Yeni Yıl

21 Haziran 2010 Pazartesi


Uzun zamandır böyle bir etkinliğe katılmayı çok istiyordum. Ankara'da ne yazık ki bu tür etkinlikler pek yapılmıyor sanıyorum. Biraz Ankaralı biz bloggerların böyle taleplerinin ilgili yerlere tam olarak iletilememesi ya da pasta veya yemek kursu verebilecek yerlerin az olmasınndan kaynaklanıyor galiba.
Garanti Emeklilik sponsorluğunda düzenlenen bu kursa G.O.P'daki KUKİ' nin mekanında katıldık. Toplam 8 hanımdık ve çok samimi bir ortamda gerçekleşti. Sevgili şefimiz Barış Bal Bey, hem tecrübeli hem bir o kadar da mütevaziydi. Her yaptığı yemeği de bitiminde bize  ikram etti. Biz bir taraftan yemeklerimizi yerken o da yaptığı yemeklerin püf noktalarını bizimle paylaştı. Yemek mönümüz çok güzeldi Hepimiz iş çıkışı aç gitmiştik ve sabırsızlıkla bir an önce yapılanları tatmak için neredeyse yemeklerin içine düşecektik. Kurs bitiminde hepimizin karnı tok ve güzel bir sohbet havasında geçen akşamın keyfini yaşayarak mekandan ayrıldık.

Mönüdekiler: (Burada verdiğimiz malzemeler 12- 15 kişiliktir)

1- Ara sıcak          Ballı hardallı sosa bulanmış, kadayıfa sarılı karidesler
2- Salata                 Fesleğenli peynir salatası
3- Yardımcı yemek  Tavuklu mantarlı risotto
4- Ana yemek         Cafe de Paris soslu Bonfile

Şimdi bu lezzetli yemeklerin tariflerini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ballı hardallı sosa bulanmış, kadayıfa sarılı karidesler


Sos için:
Mayonez 200gr.
Bal 50gr. /2 y. Kaşığı
Dijon hardalı 50gr./2 y. kaşığı
Tane hardal 30 gr/2.y. kaşığı
Bunlarla blenderda kıvamlı bir sos hazırlanır.

1 kase tel kadayıf
12 adet jumbo karides
Bir tutam kıyılmış fesleğen


Temizlenmiş karidesler çırpılmış sosa bulanır. Karidesin sarılabileceği kadar bir tutam kadayıf tezgaha ince bir tabaka halinde serilir, üzerine bir karideskonur bir çimdik kıyılmış fesleğen konup sarlir ve tepsiye hazırlanır. Bir tavada ayçiçeği yağında kızartılıp kağıt havlu üzerine çıkartılır.

Bunlar pişince bir güzel yedik, nefisti.



Fesleğenli peynir salatası



Pesto Sos:
Fesleğen: 2 paket
Maydonoz : ½ demet
Ceviz :120 gr.
Dolmalık fıstık: 100 gr.
Parmesan peyniri: 70 gr.
Sarımsak: 2 diş
Tuz
Tuzot(vegeta)
Zeytinyağı


Bütün malzeme zeytinyağın yarısı ile blenderdan geçirilir, kalan yağ ilave edilip tekrar karıştırılır.


Salata malzemesi:
Aysberg (irice doğranmış).
Akdeniz yeşillikleri (iki malzeme büyük bir kapta tuz atılıp karıştılır.)
Salatalık (verev doğranmış)
Kaşar peyniri ((jülyen doğranmış
Dil peyniri ((jülyen doğranmış)
Beyaz peynir ( küp doğranmış)
Kırmızı köz biber (şeritler halinde doğranmış)
Konserve Mısır
Konserve Meksika fasulyesi


Salata malzemeleri sırayla çukur bir salata kasesine alınır. En üste pesto sos gezdirilir. Bir tutam yeşillikle tabak süslenir.



Tavuklu mantarlı risotto




Ben en çok risottonun yapılışını görmek istemiştim. Daha önceden mönü belli değildi ve listede bunu görünce çok hoşuma gitti. Zaten benim damak tadıma çok uygun bir yemekti.



Malzemeler:
Tereyağı: 50 gr.
Kuru soğan: l adet
Tavuk göğsü: 100 gr. küçük doğranmış
Mantar: 100 gr. küçük doğranmış
Alborro pirinci: 200 gr.
Krema: 100 gr.
Parmesan peyniri: 50 gr.
Tuz, karabiber, Kıyılmış maydonoz


Tavuk Konsome'nin yapılışı:

Tavuk kemikleri, dörde bölünmüş kuru soğan, defne yaprağı, kereviz, maydonoz sapı, tane karabiber birlikte 2,5 -3 lt. suda bir saat kadar kaynatılıp elde edilir












Pirinç önceden ıslatılmadan 2 lt kadar suda hafif yumuşayana kadar haşlanır ve süzgeçle süsülür.
Vok tavaya tereyağı konur, kıyılmış kuru soğan eklenip kavrulur. Tavuk eti ilave edilip kavrulur. Daha sonra mantarlar ilave edilir çok karıştırmadan tavayı sallayarak birkaç dakika daha kavrulur ve süzülen pirinç ilave edilir. Bir iki dakika kavrulunca üzerini aşmayacak kadar tavuk konsome'un suyundan konup çekmesi beklenir,tamamen çekince tekrar konsome eklenir ve konsome bitene kadar bu işleme devam edilir. Suyu tamamen çektiğinde üzerine önce parmesan sonra da krema eklenip karıştırılır. Bu esnada kremada kesilmeler olacaktır. Bunu önlemek için kesilmiş krema üzerine bir iki kaşık soğuk su veya krema konup kıvamı tutturulur. Tuzu baharatı ayarlanıp sıcak olarak servis edilir..

Bunu da çok beğenerek yedik..


Cafe de Paris soslu Bonfile

Bu yemekte kullanılan sos çok lezzetli ve et de çok yumuşacık pişmişti.

Malzemeler:
Cafe de Paris sos:
Tereyağı: 1/2 kg.
Krema: 500gr.
Rokfor peyniri: 200 gr.
Sarımsak: 3 diş
Pul biber, köri, kuru kekik
Kıyılmış maydonoz, tuzot, kırmızı toz biber


Bunlarla blenderda bir sos hazırlanır.

Bonfile ile yemeğin hazırlanışı
Kişniş ve soya sosunda bir gece bekletilmiş bonfile ( 12 parça)
Tereyağ 50 gr.
Votka 4 cc. (isteğe bağlı)
Beyaz şarap 8 cc.
Cafe de Paris sos
Krema 300 gr.


          
Tereyağ vok tavada yakmadan eritilip ocaktan alınır ve içine baharatlar, rokfor peyniri rendesi eklenip karıştırılır. Kıyılmış maydonoz, ezilmiş sarımsaklar ve krema sırayla eklenerek tekrar karıştırılır. Beklemeye bırakılır.
Bir gün önceden kişniş ve soya sosunda marine edilmiş bonfileler tavaya koyup hafif kızdırdığımız tereyağında arkalı önlü kızartılır (Bu aşamada ocak orta ateşte olmalı). Bonfileler sık sık çevrilerek içindeki suyu bırakmalaları önlenir. Önce votka sonra şarap eklenir ve  alevlendirilerek alkolunun uçması sağlanır. Birkaç kaşık sostan ve kremadan ilave edilip sosu ve kremayı çekmesi beklenir. Servis tabağına kırmızı ve yeşil köz biberler konur, üzerine bonfile yerleştirilir, çöp şişe geçirilmiş kiraz domateslerle servise hazırlanır



Not: Nefisti, bunu da afiyetle mideye indirdik. Her yemek ayrı bir lezzetteydi. Çok keyif aldığım bu etkinlik için katılan güler yüzlü arkadaşlara ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
BAHAR TEMİZLİĞİ Çok güzel bir yazı........
Gardrobumu açtım dün. Baktım, askılarda bir dolu insan...

Nasıl sıkış pıkış, hepsi birarada. Temizliğe karar verdim o anda.

Yılların insanları, eşi, dostu, akrabası... Kolay mı öyle çıkarmak askıdan bir anda? Tek tek elemeye başladım.

Kimileri, bir dönem giyilip sonra da askıda kalmıştı. Bazıları da bana bir beden küçük gelmeye başlamıştı.

Eeee yıllar beni değiştirmiş, biraz da büyütmüş. İlk onları eledim. Henüz değişmeyenler bunları sever diye düşündüm

Sonra, bazılarını denedim ama sıkıntı verdiler. Artık sıkıldığım ortamlara gitmez olmuştum. Onları hemen, yakışana göstermek için kenara ayırdım.

Bazı askılarımda çok şık ve alımlılar vardı. Bir dönem onlarla muhabbet te güzeldi ama... Onların bana artık pek katkısı olmazdı.

İsteyene verilmek üzere yolladım onları da...

Bir de kötü anılarımı paylaştıklarım vardı. Askıları elimde, uzun uzun baktım onlara. Daldım uzaklara...

Kötü anılarımı temizledim önce, sonra affettim ve bunları da bağış torbasına ayırdım.

Büyük temizlik yaptım bugün. Temizlerken de bir şeyi çok iyi anladım !

Askılarda asılı tüm insanlar aynı derecede değerli olsa da, benim için aynı derecede önemli değillermiş.

Önemli insanlarımı askılarıma yeniden dizdim. Onların her birine, daha çok ilgi ve özen ekledim.

Gardrobumda her mevsimde giyilebilir, güven veren, güzel insanlar kaldı.

Bu bahar bana çok yaradı..!

( Alıntıdır )

Bu yazı bana mail olarak gelmişti okuyunca ne kadar anlamlı olduğunu gördüm.. Bu bahar temizliğini ben yıllar önce yapmalıymışım diye kendi kendime hayıflandım..Eminim her insanın gardrobunda böyle bir bahar temizliğine ihtiyacı vardır..

10 Haziran 2010 Perşembe

                             
Bu sıcaklarda bloğa bir şeyler yazmayı çok istememe rağmen hem işlerin yoğunluğu hemde havaların dengesizliği benimde dengemi olumsuz yönde çok etkiliyor..Ne derece doğru bilemiyorum ama havada bulunan elektrik akımı insan ruhunu ve bedenini de olumsuz etkileyebiliyormuş.. benim zaten varolan boyun, sırt ağrılarım ve ona bağlı esen yelden nem kapan migrenim yine çoşmuş durumda..Yaşamayan anlayamaz ve bilemez.. Ağrıyı çektiğiniz sürede  hayattan ve sosyal yaşamdan uzaklaşıyorsunuz.. Ben bu durumda  ya ilaç alıyorum veya egzersizlerle hafifletmeye çalışıyorum..
  Size yine  davetlerinizde kolaylıkla yapabileceğiniz ama sunumuyla iltifatlar alacağınıza garanti edeceğim.. kaşarlı köfte tarifimi vereceğim.. Bunu tek kişilik güveçlerde veya ortaya yapacağınız daha büyük porsiyonlu güveçle sunduğunuzda masanıza şıklık  katacak.

Malzemeler:
1/2 kg. köftelik kıyma
1 yumurta
galeta unu (ben evde kendi yaptığım galetayı kullandım)
1 adet orta boy kuru soğan
kıyılmış maydonoz, küp küp doğranmış kaşar peyniri
tuz, karabiber, kimyon, bir tatlı kaşığı biber salçası, yarım çay kaşığı karbonat

Üzeri için:
kaşar peyniri (10x10 ebatlarında ince dilimlenmiş hazır alabilir veya siz dilimleyebilirsiniz)
sert domates, çarliston biber,
Sos: 1 yemek kaşığı salça, yarım bardak su , kekik ve birkaç kaşık sıvı yağla hazırlanır

Yapılışı:
Köfte malzemesi karbonat hariç iyice yoğrulur 10 dakika dinlendirilir ve karbonatı eklenip tekrar yoğrulur. Tuzu baharatı ayarlanır, cevizden biraz büyükçe parçalar kopartılıp elle yuvarlanır ve içine bir iki adet küp kaşar bastırılarak  kapatılır ve yassı köfteler hazırlanır. Diğer tarafta düzgün doğranabilecek sertlikte domates , ince ince dilimlenir, biberlerde tohumlarından temizlenerek kızartılar (ben ocakta közledim.) ve bir kenarda fazla yağı çekmesi için kağıt havlu üzerine alınır. Güvece veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına  tavada birkaç damla yağda kızartılan  köfteler, üzerine domates ve biber dilimleri ,ve  bu katın üzerine hazırlanan salçalı  sos dökülür, en üste de ince kaşar dilimleri yerleştirilir kabın üzeri pişirme kağıdı ile kapatılıp fırının alt rafında  180 derecede en fazla 15-20 dakika tutulur ve kağıt çıkartılıp üzerindeki kaşarın eriyip  hafifçe kızarması sağlanır.. yanında sade pilavla veya makarna ile servis yapılır.. Afiyet olsun.

.Not: İçine kaşar koymadan hazırladığınız köftelerinizle de bunu yapabilirsiniz. Başka sebzelerle
         zenginleştirebilirsiniz.
         .   
       

1 Haziran 2010 Salı

Bu elmalı rulo tarifim, çok uğraşmak istemeyen ya da çok az vakti olupta hemen ani gelen konuklarına ikram etmek isteyen arkadaşlarıma. Genellikle çoğumuzun evinde milföy hamuru bulunur. Bu hamur kat kat yağlanarak ve özel bir katlama + bekletme yöntemiyle hazırlandığı için bir çok tatlı ve tuzlu tarifinde hanımların can kurtarıcısı olur.. Bence eğer evinizde bu hamur yoksa en kısa zamanda birkaç paket alıp atın buzluğa.. bakın neler yapabilirsiniz..Aklıma gelenler.

- Elmalı rulolar
-çikolatalı reçelli üçgenler, rulolar
-Peynirli üçgen puflar
-talaş böreği
-sebzeli veya peynirli börekler
- Badem ezmeli turta( tarifi bloğumda var)
-Acılı cipsler( kareleri kesip pişirin ve dilediğiniz acılı sosu sürün
-zeytinli rulolar
yalancı künefe...diye seçenekler uzar gider.  Gelelim tarife.

Malzemeler
8 adet milföy hamuru
2 adet elma,(tarçın, toz şeker, ceviz hepsi birlikte pişirilip soğutulur)

Hazırlanışı:
Milföyler dörtlü kare oluşturacak ve  biraz üstüste gelecek şekilde yanyana konur ve sulandırılmış yumurta sarısıyla  ıslatılarak kenarları yapıştırılır  merdane ile  dikdörtgen şeklinde biraz inceltilir... Uzun kenarına daha önce hazırlanan elmalı tarçınlı ve cevizli karışımdan konup rulo sarılır, bitiş kenarı yumurta sarısı ile yapıştırılır. Pişirme kağıdı serili tepsiye yanyana hazırlanan rulolar yerleştirilir ve üzerlerine sulandırılmış yumurta sarısı sürülür.  fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir ve sıcak sıcak pudra şekeri serpilir..verev kesilerek servis yapılır. Afiyet olsun.
Not.
Aynı yöntemle zeytinli veya çikolata dilimler konarak ta hazırlayabilirsiniz.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı