Yeni Yıl

29 Ekim 2009 Perşembe

            
Bugün, tam 86 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. Aradan geçen 86 yıl boyunca, Atamızın çok zor koşullarda kurup bize armağan ettiği cumhuriyetimize, yine atanın izinden yürüyerek sahip çıktık ve bundan sonraki binlerce yıl da sahip çıkmaya devam edeceğiz. Herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyorum.


27 Ekim 2009 Salı



Malzemeler:
1 kg. hazır yufka

Sos Malzemesi:
2 yumurta
1 çb. zeytinyağı
1 çb. yoğurt

İç Malzemesi:
Yarım kg. yağsız kıyma
3 adet haşlanmış patates
1 adet kuru soğan
Kimyon, karabiber,tuz


Yapılışı:
Soğan ve kıyma kavurulur. İçine haşlanmış patates rendelenip eklenir. Tuzu ve baharatı ayarlanır.
Her bir yufkaya sos malzemesi karışımı sürülür. Yufkanın karşılıklı kenarları 5'er cm katlanır ve kare şekline getirilir (Yapacağınız tepsiye göre boyutları ayarlanır). Bir kenarına iç malzemesinden konup rulo şekinde sarılır ve tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve isteğe göre çörek otu veya susa serpilerek sıcak fırında pişirilir. Pişince dilimlenip servis edilir.Afiyet olsun







Zeytinyağlı biber dolması içi gibi iç hazırlanır ve tohumları temizlenmiş çiğ kırmızı biberler içine doldurulur. Tencerede pişirdikten sonra ılıyınca biberlerin kabukları soyulup servis yapılır. Afiyet olsun..

Not: Düzgün şekilli kırmızı biberlerin seçilmesi tavsiye edilir.

26 Ekim 2009 Pazartesi




Malzemeler

2 adet tavuk göğüs eti
2 adet kornişon turşu
1 adet havuç
Yarım demet dere otu
Yarım demet maydonoz
2-3 yaprak göbek marul
Yarım limonun suyu
1 kafve fincanı zeytin yağı
2 diş sarmısak
1  çb. mayonez
1 çb. yoğurt
2 yk. sirke
Eklemek istediğiniz baharatlar

Yapılışı:,
Tavuklar, tane karabiber ile haşlanıp didilir.
Limon,zeytin yağı,sirke, sarmısak ve baharatları karıştırarak sos hazırlanır.
Yoğurt ve mayonez başka bir kapta karıştırılır.
Havuçlar rendelenir. Kornişon turşuları küçük küçük doğranır. Tüm malzemeler karıştırılıp servis yapılr. Afiyet olsun



Günaydın tüm dostlara... Sağlıklı ve güneşli bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Bu hafta sizlerle birçok tarif paylaşmaya çalışacağım. Bugünkü tarifler komşu günümüzden sevgili Afife Hanım'a ait. Biz aramızda gün için ne kadar kural koysak da hepimiz de koyduğumuz bu kuralları bozuveriyoruz. Sözde bir salata, bir tuzlu ve bir de tatlı olmak üzere 3 çeşit ikramlık yapılacak diyoruz, fakat her gün zamanı bir bakmışız ki önceki günden daha fazlası yapılmış. Vallahi ne yalan söyleyeyim laf aramızda o zengin masayı görmek ve hepsinden ölçülü olmak kaydıyla tatmak benim hoşuma gitmiyor değil. Komşularım birbirinden becerikli ama ben günlerdeki ikramlardan çok düzenli olarak resimler kaydedip sizinle paylaşamadım. Sebebi ise benim fotoğraf makinesi kullanma özürlü olmam. Mesela geçen ay sevgili Emine Hanım'ın ikram masası da diğerleri gibi çok harikaydı ama ben makinenin fotoğraf çekme değil video ayarında çekim yaptığım için onları buraya aktaramadım. Sevgili Emine'ciğimden ve diğer komşularımdan özür diliyor ve telafi edeceğimi, devam ettirmeye karar verdiğimiz bir dahaki günlerimizde sizlerle fotoğrafları ve tarifleri paylaşacağıma söz veriyorum. Onların ikramlıklarından önce dostluklarını, güler yüzlerini, eleştirilerini ve samimiyetlerini çok seviyorum.
Gelelim bu ayki günün ikramlarına..Masada neler yok ki. Bakar mısınız? Ellerine sağlık Afife'ciğim...

Mantarlı sebzeli börek
Kıymalı börek
Tavuklu salata
Nohut salatası
Kısır (tarifi blogda var)
Zeytinyağlı kırmızı ve yeşil biber dolmaları
Saç örgüsü çörekler
Dondurmalı
Profiterol (tarifi blogda var)
Meyve



25 Ekim 2009 Pazar



Bu tarif, cumartesi akşamı komşularımla yaptığım günde ikram edilen nohut salatasına ait. Tarif için komşumun kız kardeşi sevgili Nuray Hanım'a teşekkür ediyorum.

Malzeler (10 kişilik)

 4 sb. Nohut
12 yk. sıvıyağ
2 yk. nar ekşisi
2 yk. tahin
2 adet limonun suyu
Tuz, pulbiber

Salata malzemesi

Dere otu, maydonoz,taze soğanın yeşil yaprakları
2 adet kırmızı soğan
2 adet domates

Yapılışı:

Akşamdan ıslatılmış nohut pişirilir. Sıvıyağ,nar ekşisi, tahin ve limon suyu ile karıştırılarak tuzu ve pul biberi eklenir. Salata malzemeleri ince ince kıyılır ve karışıma eklenir. Tüm malzemeler iyice harmanlanır. Yarım saat dinlendirildikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.





Tarifi Hünerli Bayanlar blogundan aldım fakat ben vişne yerine antep fıstığı tozu kullandım. Tarif için burayı tıklayın. Mekik kalıplarım olmadığı için oval kağıt kalıplarla aynı ölçülerde 30 adet mekik kurabiye çıktı. Tarif için Hünerli Bayanlar'a teşekkür ediyorum.

20 Ekim 2009 Salı



Malzemeler: (4  kişilik)

5 adet orta boy kuru soğan
1 kahve fincanı margarin
2 yk. un
4 sb. et suyu
4 dilim ekmek
1 sb. rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber, pul biber

Hazırlanışı:

Soğanlar piyazlık ( yarım ay şeklinde) doğranıp margarin ile şeffaflaşana kadar kavrulur.  2 yk un eklenerek kavurmaya devam edilir.Et suyu eklenip 25 dk. pişirilir.  Tuz ve karabiber eklenip 5 dk sonra ateşten alınır. Isıya dayanıklı çorba kaselerine çorba paylaştırılır, üzerlerine birer dilim eklenip  rendelenmiş kaşar peynirinden bolca serpilir. Sıcak fırında yalnız kaşar peynirleri eriyene kadar bekletilir. Üzerlerine pul biber serpilerek sıcak servis edilir.Afiyet olsun...

19 Ekim 2009 Pazartesi




Malzemeler:

4 komposto kasesi un
Yarım paket yaş maya
1 çb. ılık süt
1 çk. tuz
1 yk. şeker

İç malzemesi:

300 gr. kuş balından küçük doğranmış koyun eti
1 adet kuru soğan
1 adet küçük küçük küp şeklinde doğranmış domates
1 yk. silme domates salçası
Tuz, karabiber, kekik
Üzerine sürmek için 1 adet yumurta

Hazırlanışı:

Ilık sütün yarısına şeker, maya ve 1 yk un konarak mayanın eriyip kabarması için beklenir.
Derince bir kapta unun ortasına bu malzeme dökülür ve azar azar ılık süt ve gerekirse ılık su eklenerek yumuşak bir hamur yoğrulur. Üzeri kapatılarak ılık bir yerde mayalanmaya bırakılır. Diğer tarafta etler soğanla kavrulur, doğranmış domates, salça, tuz ve karabiber de eklenerek pişene kadar ocakta tutulur ve kekikle tatlandırılır. Mayalanan hamurdan iri portakal büyüklüğünde bir parça ayrılır (burada ellerinizi hafifçe yağlarsanız hamurun ellerinize yapışmasını önlersiniz). Kalan hamur iki parçaya bölünür. Borcamın tabanı yağlanır ve hamurunyarısı parmaklar yardımıyla tabana yayılır. Etli iç, üzerine yayılır. Kalan hamur da yine eller yardımıyla tepsi ebadında en üste yayılır ( Bu işlemi iki naylon poşet arasında da yapabilirsiniz). En son kalan hamur parçasını kalem inceliğinde rulolar yapıp, iki rulo birbirine dolanarak burgu şekline getirilir ve borcamın kenarına süsleme amacıyla yerleştirilir.Bir adet yumurta sarısı iyice çırpılıp üzerine sürülür ve sıcak fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun

13 Ekim 2009 Salı



Malzemeler (8 Kişilik)

8 adet iri patates
1 kase dolusu sosis
1 kase haşlanmış mısır
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Yarım kase küp küp doğranmış tereyağ
2 kaşık domates salçası
Tuz,karabiber

Hazırlanışı:

Patatesler soyulup dörde bölünür ve düdüklü tencerede 5 dakika haşlanır ( Patateslerin daha lezzetli olması için haşlama suyuna 1 yk. sirke ekleyin).Haşlanan patateslerin suyu süzülür ve sıcakken ezilir. İçine tereyağ ve kaşar rendesi eklenir. Peynir ve tereyap eriyene kadar karıştırılır. Bu arada tuz ve karabiber ile tatlandırılır.Tabanı yağlanmış fırına dayanıklı bir kaseye yayılır ve sıcak fırında bekletirilir.
Diğer tarafta sosisler, 2 kaşık salça  ve 1 ça baydağı sıcak su ile pişirilir. Fırından çıkarılan patatesli karışımın üzerine haşlanmış mısır taneleri ile beraber dökülür ( Arzu edilirse küp küp doğranmış kornişon turşusu da eklenebilir ).Fırında tekrar 10 dakika kadar bekletilir. Sıcak servis yapılır. Afiyet olsun...

8 Ekim 2009 Perşembe



Malzemeler:
1 sb. pirinç
1 sb. sıcak su ( bir kısmı tavuk suyu olursa daha lezzetli olur )
1 adet kuru soğan
Dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz, karabiber,yenibahar ve tarçın
2 yk. sıvıyağ ( veya sıvıyağ-tereyağ karışımı )
Haşlanıp didilmiş tavuk
Taze badem

Hamur için:
1 adet yumurta
1 yk. yağ
1 yk. yoğurt
Aldığı kadar un ve tuz

Hazırlanışı:
Hamuru için yumurta, yoğurt, tuz ve yağ karıştırılır. Azar azar un eklenerek yoğrulur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur, dolapta dinlenmeye bırakılır.
Bademler sıcak suda yarım saat bekletildikten sonra kabukları soyulup,tavada kavrulur.
Pilav için pirinçler, nişastası gidene kadar bol su ile yıkanır ve süzülür. İncecik kıyılmış soğan, dolmalık fıstık ve pirinç, bir tencere içinde yağda,rengi şeffaflaşana kadar kavrulur.
Bir taraftan kuş üzümleri bir kase içinde su içinde bekletilerek şişmesi sağlanır.
Kavrulan pirinçli karışıma tavuk etleri ve tavuk suyu-sıcak su karışımı eklenerek pişmeye bırakılır. İsteğe göre tuz eklenir. ( Bu tarifte pilav, çok az miktarda sulu kalmalıdır ki daha sonraki aşamada fırında pişerken susuz kalmasın).
Pilav pişince tarçın, karabiber ve yenibahar eklenip karıştırılır.
Kalıp olarak kullanılacak büyükçe bir kasenin tabanı yağlanır. Mantı yufkası kalınlığında açılan hamurdan 1 cm eninde şeritler kesilerek kasenin zenimine ve yan yüzeylerine kafes şeklinde dizilir. Kafesin boş kalan bölgelerine bademler dizilir. Üzerine pilav dökülüp bi kaşık yardımıyla bastırılır. Öncede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar tutulur. ( Kalıp olarak kullanacağınız kaseyi cam tercih ederseniz bu aşamada altının kızarıp kızarmadığını görebilirsini ). Pilav çok fazla kurutulmadan fırından çıkarılır. 5 dakika dinlendirildikten sonra pilav, kalıbından ters çevrilir ve dilimkenerek servis yapılır. Afiyet olsun...

1 Ekim 2009 Perşembe

















Malzemeler:
3 su bardağı süt
2 su bardağı irmik
1,5 su bardağı şeker
limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Süslemek için:
dondurma

Yapılışı:
Bir tencerede bütün malzemeler karıştırılarak pişirilir.Kıvamı koyulaşınca ocaktan alınır.Dökülecek kalıp sudan geçirilir ve tatlı içine dökülür.Soğuduktan sonra buzdolabında en az 2 saat bekletilir ve servis tabağına ters çevrilip çıkarılır.Ortasına dondurma koyulur ve dlimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun...
















Malzemeler: (5 Kişilik)
1,5 kg. bütün kuzu kaburga
3-5 diş sarımsak
tuz, karabiber
1 yemek kaşığı un

Yapılışı:
Öncelikle etlerin her iki tarafları tuz ve karabibere bulanır.Kaburgaların etli kısımlarına bıçak ile çentikler açılır ve açılan çentiklere sarımsaklar yerleştirilir.Yayvan bir tavaya az miktarda sıvı yağ koyulur ve etlerin her iki tarafı kızartılır.Fırın pişirme torbalarına her bir parça kaburga koyulur, poşetlere delik açılır ve fırında 250 derecede 30 dakika pişrilir.
Bu arada etleri kızarttığınız tavada kalan yağa 1 yemek kaşığı un koyarak kavurun ve kenarde bekletin.Etler piştikten sonra fırın torbasında biriken et suyu da unlu karışıma dökülür.İstenirse bir miktar sıcak su da ilave edilerek kıvamlı bir sos elde edilir.
Servis yapılacak kaburgalar parçalara ayrılır ve sostan üzerlerine gezdirilir.
Afiyet olsun...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı