Yeni Yıl

30 Eylül 2010 Perşembe

Sevgili Öykü , özellikle geleceğimizi, çocuklarımızı yakından ilgilendiren çok önemli bir konuda Hepimizı bir göreve davet edıyor...hepinizin bu konuda çok duyarlı olduğunu düşünerek yazısını paylaşıyorum...

her bırınız bı agacın kurtulusu ıcın ses verın..

Oncelıkle şu linke tıklayıp okuyun

http://www.2milyonistanbullu.com/

Ormanların yokedılmesı söz konusu..

ıcınde yasayan agacları ıle..

sıncapları ıle

kırpılerı ıle..

Ben bu sene hayatımda ılk defa bı kırpıyle yuzyuze geldım..

temmuz ayının ortalarında cok sıcak bı gece... bahcede otururken onumden mınık mınık

adımları ıle yuruyen bu sevımlı canlıyı gordum.. kucuk kcuk homurtuya benzer sesler cıkarıyordu..

oylesıne özgun oylesıne sevımlıydı kı

o ormanlar onların evlerı..

o ormanların ıcınde kırpıler var.. tılkıler var.. ayıcıklar var.. sıncaplar var.. cakallar var..

Var...

adını sayamadıgım bı suru hayvana ev sahıplıgı yapıyor o ormanlar..

ve onca agaca..

o agaclar.. hepımızın hayatında cok onemlı rol oynarken

üçüncü köpru adına bır sure sonra olmaycaklar..

sayısını bılemedıgım kadar cok agac kesılecek..

ben bı tane agacın kesılmesıne bıle aglarken..

Ha bı cınayet!

ha bı agac kesılmıs farkı yok kı.. diye devam ediyor..

Bu bağlamda hepimizin elinden ne geliyorsa yapmak zorundayız. Hadi öyleyse iş başına ..

29 Eylül 2010 Çarşamba

  
Merhabalar sevgli bloger dostlarım, benim doğum günüm 3 eylüldü ve biz yoğun iş temposundan kutlama yapmamıştık. O günün akşamı da çok  sevdiğimiz bir komşumuzun oğlu için küçük çapta kına gecesine katıldık ve  eve oldukça geç döndük. Küçük kızım da işten gelip geç satlere kadar bizi bekleyip bana aldığı hediyenin üzerine kutlama notu iliştirip uyuyakalmıştı. Eve gelip hediyeyi ve üçümüze aldığı minik kırmızı kalp pastaları görünce çok duygulandım doğrusu.. Hemen yanına gidip sezsizce yanaklarından öpüp iyi geceler diledim ve teşekkür ettim.. Ertesi akşamı için  yeğenim  Şule bizi  aynı zamanda iftara davet etmişti, onun yakışıklı oğlu Dorukan' ın da doğum günü  6 eylül, yani yakın tarihler..Yeğenim,  iftar dan sonra az kremalı bir pasta  ile ikimizinde doğum günümüzü kutlayalım istedi... bende pastaları yapmak şartıyla kabul ettim. O akşam kayınvalidesi yine nefis yemeklerle sofrayı donatmıştı Ha bu arada Şule'ciğiminde hakkını yememek lazım çünkü o da hem çok becerikli hem mutfakta olmayı çok sevenlerden.. Yaptığım pastaların görüntüsü prfesyonel olmasa da lezzetleri   muhteşem olmuştu.Tabi her iki pasta derken diğer yeğenim Nergiz'in tatlı mı tatlı kızı  Zeynep' de eksik kalmasın diye pastanın birisini de ona yapmış olduk, çünkü anneannesinin diktiği beyaz şifon elbiseyi giyeceğini ve pastaları sabırsızlıkla beklediğini öğrendik, ikisi de pek bir mutlu oldular..Pastalarımın pandispanyaları ve pasta kremalarının  tarifleri sevgili Burcu 'ya http://www.pastaci.blogspot.com/ ait. Çok hafif iki pasta yaptım, birisi beyaz kremalı meyveli, diğeri bol fındık krokanlı çikolatalı (üzerindeki metal araba ve ayıcıklar tabi ki hazır)..İftar yemeğimiz ve doğum günü kutlamamız çok keyifli geçti bu arada beni unutmayıp kutlayan ve hediyelerini çok önceden alan iki değerli arkadaşıma da sonsuz sevgilerimi ve teşekkürlerimi buradan ileteyim..



22 Eylül 2010 Çarşamba
































Merhabalar hepinize, bu bayram daha çok uzun süredir görüşmek istediğimiz  ama zaman kısıtlığı nedeniyle buna fırsat bulamadığımız eş, dost akraba ziyaretlerini yapmaya çalıştık. Bunun yanısıra bize kısa bir dinlenmede oldu. Ardından  sonbahara ve iş yaşamına yoğun bir şekilde başladık.  Geçen hafta İstanbul'dan kuzucuklar geleceği  için  iki gün izin alabildim. Onlarla da bayram sonrası hasret gidermiş olduk.  Onlara da bayramda misafirlerim için yaptıklarımın aynısını ziyadesiyle yaptım ve tattırdım..Bu arada sevgili bloger arkadaşım Şeyma'nın http://www.yemekcini.com/2010/08/18/uzi/ tariflerinden birisini de deneme fırsatım oldu.. Bizim çok hoşumuza gitti, tam bir davet yemeği bence. Ben ufak tefek değişiklikler yaptım (tavuk eti yerine önceden pişirdiğim kuzu eti  kullandım, ayrıca küçük doğranmış kırmızı dolmalık biber parçaları ilave ettim)ama size orijinal tarifi yazıyorum..Tadı görüntüsü muhteşemdi.. Siz kişi sayınıza göre malzemenizin ölçülerini ayarlayabilirsiniz.. buradan sevgili Şeyma'ya çok teşekkür ederim.. Gelelim tarife:

Malzemeler: (18 adet )

Malzemeler
-  3 adet yufka
- 2 su bardağı pirinç
- 3 su bardağı kaynar su
-
4 yemek kaşığı kabuksuz çiğ badem
- 1 su bardağı iç bezelye
- 1 adet orta boy havuç
- 1 çift tavuk göğsü
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber
- Bunlara ilave kırmızı dolmalık biberden de minik parçalar ekledim)

Yapılışı
1. Pirinci nişastasını akıtana kadar 2-3 kere güzelce yıkayın. Bir kaba alıp 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edin. Üzerine kaynar su ilave edip karıştırın. En az 1 saat önceden ıslamanız yeterli olacaktır.
2. Tavuk göğsünü haşlayın, didin.
3. Küçük bir tencerede ufak küpler halinde doğradığınız havucu ve bezelyeyi az miktarda tuz ekleyerek haşlayın.
4. Küçük bir teflon tavaya 1 – 2 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Dikey olarak ikiye bölünmüş, kabuksuz çiğ bademleri ekleyip güzelce kavurun.
5. Teflon bir tencereye bir miktar sıvı yağ ekleyip yıkanıp süzülen pirinçleri ilave edin, pirinçlerin göbekleri şeffaflaşana kadar kavurun. Tuzunu ekledikten sonra 3 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte demlendirerek pişirin. Pişen pilava bir tavada kızarttığınız tereyağı ve zeytinyağı karışımını ekleyin, karıştırın.
6. Hazır olan pilava dilediğiniz baharatlarla birlikte karabiberi, havucu, bezelyeyi, bademleri ve didilmiş tavuk etini ekleyip karıştırın.
7. Yufkaları yufka başına 6 dilim çıkacak şekilde üçgenlere bölün. Üçgenlerden birini kasenin içine döşeyin, üçgenin uzun tarafını kasenin içine geri katlayın. Yufkaya bir fırça yardımıyla az miktarda zeytinyağı sürün. İçine hazırlamış olduğunuz pilavdan koyun, yufkanın sarkan kenarlarını üzerine kapatın. Kaseyi ters çevirin ve hazır olan uziyi yağlanmış fırın tepsisine dizin.
8. Hazırladığınız uzilerin üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımı sürün. 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

13 Eylül 2010 Pazartesi

Bayram sonrası hepinize güzel bir hafta diliyorum.. Bayramda yaptığım kurutulmuş biber ve patlıcan dolmasını  tadan misafirlerim tarifini mutlaka vermemi istemişlerdi. Bende hem onlar için hemde siz değerli okuyucularım için burada severek paylaşmak istedim. Her hanımın bir yoğurt çalışı var denir, benim de tabiki öyle.. Dolma yaparken  ölçülerim her bir dolma  için bir yemek kaşığı pirinç hesabıdır.Dolmalık fıstık ve üzümü isteğe bağlı kullanırım, bu seferde kullandım.. Baharat olarak yeni bahar ve kimyon benim vazgeçemediğim iki malzemedir. Bir püf nokta da piştikten sonra üzerlerine limon suyu ve zeytinyağı gezdiririm.. gelelim tarife:
Bu ölçüleri  bayram nedeniyle fazla tuttum, siz dilediğiniz kadar hazırlayın.


Malzemeler:
15 adet kuru patlıcan
15 adet kuru biber
4 adet orta boy kuru soğan
2 adet iri diş sarımsak
1'er  yemek kaşığı domates ve biber salçası
2 yemek kaşığı toz şeker
1 limon suyu (yarısı pişince üzerine sıkılacak)
Pirinç (her dolma için 1 yemek kaşığı silme hesabı )
1/2 su bard. zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ve kuş üzümü
Kimyon, yeni bahar, kuru nane, kıyılmış maydonoz, tuz


Yapılışı:
Patlıcanlar çatal batacak yumuşaklıkta olacak şekilde haşlanır, Biberlerde ayrı bir tencerede yumuşayana kadar haşlanıp üzerine soğuk su ekleyerek iç hazırlanana kadar bekletilir sonra her ikisinin de birkaç kez suları değiştirilir.. Kuş üzümü sıcak suda bekletilir.
Bir tencerede zeytinyağında yemeklik doğranmış sarımsak, soğan ve fıstık birlikte şeffaflaşana kadar kavrulur .
Salçalar eklenir birkaç kez karıştırılarak tekrar kavrulur ve yıkanmış süzülmüş pirinç ve bir çay bard. sıcak su ,tuz eklenir yine kavrulur. Ocaktan alınır soğumaya bırakılır . Bu aşamada kimyon kuru nane, yeni bahar şeker ve yarım limonun suyu  kıyılmış taze maydonoz eklenip tadı ayarlanır. Eğer bol acılı tercih ederseniz pul biber, acı biber salçası katabilirsiniz veya kuru biberin acı olanını kullanabilirsiniz , bu sizin damak zevkinize kalmış birşey.. her dolmalığı üzerinden bir parmak eksik kalacak şekilde içle gevşekçe doldurup alta patlıcanlar arka arkaya , üzerlerine de biberler ağızları yukarda olacak şekilde tencereye dizilir. gerekirse bir tabak kapatarak ve bir su bard. sıcak su ilavesiyle önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pirinç taneleri yumuşayana kadar pişirilir Ocaktan alınıp üzerlerine biraz zeytinyağı ve yarım limon suyu gezdirilip ılınması beklenir.. Afiyetler olsun..



Muhallebili Kadayıf

Bu tarifi hem çok hafif hemde çok lezzetli bulduğum için bayramda yapmaya karar verdim.. Bir kaç kez  günlerimizde arkadaşlar yapmıştı ve tattığımda çok beğenmiştim.

Onlardan aldığım tarife göre uyguladım ve tadına bakanlardan gerçekten tam not aldı.. Tam not alan tariflerde tabiki sizlerle paylaşılmalı..

Malzemeler: (bu ölçü büyük boy diktöregen borcama tam geliyor)

Muhallebisi için:
5 su bard.süt
2 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı teğeleme  nişaşta
1 su bard. şeker
2 kibrit kutusu büyüklüğünde margarin
2-3 parçacık damla sakızı
1 paket kaymak tadında krem şanti

Muhallebinin hazırlanışı:
Süt, un, nişasta birlikte pişirilir indirmeye  yakın içine şekeri, ve damla sakızı ilave edilip bir kaç dakika daha ateşte tutulur ve ocaktan alınarak 3 dakika mikserle çırpılır.  margarin(ben tereyağ kullandım)Kaymak tadında krem şanti eklenip tekrar çırpılır.

400 gr.Kadayıf
1 çorba kasesi şeker
1 çorba kasesi iri kırılmış fındık

Yapılışı:
Kadayıf  buzlukta bir kaç saat tuıtularak sertleşmesi sağlanır ve çıkartılıp ufak parçalara kırılır.  Şeker ve fındıkla derin ve geniş bir tencerede iyice harmanlanır. Kokusu çıkana  kadar devamlı karıştırılarak  kavrulur. (bu aşamayı bir daha ki seferde fırında denemeyi düşünüyorum, benim ellerim ağrıdığı için beni yordu, zira kavrulması biraz uzun sürüyor)
kadayıfın yarısı borcamın dibine eşit miktarda serilerek bastırılır, üzerine  muhallebi yayılır ve kalan kadayıf ta bunun üzerine serilir kaşık tersiyle düzeltilir Bir gece buzdolabında bekletilir ertesi gün dikkatle dilimlenerek servis yapılır.
Afiyetler olsun..

10 Eylül 2010 Cuma

Mönüde bazı değişiklikler yapmak istedim..Rus salatası yerine patatesli tatlı lorlu kol böreği yaptım nefis oldu..Çayın yanındaki renkli jöleler bana özel alındılar, çünkü çok severim.
Antep usulü kuru biber ve patlıcan dolmalarım tam kıvamında piştiler..Peynirli zeytinli rulo çörekler de dedğim gibi birer lokmalık..
Muhallebili kadayıf ta şerbetsiz ama lokum gibi yumuşacık hafif bir tatlı oldu.. Şimdi artık konukkarımı beklemeye başlayayım.. Hapinize sevgi ve barış dolu bayramlar...

8 Eylül 2010 Çarşamba



Nasıl olmuş Bayram trufflarım? Buyrun,tadına bir bakın... Kendiniz de evde denemek isterseniz işte tarifi.

Malzemeler: (50 adet için)

2 pk. sıvı krema (400 g)
400 g. bitter çikolata
500 g. kek kırıntıları (eskiden yapmış olduğunuz keki ufalayarak kullanabilirsiniz)
Süsleme malzemeleri
Kuruyemiş

Hazırlanışı:

Kek parçalarını ve kullanmak istediğiniz kuruyemişleri rondodan geçirin. Kremayı, kaynama noktasına kadar ısıtın. Çikolataları kırıp cam bir kaseye alın. Üzerine, kremayı döküp çikolatalar eriyene kadar karıştırın. En son olarak kek ve kuruyemişleri de ekleyerek iyice karıştırın (Ben, fındık ve üzüm parçaları kullandım). Hamuru, sertleşmesi için yarım saat buzdolabına kaldırın. Bu süre sonunda hamurdan cevizden biraz küçük toplar yuvarlayın. Topların yüzünü dilediğiniz bir malzemeye bulayın.(Kaplama malzemesi olarak çikolata sos kullanmak isterseniz krema içinde önceden erittiğiniz sosu kullanabilirsiniz). Üzerine pişirme kağıdı serili tepsiye dizip buzdolanda dondurun. Donduktan sonra kağıt kapsüller üzerinde servis yapın. Afiyet olsun...


Arkadaşlar bugün son iftar biliyorsunuz ..Ben elimden geldiğince sizlerle her akşam pişirdiğim yemeklerimi paylaşmaya çalıştım. Gerçekten de özveriyle çalıştım .Çünkü işten eve gitmem ve taze taze yemek pişirmem içim sadece bir saat gibi bir zamanım oluyordu tabii bunun yanında resimleri çekmek tekrar devam etmek ayrı bir koşuşturma gerektirdi ama inanın her akşam bu işi hiç üşenmeden zevkle yapmaya çalıştım...Sanki o küçücük soframa sizleri de davet etmişim gibi özen gösterdim. Dün akşam ki mönümüz bir gün önceki yayla çorbam ve hazır aldığım ginochiler, yoğurtlu semizotu salatası, ve ıspanak kökü yemeğinden ibaretti.. İnşallah nice ramazanlkarı birlikte paylaşarak bol bereketli sofralarda yaşarız.. Artık bu saatten sonra bayram hazırlıkları yapılacak sevgiyle kalın Şeker tadında bayramlar geçirin..



7 Eylül 2010 Salı


















Arkadaşlar bayram için mönüm bundan ibaret olacak inşallah. Arefe günü de çalışacağım için şu an sadece dün akşam truffların bir bölümü yapıldı, bakalım nasıl yetiştireceğim..Ve yapabildiklerimi (daha doğrusu yetiştirebildiklerimi) sizlerle burada paylaşacağım..Hepinizi bekliyorum başım üzerinde yeriniz var buyrunuz geliniz...
 

-Ev yapımı Bayram truffları
-Kartopu
-Muhallebili kadayıf
-Antep usulü kuru biber patlıcan dolması  ( bayramda her evde yaprak sarması oluyor)
-Zeytinli- peynirli  mini çörekler  ( birer lokmalık)
-Az mayonezli rus salatası   (mutlaka içinde kapari olmalı)
-Yoğrularak yapılan kısır   (tarifi blogda var.Tek fark bayram dolayısıyla soğanı ve salçası kavrularak ilave edilecek)

 
  BU VESİLE İLE HEPİNİZİN RAMAZAN BAYRAMINI CANDAN KUTLUYOR, HER GÜNÜNÜZÜN BAYRAM SEVİNCİ İÇİNDE GEÇMESİNİ DİLİYORUM..
-Pirinç çorbası
-Susuz tavuklu güveç
-şehriyeli pilav
-Cevizli semizotu salatası
-Cacık









Afiyetler olsun

6 Eylül 2010 Pazartesi

Günaydınlar hepinize arkadaşlar, güzel bir hafta dileyerek bugünkü mönümüzü yarın vermek üzere pazar günü annemlerdeki iftar soframızdan mönü vereyim. Ablamlar ve biz pazar günü annemlerde  iftar yapmaya karar verip kolay yapılabilecek bir mönü de anlaştık. (Oldukça kolaya kaçmışız).. Mönü de olanlar:


-Yayla çorbası ( ben yaptım)
-Kaşarlı ve kıymalı pide (malzemeleri biz hazırlayıp yaptırdık ayıptır söylemesi iyi hazırladığım söylenir ) 
  Pide resimlerini yanlışlıkla silmişim bu  yüzden resimler netten, önemle duyurulur.
-Yeşil salata (kızlar yaptı)
-Soslı biber kızartması (ben yaptım)
-Z.Yaprak sarması( annemin buzluğuna daha önce hazırlayıp koyduklarımızdan)
-Karpuz.



4 Eylül 2010 Cumartesi

-Mercimek Çorbası
-Kolay  kebap
-Çoban salatası
-Romantik gül tatlısı























-Sütlü bulgur çorbası
-sebzeli baget
-Baklalı enginar
-Salata
-meyve




















Afiyetler olsun.

3 Eylül 2010 Cuma

Sevgili dostlar, Bugün bir mönü verebiliyorum. Çünkü dün akşam ve bu akşam yeğenimim oğluşu için cumartesi  gününe doğum günü pastası hazırlamaya çalışıyorum, ayrıca bu akşam yine komşumuzun oğlu için sünnet öncesi kına gecesi yapılacak İftar sonrası onlara gideceğiz  Acemilik var zaman yok ve ben özellikle pastayı ellerimle yapacağıma söz verdim.. Bakalım becerebilirsem sizlerle de paylaşacağım.. hepinize sevgi dolu sofralar ve hafta sonları..




-Salçalı naneli Arpa şehriye Ç.
-Z.Taze fasulye
-Patatesli peynirli börek
-yeşil slata
-Krem karamel




















Afiyet olsun..

2 Eylül 2010 Perşembe


Günaydınlar sevgili arkadaşlar, hepinize güzel ve bereketli bir gün  diliyorum. .Dün akşamki iftar soframızda ilk yazdığım mönü vardı ama fotoğraflamaya zamanım olmadı çünkü hem işten geç çıktım, hemde yemek sonrası komşularımızla bir hasta ziyaretine gideceğimiz için hemen ertesi günün zeytinyağlı yemeğini hazırlamak zorunda kaldım..İftara yakın eve gidince geriye ancak bir çorba yapacak zamanım oluyor. Bu yüzden  blogda daha önceden bulunan resimleri yayınladım .. Umarım  bu yoğun tempolu günlerimde beni mazur görürsünüz...


-Bulgur çorbası
-Bolonez soslu makarna  
  ( blogda var)
-Kereviz salatası
-Cacık






















-Terbiyeli Şehriye çorbası
-Domates kebabı  
   (blogda var)
-patates salatası
-meyve


















1 Eylül 2010 Çarşamba

-Ezo gelin çorba
-Karışık dolma
-Kol böreği
-sütlaç












-Tarhana çorbası
-Balık kroket+ patates kızartması
-Yeşil salata
- Çikolatalı tart (tarifini daha sonra yayınlayacağım)





















Afiyet olsun..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı