Yeni Yıl

30 Aralık 2009 Çarşamba

  • 30 Aralık 2009 Çarşamba
  • 5 yorum


Bu yıl da öncekiler gibi evimizde birçok süsleme ve yeniyıl hazırlığı yaptık. Çam ağacımızı süsledik, meleklerden süsümüzü penceremize astık, sevdiklerimize minik hediyeler hazırladık. Ayrıca küçük kızım okulda arkadaşlarıyla yapacağı kutlamalar için süslemeler hazırladı. Üst resimdeki minik karton geyik ve kızak da bunlardan yalnız biri.

Bu melekler akşamdan sabaha kadar penceremizde bizi koruyorlar, öyle şirinler ki onlar iki hafta öncesinden oraya geldiler..

Ayrıca bu yılbaşını ablamlar, annem,babam ve yeğenlerimle geçireceğimiz için yiyecekler de hazırladım. Sofradan görüntüler daha sonra tabiki...Yılbaşı gecesi aynı zamanda ablamın doğumgünü olduğu için ona muzlu ve bademli bir pasta yaptım. Pastada kullandığım pandispanya tarifi için Hünerli Bayanlar blogunun sahibi sevgili Müge Hanım'a teşekkür ediyorum. Pasta kreması da daha önceki yazılarımda da söz ettiğim gibi Pastacı Blog'unun sahibi Sevgili Burcu'nun tarifine göre hazırladım.
    

Yeğenlerimin çocukları için hazırladığım yeni yıl kurabiyelerinin süslemelerini küçük kızım yaptı. Onlara eşim çok güzel birer yeniyıl şapkası hazırladı.. İki yeğeniminde  çok sevimli birer çocuğu var. Dorukhan ve '' bu noel baba da gelemedi'' diye sabırsızlanan cadı Zeynep..  Bakalım hediyelerini beğenecekler mi?


Bence çok güzel oldular, siz ne düşünüyorsunuz?

Nerede hayat varsa orada umut da vardır. Tüm umutlarınızın gerçekleşmesini dileğiyle, 
Yeni yılın herkese sağlık, mutluluk, huzur ve barış getirmesini diliyor ve hepinizin yeni yılını kutluyorum, mutlu yıllar...


27 Aralık 2009 Pazar



Malzemeler:

1,5 su bardağı un
2 yk. yoğurt
1 adet yumurta
1 paket karbonat
1 tk. sirke

Şerbeti için:

2 sb. su
2 sb. toz şeker
1/2 limon

Kızartmak için yağ

Malzemelerle yumuşak bir hamur yapalım. 2 mm. kalınlığında yufkalar açıp her yufkadan 1 cm genişliğinde şeritler kesilir.
Diğer tarafta yağ ısıtılır. Her şeritin bir ucu çatalla yağın içine konduktan sonra diğer ucu da elle kıvrılarak gül şekli verilir ve yavaşcak yağın içine bırakılır. Bu işlem sırasında çatalla müdahale edilerek gül şeklinin bozulmaması sağlanır.
Her hamuru kızartıktan sonra çıkartıp havlu kağıt üzerine konur.
Daha önceden pişirilip soğutulan şerbet içine kızartılan hamurlar konur, tatlının şerbeti çekmesi sağlanır.
 Afiyet olsun...



20 Aralık 2009 Pazar





















 ŞEHRİYELİ KUZU GÜVEÇ

Malzemeler: (2 kişilik)

4 parça kemikli kuzu kol
1 adet kuru soğan
1 adet domates küp doğranmış
3 adet yeşil biber doğranmış
2 su bardağı arpa şehriye
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Yapılışı:
Et yıkanıp suyu kurulama bezi ile alınır. Tuz ve karabiberle oğulur.Tavaya bir kaşık sıvı yağ konur kızdırılır ve etlerin her tarafını kızartarak mühürlenir. 
Yemeklik doğranan soğan düdüklü tencereye alınır. Çok az yağ ilave edilerek kavrulur  etler yerleştirilir  bir bardaktan az sıcak su eklenerek tuz ve karabiberini de konduktan sonra kapağı kapatılıp 25 dakika pişirilir.
Etleri pişirdiğiniz tavaya iki kaşık yağ konur, arpa şehriye pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine yine sıcak su koyulur ve tam pişirilmeden, yarı sulu halde altı kapatılır.
Isıya dayanıklı fırın kabına şehriye konur, üzerine kabukları soyulup küp doğranmış domatesler ve biberler yerleştirilip karıştırılır.
Şehriye pilavının üzerine de etler yerleştirilir. Pişirme kağıdı ile üzeri kapatılarak şehriye suyunu çekene kadar önceden ısıtılmış fırında 180-200 derecede pişirilir.




 Son10 dakikada folyo alınıp üzerinin hafifçe kızarması sağlanır. Etler ve şehriye karıştırılır ve tabağa alınıp servis yapılır.


Afiyet olsun...


Bu leziz kurabiyeleri geçenlerde yaptım, gerçekten çok güzel oldu!Hem görüntüsü dedğişik, hem de kolay bir tarif!Tarifi için Portakal Ağacı'nı ziyaret edebilirsiniz.

17 Aralık 2009 Perşembe


Pastamızın yapılışı çok kolay..Ben üzerini evde bulunan kurutulmuş kirazlarla ve muzla süsledim.Siz dilediğiniz herhangi bir meyve ile yapabilirsiniz..

 Kek malzemesi:
 3 kahve fincanı toz şeker
 3 kahve fincanı un
3 adet oda sıcaklığında yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu ve vanilya
.Kek malzemesi çırpılıp yağlanmış 25 cm lik kalıpta pişirip ılımaya bırakılır.
   
Krema için:  (ben sevgili burcunun pastacı krema tarifine göre hazırladım



 250 gr süt 1 çay bardağı toz şeker
1/2 çay bardağı un
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
3 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya
Bütün malzemeyi soğukken tencereye konur ve devamlı karıştırarak (puding gibi) pişirilir. Arzu ederseniz piştikten hemen sonra içerisine kıvam vernek için çok az margarin ilave edip karıştırabilirsiniz.

Üzerini süslemek için :
2 adet muz
1 kase kurutulmuş kiraz

Kek ılıyınca ikiye veya üçe enine kesilir, kek katları portakal aromalı şekerli su ile ıslatılıp kremadan sürülür. Bu esnada dilerseniz file badem  serpiştirebilirsiniz Diğer katları da aynı şekilde hazırlanıp işlem tamamlanır.Kekin üstünü yine krema ile kaplayıp 10 dakika kadar buzdolabında tutulur, pastanın üzeri dilediğiniz meyvelerle süslenir.( kurutulmuş kirazları yarım saat kadar ılık suda bekleterek şişmelerini sağladım)
Afiyet olsun..
Not:
 Muzları  dilimlendiğinde kararmamaları için limon suyu sürmeliydim onu unuttum Aslında en güzelyöntem bir yemek kaşığı pudra şekerini  aynı ölçüde su ve limon suyunu kaynatıp ılıkken dizdiğimiz  meyvelerin  üzerlerine gezdirmek hem görünüşünün parlak olmasını sağlıyor, hemde kararmalarını önlemiş oluyor.

14 Aralık 2009 Pazartesi



Bu böreğin yapımı da çok kolay ve aynı zamanda  daha önceden hazırlayıp buzluğunuzda aniden gelen misafirleriniz için çıkarıp hemen pişirebileceğiniz pratik bir tarif..

Malzeme:
3 yufka

Aralara  sürülecek iç malzemesi:
1 çay bard. zeytinyağı
1 çay bard. yoğurt
1 çay su
2 yumurta
Haşlanmış ezilmiş patates
Ezilmiş peynir
Kıyılmış maydonoz

Hazırlanışı:
İç malzemesi boza kıvamında yani sürülebilecek kıvamda hazırlanır ve yufkaların arasına  karışım bolca sürülür ve karşılıklı kenarlardan yufka birazcık içe katlanarak çok sıkı olmayan rulo şeklinde sarılır iki parça halinde buzluğa kaldırılır . En az iki saat kadar bekletilip sertleşmesi sağlanır. Çıkartılıp keskin bir bıçakla ikişer cm. kalınlıkta dilimlenir . (Buzlukta daha fazla süre bekletilmişse çıkarttığınızda en az beş dakika kadar kesilecek kıvama gelmesi beklenir) Pişirme kağıdı serili tepsiye dizlilir  ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür çörek otu veya susam serpilir kızarana kadar pişirilir..Afiyet olsun.


Sizlere akraba günümde yapmış olduğum tariflerden yöresel bir tatlı olan  şıllık tatlısını ve pataetesli peynirli rulo börek tarifini yazmak istedim. Zaten diğerleri hemen hemen sizlerinde bildiği tarifler veya sitede olan tariflerimiz. Şıllık tatlsı hem kolay hem çok lezzetli bir tatlı bence. ölçü vermedim sizlerde kendinize göre ayarlama yapabilirsiniz.
Krep Malzemesi:
4 Yumurta
1 su bard. süt
1 su bard. un
bir tutam karbonat
çok  az tuz
Şerbet:
2 su brd. şeker
2 su bard. su
 yarım limunun suyu
Dövülmüş ceviz
Krep malzemeleri pütürsüz bir kıvama gelene kadar çırpılır. Diğer tarafta şerbet pişirilip ılımaya bırakılır. Krep malzemesinden bir kepçe konup tavada yayılması sağlanır her iki tarafı alt üst yapılarak pişirilir Kreplerin pişmesi bitince her krep arasına şerbetten ve dövülmüş cevizden bolca gezdirilir.üzerlerine bir kapak kapatarak servise hazır hale getirilir. servis yapmadan dilimlenir. Afiyet olsun..

11 Aralık 2009 Cuma

Geçtiğimiz haftasonu akraba günüm vardı ve yine birbirinden güzel lezzetler yarıştı. Onları sizlerle paylaşmak istiyorum.



Lahana Dolması


Kısır


Patates Salatası


Mantar Salatası


Acuka


Patatesli peynirli rulo börek


Şıllık Tatlısı


Tarifleri ilerleyen günlerde paylaşacağım...

2 Aralık 2009 Çarşamba



Komşularla gündeki ikram masamdan

Mönüdekiler:
Puf puf katmer börek
Tost ekmekli tavuklu yoğurtlu salata
 Düğüm çörek
Sebzeli gözleme
Makarna salatası
büzgü baklava (sonra servis yapıldığı için hiç resmini koymamışım)



sebzeli gözlemeyi biz çok seviyoruz. Kıymalısına göre daha hafif olduğu için genelde yufka aldığımda yapıp buzluğumda hazır bulundururum.

Malzeme :
yufka
patlıcan
domates
yeşil biber
kuru soğan
tuz, karabiber,  pul biber
kıyılmış maydonoz
sıvı yağ

Yapılışı:
Patlıcanların kabukları tamamen soyulup küp doğranır ve sadece üzerlerine tuz serpilir bekletilir
Diğer sebzelerde minik doğranı sıvı yağda kuru soğan  ve biber hafif sotelenir daha sonra tuzlanan patlıcanlar hızlı bir şekilde yıkanıp  kurulanıp ilave edilir birlikte biraz daha sotelenir. Domates tuz pul biberi de ilave edilerek yumuşayana kadar pişirilir. kıyılmış maydonoz  en sonra konur. İç malzeme  soğuduğunda her yufka yağlanır karşılıklı kenarklar ortaya katlanır bu kısma ç malzeme yayılır diğer kenarlarda bunun üzerine katlanarak çok az yağlanan tavada her iki tarafı kızarana kadar pişirilir dörde dilimlenerek servis yapılır..Afiyet olsun..

Not:
patlıcanların tamamını soyarsanız malzemeniz de  kararmamış olur.
Ayrıca tuzlu suya koyarsanız patlıcan tıpkı sünger gibi suyu çekecektir ve lezzetini kaybedecektir ayrıca tavadaki yağın da tamamını emer..
Gözlemenin her iki yüzünü pişirmeden  tavanıza bir iki damla sıvı yağ damlatıp tavaının her tarafını yağlarsanız özlemelerinizin daha güzel kızarmasını sağlarsınız..


Bu salatamın  yapılışı da çok kolay

Malzemeler:
1 paket uno tost ekmeği (kabukları çıkartılmış)
2 çorba kasesi süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
4 adet tavuk göğsü
1 kuru soğan
1 su bard. ılık süt
tane karabiber, nane tuz , pul biber

Yapılışı:
Tavuk göğsü su, ikiye kesilmiş kuru soğan ve tane karabiberle pişene kadar haşlanır, Ilınan tavuk etleri iyice didilir, süzme yoğurt ve mayonezle karıştırılır. Servis yapılacak bir yayvan kaba bir sıra tost ekmeği dizilir üstleri sütle ıslatılır , ekmeklerin üzerine tavuklu malzemeden yayılır . Böylece en üstte tavuklu malzeme olacak şekilde işlem tamamlanır. Süslemek amacıyla pul biber ve nane kullanılır ( mısır taneleri de olabilir.) Buz dolabında bir kaç saat dinlendirip serviz yapılır. Afiyet olsun.

Not:
Kişi sayısı az olduğunda bunu bir baton kalıba yapıp ters çevirerek ( tabi ki üste yine tavuklu malzeme gelecek biçimde hesabedilerek) salatanın çevresini kıyılmış maydonoz , dereotu vs. ile süsleyip kapatabilirsiniz. 
 Tavuğun haşlama suyunu süzüp daha sonra minik bardaklarda dondurarak tavuk suyu yapabilirsiniz)


Masada en güzel gürüntüye sahip olan bu makarna salatasıydı..Hem kolay hem doyurucu hemde bir o kadar sağlıklı. Ben 18 kişi için 1,5 paket burgu makarna kullandım ve oldukça arttı. Siz kendinize göre malzemeleri ayarlarsınız.. Makarnayı 8 dakika kadar haşladım soğuk sudan geçirmeden salata kasesine alarak içine önceden iyice çırptığım limon suyu zeytinyağı karışımını ilave ettim.  havuçları küp doğrayıp çok az sıvıyağda soteledim . Kırmızı biberleri, dereotunu incecik kıydım kornişonları minik doğradım hepsini makarnaya ilave ettim.Mısır konservesini,  tuzunu ve bir tutam pul biber ile tadını ayarladım. Afiyet olsun

Not: havucu çiğ de koyabilirsiniz ama bana göre yumuşamış makarnanın arasında biraz sert kalması çok hoşuma gitmiyor. Bu slataya küçük doğranmış yeşil veya siyah zeytin de çok yakışıyor ben bu sefer koymamıştım..

1 Aralık 2009 Salı




Bu böreğin tarifini hamarat kuzenimden almıştım.Zarf böreğini biliyordum ama bu bence daha da güzel oldu .. Komşu günümde yapmıştım çok beğenildi..  Hem çok güzel  hemde çok bereketli bir börek (.6 yufkadan 16+ 16= 24 adet ) puf böreği gibi  de kat kat oluyor.

Malzemeleri :
1 kase su
1 kase sıvı yağ
 peynirli maydonozlu iç
 6 adet yufkadan
 1 yumurta

 Yapılışı.:
 Her yufka arası önce su ile ıslatılıyor sonra yağlanıyor ve 3 kat yufka üstüste konup kenarlarından ortada birleşecek şekilde kare halinde katlanıp tekrar aynı su ve yağ işlemi uygulanıyor.Bu arada karemizi önce 4 e sonra tekrar dörde kesmek suretiyle 8 üçgen parçaya kesiliyor. Ben resimlerle aşama aşama göstermeye çalıştım..Her üçgenin 2 köşesine peynirli içi koyup katlanarak yine daha küçük üçgenlerekeserek 16 adet üçgen  elde ediliyor.Yumurta sarısı sürülerek üçgenler yapıştırılıyor ve pişirme kağıdı serili tepsiye dizilip üzerlerine de yumurta sarısı sürülerek nar gibi kızarana kadar fırında pişiriliyor..benim fırınım ilk tepsiyi biraz kurutur gibi olmasına rağmen çok güzel kabardılar..  Afiyet olsun....

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı