Yeni Yıl

26 Mart 2012 Pazartesi




Günaydınlarrrrr, haftanız çok güzel olsun




Balık salatasını çok önceleri konserve ton balıkla yapardım . Bir defasında aldığım beyaz etli balıklardan çok miktarda artınca açıkçası ne yapabilirim diye düşünürken bu güzellik ortaya çıkıverdi. Fotoğraftan da muhteşem bir salata olduğu belli değil mi ? İnanmıyor musunuz?  Deneyin bana hak vereceksiniz. Bazen şöyle düşünülür.. ''Pahalı pahalı  pastırma alıp ta paçanga böreği mi yapılır vaya balık alıp ta salata mı yapayım yazık değil mi'' denir, bence böyle düşünülmesin sakın..yazık değil inanın. Eğer sağlıklı olanı hangisi derseniz bu salatada bunu fazlasıyla bulacaksınız..
Afiyet bal şeker olsun.

Malzemeler:

Beyaz etli büyük balık (fileto)
Közlenmiş kapya biber
Mısır konservesi
Salatalık turşusu
Dereotu
sarımsak

Sos:
Zeytinyağı, limon, tuz

Hazırlanışı:
Balıklar tuzlu suda tane karabiber ve dörde bölünmüş bir adet kuru soğanla pişirilir, süzgeçle iyice süzülür servis kasesine gelişigüzel doğranır.
Diğer malzemeler minik küpler halinde doğranır, dereotu incecik kıyılır, hepsi ilave edilir. en son olarak sosu iyice çırpılıp eklenir.








22 Mart 2012 Perşembe






      Hepinize kucak dolusu sevgiler, nasılsınız bakalım? Lütfen iyi olmaya dolayısıyla sağlıklı olmaya bakın, kendinize önem verin. benden size tavsiye, sonra iş işten geçiyor. 
    Yeni yıla yoğun iş temposuyla başladık, ailece bu tempoda full devam ediyoruz dolayısıyla çok misafir trafiğimiz olmuyor olamıyor . Onun için  öğle davet sofraları falan beklemeyin bu sıralar. Ah bir de şu son bir aydır boyun sırt ağrılarım ve tansiyon praoblemim olmasa..beni son zamanlarda çok bunaltıyor, yapmak istediğim çok şeyler var yapamıyorum. İnşallah bunları yapmam için o gücü Allahım bana verir. Hepinizi çok seviyorum ve sizlerle olmaktan büyük keyif alıyorum.

Yine bir öğünden tarif ve fotoğrafları sizin için hazırlamıştım, ayrıca diğer bloğumda da  içinizi ısıtacak güzellikler paylaştım buyrun.


Bizim evde şehriye pilavı çok sık pişirilir çünkü hepimizde çok severiz. Balık, et, köfte veya ciğer yanında genellikle şehriye pilavı olur.
 Ciğer kavurma derseniz çok sık olmamak koşuluyla her zaman severek yenir.
Yine bu ikili yakın tarihte soframıza konuk oldular. Ciğer zeytinyağında ağzı kapalı olarak 3-5 dakika tava sallanarak kavruldu ( fazla pişirilirse ciğer sertleşir) ocaktan alınmadan kekik, pul biber ve tuzla buluşup lezzetlendi.
Şehriye pilavını ölçü vermeden tarif etmek zorundayım, inanın bu güne kadar hiç ölçülü yapmadım zira elim alışmış hep göz kararı yapıyorum. Tereyağında şehriyeleri bir müddet kavurup üzerine pirinç pilavında olduğu gibi sıcak su ilave ediyorum ( iki tablet kadar ev yapımı tavuk veya et suyu ilave ederim)bu ölçü şehriyeleri sadece iki parmak geçecek bir ölçü . Gerekirse biraz daha sıcak su ilave ediyorum.  Tuz ekleyip kapağı kapalı olarak pişiriyorum, demlenmesi için üzerine kağıt havlu kapatıyorum..Afiyet olsun .



19 Mart 2012 Pazartesi


Merhabalar sevgili dostlar, aydınlık ve huzur dolu bir hafta olsun. Sizler neyi diliyorsanız o güzellikleri getirsin size..
Ben bu hafta ilk defa bol bol dinlendim, hiç  iş falan yapmadım , inanmayacaksınız ama zorunlu olanları bile erteledim . Kendime ve sevdiklerime ayırdım bu haftasonunu.. Ailece hiç acele etmeden güzel kahvaltılar ettik bir yerlerde yemek yedik ardından açık havada birazcık dolaştık, onlar dinlenirken ben, sevdiğim keyif aldığım mağazalara, vitrinlerine takıldım.  Oradan Zamane Kahvesine gittik.





 Mekan çok güzel, Kırmızı minderli beyaza boyanmış eski ahşap sandalyeler, duvarlarındaki beyaz lambiriyle  lacivert rengin uyumu ve garsonların güler yüzlü ve özenli hizmeti ve tabiki gözardı edilmeyecek zengin menüsüyle insanı tekrar gitmeye zorluyor. Beş çayını orada içtik, çayın demi tam kıvamındaydı. Böylece önceki haftaların bitmek tükenmek bilmeyen yorgunluğunu bir nebze de olsa atmış oldum. .


Bezelyeyi her zaman mevsiminde alıp, kışın tüketmek üzere derin dondurucuma kaldırırım..Yıllardır aynı yöntemi uygularım. Ayıklanmış bezelyeleri iki dakika sıcak suda haşlayıp sonra buzlu suya alarak şoklama yöntemi ile hazırlarım. Buzlu sudan süzgeçle kurulama bezi serili bir tepsi üzerinde fazla suyunu almasını sağlarım ve kuruladıktan sonra kapaklı saklama kaplarına doldurup kaldırırım. Böylece üzerlerinde, donduklarında incecik bir buz tabakası oluşur ve gerçek lezzetini korurlar.


ZEYTİNYAĞLI BEZELYE

Malzemeler:
1 kase taze bezelye
1 orta boy patates( küp doğranmış)
2 adet havuç (küp doğranmış)
2 yemek ıkaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
1 diş sarımsak
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz, kimyon, karabiber pul biber
Kıyılmış dereotu

Hazırlanışı:

Düdüklü tencereye zeytinyağ, doğranmış soğan ve sarımsak ve havuç konur hafifçe saydamlaşana kadar kavrulur.
Salça eklenir tekrar kavrulur, bezelyeler ve üstünü örtecek kadar sıcak su eklenir. tuzu baharatı ve şekeri ayarlanır tencerenin kapağı kapatılır. yaklaşık 10 dakika pişirilir. servis öncesi taze kıyılmış dereotu serpiştirilerek servis yapılır.

Not:
Kimyonu bezelyenin gazını alması için kullanmanızı öneririm. Dilerseniz etsuyu da koyabilirsiniz.


15 Mart 2012 Perşembe





Blogcu arkadaşların bir çoğunun denediği havuç rüyasının, yapımı oldukça kolay, ekonomik ayrıca çok hafif bir tatlı..Bu özellikte tatlı arayışınız varsa bu tatlı tam da size göre. Söylemediğiniz takdirde genelde bal kabağı ile yapılmış izlenimi veriyor, ayrıca limon kabuğunun kattığı aroma göz ardı edilmeyecek derecede..Ben havuçları piştiğinde çekecek kadar suyla pişirmeye özen gösterdim. Şimdiden afiyet olsun.. 
Malzemeler:

1 kg. havuç
2 su bard. toz şeker
4 yemek k. tepeleme nişasta
1 limon kabuğu rendesi
1 limon suyu
Pötibör bisküvi

Hazırlanışı:
Havuçların kabukları kazınıp iri doğranır 5 su bard.suyla yumuşayana kadar pişirilir. Suyuyla birlikte rondodan geçirilir püre yapılır.
Nişasta bir bardak suda çözdürülür püreye karıştırılır. Şeker, limon suyu, kabukları ve vanilya eklenir.
muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Orta boy borcamın tabanı ıslatılır bir kat pötübör bisküvi bir kat muhallebi olarak kat kat döşenir.
En üst kat havuçlu muhallebi olarak bırakılır. Buzdolapta en az 3 saat bekletilir, dilenirse üzere krem şanti, ceviz veya fıstık ile süslenir. 


Tarif  buradan



13 Mart 2012 Salı

Yine güzel iki tarifle buradayım sevgili dostlar, bu güzel salatayı ve börekleri yerken bir taraftanda çok keyif alacağınız görselleride burada paylaştım.





Balıklı milföy böreğinin tarifini Sevgili Tijen.'den kaydetmiştim. Blog adresi burada.. Çok hafif ve lezzetli nefis börekler oldu..Tarifi orijinal haliyle..

Not: Ben balıkçıma hazırlattığım Levrekle yaptım . Milföyü İglo marka kullandım.

İglo ile nefis milföylü balık

Malzeme
5 adet İGLO Ege Çipurası ve İGLO Akdeniz Levreği, 8 adet İGLO milföy hamuru, 2 adet kuru soğan, 200 ml krema, 2 diş sarımsak, 20 gr tereyağı, Tuz/Biber

Yapılışı:
İGLO Çipura ve Levreği derin dondurucudan çıkarıp kaynayan suyun için atın ve 5 dk haşlayın. Soğanları piyazlık doğrayıp iyice soteleyin. Balıklardan bir tanesini krema, sarımsak, biraz soğan ve tuz ,biber ile blender da çekip sürülebilir bir kıvama getirin. İGLO Milföy hamurlarını balıkların boyunda açın ve delin. Açılan hamurun üzerine balığı yerleştirin, üzerine hazırlanan harcı sürün. En üstede sotelenmiş soğanları yayıp üzerini başka bir hamur ile kapatın. Kenarlarını çatalla ezip hamurları yapıştırın. Üzerine yumurta sarısı veya tereyağı sürüp önceden ısıtılmış 190 °C fırında 20 dakika pişirin. Diğer hamuru yumurta sarısı ile üzerine yapıştırın yine yumurta sarısı sürüp fırında pişirin.





Nefis Patates salatası   Tyler ile Yemek Keyfi (Tyler’s Ultimate) ait tarif






 (ızgara et, tavuk veya balık yanında nefis oluyor)

Haşlanmış patates
1 adet Kırmızı soğan (minik küp doğranmış)
2 yemek kaşığı Dijon hardalı
1 Yemek kaşığı bal
1  yemek kaşığı kapari
2 yemek kaşığı mayonez
2 yemek k. salatalık turşusu( minik küp doğranmış)

Sos:
zeytinyağı
Limon suyu, tuz
Maydonoz dereotu ve yeşil soğan sapları (incecik doğranmış)

Sos malzemelerini karıştırıp tadını ayarlayın .
Haşlanan patatesleri  gelişi güzel doğrayın veya irili ufaklı ezin.
Sosu patatese ilave edip emmesi için güzelce harmanlayın.
ılık olarak servis yapın. 
Afiyet olsun. 

9 Mart 2012 Cuma







Hepinize içinizi ısıtan güzel hafta sonu dilerim.. 


Malzemeler:
1 su bard. çekilmiş badem
3 su bard. un
4/3 su bard. pudra şekeri
1 çimdik tuz
2 yumurta
200 gr. tereyağ (soğuk)
1 çay kaşığı kabartma tozu( silme)
1 yemek k. limon suyu
1/2 su bard. pudra şekeri

Hazırlanışı

Unu ve diğer kuru malzemeleri birlikte harmanlayıp eleyin. Tereyağları küp şeklinde kesip malzemeye ilave edin .
Yumurtaların beyazlarını bir kaseye kurabiyelerin üzerine sürmek üzere ayırın.
Sarılarını hamura ilave edin, tekrar yoğurun biraz orta sertlikte bir hamur olacaktır.
 Streç filme sarıp yarım saat buzdolabına kaldırın .
Bu arada fırınınızı 180-200 dereceye ayarlayın ısınsın.
Dinlenen hamurunuzu parmak kalınlığında rulolar haline getirin. Ruloları 5-6 cm uzunlukta kesin.
Her birinin uçlarını hafif incelterek ay şekli verin, kağıt serili tepsiye aralıklı dizin üzerlerine yumurta beyazı sürüp 180 derecede hafif pembeleşene kadar pişirin fırından çıkardığınızda sıcak olarak üzerine bolca pudra şekeri eleyin.

Afiyetler olsun.

Not:
-Limon suyu yerine aynı ölçüde sirke de aynı sonucu verecektir denenmiştir. 
-Fırında fazla kızarmalarına izin vermeden fırından almanızı öneririm bu şekilde kurabiyelerin tadı tam kıvamında olacaktır.

8 Mart 2012 Perşembe





http://www.ilkimoz.com.tr/   Web sayfalarında  çok güzel bir arşiv hazırlamışlar.

İlklerin Kadınları..
Sorbonne Üniversitesinden Mezun İlk Türk Kadını Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Kadın Kimyacısı Prof. Dr. Remziye Hisar
Prof. Dr. Remziye Hisar, birçok ilke imzasını atmış bir Türk kadını. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın kimyacısı olmasının yanı sıra, Fransa'nın Sorbonne Üniversitesi'nden mezun olan ilk Türk kadını...
1992 yılında yitirdiğimiz Remziye Hisar, tam bir Cumhuriyet kadınıydı. Dünyaca ünlü fizikçi Feza Gürsey ve Milletlerarası Psikoloji Cemiyeti'nin tek Türk azası psikiyatrist Deha Hanım'ın annesi Remziye Hisar, 1902 yılında Üsküp'te dünyaya gelmişti...

Kumarı Yasaklayan İlk Kadın Muhtar: Atatürk'ün Ödüllendirdiği Kadın
1933 yılında Türkiye'nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül Esin Aydın, Çine İlçesi, Karpuzlu Bucağı'nın muhtarlığını yaptığı dönemde Atatürk tarafından ödüllendirilmiştir.
Muhtar olmasının ardından kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklayan Gül Esin, kız kaçırma olaylarını önlemiş ve nikah işlerini düzene sokarak da büyük başarı elde etmiştir.

Kore Savaşını Görüntüleyen İlk Türk Kadın Fotoğrafçısı
1956 yılında Tifdruk tekniği ile basılan Hayat Dergisi fotoğraf dünyamıza yeni değerler kazandıran bir dergi olmuştur. 11 Kasım 1950 tarihinde gazetede verilen Kore eki ile Türkiye, savaşı Semiha Es'in objektifinden izleme olanağına kavuşmuştur.

İlk Kadın Doktor
Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleriyle tanınmış bir ailenin kızı olan Safiye Ali, 1891 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Özel eğitiminin yanı sıra Amerikan Kız Koleji'nden mezun oldu. Balkan savaşı günlerinde cepheden getirilen pek çok yaralıyı görüp doktor olmaya karar verir. Ancak; onun bu isteğini gerçekleştirmek zor olacaktı. Çünkü; o yıllarda bir kadının tıp öğrenimi görmesi olanaksızdı. Oldukça yetenekli ve başarılı bir kişi olarak dikkatleri çeken Safiye Ali, dönemin Maarif Vekili Şükrü Bey'in desteği ile Almanya'ya tıp eğitimine gönderilir. Bu ülkede kadın ve çocuk hastalıkları üzerine ihtisas yapan Safiye Ali, Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği günlerde yurda döner ve hemen işe başlar. Türkiye'yi yurtdışındaki tıp kongrelerinde de temsil etmiştir.

İlk Avukat
Süreyya Ağaoğlu, Yassıada'da hukuk profesörü babasını savundu... Hür Fikirleri Yayma Derneği'nin kurucusu... Çocuk Dostları Derneği'nin kurucusu... Milletlerarası Hukukçular Komisyon'u üyesi... Milletlerarası Barolar Birliği Yönetim Kurulu İdari Heyeti Üyesi... Yazar... Kadın hakları savunucusu... Süreyya Ağaoğlu, tarihimize ilk kadın avukat olarak geçmiştir.

İlk Kadın Heykeltıraş
Heykellere şekil veren ilk kadın parmakları Sabiha Bengütaş'a ait. O Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşı olarak tanınıyor. Atatürk, İsmet İnönü, Abdülhak Hamid, Ahmet Haşim, Bedia Muvahhit gibi tarihte iz bırakan pek çok kişi onun parmaklarında yoğurduğu çamurla abideleşti.

İlk Kadın Muhasebeci, İlk Kadın Banka Müdürü, İlk Kadın Ekonomi Doktoru
Atatürk'ün Yurtdışı Eğitimine Gönderdiği Kadın
Türkiye'de kadın olarak pek çok ilke imzasını atan İclal Ersin, ilk kadın muhasebeci, ilk kadın banka müdürü ve ekonomi doktorudur.

İlk Kadın Savaş Pilotu
Türkiye'nin ilk uçağını kullanan kadın; Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'dir. Türkiye'nin ilk kadın askeri pilotu yine Sabiha Gökçen'dir. Atatürk'ün Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğine inandığını, buna örnek olarak da kendisini yetiştirmek istediğini söylemesi üzerine 1935 yılında havacılığa başlayan Sabiha Gökçen, Sovyetler Birliği'nde Yüksek Planör Okulu'nu bitirdikten sonra, planör öğretmenliği yaptı. Türk havacılık tarihi ilerleyen yıllarda başka kadın pilotları da yetiştirdi. Bunlardan birisi var ki, bir ilke imza attı. Şenay Günay, ilk kadın savaş pilotumuz olarak tarihe geçti.

İlk Kadın Sendikacı
13 gün işkencede kalan, 45 gün falakaya yatırıldığından 6 ay tedavi gören, tütüncüler kraliçesi Zehra Kosova Durmaz, Türkiye'nin ilk kadın sendikacısıdır.

İlk Kadın Muhabir
İttihat ve Terakki Cemiyetinin Tek Kadın Üyesi
Selma Rıza, ilk kadın gazetecidir. Yedi çocuğu olan çiftin, en küçük kızları olan Selma Rıza, özel öğretmenlerin denetiminde dersler alır. Sorbonne Üniversitesi'ne giden Selma Rıza Paris'te yaşadığı 10 yıl boyunca Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye olur. Bu cemiyetin tek kadın üyesi olan Selma Rıza, Fransızca olarak Paris'te yayınlanan Meşveret Gazetesi'nde ve Türkçe olarak yayınlanan Şura-yı İmmet Gazetesi'nde çalışır. Selma Rıza'ın kaleme aldığı iki romanı var.

Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Kadın Bakanı
Cumhuriyet döneminin ilk kadın bakanı, 1971 yılında kurulan partilerüstü Nihat Erim Hükümeti'nde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görev alan Prof. Dr. Türkan Akyol, Başbakan Nihat Erim tarafından parlamento dışından atanmıştı. Halen serbest doktorluk yaparak yaşam sürdürmektedir.

İlk Kadın Büyükelçi
Filiz Dinçmen, 1939 Zonguldak doğumlu. Ankara Kız Lisesi'ni bitirdikten sonra; Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Dinçmen 1961 yılında Dışişleri Bakanlığı, BM Dairesi 3. katibi oldu. 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi olan Dinçmen, 1984 yılında Strasbourg'da Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi oldu. 1988 yılında ise; bakanlığın ilk kadın müsteşar yardımcısı ve 1991 yılında bakanlık sözcüsü oldu. Filiz Dinçmen'e göre kadın katkısı olmazsa ülke kalkınamaz. Kadınların Türkiye'de tüm haklara ulaşması ve toplumun gelişmesine, kalkınmasına yardımcı olmaları, bu yolda sorumluluk yüklenmeleri bir zorunluluktur.

İlk Kadın Müzeci
Türkiye'nin ilk kadın müzecisi Seniha Sami'dir. 1886 yılında dünyaya gelen Seniha Sami, küçük yaşlarda Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Fransızca ve Farsça'yı öğrendi. Atatürk'ün Cumhuriyet'in ilk yıllarında eğitime yön vermek üzere Amerika'dan getirttiği profesörlerin eserlerini tercüme eden Seniha Sami, Topkapı Sarayı Müzesi'nin yönetimine atanarak ilk kadın müzecimiz olmuştur.

İlk Kadın Milletvekili
Seçilme hakkını kullanan ilk kadın olan Benal Arıman, 1935 yılında Atatürk'ün meclisinde bileğinin hakkıyla kazanan ilk kadın milletvekilidir. İzmirli gazeteci Tevfik Nevzat Bey'in kızıdır. Sorbonne Üniversitesi'nde edebiyat eğitimi alan Arıman, daha sonra İzmir'de Halk Partisi'nde görev almış, kadınların partilere girmediği o yıllarda, latin alfabesinin öğrenilmesi ve yaygınlaşabilmesi için çaba harcamıştır.

İlk Kadın Hemşire
Esma Deniz, 1924 yılında Amerikan Hastanesi Hemşirelik okulunu bitirmesinin ardından, Amerika'da New York Columbia Üniversitesi, Teachres Colege'e giden Deniz, 1929 yılında mezun olduktan sonra, bir yıl Amerika'da kalarak çalışmasının ardından yurda dönerek hemşireliğini sürdürdü. Esma Deniz, Türkiye'nin Toplum Sağlığı Hemşiresi unvanına sahiptir. Kızılay Özel Hemşirelik Lisesi'nin organizasyonunda görev almış, Florence Nightingale Hemşirelik Okulu'nun kurulmasına da katkılarda bulunmuştur.

İlk Alfabenin Yazarı: Melahat Uğurkan
İlk Başbakan: Prof. Dr. Tansu Çiller
İlk Belediye Başkanı: Müfide İlhan
İlk Danıştay Başkanı: Füruzan İkincioğulları
İlk Danıştay Üyesi: Şükran Esmerer
İlk Adalet Müfettişi ve Adalet Başmüfettişi Nazmiye Kılıç
İlk Diş Hekimi: Ferdane Bozdoğan Erberk
İlk Dünya Güzeli: Keriman Halis
İlk Eczacı: Rukiye Kanat Arran
İlk Emniyet Müdürü: Feriha Sanerk
İlk Hakim: Suat Berk
İlk Hazine Genel Müdürü: Aysel Gönül Öymen
İlk Hesap Uzmanı: Müşerref Çallılar ve Güzide Amark
İlk Hukukçu: Beraat Zeki Üngör
İlk Jet Pilotu: Leman Altınçekiç
İlk Karakol Amiri: Nevlan Kulak
İlk Kaymakam: Özlem Bozkurt
İlk Makinist: Seher Aytaç
İlk Milli Eğitim Müdürü: Güler Karakülah
İlk Milli Maç Hakemi: Lale Orta
İlk Muhtar: Gül Esin
İlk müzeci: Seniha Sami
İlk opera sanatçısı: Semiha Berksoy
İlk orman mühendisi: Binnaz Zehra Sert
İlk otomobil yarışçısı: Samiye Morkaya
İlk petrol mühendisi: Halide Ural Türktan
ilk polis memuru: Betül Diker
İlk profesör: Dr. Fazıla Şevket Giz
İlk radyo spikeri: Emel Gazimihal
İlk savcı: Tüzünkan Koçhisaroğlu
İlk sayıştay üyesi: Fehrunisa Etmen
İlk senatör ve elçi: Adile Ayda
İlk sendika başkanı: Dervişe Koç
ilk subay: Ülkü Sema Toksöz
İlk TBMM başvekili: Neriman Neftçi
İlk Türkiye güzeli: Feriha Tevfik
İlk TV spikeri: Nuran Devres
İlk vali: Lale Aytaman
İlk veteriner: Sabire Aydemir
İlk yargıtay üyesi: Melahat Ruacan
İlk yüksek mahkemesi başkanı: Firdevs Menteşe
ilk yüksek mimar: Münevver Gözeler
İlk yüksek mühendis: Sabiha Ecebilge
Cumhuriyet tarihinin ilk güzellik kraliçesi: Feriha Tevfik

7 Mart 2012 Çarşamba






















Baharı artık yavaş yavaş hissetmeye başladığımız şu günlerde evinizde yaratacağınız ufacık bir değişiklik  yaşamınıza da renk katacaktır.  İnanın ben sabırsızlanıyorum. Kışın kasvetli griliğinden kurtulup hani şöyle renkler arasında kaybolmayı siz de istemez misiniz? O halde gelin birlikte gezelim fikir edinelim..http://morkadifekoltuk.blogspot.com/

5 Mart 2012 Pazartesi




Merhabalar, her ne kadar güneşli bir mart sabahı olsa da hala Ankara'nın ayazı hissedilir derecede kendini gösteriyor.. Mart, ilkbaharın bir nevi müjdecisi gibi ama  kapıdan baktırdığını, kazma kürek yaktırdığını tecrübeli yaşlılarımız boşuna dememiş. Cumartesi sabahı günlük güneşliyken öğleye doğru yağdıkça tipiye dönüşen kar, bizi  annemlerden apar topar kalkıp eve dönmemizi gerektirdi.  Evimiz çok güneş almadığı için doğalgaz da durmaksızın yanıyor..Çok şükür bizler imkanlarımızla gelen yüklü faturaları ödeyebiliyorken, tasarruf etmek zorunda olupta yakamayanları düşünmeden edemiyorum..

Hafta sonları sabah kahvaltısını genelde geç yapıyoruz. Öğlen yemeği yerine de genelde yine atıştırmalıklar, tuzlular, tatlılar ve salata eşliğinde yine çay içeriz. Böylesi daha çok hoşumuza gidiyor.. Bu hafta sonu da yine evde çin böreği için daha önceden aldığım yufkalardan çin böreği hazırladım kereviz ve brokoli salatası yanına birde tuzlu pratik poğaçalar yaptım. O sırada malzemelerin yanında Can a her gün yedirdiğimiz pekmez kavanozu gözüme ilişti. Kendimi çok sevdiğim hamur işlerine kaptırmışken hafif  tatlı bir kurabiye yapmak üzere yine bildiğim bir kurabiyeye el attım. Malzemedeki pudra şekerini pekmezle dengeleyip renginin kahverengi olduğunu görüncede kakao takviyesiyle ortaya bu kurabiye-bisküvi karışımı şirinler çıktı. Ben fırında biraz fazlaca tuttuğum için üzerleri gereksiz yere çatladılar hafif pişirip almak lazımmış.. ama lezzetleri yerindeydi hatta benmari usulü batırdığım çikolata ve üzerlerine koyduğum ceviz dilimleri ile bu lezzet daha da arttı .


ÇİKOLATALI BİSKÜVİLER
( Bu ölçülerle 2 cm aralıkla dizildiğinde bir fırın tepsisi bisküvi çıkıyor)

Malzemeler:


1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı tepeleme tereyağı (oda sıcaklığında)
3 yemek kaşığı pekmez (nefis aroma katıyor)

Üzeri için : 2 paket kare sütlü veya bitter çikolata 
 bisküvi sayısı kadar yarım iç ceviz 

Hazırlanışı:
Önce fırını 170 derecede ısıtın. Tereyağını ve pudra şekerini iyice krema gibi olana kadar karıştırın, pekmezi ekleyin. Bu aşamadan sonrası için ellerinize bir eldiven geçirmenizi öneririm, zira  kakao çok bulaşıyor
Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu birlikte bir kaba eleyin tereyağlı malzemenize ekleyin, orta sertlikte bir hamur yoğurun. 
Streç folyoyla sarıp yarım saat dinlendirin. Hamuru geniş bir naylon arasında 1/2 cm kalınlığında açın.
Dikdörtgen veya kare bir hamur elde etmek için kenarlarını bıçakla kesin.  2x4 cm genişlikte  dikdörtgen biküviler elde edin.
hamurunuzu unlamamaya çalışın. Naylon arasında zaten kolay kolay yapışmıyor.
Pişirme kağıdı serili fırın tepsinize aralıklı olarak bisküvileri yerleştirin.
önceden ısıtılmış fırında 15 dk. kadar pişirin. tepside soğumaya bırakın . diğer tarafta çikolataları benmari usulü eritin soğuyan her bisküvi diliminin bir kenarını çikolataya batırıp ızgaraya dizin hemen çikolatalı tarafına bir yarım iç ceviz yapıştırın ve donmaları için buzdolabına kaldırın, dilediğinizde servis yapın.

Not: fırında 10 dakika kadar yeterli oluyor fazla kaldığında kurabiyeler daha kıtır oluyor. ben 15 dakikaya sadık kalmıştım ama bence 10 dakika yeterli.

1 Mart 2012 Perşembe





HOME TV' de beğendiğim yemek pragramlarını fırsat buldukça seyrettiğimi ve beğendiklerimi de not aldığımı daha önce söylemiştim. Eğer kaçırırsam ilgili web sitelerinden bulma imkanı da var.
 Çikolatalı Puding, basit bir tarif gibi görünse de lezetindeki farkı denediğimde keşfettim . Tyler in yemek yaparken pratik olmasına ve herşeyi mükemmel bir şekilde oyalanmadan yapmasına bayılıyorum , ayrıca çok güzel bir çok tarifi var bakmak isterseniz aşağıda adresinden ulaşabilirsiniz..Hepinize içinizi ısıstacak bol güneşli sıcacık bir hafta diliyorum..  

ÇİKOLATALI PUDİNG   (Tarif  Tyler Florence’ e ait)

3 su brd. Süt
4/3 su brd. Şeker
3 yemek kaşığı kakao
1 yumurta sarısı
3 yemek kaşığı nişasta
Vanilya

Yapılışı:

Süt şeker ve kakaoyu karıştırın bir tencereye alıp ısıtın
Diğer tarafta  yumurta sarısı ve nişastayı çırpın,
Buna ısınan sütten kaşık kaşık ilave ederek karışımın homojen olmasına ve yumurta sarılarının da pişmemesine dikkat edin.
Sonra tamamını yumurtalı nişasta üzerine dökerek ocakta 10 dakika kadar  pişirin, indirince vanilyasını koyup birkaç kere çırpın kaselere koyup ılınınca dolaba kaldırın ve servis yapacağınız zaman üzerine çırpılmış ve katılaştırılmış kremadan bir yemek kaşığı koyun arzu ederseniz kakao eleyin..

Kaynak: Tyler ile Yemek Keyfi (Tyler’s Ultimate)



CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Yukarı