Yeni Yıl

27 Kasım 2009 Cuma

















Ben (kitapkurduyum ben) hayatımda ilk defa bayram tatlısı yapıyorum.Daha önceleri hep annemin ya da diğer büyüklerimin yaptığı tatlıları yerdim.İlk kez kocamın da teşvikiyle (!) bu bayramda tatlı yapmaya karar verdim.
Şekerpareyi daha önce hiç yapmamıştım ama nispeten kolay bir tarif olduğunu biliyordum.Bu nedenle bu sabah kahvaltıdan sonra  yaptım şekerpareyi ve gayet de güzel oldu.Hatta kocamı durdurmasam hepsini bitirecekti bugün:)
İşte tarifi:

Şekerpare

Malzemeler:
Hamur:
125 gr.margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
yarım su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
4 yemek kaşığı irmik
3,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Üzeri için:
Fındık içi

Şerbet:
4 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
yarım limon suyu

Yapılışı:
Önce şeker ve suyu bir tencerede kaynatın.Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ılıması için ocaktan alın.
Ayrı bir yerde margarin, sıvı yağ, pudra şekeri, yumurta, hindistan cevizi, irmik ve vanilyayı güzelce karıştırın.Daha sonra azar azar unu ve kabartma tozunu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve biraz yassıltarak yağlanmış tepsiye dizin.Üzerlerine fındık içlerini hafif bastırarak koyun.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 35-40 dakika pişirin.
Fırından çıkardığınız şekerpareleri bir-iki dakika beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine dökün.Çekmeleri için bir kenara koyun, üzerlerine tepsi kapatın.
Birkaç saat sonra tabağa alıp servis yapın.
Afiyet olsun!

26 Kasım 2009 Perşembe


Geçen bayram işlerimin yoğunluğundan yapamamıştım ama bu bayram kafaya koydum ve dün akşam saat 8'den sonra kızımla trufları hazırladık. Ben genel tarif olarak sevgili Burcu'nun truff malzemesini kullanıyorum. Truflar çok güzel ve lezzetli bir bayramlık oluyor bence .Kapsüllere hazırladığınız truffları sevdiklerinize hediye olarak da götürebilirsiniz...çok güzel bir seçim olur. Bu vesileyle hepinizin kurban bayramını kutlar, her gününüzün bayram sevinci içinde geçmesini dilerim..

Malzemeler:
400 gr bitter ve sütlü çikolata
350 gr. sıvı krema
1 adet baton kek( kakaolu veya çikolatalı)
üzerini kaplamak için:
200 gr. çikolata

Süslemek için:
hindistan cevizi
toz fıstık, fındık, badem ( ne varsa)

Yapılışı:
Sıvı krema çelik bir tencerede kaynama noktasına getirilir. İçine kırık çikolatalar ilave edilir ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırılır. Ufalanan kek ilave edilir tekrar karıştırılır. Malzeme buzdolabına kaldırılarak sertleşmesi  sağlanır ( ben bu aşamayı zamanım kısıtlı olduğu için buzluğa 15 dakikalığına koyarak hallettim.) Sertleşen malzemeden alınarak cevizden küçük toplar hazırlanır ve kağıt serili tepsiye yerleştirilir. Tekrar dolapta sertleşmesi sağlanır.
200 gr. çikolata benmari usulü eritilir ve sertleşen toplar bu malzemeye bulanarak yeniden ızgara veya tepsiye aralıklı dizilir Benim erittiğim çikolata truflara yetişmediği için ben bir kısmını da direk hindistan cevizine ve evde bulunan toz badem ve fıstığa bulayarak hazırladım.. Trufları hazırlarken içine kurutulmuş meyve parçacıkları çok yakışıyor. ben evde bulunan minik kuş üzümü ve portakal kabuklarında ilave ettim..
Afiyet olsun...



20 Kasım 2009 Cuma

Uzun zamandır yemek ya da pasta börek yapmıyordum ve dolayısıyla da bu tarafla ilgilenemiyordum (Bendeniz Canan, nam-ı diğer kitap kurduyum ben).Hep annem ve kardeşim yazıyordu tarifleri.E tabii benim anneme yetişebilmem mümkün mü?Değil!
Ama dün akşama misafirlerim olunca, ben de bütün gün uğraştım, didindim, değişik bazı tarifler uyguladım ve hoş bir sofra hazırladım.Tabii hemen ertesi gün de buraya koyayım dedim.
İşte sofram

Menüm şöyleydi:
Kısır
Makarna Salatası
Patatesli Poğaça
Tava Böreği
Çikolata Soslu Kurabiye
Profiterol (Dr.Oetker'in hazır profiterolünden yaptım)


Bu tariflerden üç tanesi blogumuzda yok, o nedenle tek tek yazıyorum arkadaşlar...
Önce Patatesli Poğaça ile başlayalım.Bu tarifi çok severek takip ettiğim ve tariflerini de beğenerek uyguladığım Hünerli Bayanlar adlı blogtan aldım.

Patatesli Poğaça
Malzemeler:
2,5 su bardağı un
1,5 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr. tereyağ ( oda ısısında yumuşamış)
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep


İç harcı:
2 orta boy patates (ben 1 çay bardağı kadar da rendelenmiş kaşar koydum)
1 çay kaşığı tuz
yarım çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı pul biber
çörek otu


Yapılışı:
Öncelikle tereyağı oda ısısında yumuşamış olmalı, ya da ocakta kısık ateşte eritip ılıtılmalı.
Yoğurt, zeytinyağı ve yumurta akını çırpma teliyle iyice çırpın.Tereyağını ekleyin ve biraz daha çırpın.(Tereyağı asla sıcak olmamalı, yumurta akını pişirebilir.) Unu ve kabartma tozunu azar azar ekleyin ve çok yumuşak bir hamur yoğurun.Üzerini kapatarak 30 dakika dinlendirin.
Bu arada patatesleri haşlayın ve rendeleyin.İçine kaşar peyniri rendesini, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyip karıştırın.
Hamurdan cevizden biraz irice parçalar koparıp elinizde açın, ortasına iç harcından koyup kapatın ve yuvarlayın.
Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile inceltin ve hazırladığınız poğaçaların üzerine sürün.İsteğe bağlı olarak üzerlerine çörek otu serpebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika rendi turuncuya dönene dek pişirin.
Afiyet olsun...

Tava Böreği:
Malzemeler:
3 adet yufka
1 su bardağı süt
1 yumurta
yarım çay bardağı sıvı yağ


İç harcı:
beyaz peynir
maydanoz


Yapılışı:
Bir kasede süt, yumurta ve yağı çırpın.Teflon tavayı 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayın.Bir yufkayı kenarları tavadan aşağı sarkacak şekilde serin.Üzerine bir yufkanın yarısını parçalayarak serin.Üzerine sos gezdirin ve kalan yarım yufkayı da parçalayarak serin.Üzerine peynirli harcı koyun.Kalan bir yufkanın da önce yarısını parçalayıp serin peynirli harcın üzerine.Sonra kalan sosu dökün ve üzerine yarım yufkayı da parçalayıp serdikten sonra kenarlardan sarkan yufkayı üzerine kapatın.
Ocağın en büyük gözünde en kısık ateşte böreği pişirmeye başlayın.Alt tarafı kızardıktan sonra bir kapak ya da tabak yardımıyla böreği ters çevirin.Tavaya tekrar yağ dökün ve böreğin diğer tarafını da kızarttıktan sonra servis tabağına alın.Ilıyınca dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Çikolata Soslu Kurabiye 
Bu tarifi Sevgili Arkadaşım Dilek'ten aldım.Daha önce o yapmıştı ve çok beğenerek yemiştim.Bu sefer de ben yapayım dedim ve gerçekten çok leziz oldu.Herkes hazır alınmış zannetti:)


Malzemeler:
1 paket margarin
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
6 yemek kaşığı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
aldığı kadar un
2 paket bitter çikolata
dövülmüş fındık, antep fıstığı ya da hindistan cevizi
Yapılışı:
Çikolata, fındık / fıstık / hindistan cevizi hariç tüm malzemeyi çok yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun.Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ay şeklinde kıvırın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek, önceden ısıtılmış fırında 175 derecede üzeri kızarmadan pişirin.
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin.Pişen kurabiyeler soğuduktan sonra, kurabiyelerin birleşim yerini önce çikolataya sonra da fındık / antep fıstığı / hindistan cevizine batırın ve genişçe bir tepsiye dizin, orada soğumaya bırakın.Üst üste koymayın, yapışır.Çikolatalar soğuduktan sonra servis tabağına alıp servis yapın.
Afiyet olsun...

19 Kasım 2009 Perşembe




Malzemeler:
1 sb. yeşil mercimek
3-4 adet yeşil soğan
1 adet orta boy havuç (rendelenmiş)
Yarım demet dereotu
Yarım demet taze nane (arzuya göre)
Yarım yemek kaşığı sumak
4 yk. zeytinyağı
Tuz, Karabiber

Yapılışı:
Yeşil mercimeği bir tencereye alın. Üzerine 3 parmak geçecek kadar su  ekleyip haşlayın. Tam pişmeden suyunu çekerse üzerine su ekleyebilirsiniz.
 Haşlanan mercimeği süzün. Rendelenmiş havucu sıvıyağda kavurun ve mercimeğin üzerine ekleyin. Yeşillikleri çok küçük doğrayıp ekleyin. Baharatını ayarlayın. Limon suyu zeytinyağını iyice çırpın ve ilave edip servis yapın. Afiyet olsun...

Not: Fotoğraf için http://cekirdeksizuzum.blogspot.com/ 'a  teşekkür ediyorum...




Malzemeler:
2 sb. ince bulgur
2 sb. sıcak su
3 yk. un
2 adet yumurta
Tuz, Karabiber,pul biber


Sosu için:
3 diş sarmısak
2 yk. biber ve domates salçası karışımı
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 adet limonun suyu

Yapılışı:
Bulgur, sıcak su ile ıslatılır.Yumuşayınca un,yumurta ve baharatları eklenir. Özleşene kadar iyice yoğrulur. Sonuçta avuç içinde sıkılınca kendini bırakmaması gerekir. Karışımdan fındık büyüklüğünde köfteler yuvarlanıp ortaları parmak vardımıyla hafif çukurlaştırılır.
 Tencerede kaynatılmış suya tuz ve limon suyu eklenir. Köfteler haşlanır. Köfteler su yüzüne çıktığında süzgeç yardımıyla derince bir kaseye alınır.
 Diğer tarafta sos malzemeleri pişirilir ve üzerine limon suyu eklenir.
Hazırlanan sos köftelerin üzerine dökülür. Kıyılmış maydonoz serpilerek servis yapılır.Afiyet olsun...

Not: Bu köftenin özelliği bol limon ve sarmısaklı sosla servis yapılmasıdır.


Daha önceden akraba günümüzden ve tariflerden söz etmiştim.Şimdi fırsat buldukça oradaki tarifleri paylaşmaya çalışacağım. Fotoğraf çekiminde maalesef hala çok acemiyim, bu yüzden bazı tariflerin resimlerini ya net çekememiş oluyorum  ya da fotoğrafın kıyısında köşesinde kalmış oluyor..bu yüzden bloglardan resim aldığımda  burada mutlaka belirtiyorum (bu resim gibi)

Malzemeler:
3 adet yumurta
3 yk. su
1 tk. tuz
Alabildiğince un
1 kase beyaz peynir
150 gr. kaşar peyniri
1 tutam maydonoz

 Ara katlar için:
1 çay bard. tereyağ
1 çay bard. sıvıyağ ( her iki yağ karışımıyla sadece yufkalar fırça ile yağlanacak bu yüzden artarsa başka şekilde değerlendirebilirsiniz.

Hazırlanışı:
Yumurta, tuz, su ve alabildiğince un ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurun.yarım saat dinlendirin. Hamuru bezelere kesip açabildiğiniz kadar ince yufkalar açın. Daha sonra, kaynayan tuzlu suda yaklaşık 1-2 dk. haşlayıp süzgeçle çıkartıp soğuk suya alın. Suyunu elinizle süzün. Toplam yufkaların yarısını ayırıp tepsiye alın ve her kat arasına tereyağ-sııyağ karışımından sürerek tepsiye döşeyin. En üste  peyniri, maydonoz ve kaşar peyniri karışımından serpin. Kalan hamur parçalarını da tepsiye öncekiler gibi döşeyin. Eğer üzeri muntazam olsun isterseniz, Son yufkayı tepsi boyutlarında açıp en üste kapatın. Daha sonra fırında altı ve üstünü kızartın. Eğer tepsiniz kalınsa ocak üstünde çevire çevire de pişirebilirsiniz. Afiyet olsun..
.
Not:Yufkaları tüm haşlayamazsanız yarım veya çeyrek parçalar halinde de kesip yapabilirsiniz. Tereyağ ve sıvı yağ karışımı ile lezzet farkını sizde göreceksinizdir. Kaliteli peynirinde en az yağ kadar lezzette rolü oluyor..

15 Kasım 2009 Pazar




Sevgili arkadaşım Meltem, blogunda yeni yarışmasından söz etmiş. Yarışma sonucu dağıtacağı hediyeri de birbirinden güzel ve cazip. Hangisini seçeceğinize, hangisini en çok istediğiniz hediye olarark belirteceğinize karar veremiyorsunuz. Yarışmaya katılmak da çok kolay. Meltem'in Blogu 'na bir göz atın derim ben...

14 Kasım 2009 Cumartesi



Cumartesi günü, yeğenimin kayınvalidesindeydik. Akraba günümüze onu da dahil ettik. Kendisi çok mütevazi ve özverilidir. Becerikliliğine gelince, daha önce de bahsetmiştim yine değinmek istiyorum,vallahi onunla hiç birimiz yarışamayız. Eli de dili de çok tatlıdır. Sevgili İsmet Hanım, ellerine sağlık...
Gününde yine döktürmüş. Neler yoktu ki... Tarifi olmayanları fırsat buldukça yazmaya çalışacağım.

Masadakiler:
Su böreği
Kıymalı börek
Fellah köftesi
Mevsim salata
Yeşil mercimek salatası
Brokolili karnabahar salatası
Yaş pasta
Kalbur tatlısı
Cevizli Lalanga tatlısı
Katmer poğaça


9 Kasım 2009 Pazartesi


 
Dünya varoldukça seni kalbimizden silmeye kimsenin gücü yetmeyecektir...





8 Kasım 2009 Pazar



Bu tarifi sevgili Yeşim'in blogundan ( Yetur'la Lezzet Kareleri) alıp denedim. Kendisi,  yapılışını aşama aşama o kadar güzel ve ayrıntılıarıyla anlatmış ki ben burada bir daha değinmeye gerek duymadım. Tarifi bire bir uyguladım ve gerçekten çok beğendiğim için burada sizlerle paylaşmak istedim.Benim gibi denemek isteyenler için tarife buradan ulaşabilirsiniz. Bu lezzetli tarif için sevgili Yeşim'e teşekkür ediyorum. Afiyet olsun...

6 Kasım 2009 Cuma

Kokuların çoğunu son yıllarda alerjilerim çıktığı için ne yazık ki başta parfüm olmak üzere kullanamıyorum hatta uzak kalmak zorundayım.
Ama bende her zaman yeri olan kokuları yazayım..

1- No5 Chanel Parfüm - Christian Dior Miss Dior
(Uzun yıllar çok severek kulandığım bir parfüm)dü..Canım eşim bittiğinde
mutlaka hemen alırdı.

2-Fırından Taze çıkmış köy ekmeği:
Bu koku bana ülkemizin hala çok güzel değerlere, geleneklere sahip
olduğunu hatırlatır..Ne zaman bir köyde bulunsanız mutlaka ikram eden bir
insanımız bulunur.

3-Temizlik kokusu:
Yıkanmış yastık, çarşaf ve yeni temizlenmiş evin kokusu. Çünkü beni çook
mutlu eder..Aksine de çok alerjim vardır..

4-Bira ve patates tava ikilisi:
Akşam saatlerinde sahilde otururken buz gibi bira ve patates tavanın
tadını ve kokusunu çok severim,

5-Pudra kokusu:
Hiç farketmez talk pudrası veya kullandığımız makyaj pudrası. Kullanmasamda o koku için bulundurduğum pudriyerliklerim olmuştur.

4 Kasım 2009 Çarşamba


Bu tarifi anneciğimle beraber sevgili Portakal Ağacı'ndan aldık ve hemen denedik.Gerçekten denemeye değer ve çok da lezzetli oluyor.
Annem, "lorlu" kelimesini kullanınca ilk başta ortaya tuzlu birşey çıkacağını sanmıştım. Daha sonra kurabiye yaptığını ve tatlı olduğunu söylediğinde tahmin edemedim içinde hep peynir hem de tatlı olan bir kurabiyenin nasıl bir tadı olacağını. İtiraf etmek gerekirse pek lezzetli olmayacağını bile düşündüm. Fakat annemin, fırından çıkartıp tadına bakmam için bana verdiği sıcacık kurabiyelerin tadına bakınca çok lezzetli olduklarını anladım. Ellerine sağlık canım anneciğim. Tarif için Portakal Ağacı'na teşekkür ediyoruz. İşte kurabiyenin tarifi. Afiyet olsun...

2 Kasım 2009 Pazartesi



Bu tarifi Sibel'in Kahvesi Blog'undan aldım. Gerçekten uygulaması çok kolay ve sonucu çok lezzetli oluyor. Fakat ben tarifimde franbuaz yerine vişne ve damla çikolata kullandım. Aynı ölçülerle, silikon muffin kalıbı kullanarak 12 adet muffin elde ettim. Sizlerle hem fırına girmeden önceki hem de fırından çıktıktan sonraki halinin fotoğraflarını paylaşıyorum.Tarif için buraya bakabilirsiniz. Sevgili Sibel'e tarif için teşekkür ederim.Afiyet olsun..



1 Kasım 2009 Pazar



Malzemeler:
1 lt. süt
2 yk. tepeleme un
1 sb. sıvıyağ
2 adet yumurta
1,5 sb. şeker
3-4 adet damla sakızı (yaklaşık nohut büyüklüğünde)
1 pk. vanilya
Süslemek için damla çikolata

Hazırlanışı:
Süt, yumurta ve şeker, şeker eriyene kadar bir kapta karıştırılır. Diğer tarafta, tüm malzemeleri alacak büyüklükte bir tencerede sıvı yağ ve un kavrulur. Kavrulma işlemi bitince yumurtalı süt karışımı da eklenir ve karıştırılarak pişirilir. Ocaktan almaya 5 dk. kala damla sakızları parçalanır ve vanilya ile birlikte eklenir. 5 dk. mikserle, 5 dk. da ocaktan alındıktan sonra karıştırılır.  Islatılmış genişce bir borcama malzeme dökülür ve üzeri kabuk bağladığında damla çikolatalarla süslenir. Buzdolabında en az 3-4 saat bekletildikten sonra dilimlenerek ve arzuya göre hindistac cevizi serpilerek servis yapılır. Afiyet olsun...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı