Yeni Yıl

27 Ocak 2011 Perşembe

Merhabalar sevgili arkadaşlar!
Can'la birlikte hayatımızın koşuşturması daha bir arttı. Bebek bakımı, annesinin sütü, beslenmesi derken günler çabucak geçiyor. Geçmesi bir yana iznim bitince nasıl ayrılacağım bu tatlı bebekten bilemiyorum.
Şimdilik en iyisi işin bu yanını düşünmeden torunumla birlikte olmanın keyfini çıkartayım değil mi.

Yemek tarifleri birikti ama şu sıralar daha çok kızımın düzenli ve dikkatli beslenmesi için  doktorumuzun önerileri doğrultusunda yemek hazırlıyorum.










Oğluşumuzu ziyarete gelenlere bebek kurabiyesini  Derya teyzesi hazırladı, ayrıca keçe kapı süsünü de yine  çok önceden Ankara'dayken hazırlamıştı. Bende  lohusa şerbeti hazırladım .lohusa şerbetini daha önce bir kaç defa tatmıştım. Tadını bazılarında çok keskin bazılarında bana göre yetersiz bulmuştum ama sonuçta içine konan malzemeler aşağı yukarı aynıydı ..
İnternette de araştırmalarım sonucunda, hem tadacak olanların damak zevkini düşünerek hem de çok fazla aroması fazla baharatlara kaçmadan şerbeti hazırladım. Ben ılık ikram etmeyi uygun buldum aslında nasıl ikram edilir açıkçası çokta bilemiyorum. Çünkü sadece lohusalıkta yapılan ve ikram edilen bir içecek sonuçta. Bana göre yaz sıcağında soğuk, kışın ise sıcak veya ılık içilebilir.

Tarifimizdeki ölçüler  6 litrelik bir tencere için.

Malzemeler:
6 lt. su
1 kalıp lohusa şerbeti
2 kase şeker
Karanfil
Çubuk tarçın 
1 limon kabuğu rendesi

Yapılışı
Tüm malzemeler 15 dakika kadar  kaynatılır.  İnce bir tülbentten süzlür ve arzuya göre sıcak veya soğuk servis edilir.
 

kapı süsü


Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklamanız yeterli

19 Ocak 2011 Çarşamba

Bugün mutlu bir gün. Annanne olmanın mutluluğunu tattım. Kızlarım doğduğunda bambaşka hisler içindeydim. Şimdi ise daha başka. O kadar güzel bir duygu ki bu kelimelerle anlatılmaz. Allah arzu eden herkesi evlat sahibi yapsın. Doğum saat 15_ıo de gerçekleşti. Şimdilik herşey çok şükür yolunda..
















Bu kurabiyeleri bebek kurabiyesi hazırlıkları bitince, çayın yanına hazırladım. Bebek kurabiyelerini kızım Derya hazırlamayı o kadar çok istiyordu ki , ben de ona bu işi seve seve devrettim.  Gerekli malzemeleri hazırlayıp ilk aşamada bebişe 50 adet  kurabiye yaptık. Daha sonra bebek kurabiyelerinin malzemelerine birkaç ufak ekleme ile bu kurabiyeleri hazırladım ve kızlarımla çayın yanında bir güzel yedik. Tadı ve yumuşaklığı acı badem kurabiyesi kıvamındaydı.  Cevizin fırında pişerken yaydığı o muhteşem koku ise lezzetine lezzet katmıştı. . Afiyet olsun.

Malzeme:

1 adet yumurta
250 gr. tereyağ
1,5 su bard. pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bard.kırılmış ceviz
Aldığı kadar un

Hazırlanışı:
 
Yumurta ve tereyağ beyazlaşana kadar çırpılır, pudra şekeri ilave edilir tekrar çırpılır. 
Limon kabuğu rendesi, kabartma tozu ,vanilya ve daha sonra da azar azar un eklenerek oldukça yumuşak bit hamur elde edilir.
Hamuru karartmaması için en son ceviz ilave edilip karıştırılır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır ve pişirme kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir.75 derecede pembeleşene kadar pişirilir. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpilir.

Not:  
Bu tarifi taslak olarak hazırlayıp bekletmiştim şu an itibariyle bugün kızımın doktoru normal doğum yerine bebeğin iri olması nedeniyle sezeryana alacağın söyledi ve öğleden sonra inşallah bebeğimiz aramızda olacak Sevgi dolu yorumlarınızı ve dualarınızı eksik etmeyin olur mu.. Bir anneyim ve bende en az kızım kadar heyecanlıyım..  tabi ki geşlişmelerden haberdar olacaksınız.. Hepinizi öpüyorum..



13 Ocak 2011 Perşembe

 
İstanbul'dan hepinize sevgi dolu merhabalar!  Kızımın bebeği için normal doğum zamanı 19 Ocak olarak belirlendi ama erken doğum olabilir endişesiyle onların yanında olmam gerektiğini düşünerek bir hafta  falan erken geldim . Bugün kontrolü vardı , bebeğin durumu kilosu şu an çok iyi, 19 ocak çarşamba günü tekrar bakacaklar. Doktor, eğer bebeğin kilosu 4 kg. ı aşarsa müdahale yapabileceğini söyledi. İnşallah ikisi de sağlıkla kurtulurlar. Bu arada bende evde yapılabilecek son hazırlıkları bitirdim ve sizlere Lezzet dergisinin verdiği sihirli tatlar kitapçıklarından  denediğim ve beğenerek içtiğimiz kremalı sebze çorbasının tarifni vermek istedim. Tarifi ben kendi malzemelerime göre değiştirdim .Siz de bu lezzetli çorbayı elinizdeki malzemenize ve damak zevkinize göre yapabilirsiniz.

Malzemeler:
6 kişilik
2 yemek kaşığı un
2 su bard. süt
2 su bard. su
2 yemek kaşığı tereyağ
1 adet kabak
1 adet kırmızı çarliston biber
1 adet orta boy patates ( tarifte yok)
1 adet kuru soğan (tarifte yok)
100 gr. brokoli( ben olmadığı için kullanmadım)
1/2 kutu krema (kullanmadım)
karabiber, dereotu 

Hazırlanışı:
Kabak, patates,biber ve soğan incecik küp küp doğranır.
Tereyağı tencerede eritilir, un ilave edilir, hafif kavrulur. Süt, su ve krema ilave edilerek topaklanmaması için devamlı karıştırılır. 
Sebzeler ve tuz ilave edilir.
Hepsi yumuşayana kadar pişirilir.  İçine taze karabiber çekilir.
Servis yapılırken üzerine kıyılmış dereotu ve arzu edilirse pul biber
konur.
Afiyet olsun.

Not: 
Kuru soğanın sebze çorbasında mutlaka olması gerektiğini düşünerek ilave ettim.
Hem Tereyağ hem süt olduğu için ben ayrıca krema koymadım .
Pişince çorbayı çok az parçalayıcı ile çırptım.
Üzerine kıyılmış dereotu ve pul biberini kendi damak zevkimize göre ben ilave ettim.
Bu çorbaya taze çekilmiş karabiber çok yakışıyor, Eğer mide sorununuz yoksa mutlaka tavsiye ederim.

7 Ocak 2011 Cuma


















Tel kadayıfı daha önceleri çok az kullanırdım ama bu sene bir çok tarifte denedim . Bugünkü kadayıf tatlısı Aralık ayında yaptığımız komşu gününe ait. O günden beridir yazılmayı bekliyordu.. Malum annemin rahatsızlıkları ve benim iş , ev ve hastane koşuşturmalarım  devam edince kalmıştı.  Artık bugün günün mesai bitimine yakın sizinle ne yapıp edip paylaşayım dedim. Komşularımdan iyi not aldı , bakalım siz neler söyleyeceksiniz. Ben, eğer bu lezzeti seviyorsanız böyle yapmaya özen gösterin derim..  Hadi bakalım tarif gelsin..



Malzemeler:
500 gr tel kadayıf
1 kese tereyağı (eritip soğutulmuş)
1 kase dolusu ince çekilmiş + süslemek için ceviz
5 su bard. su
4 su bard.toz şeker
yarım limon
















Yapılışı:
Kadayıflarınızı mümkünse bir gece buzlukta bekletin, çıkartıp kullanacağınız tepsiye ufalayın (Buzluktan çıkınca ufalanması daha kolay olacaktır) Tereyağını her tarafına yedirmeye çalışarak harmanlayın . Sonra kadayıfın yarısını ayırıp diğer kalanını aynı tepsiye eşit kalınlıkta yayın.
Bir şişenin veya düz bardağın gövdesiyle üzerinde yuvarlayarak ezercesine bastırın.(bu kısmı kızım çok güzel yaptı ) araya ince çekilmiş cevizi serpiştirin. Kalan kadayıfı yine aynı yöntemle yayın, kare dilimlere kesin .
Her kareye bir yarım ceviz koyun.  Bu arada  şerbeti kaynatın hazır olsun.
Önceden ısıtılmış fırında kadayıfı nar gibi kızarana kadar pişirin.
Ilık  şerbeti 5 dakika sonra kadayıfın her tarafına gezdirin ve üzerini örtecek büyüklükte bir tepsi ile kapatın.
2 saat sonra  serviz yapın. Afiyeler olsun..

3 Ocak 2011 Pazartesi



Sevgili dostlar bir yılı daha geride bıraktık,  aslında eskiyen yıllar değil bence bizleriz. Sizleri bilmem ama 2010 yılı bana çok çabuk geçti.  Ailemizde hastalıklar, sevinçler, burukluklar yaşandı ama yine de çok huzur doluydu. Yaşadığımız herşey, bizi birbirimize daha bir kenetledi. Ders aldıklarımız, gurur duyduklarımız yüriğimize acı verenler oldu,  yine de hep eleleydik ve her birimiz kendimize düşeni canla başla yapmaya çalıştık. Bu yılın  daha bereketli ve sağlık huzur dolu olmasını hepimiz adına yürekten diliyorum..Sizlerle bir sevincimizi paylaşmak istiyorum.. Ocak ortalarında bir torun bekliyoruz İnşallah Allah onu kucağımıza almayı da nasip eder. Bu sıralar o minik bebişin hazırlıklarıyla tam gaz uğraşıyoruz. O henüz dünyaya gelmedi ama onun sevgisi ve heyecanı bizi çoktan sardı sarmaladı bile..Haftaya İstanbul'a kızımın doğumundan önce yanında bulunmak üzere gideceğim kısmet olursa. Orada sizleri unutmayacağım elbette bebişe yapılan hazırlıkları ve daha nice güzellikleri paylaşmaya çalışacağım ve sizlerin bloglarına  her misafir olduğumda  duyduğum sevinci ve huzuru yine duyacağım.. Sevgiyle kalın güzel dostarım..

Size 2010 un son gecesi eve yorgun gitmeme rağmen eşim ve kendim için hazırladığım iki kişilik  soframdan bir kaç kareyi aktarmak istedim..

Sofrada kulladığım ürünler:

-Ekmeklik ve peçetelik, Bedesten (Karum)
-Çaydanlık +sürahi, Paşabahçe
-Yemek tabakları, kaseler, Bedesten
-Pembe beyaz meze kaseleri, kadehler, Porland 
-Yuvarlak Keten masa örtüsü,  ekmeklik örtüsü, kendi elişim
-Minik oval kaseler ve uzun tabaklar, Tepe home

Mönü:

-İçli Köfte
-Rus salatası,
-Muhammara ,
-Haydari   ( bunları Derya'cığım bir akşam öncesinden arkadaşları ve bizim için hazırlamıştı )
-Kuru yemiş
-Söğüş Domates Biber tabağı

-Sütlü irmik çorbası




Şehriye pilavı +Yalancı midye

Dondurma eşliğinde armut tatlısı (bir gün önce hazırladım)

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı