Yeni Yıl

25 Mayıs 2009 Pazartesi

















Lazanyayı bir çok yerde yedim ama evde kendim hiç yapmamıştım.Eh artık zamanı geldi diye düşündüm ve geçenlerde marketten aldım lazanya ve eve gelip yaptım.Sonuç bir harika oldu!!!Bayıla bayıla yedik eşimle:)

Malzemeler:
10 parça Barilla lazanya
1 adet kuru soğan
400 gr. kıyma
2-3 adet yeşil biber (ben 1- tane de kırmızı biber koydum)
1 adet orta boy domates
2-3 yemek kaşığı salça
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, karabiber

Beşamel sos için:
150 gr. margarin
3-4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz

Üzerini süslemek için:
2 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:
Öncelikle kıymalı içi hazırlayın.Bunun için soğanları, biberleri ve domatesi küçük küçük doğrayın.Önce soğanı yağda pembeleşene dek kavurun.Sonra biberleri ekleyip kavurmaya devam edin.Daha sonra kıymayı ve baharatları da ekleyin, biraz daha pişirdikten sonra domatesi ve salçayı ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.

Beşamel sosu hazırlamak için bir tavada yağı eritin, hemen unu koyup sürekli karıştırarark kavurmaya başlayın.Unun rengi hafif dönüp de kokusu gelmeye başlayınca sütü ilave edin, yine devamlı karıştırarak koyulaşmasını bekleyin.En son tuzunu da ekleyin ve hafif hafif kaynamaya başlayınca altını söndürün.

Bu arada başka bir tencerede kaynar suya 10 adet lazanyayı atın, biraz tuz da ekleyip 10 dakika kaynatın.Sonra yağlanmış bir fırın kabına biraz beşamel sos sürün, üzerine 2 adet lazanyayı yan yana koyun.Üzerine beşamel sos sürün, sonra kıymalı harçtan koyun.Onun üzerine tekrar 2 adet lazanya koyun, beşamel sos sürün ve yine kıymalı harç koyun.Bu şekilde lazanyalar bitene dek işlemi tekrar edin.En son lazanyaların üzerine kalan beşamel sosu sürün ve rende kaşar penirini de bolca dökün.Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 20 dakika pişirin.Dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

21 Mayıs 2009 Perşembe

















Bu tarifi kendi defterime çok önceden kaydetmiştim.Nereden ne zaman aldım hatırlamıyorum ama yoğun iş günlerimde çok pratik olduğu için derin dondurucumda her zaman pişirmeye hazır bulundururum.Tadı çok güzel ve yapılışı da oldukça basit.Eminim denediğinizde siz de beğeneceksiniz.

Malzemeler:
1 adet tavuk göğsü
1 çay bardağı soğuk süt
2 diş ezilmiş sarımsak
tuz, karabiber, kekik ve pul biber
birkaç yemek kaşığı nişasta (buğday ya da mısır fark etmez)

Yapılışı:
Tavuk göğsünü parmak inceliğinde doğrayın.Nişastayı yayvan bir tabağa alın, süt ve diğer malzemeleri başka bir kasede karıştırın.Tavuk parçalarını bu karışıma koyun ve kasenin üzerini bir streçle kapatın, buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
Daha sonra çıkardığınız bu kaseden, tavuk parçalarını maşa ya da delikli kepçe yardımıyla alın ve nişastaya bulayın.Çok az yağ gezdirdiğiniz tavada her taraflarını kızartın.İster pilav eşliğinde, ister yeşil salatayla servis yapın.
Afiyet olsun...
















Malzemeler:

100 gr. yumuşak tereyağı
3 yumurta akı
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı ince çekilmiş fındık
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı vanilya
2 su bardağı un

Yapılışı:
1 yumurta akı hariç diğer malzemelerle yumuşacık bir hamur yoğurun.Unu azar azar ilave ederek kıvamını ayarlayın.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp köfte şeklinde yuvarlayın.Bu arada iki ucunu hafifçe inceltin, ay şekli verin ve pişirme kağıdı serili tepsiye aralıklı olarak dizin.Üzerlerine çırpılmış yumurta akı sürün ve toz şeker serpin.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede hafifçe pembeleşene dek pişirin.Fırından çıkarıp sıcakken bol pudra şekeri serpin, servis yapın.
Afiyet olsun...

18 Mayıs 2009 Pazartesi

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Servisi'nde uzun süreden bu yana tedavi gören ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

İŞTE SAYLAN'IN SON İSTEĞİ

Hayatını kaybeden ÇYDD Başkanı Saylan, bilinci kapanmadan önce ailesi ve dernek yöneticilerine vasiyetini açıkladı.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan’ın bilinci Cuma günü kapanmaya başladı.

Ailesi ve dernek yöneticileriyle son kez Cuma günü bir araya gelen Saylan, onlardan “vasiyet” niteliğinde bir dizi istekte bulundu.

Saylan, kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılmasını, Türkiye’deki her köye bir okul yapılmasını ve her kasabada kız öğrenci yurdu yapılmasını istedi

Mekanın cennet olsun, yetiştirdiğin kardelenler izinde olacak hocam sen rahat uyu...

14 Mayıs 2009 Perşembe

















Kurabiye yapmayı ve yemeyi çok sevdiğimi daha önce yazmış mıydım hatırlamıyorum.Aslında kilo alma problemi olmasa her daim evde kurabiye bulunduracağım ama olmuyor işte.O kurabiyeler bana kalori olarak geri dönüyor:)Ama arada sırada yapmadan da duramıyorum.Bu nedenle geçenlerde damla çikolatalı kurabiye yaptım, harika oldu!Mutlaka tavsiye ederim, özellikle de bir bardak süt ya da bir fincan çay eşliğinde...

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket yumuşamış margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı damla çikolata
3-4 su bardağı un

Yapılışı:
Erimiş margarini, yumurta ve pudra şekerini elle iyice karıştırın.Damla çikolatayı ekleyin ve yine karıştırın.Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek yoğurun.Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri pembeleşene dek pişirin.
Afiyet olsun...
















Ben ve eşim mücveri çok severiz.Genelde yağda kızartarak yaparım, sarımsaklı yoğurt ile çok lezzetli oluyor.Ama bu sefer fırında deneyim istedim ve elimde bulunan ama daha önce yapmadığım bu tarifi uyguladım.Sonuç çok beğenildi:))

Malzemeler:
4 adet orta boy kabak
3 yumurta
yarım demet maydonoz
yarım demet dereotu
1,5 su bardağı un
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı beyaz peynir
1 paket kabartma tozu
tuz, karabiber

Yapılışı:
Öncelikle kabakları güzelce soyun, rendeleyin ve bir kaba sularını iyice sıkarak alın.İçine ince doğranmış maydonoz ve dereotunu ekleyin.Üzerine peyniri rendeleyin.Sonra yumurtaları, yağı, unu, kabartma tozunu, tuz ve karabiberi ekleyip güzelce karıştırın.Yağlanmış bir borcama ya da fırın kabına dökün ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana dek pişirin.(Ben üzerine yumurta sarısı sürdüm ve çörek otu da attım.)
Afiyet olsun...

8 Mayıs 2009 Cuma

Haftasonu mutfakta bir şeyler hazırlarken, bir öğünlük de erişte ve tortellini yapmaya karar verdim.Daha önce de yapmıştım ama bir türlü fotoğrafını çekememiştim.Malzeme olarak 3 yumurta ve 3 komposto kasesi un, tuz ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı kullanarak sert bir hamur yoğurdum.Bu arada tabii ki azar azar soğuk su ilave ettim. (Hamurun börek hamurundan oldukça sert olarak yoğurulması gerekiyor.Üzerini örterek hamuru dinlenmeye bıraktım.

Diğer tarafta yarım paket hellim peynirini ıslatmıştım, onu rendeledim.Peynirin içine, hamura katmadan ayırmış olduğum 1 yumurta beyazını ilave ettim.Hamuru unlayarak 1-2 mm. kalınlıkta tezgahta açtım ve çay bardağı ile daireler kestim.
















İçlerine peynir koyup önce ikiye katlayarak hilal şekline getirdim, daha sonra resimlediğim gibi, iki ucunu üst üste getirerek birbirine yapıştırmaya çalıştım.
















Hamurum beklerken biraz yumuşamıştı, bu yüzden yaparken bazıları çok muntazam olmadı.Unlanmış bir tepsiye tortellinileri dizip, pişirme zamanına kadar buzdolabında beklettim.Pişirlmesi makarnadan farklı değil, ben üzerine hazır fesleğen sosu döktüm.Profesyonelce olmasa da biz tortelliniyi çok sevdiğimiz için keyifle yedik.
















Kalan 2 bezi kadar hamuru da yine unlayarak 2 mm. kalınlığında açtım ve yufkayı her iki tarafından ortaya doğru yuvarladım, keskin bir bıçakla 3 mm. kadar genişlikte doğradım.Yine unlanmış tepside kuş yuvası gibi toparlayarak biraz kurumasını sağladım.Kaynar tuzlu suda haşlayarak tereyağlı sos ile servis yaptım.
















Afiyet olsun...

7 Mayıs 2009 Perşembe

Dün sevgili arkadaşım, can dostum bana kocaman bir kargo yollamış...İçinde neler var neler...Kargo paketini açtığımda duyduğum sevinci sizlerle paylaşmak istedim.Belki içinizden bazılarına tuhaf gelebilir, "bunlar için de bu kadar sevinilir mi'' diye...Bazen yüreğimiz küçücük mutlulukları o kadar çok özler ki ve onu yakaladığında nasıl da çırpınır!Ben bu kargo paketinde yollanan sebzelerin arasında samimiyeti, emeği ve en önemlisi candan arkadaşlığı da buldum...Onun için sevgili HURİYE'ye çok ama çok teşekkür ederim.Sosyal ilişkilerimizde artık gittikçe azalan, hatta yok denecek kadar eksilen içten davranışlarımızı yapmaktan utanmayalım, hatta yapabilmek için fırsatlar kollayalım...
Kargodan çıkanlar aslında Ankara'da da bulunan şeyler ama arkadaşımın benim mutlu olacağımı düşünerek pazarlarından ve bahçesinden emek verip bu paketi hazırlaması çok ama çok anlamlı...
Gelelim kargodan çıkanlara...

12 adet tazecik enginar
















yeşil inci taneleri gibi bezelyeler
















kadife yüzeyli bakla
mis kokulu taze kekik
















asma yaprağı
maydonoz
nohut mayalı kocaman bir ekmek

Enginarların dört tanesini soyup da etli kısmının körpeliğini görünce, hemen taze bakladan bir avuç ayıklayarak soğan, sarımsak, zeytinyağı, şeker ve limon ilavesi ile 10 dakika düdüklü tencerede lokum gibi pişirdim.
















Diğerlerini dış yapraklarıyla tüketmek üzere dörde böldüm, ılık bol limonlu suda bekleterek kurulayıp yine limonlayarak derin dondurucuya kaldırdım.
















Bezelyeleri kaynar suda 2 dakika haşlayıp buzlu suya attım.Bu yöntemle hem şoklamış oluyorsunuz hem de renkleri yemyeşil kalıyor ve oradan, kurulama bezi serili tepside suyunun süzülmesini sağlayarak saklama kapları ile yine derin dondurucuya kaldırdım.
















Baklaları, hafta sonu anne ziyaretinde onlara ve bize pişirmek üzere buzdolabına kaldırdım.Asma yaprakları sarılmak üzere yine saplarından ayıklanıp dolaba kaldırıldı.
Taze kekikler ve maydonoz da ayıklandı (bu arada tüm evi yoğun kekik kokusu doldurdu).Kağıt havlu arasında kapaklı bir kutu ile et ve salatalarda tüketilmek üzere dolaba kaldırıldı.
Ekmekler de dilimlenip talimat üzerine naylon poşetlerle paketlenip azar azar tüketilmek üzere yine derin dondurucuya kalktı.

Beni hem çok mutlu, hem de çok mahcup eden sevgili arkadaşıma buradan çok ama çok teşekkür ederim...HAKKINI NASIL ÖDEYECEĞİM...

4 Mayıs 2009 Pazartesi

















Malzemeler:

1 adet aysberg
1 adet kırmızı lahana
3-4 adet havuç
2 adet domates
2 adet salatalık
2-3 adet kırmızı biber
1 küçük kutu konserve mısır
zeytinyağı ve limon
tuz
Yapılışı:
Bütün malzemeler iyice yıkanır.Havuç ve kırmızı lahana rendelenir, diğerleri doğranır ve bir salata tabağına güzelce dizilir,üzerine yağ, limon ve tuz eklenir, servis edilir.
Afiyet olsun...

1 Mayıs 2009 Cuma

















Bu kebabı hep annem yapardı ve ben de severek yerdim.Geçenlerde aldığım patlıcanla ben de bu kebabı denemeye karar verdim, sonuç nefis oldu.Özellikle eşim çok beğendi:)Yanında garnitürlü pilav iyi gitti doğrusu...

İslim Kebabı

Malzemeler:
6 adet patlıcan
5-6 adet yeşil biber
6-7 adet domates
kürdan

Köftesi İçin: (ben dondurucumda bulunan, normal kızartmalık olarak hazırladığım köftelerden kullandım)
250 gr. kıyma
1 yumurta
1 ufak soğan rendesi
kuru ekmek içi ya da galeta unu
sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
tuz, kara biber, kimyon, kırmızı toz biber

Yapılışı:
Öncelikle köfte malzemeleri ile güzelce bir köfte yoğurup ceviz büyüklüğünde yuvarlayalım ve fırın kabına dizip, 200 derecede önceden ısıtılmış fırında hafifçe kızartın.
Patlıcanları alacalı olarak soyun ve uzunlamasına ince ince doğrayın,15-20 dakika kadar tuzlu suda bekletin.Sonra iyice kurulayıp kızgın yağda yine hafifçe kızartın.Sonra iki patlıcan dilimini artı şeklinde üst üste koyun ve üzerine pişen köftelerden bir tane koyup patlıcanları sarın, (açık kalan kısım altta olacak şekilde) fırın kabına koyun.Üzerine dilimlediğiniz biber ve domateslerden birer dilim koyun ve kürdan takın.Bu şekilde bütün patlıcan ve köfteleri sarın, fırın kabına dizin.
En son 2-3 adet domatesi rendeleyin, biraz sıvı yağ ve su ilavesiyle çiğ bir sos hazırlayın, bu sosu da fırın kabını içine dökün ve yine önceden ısıtılmış fırında 180 derecede sos pişene dek tutun, sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...

Garnitürlü Pilav


Bu pilavı ben şöyle hazırladım:
Normal bildiğimiz şekilde pilav pişirirken, pirinçlere suyu katmadan önce konserve garnitür ekledim ve sıcak su ekleyip pişirdim.
Afiyet olsun...
















Semizotu pazarlarda çıkmaya başlamıştı 1-2 haftadır, ben de alıp salatasını yapayım dedim.Özellikle yazın sıcak günlerinde çok güzel giden hafif bir salata.

Malzemeler:
1 demet semizotu
1 su bardağı yoğurt
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
zeytinyağı

Yapılışı:
Semizotu bol suyla güzelce yıkanır ve elle koparılarak salata tabağına alınır.Üzerine yoğurt ve dövülmüş sarımsak konur ve karıştırılır.En son zeytinyağı gezdirilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı