Yeni Yıl

27 Şubat 2010 Cumartesi



ACILI EZME 

Bloğumda  birçok kere bahsetmiş olmama rağmen sıkça yaptığım ve çok beğenilen acılı ezme tarifini nedense yazmamışım.. Bu benim Adana' ya yıllar önce gittiğimde öğrendiğim bir tarif. Biz böyle hazırlanmışını daha çok beğeniyoruz.. Aşağı yukarı buna benzer lezzette hazırlananlar da var.. Kimisi domates yerine sadece salçalarla ,kimisi taze kıyılmış otlarla hazırlıyor..


Malzemeler:
2 Adet iri ve sert domates

1 Aadet orta boy kuru soğan

1  Adet kırmızı ve yeşil çarliston biber (etli olanları seçin)

1 Yemek kaşığı tepeleme biber ve domates salçası
Kuru nane, Kimyon, Karabiber, Pul biber, Limon ve  tuz

Sızma zeytinyağ, nar ekşisi,sumak
Hazırlanışı:
Olgun ama sert (kıpkırmızı olanları seçin)domatesleri tepelerine bıçakla artı şeklinde çizik atıp kaynar suda 5-10 saniye tutarak kabuklarını soyun. Oldukça ufak küpler halinde doğrayın. Yeşil ve kırmızı biberi, soğanı da aynı ufaklıkta doğrayın . Çukur bir kapta hepsini birleştirin içine salçaları baharatları, tuzunu ilave edip karıştırın. Nar ekşisini ve limon suyunu çok baskın bir tat olmaması açısından orantılı koyun. Sızma zeytinyağını da en son ilave ederek tekrar tadını ayarlayın. Üzerini streç film le kapatıp bir saat kadar dinlendirip servis yapın..
Afiyet olsun..

Benim notum:
Burada dikkat etmeniz gereken özellikle baharatların birbirlerinin tadını bastırmamasıdır.  Ağzınıza alıp yediğinizde karabiberin, kimyonun ve özellikle sumak mayhoşluğunu hissedebilmelisiniz. Acılığını da yediğinizde '' acı ama çok güzel bir acılığı olmuş sanki yedikçe yemek istiyor insan''dedirtmeli.. Tabi baharatların ve salçaların kaliteli olması lezzetini artıran en önemli unsur bence..

25 Şubat 2010 Perşembe



Bu konuyu daha önceleri  burada  arkadaşlarımızla yazışıp konuşmuştuk.. Sevgili (Hassoman) Gerçek adıyla Osman ağabeyimiz meze konusunda bayağı yeteneklidir ve çok da güzel anlatımı vardır.
Deniz kıyılarında yetişen, tuz oranı oldukça yoğun çalı-ot karışımı bir bitkidir. Börülce, büyük gros marketlerde artık çok sıklıkla bulunabiliyor. Hazırlanması göründüğü kadar zahmetli değil inanın, lezzetini tattığınzda bu zahmete değdiğini zaten göreceksiniz.
Dün akşam yine derin donduruıcuma önceden hazırlayıp koyduğum bir paket deniz börülcesini salata olarak hazırlayıp servis ettim.Buyrun...

Hazırlanması:
Bir tencerede su kaynatılır içine börülceler konup yumuşaması sağlanır 5-10 dakika arasında hazır olur. Sudan çıkartılıp ılınması beklenir. Bir elinizle börülcenin ince dallarını tutup yeşil kısımlarını parmaklarınızla dibinden ucuna kadar sıyırmaya çalışın, sıyrıldıkça içinden sert kılçıkları kalacaktır. İşlemi bu şekilde tamamlayın. sakın kaynama suyuna tuz atmayın yeteri kadar bitkinin tuzu vardır. Börülceleri sızma zeytinyağı, limon ve ezilmiş sarımsak sosuyla harmanlayın. dilerseniz üzerine çırpılmış yoğurt dökün .. Ben bu karışımı yağ koymadan hazırlayıp, üzerine pul biberli  kızdırılmış yağ gezdiriyorum. .Afiyet olsun..

20 Şubat 2010 Cumartesi


Gnochi bildiğimiz patates köftelerinin daha küçük hazırlanmışlarının  tuzlu suda haşlanıp üzerine dilediğiniz sosun dökülmesi olayı bana göre ..Ben zaman zaman yaparım ve evdekilerde çok severek yerler..Yine dün akşam da işten eve geç saat de gelince ne pişreceğim kaygısı yaşamamak için derin dondurucumda daha önce hazırladığım ginochileri pişirdim. Üzerine domates, sarımsak, defne yaprağı ve az miktarda biber salçalı sosu gezdirdim ve  afiyetle yedik. Yapılışı çok kolay üstelik pratik ve sağlıklı bir yemek dileyenlere kendi tarifimi yazıyorum..

Malzemeler:
4 adet iri patates
2 yumurta
3-4 kaşık un
tuz karabiber

Sos için:
 2 yemek k. tereyağı
2 adet iri soyulmuş domates
yarım y.kaşığı salça ( hangi salça tercih ederseniz)
2 diş ezilmiş sarımsak
2 defne yaprağı

 Yapılışı:
Patatesler yıkanıp kabuklarıyla haşlanır. Soyulup sıcakken ezilir. ılınması beklenir içine yumurtalar, un, tuz, taze çekilmiş karabiber ileve edilir ve yoğrulur. Birazcık kendini toparlayıp sertleşmesi için dolapta on dakika kadar bekletilir Kıvamını köfte harcı kıvamında hazırlayın, gerekirse çok az un ilavesi yapabilirsiniz..
Bu arada tereyağında domatesler,  sarımsak, salça defne yaprakları sotelenir ve sos kıvamını alana kadar pişirilir, defne yaprakları çıkartılır. tuzu karabiberi ayarlanır .
 Gnochi hamuru unlanmış tezgaha alınıp oklava kalınlığında rulolar yuvarlanır, Bunlardan 2 cm büyüklükte dilimler kesilir ve çatalla üzerine dilenirse şekil verilir. kaynayan tuzlu suya aralıklarla atılarak pişirilir. Gnochiler yüzeye çıktıklarında pişmiş demektir. Sosun içinde birkaç kez çevrilerek tabağa alınır, sıcak servis edilir..Afiyetler olsun..

Benim notum:
-Ginochi için kullanılacak patateslerin sarı renkli haşlamalık patates olması lezzeti açısından önemlidir.
-Patateslerin kabuklu olarak haşlanması nişasta oranını koruması açısında önemlidir..
-Sos olarak damak zevkinize göre neyi diliyorsanız onu kullanabilirsiniz. örn. fesleğenli makarna sosu gibi..
-Gnochileri hazırlarken unlu zeminde her ruloyu elinizle çevirin ve daha sonra çatalla bastırııp şekil vermeyi 
  deneyin. Çok iri kesmeyin çünkü pişince de pofidikleşiyor..
- Haşlama işlemini partiler hailinde yapın pişip yüzeye çıkanları delikli kepçe ile alıp diğer parti gnochileri pişirirmeye koyun.

15 Şubat 2010 Pazartesi

Hepinizin sevgililer gününü kutlar, güzel bir hafta geçirmenizi dilerim.
Eşim ve ben, epeydir kebaçıya gitme planlarımızı nihayet sevgililer gününde uyguladık. Önce ikimizin gideceği bu kebapçıya daha sonra komşularımıza da davet ettik ve sonuçta dört aile buluştuk Orta yaşta sevgililer olarak kebapçıda en güzel yer bize ayrılmıştı ve çok güzel ikram gördük, sonuçtan pek keyif alarak ayrıldık...Çıkışta çok yediğimiz için de epeyce yaya takıldık. Ulaşımı kolay merkezi bir yerde olmasından dolayı  veda yemekleri ve terfi kutlamaları için tercih ettiğimiz ADANA SOFRASI.. Ankara' da olup da gitmek isteyen arkadaşlarımız için tereddütsüz gidilebilecek bu yer Necatibey Caddesinde. Hem çok temiz hem de nefis kaburga kebabıyla meşhur. Ayrıca ocak başı sohbet etme imkanınız bile var... Aynı zamanda Çankaya' da da bir şubeleri var.. Fonda güzel bir müzik eşliğinde yemekler yendi, güzel sohbetler edildi ve kebap özlemiyle yemeğin dozu bile zaman zaman aşıldı.. Biz ve komşularımız hizmetten çok memnun kaldığımız için size de tavsiye etmek istedim..Bu vesile ile ADANA SOFRASI' na ve çalışanların göstermiş oldukları alaka ve ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz. Becerebildiğim kadar fotoğraflarını çektim . Fiyatlar makul merak edenlere duyurulur...Buyrun. resimler...






5 Şubat 2010 Cuma


Evetttt, bu yazıyı da ben yani bu blogun sahibinin küçük kızı yazıyorum. Bu yazıyı yazmamın sebebi ise bir arkadaşım! için yapmış olduğum doğumgünü pastası.Kendisinin bugün doğum günüydü ve ben de birkaç haftadan beri düşünüp planladığım, onun o çok sevdiği BMW markasının logosunu pastanın üzerine yapmaya karar verdim. Fakat bunun için şeker hamuru, mavi ve siyah gıda boyalarına ihtiyacım vardı.Onları da bu hafta içinde temin ettikten sonra nihayet dün bütün gün evde pastamı yapmakla uğraştım.
Öncelikle pandispanya için tarifimi sevgili Hünerli Bayanlar'ın blogundan aldım. Daha önce de yine Müge Hanım'ın pandispanya tarifi ile sade pandispanya yapmıştım ve çok lezzetli olmuştu. Bu yüzden tekrar aynı tarifi kullanmayı tercih ettim. Sonuç yine mükemmel oldu.
Tarif için Buraya tıklayabilirsiniz.

Pasta kreması için Dr.Oetker'in vanilyalı Crem Ole'sini kullandım fakat karışımı hazırladıktan sonra içine yarım su bardağı toz kakao ve 1 su bardağı kadar Antepfıstığı ekledim. Bunun için kabuklu ve tuzlu olarak satılan fıstıkların kabuklarını ayıklayıp yarım saat kadar sıcak suda beklettim. Böylece hem iç kabukları kolay soyuldu hem de tuzu yok oldu.

Üzerini kaplamak için şeker hamuru kullandım. Hamurun bir kısmını siyah,bir kısmını da mavi gıda boyası ile renklendirip BWM logosunun şekline göre kestim ve şerbet yardımıyla pastanın üzerine sabitledim. Şerbeti ise klasik 1/1  ölçüde su ve şekeri karıştırım kaynatarak yaptım,fakat kaynayınce ocağı kapattığım için koyu bir kıvamda olmadı.Siz isterseniz normal şekerli su ile de şeker hamurunu yapıştırabilirsiniz.

En sonunda pastanın kenarlarını süslemek için krem şanti kullandım ve sıkma torbası yardımıyla krem şantiyi sıkarak pastanın kenarlarını kapladım.

Hiç pratik yapmamış amatör biri olarak,ortaya çıkan sonuç hiç de fena olmadı bence . Siz ne düşünüyorsunuz?

1 Şubat 2010 Pazartesi


Güzel bir hafta diliyorum...
Sağlığımız açısından bakliyatlar çok önemlidir. Son yıllarda yapılan araştırmalar bakliyatların yüksek çeper ve bitkisel proteinleri içermesi, B vitaminleri ve bazı minaraller açısından zengin olması gibi çeşitli faydalarının olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif ve çok az yağ içeren bakliyatlar sağlık açısından vazgeçilmezdir.
Yeşil mercimek: Yüzde 24 oranında protein bulunur. 1 kilo mercimek, -1 kilo etteki ve 1 kilo buğday ekmeğindeki albumin, karbonhidrat ve madenleri rahatça karşılar. Ayrıca A, B1, B2, C vitaminleri, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, fosfor, kükürt, çinko, klor, bakır, iyot, karbonhidrat içerir, Özellikle kansız, halsiz, sinirli kişilere yararlıdır. İçine et veya kıyma konulmasına gerek yoktur. Az sıvı yağ ile pişirilirse daha sağlıklı olur. Kolesterolü olanlar için risk taşımaz.

Bulgur :B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Kuru baklagillerle birlikte pişirildiği zaman besin kalitesi daha çok artmaktadır. Bu da bizim için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır.

Bu  kadar faydaları varken bu yemeği yememek olmaz, Sizlere kolaylıkla yapabileceğiniz mercimekli bulgur pilavının tarifini  veriyorum.
Benim verdiğim ölçü 4 kişilik, siz kendinize göre ve damak zevkinize göre ölçüyü ve baharatları değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 komposta kasesi pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı tereyağı sıvı yağ karışımı
1 su bard. y. mercimek (bir gece önce ıslatılmış ve pişirilmiş)
1 adet kuru soğan
5 adet kurutulmuş domates
2 yeşil biber( şart değil)
1 yemek kaşığı domates ve biber salcası
karabiber, tuz, kuru nane
sıcak su veya tavuk suyu(ben ev yapımı tavuk suyu kullanıyorum)
Yapılışı.
Bir tencerede yağ eritilir kıyılmış kuru soğan, yeşil biber kavrulur, salça, kuru nane ve doğranmış kuru domatesler ilave edilir biraz daha kavrulur.Bir gece önceden ıslatılıp pişirilen  mercimek, bulgur konur ve malzemeyi iki parmak geçecek kadar sıcak su veya etsuyu konup tuzu baharatları eklenir ve pişirilir. Gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilir. ve piştiğinden emin olunca ocaktan alınıp üzerine kağıt havlu konarak demlendirilir  yanında cacık, ayran ve turşu iyi gider.. Afiyet olsun..

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı