta sarısı (beyazını  harca koyabilirsiniz)
Kıyılmış maydonoz

Kıymalı iç harcı:
Bir adet kuru soğan ve kıyma 2 kaşık sıvıyağda iyice kavrulur içine kıyuılmış maydonoz, tuz ve karabiber eklenir.

Ispanaklı iç harcı: 
Ispanak yaprakları doğranıp sirkeli suda yıkanır avuç içinde suyu sıkılarak bir adet kuru soğanla hafif sotelenir yine tuz karabiber  kaşar rendesi veya beyaz peynir ile karıştırılır soğumaya bırakılır.


Mercimekli iç harcı:
Önceden pişirilmiş ve yıkanıp siyah suyundan arınmış yeşil mercimek kuru soğanla biraz sotelenir. içine isteğe bağlı kıyılmış maydonoz , karabiber ve tuz eklenir.

Patatesli iç harcı:
Haşlanmış patatesler sıcakken rendelenir peynirle karıştırılır tuz karabiber ve yine kıyılmış maydonoz eklenir isetğe bağlı olarak bazen bir tatlı kaşığı salça ile patates sotelenerek de yapılabilir, böylesi de çok güzel olur.

Tavuklu iç harcı :
Tavuğun Pirzolalık ve göğüs eti, dörde bölünmüş bir kuru soğanla pişirilir soğutulup küçük küçük doğranır. içine kıyılmış maydonoz, karabiber, tuz eklenir. ( tavuk göğüs eti ile yapıldığında oldukça kuru ve yavan bir tat oluyor bu yüzden ben her ikisini birlikte kullanmayı tercih ediyorum.)

Hazırlanışı:
Her yufka su yağ karışımı ile yağlanır. 5 cm. eninde şeritlere kesilir, şeritin bir ucuna istenen iç harcından tatlı kaşığı dolusu konur ve çapraz olarak muska şeklinde bükülerek şeritin ucuna kadar gelinir.Yyağlanmış tepsiye aralıklı dizilir ve yumurta sarısı sürülüp sıcak fırında pişirilir.Üzerine dilerseniz çörek otu serpiştirebilirsiniz.

Şeritlerden kısa olanlarını birbiri üzerine ekleyerek tamamlayabilirsiniz.

9 Ekim 2012 Salı







      Arnavut Ciğeri, bloğunun sahibi sevgili Asuman hanım, bu poğaçayı yayınladığında içinin dokusunu hep merak edip durmuştum. Fırsat bulduğum ilk anda evde de az miktarda kahve llikörü varken denemek istedim . Tarifi zahmetli gibi görünse de sevgili arkadaşımız detaylı vermeye çalışmış..
Aslında birkaç aşamada kolayca yapılan bu poğaçaları, tattığınızda emeğinize değdiğini siz de göreceksiniz. İç kremasına likör vs. kullanmak şart değil siz sadece granül kahve ile de yapabilirsiniz.
 Tadını merak edenler için şöyle söyleyebilirim. Paskalyanın içinin kahve aromalı hafif bir krema ile doldurulduğunu düşleyin hatta tadı daha da nefis.. Ben arkadaşımın tarifini aynen veriyorum..Asuman hanımcığım tarif içinde çok teşekkür ederim.



MALZEMELER:
Hamuru için:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı - tepeleme - kuru maya
  • 35 gr. eritilmiş tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 - 2.5 su bardağı un
Kuru mayayı ve şekeri 1 su bardağı ılık sütün içinde eritin, üzeri köpüklenene kadar bekletin.
Kalan diğer malzemeleri de ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
Üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
İçi :
Vanilyalı, likörlü krema:
  • 1 1/4 su bardağı süt
  • 1/2 vanilya çubuğu ya da 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü ya da 1 paket toz vanilya
  • 3 yumurta sarısı
  • 1/4 su bardağı toz şeker (50 gr)
  • 2 yemek kaşığı un (20 gr)
  • 2 yemek kaşığı nişasta (20 gr)
  • 1/2 yemek kaşığı likör (Grand Marnier, Brandy)

Çikolatalı krema: 60 gr. bitter ya da sütlü cikolatayı rendeleyip sıcak kremaya ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.

Kahveli krema: 1/2 ya da 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ya da nestcafeyi sıcak süte ekleyip eriyene kadar karıştırın.

HAZIRLANIŞI:
  • Tercihen cam karıştırma kabında, şekeri ve yumurta sarılarını çırpma teli ile çırpın. Unu ve nişastayı eleyerek ekleyin, pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpma teli ile karıştırın.
  • Bu arada, orta boy bir tencerede sütü ve vanilya çubuğunu kaynama noktasına getirin (sütün üstü köpüklenmeye başladığı anda hazır demektir).
  • Sütü ocaktan alıp,vanilya çubuğunu çıkarın. Önceden hazırladığınız yumurtalı karışımı, çırpma teli ile karıştırarak, yavaş yavaş süte ekleyin.
  • Vanilya çubuğunun tohumlarını, bıçağın ucu ile kazıyarak karışıma ekleyin (vanilya çubuğu kullanmıyorsanız bu aşamada vanilya özütünü ya da toz vanilyayı ekleyin).
Karışımı tekrar ocağa alın. Kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 30 ile 60 saniye kadar daha koyulaşana kadar karıştırın.
-->
Dip not: Yapılış aşamasını ben fotoğraflayamadığım için sevgili arkadaşımdan alıntıladım, bilginize.
  • Ocaktan alıp, likörünü ekleyin.
  • Cam kaba alıp, kabuk tutmaması için, üzerini strech ile kaplayın (strech kremaya değsin ki, arada buharlaşma olmasın).
  • Oda sıcaklığında soğutun.
  • Hemen kullanmayacaksanız buzdolabında 2 gün kadar saklayabilirsiniz.
  • Cevizden biraz daha büyük aldığınız hamurunuzun içine 1 kaşık kadar kremadan  koyup, fotoğrafta görüldüğü gibi kapatın.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 350F- 180C fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

  • Soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Afiyet olsun.



 Yaptığım değişiklik :  
-Kremasını hazırlarken bir paket normal vanilya kullandım. 
-Evde bulunan  kahve likörümden bir yemek kaşığı ekledim.
-Kahveli kremayı hazırlayıp ilave ettim.



 

Kaynak:http://arnavutcigeri.blogspot.com/
Değerli izleyenlerim, bloğumda bir süredir yaşanan bir sorun nedeniyle son yayınladığım domates soslu ıspanak tarifimi, daha sonra yayınlamak üzere silmek zorunda kaldım, Bana gelen mesajda algıladığımız tarayıcının testeklenmediğini, başka desteklenen tarayıcılar denemem gerektiğini belirtiyor. Umarım sorunu en kısa zamanda çözeriz. Yine güzel paylaşımlarda görüşmek üzere kendinize iyi bakınız .

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı