Yeni Yıl

28 Kasım 2008 Cuma

















Malz
emeler:
4 adet iri patlıcan (tamamen soyulacak)
2 orta boy patates (soyulup küp küp doğranacak)
2 iri olgun domates
2 diş ezilmiş sarımsak
kızartmak için sıvıyağ
üzerine dökmek için bir çay bardağı kadar yoğurt

Yapılışı:
Patlıcanları tuzlu suda yarım saat bekletelim.Tavaya yağ koyup iyice ısınmasını bekleyelim ve küp küp doğranan patatesleri kızartalım.Kağıt havlu üzerine alalım.Patlıcanları de avcumuzla sudan alıp iyice sıkalım ve onları da azar azar yağ içine bırakarak (yağın ısısını soğutmamaya dikkat edelim, yoksa yağı çok emerler) kızartalım ve onları da kağıt havlu üzerine alalım.Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri sarımsak ile sos gibi pişirelim.Yayvan bir servis tabağına patlıcan ve patates kızartmalarını koyalım.Üzerine iyice çırparak krema gibi olan yoğurtumuzu gezdirelim ve üzerine de domates sosunu dökelim.Arzu edilirse kıyılmış maydonozla süsleyebilirsiniz.
Afiyet Olsun...

25 Kasım 2008 Salı

















Bu tarifi dün akşam küçük kızım yaptı ve bloga eklerken onun yaptığı konusunda benden söz aldı.Aslında blogun adı anne ve kızları olmalıydı demeyi de ihmal etmedi:)

Malzemeler: (4 kişilik)
1 adet tavuk

İç pilav malzemesi:

1 bardağı pirinç
2 yemek kaşığı yağ
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 baş kuru soğan
tavuk ciğeri (ben koymadım)
2 bardak et suyu
2 çayı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 tatlı kaşığı karabiber, yenibahar ve kuş üzümü
1 demet dereotu

Yapılışı:
1 baş soğanı soyup, küçük küpler halinde doğrayın.Kuş üzümünü bir kasede 10 dakika ıslatın.Dereotunu ince kıyın.Pirinci, nişastasının çıkması için iyice yıkayın.İlk olarak 2 yemek kaşığı yağı tencereye alın orta ateşte eritin.Yağ kızınca fıstığı ilave edin, birkaç dakika kavurun.Soğanı ilave edin, pembeleşip fıstık sararmaya başlayınca et suyu, tuz, biber, yenibahar ve kuş üzümünü koyun.Biraz kavurun bu malzemeyi delikli kepçe ile bir kenara alın ve kalan yağda pirinci kavurun.Ölçü ile tavuk suyunuzu koyun, birkaç taşım kaynatın, tam pişmesin.İçine kenara aldığımız kuş üzümlü malzemeyi ilave edin, tuzunu, baharatını ayarlayın, kıyılmış dereotunu da içine ilave edin.Bu malzeme ile temizlediğiniz tavuğun içini çok tıka basa olmadan doldurun ve butları çapraz yapın.Borcama yerleştirin, tavuğun her tarafına yoğurt, karabiber ve çok az salça karışımı sürün, etrafına da bir kaç dilim patates, biber, artan iç pilavı yerleştirin, sıcak fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun...

21 Kasım 2008 Cuma

















Malzemeler:
(4 kişilik)
750gr. bonfile
1 çay bardağı süt
kırmızı kuru soğan (halka doğranmış)
3'er adet yeşil ve kırmızı çarliston biber (jülyen doğranmış)
1 çay bardağı un ve mısır unu karışımı
2'şer adet havuç ve patates (jülyen doğranmış)
2 diş sarımsak
tuz, karabiber
kızartmakiçin tereyağ veya sıvı yağ

Yapılışı:
Bonfileleri şeritler halinde doğrayalım.Bir kabın içinde süt, ezilmiş sarımsak, biberiye ve karabiber karışımına bonfilelerimizi koyup üzerini streçleyerek en az 4 saat bekletelim.Bir tavaya tereyağ koyalım, içine bir diş çentilmiş sarımsak ilave edip aromasının yağa geçmesini sağlayalım.Sırasıyla jülyen doğranan biberleri, havuçları ve patatesleri yumuşayana kadar soteleyelim.Sotelerken bir miktar sıcak su ilave edelim.Sebzelerimizin sıcaklığını bir kapta koruyalım.
Tavamıza yine çok az sıvı yağ koyup ısınmasını bekleyelim.Etlerimizi marineden süzgece alalım ve oradan un ve mısır unu karışımına bulayalım.Her tarafının una bulanmasına özen gösterelim.Yağımız ısınınca etlerimizi iyice kızartalım.Arkasından halka doğranan soğanlarımızı tavaya alıp soteleyelim.Servis tabağına önce sebzeleri, üzerlerine eti ve soğan halkalarını dizelim.Kıyılmış maydonozla süsleyelim.
Afiyet olsun...




Bu gün tarif defterimin arka sayfalarına not aldığım ve uyguladığım bir kaç püf noktasını sizinle paylaşmak istedim.Sizin de varsa böyle önerileriniz, burada paylaşalım..

- Buzdolabınıza küçük bir kase ile koyacağınız tuz, dolabın fazla nemini alacak ve daha iyi soğutacaktır.
- Yemek masanızın o güzelim örtüsüne meyve suyu mu döküldü, telaş etmeyin...Hemen o bölgeye tuz serpin, göreceksiniz ilk yıkamada hemen leke çıkacaktır.
- Zamanla grileşen beyaz çamaşırları beyazlatmanın bir yolu da evde tükettiğiniz yumurtaların beyaz kabuklarını ince,kısa çorap içinde ağzını bağlayarak çamaşırlarınızla birlikte makinaya koyun ve yıkama işleminden sonra atın.Çamaşırlarınızdaki farkı göreceksiniz.
- Benim çok hoşuma giderek uyguladığım bir yöntem de mutfaktaki çöp kovasına her yıkayışta kurulayıp poşet geçirmeden serptiğim bir avuç karbonat.Hem koku oluşmuyor hem de her torba değişiminde kovanın içi tertemiz görünüyor.
- Patatesli et haşlayacağınız zaman patatesleri ayrı, etinizi ayrı haşlayınız.Bu sayede sebzeli et yemeğinizin suyu berrak olacaktır.Daha sonra iki malzemeyi birleştirip birkaç taşım kaynatmanız yeterli olacaktır.
- Kızartma yapacağınız zaman tavanıza koyacağınız bir dal maydonoz evin kokmasını önleyecektir.
- Eviniz de güneş alan bir pencere önünde mutlaka birer küçük saksı mutfak otlarından yetiştirmeyi deneyin(maydonoz, nane, kekik, biberiye vs.).İnanın kendi yetiştirdiğiniz bu bitkilerle yaptığınız yemeklerin keyfi ve size verdiği mutluluğu hiç bir şeye değişmeyeceksiniz.

20 Kasım 2008 Perşembe

















Benim anne tarafım Bosna Göçmeni.Bu tarifi anneciğim ve anne tarafından tüm Boşnak akrabalarımız yapardı. Ben de bu akşam ne pişirsem diye düşünürken, bu yemeği (bence hem yemek hem börek) yapmak istedik, çok da güzel oldu.Tarifini yine sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.Siz de denerseniz yorumlarınızı paylaşalım.

Malzemeler: (4 Kişilik)
4 adet iri sarı patates
1 su bard. un
3 yumurta
1 küçük çay bardağı sıvıyağ
tuz, karabiber
ince kıyılmış maydonoz

Yapılışı:
Patatesleri soyup irice rendeleyin ve soğuk su ile iyice yıkayıp nişastasının gitmesini sağlayın.Avuç içinde sıkarak çukur bir kaba alın.İçine yumurtaları, ununu, tuzunu ve karabiberini ilave edip iyice karışmasını sağlayın.En son zeytinyağını ve kıyılmış maydonozu ekleyin.Yağlanmış bir fırın kabına 2-3 parmak kalınlığında olacak şekilde malzemenizi yayın.Isınmış fırında altlı üstlü kızarana kadar tutun ve sıcak olarak dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun...

Not:
Buna annem, evde her daim bulunan pişmiş sütün kaymağını da koyardı. Dilerseniz siz de bir miktar krema ilave edebilirsiniz.



14 Kasım 2008 Cuma

Malzemeler:
yarım kilo kuru domates
3 baş sarmısak
bir dal taze biberiye
bir dal taze kekik
tane karabiber
acı kırmızı biber
bir çorba kaşığı sirke (ben koymadım)

Yapılışı
Domatesleri ılık suda 5 dakika bekletin, yumuşayınca irice doğrayın.Alabileceği bir kavanozu hazırlayıp içerisine bir kat domates, aralarına baharat ve sarmısaklar olmak üzere yerleştirin.Bir çorba kaşığı sirke ile beraber kavanozunuzu zeytinyağı ile doldurun.Bir hafta sonra şahane mezeniz peynirin yanında, balığın yanında ya da salatada...
Afiyet olsun...

Not: Sevgili Sema arkadaşımdan öğrendiğimden beri yapıyorum ve severek tüketiyoruz.Buradan teşekkür ediyorum, ellerine sağlık!

10 Kasım 2008 Pazartesi

















Boş zamanlarımda hazırlayıp derin dondurucuda beklettiğim darülziyafe köftesini hafta sonu yapmaya karar verdim.Yanında, evde bulunan patlıcanla da şakşuka gider düşüncesiyle mönüyü oluşurdum.Bir de yayla çorbası, eh daha ne olsun!Buyrun tarifleri...

Darülziyafe Köftesi

Malzemeler:
Köfte harcı:
750gr. kuzu ve dana kıyması
1 adet kuru soğan
1 yumurta
köfte baharatları, fıstık
kıyılmış maydonoz

Domates sos:
4 iri domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
kekik, defne yaprağı, tuz

2 yufka
1 yumurta
2 kaşık zeytinyağı (karıştırılıp yufkalara sürülecek)

Yapılışı:

Köftemizi yoğuralım ve biraz dinlendirelim.Köfte harcımızı iki adet rulo haline getirip, pişirme kağıdı serili tepsi ile ısınmış fırında nar gibi olana kadar tutalım.Bu arada domatesleri rendeleyip yağ koyduğumuz tavada önce ezilmiş sarımsak ve domates rendesini, ardından salçayı koyup iyice pişirelim, tuzunu, baharatını atıp tatlandıralım( defne yaprağını sos pişerken koyup sonra çıkartalım).Pişen köftemizi fırından alıp soğumasını bekleyelim.Diğer tarafta yufkamızın bir tanesini tezgaha yayalım.Çırpılmış yumurta ve sıvı yağ sürelim.
İkinci yufkayı serelim, yufkamızı ortadan keselim, kesilen kenara köftelerden birisini koyalım, kenarlarını içe katlayıp birlikte sıkıca rulo yapalım ve açılmaması için yapıştığından emin olalım.Diğerini de bu şekilde hazırlayalım.Üzerlerine çırpılmış yumurta sürelim.Sıcak fırında kızarana kadar pişirelim ve dilimleyelim.Servis yaparken üzerlerine sostan gezdirelim.Yanında dilerseniz közlenmiş biber ve domates dilimleriyle sunabilirsiniz.
Afiyet Olsun...

Kurtuluş Savaşı'nın önderi, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu,aydınlanmanın öncüsü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, ölümünün 70. yılında sevgi,saygı ve bağlılıkla anıyoruz...



7 Kasım 2008 Cuma


















Bu tarif çok uzaklardan...Avustralya Melbourne'de yaşayan Sevgili Ali Bey'den.. Üyesi olduğum "ağaçlar.net" forumundaki arkadaşımızdan.Orijinal tarifini aynen sizlerle paylaşıyorum.


Malzemeler:
1/2 kilo kemiksiz beyaz balik eti
zeytinyağı
havanda dövülmüş kişniş tohumu
tatlı kırmızı toz biber
limon, sarmısak tozu

Balıkların üzerine konacak un karışımı:
1/2 su bardağı un
1 çorba kaşığı nişasta
taze veya kuru biberiye yaprağı(istediginiz baharati un içerisinde kullanabilirsiniz)

Yapılışı:
Bu malzemelerin hepsi un içerisine karıştırılıp balıklar icin özel bir karışım elde edilir.İyice yıkanan ve kılçıkları temizlenen balık, şişlik parçalar halinde kesilip derince bir tabağa alınır.Üzerine zeytinyağı, limon, kişniş tohumu, kırmızı biber tozu, sarmısak tozu konup iyice karıştırılır ve yarım saat kadar dinlenmeye bırakılır.Yarım saat sonra balık parçaları bir tepsi içerisine yayılan un karışımı içerisinde her taraflari iyice una bulanacak bir şekilde karıştırılır.Sonra bu parçalar bir bir şişlere dizilip, içerde (ızgara altında) veya dışarda (mangalda) pişirilir.
Afiyet olsun...
















Bu kurabiyeyi geçen hafta denememe rağmen bir türlü buraya yazamamıştım.Kuzenimizin bebeğine hayırlı olsuna gittiğimizde ikram ettiler, çok hoşumuza gitmişti, tarifini ben de sizlerle paylaşmak istedim.

Malzemeler:
4-5 su bardağı un( azar azar ilave edilecek)
2 yumurta (birinin beyazı üstlerine sürmek için ayrılacak)
2,5 çay bardağı pudra şekeri
2,5 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket küp kesilmiş çikolata parçaları

Yapılışı:
Pudra şekeri, sıvıyağ ve yumurtalar iyice karıştırılır.Buna unu eleyerek ve kıvamını ayarlayabilmek için azar azar ilave edilir, üzerine kabartma tozu da serpiştirilir.Ve hamur yoğrulur.Çok fazla yoğrulmadan dolapta 10 dakika dinlenmeye alınır.Hamurdan ceviz kadar lokmalar alınıp yuvarlanır, ortasına parmakla bastırıp içine bir küp (tavla zarı kadar) çikolata konup hamurla kapatılır ve tekrar yuvarlak şekil verilir.Aralıklı olarak yağlı tepsiye dizilir.Üzerine çırpılan yumurta beyazı sürülür ve sıcak fırında 180-200 derecede üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir ve servis yapılır.
Afiyet olsun...

6 Kasım 2008 Perşembe

















Doğumgünüm için canım arkadaşım Deniz Blanco Leon yapmıştı bu pastayı.İşte şimdi de onun tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler:

Keki:
3 yumurta
4 kahve fincanı şeker
1 kahve fincanı su
4 kahve fincanı un(unu göz kararı koyuyoruz)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
İsteğe bağlı miktarda kakao(koyu olsun derseniz çok koyun)

İç Dolgu Kreması:
Dr.Oetker muzlu puding(isteğe bağlı olarak normal muhallebi de koyulabilir.)

Dış Kreması:
Dr.Oetker Çikolata Sosu(bu da yine isteğe göre değiştirilebilir.)

Yapılışı:
Kek malzemeleri bir kapta çırpılarak hamur elde edin.Yağlı kalıba dökülüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.Piştikten sonra keki soğumaya bırakın.Bu arada iç dolgu kremasını pişirin üzerindeki tarife göre.Diğer tarafta soğumuş olan keki enine ortadan ikiye kesin.Ters çevirdiğinizde üstte kalacak parçayı genişçe bir kabın içine ters vaziyette koyun.İçine dolgu kremasından bolca sürün.Sonra diğer kek parçasını üzerine koyun.İki kek parçasının kenarları birbirine iyice yapışacak.Bu şekilde buzdolabında bir gece bekletin.Ertesi gün keki ters çevirin ve üzerine pişirdiğiniz dış kremasından bolca döküp servis yapın.
Afiyet olsun...


Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet'imizin 85.yılını kutladık.Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.Ata'mızın izinde sonsuza dek yürümeye devam edeceğiz.

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı