Yeni Yıl

30 Eylül 2008 Salı

Merhabalar!Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı'nı buradan kutlarım.Daha nice sağlıklı ve mutlu bayramlar geçirmek en büyük dileğim.
Bu aralar blogla hiç ilgilenemedik annemle, çünkü bilgisayar arıza yaptı, fotoğraf da koyamadan sadece birkaç tarif yazabildik.Bu nedenle herkesten özür dileriz!
En kısa zamanda yeni tariflerle görüşmek üzere!
Şükran&Canan
Anne ve kızı

21 Eylül 2008 Pazar

Hafta içi ablamlarda iftar yemeğine davetliydik.Yemekler çok lezzetli ve enfes görünüyordu.Aslında yemek bahane, maksat bir arada olmaktı ve keyifli bir sohbetle geçti.Önceki günlerde yeğenimde ve sonra da onun kayınvalidesin de davetliydik.Onların davet sofralarından çok fazla resim çekmek kısmet olmadı, ama çektiklerimizden resimlerini ve tariflerini buraya fırsat buldukça ekleyeceğim.

İftar Menüsü:
Erzincan Çorbası
Sebze sote eşliğinde incik Haşlama
Salata
Sütlaç
Tava böreği






Malzemeler: (12 kişilik)


250gr. yağsız kıyma
l kase kırık erişte
l kase yoğurt
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı yağ ( hangisini kullanıyorsanız)
2 yemek kaşığı dolusu salça (domates, biber salçası)
1 adet kuru soğan
l yemek kaşığı kuru nane
12 su bard. su

Yapılışı:
Kıymaya tuz ve köfte baharatı koyup yoğurup, nohut  büyüklüğünde minik köfteler yuvarlayarak un serpilmiş tepsiye alın. köfteler bitince tepsiyi ileri geri sallayarak köftelerin unlanmasını sağlayın ve bir kenara alın. Büyükçe bir tencereye  yağı koyun. kuru soğanı incecik yemeklik doğrayın kavurun, kuru naneyi ve salçaları ekleyip kavurmaya devam edin . Kişi başı hesabı ile birer kase su ekleyin kaynamaya başlayınca köfteleri ve ardından erişteleri içine atın bir tutam da tuz ilave edin. Bu arada yoğurdu su ile biraz açın ve tenceredeki sıcak sudan da azar azar ilave ederek ve devamlı karıştırarak ayrandan biraz koyu bir kıvama getirin. İçine ezilmiş sarımsağı da koyun. Çorbanın suyundan yoğurtu karışıma bir kaç kaşık sıcak su alarak ılıtın ve tencereye yavaş yavaş ilave edin. Bir taşım kaynatıp ocaktan alın. 

Afiyet Olsun...
















Malzemeler:
kişi sayısı kadar kuzu incik
1/2 lg. taze ve körpe fasulye
1/2 kg. havuç
750 kg. patates (Çocuklar çok sevdiği için ölçüsü biraz fazlaydı)

Yapılışı:
Kuzu incikler soğuk suyla yıkanır suyu süzdürülüp karabiber tuz ve biberiye ile her tarafı bulanır, tavada çok az sıvı yağda her tarafı birazcık kızartılır ve düdüklü tencerede üzerine ılık su, iri doğranmış soğan ilavesiyle iyice yumuşayana kadar pişirilir.Buradan fırın tepsisine alınıp 20 dakika kadar fırınlanır.Jülyen doğranan sebzeler üzerine çok az sıcak su ve tuz konularak yumuşayana kadar ağzı açık olarak pişirilir.Renginin yeşil ve canlı kalması için buzlu soğuk suya çıkartılır süzülür ve tereyağında sotelenir.Üzerine çekilmiş taze karabiber serpilir. Servis yaparken kuzu incik yanına sotelenmiş sebzeler konur.
Afiyet Olsun...
İsmet henım yeğenimin kayınvalidesi.Elazığlılar ve eli hem çok lezzetli , hem de çok becerikli birisi. Yine döktürmüştü.Ne yazıkki çok fazla resimleyemedim.

Yemek Menüsü:
Döğme çorba (yöresel)
İçli köfte (her biri ceviz kadar özenle yuvarlanmış)
Pirinç pilavı+ saç kavurma
salata
ayran
Sırın (yöresel) Rulo yapılıp dilimlenmiş ve tepsiye dizilmiş yufkaların üzerine sarımsaklı
ayran ve kızdırılmış tereyağı dökülüyor.
2 çeşit baklava
Malzemeler: 10 kişilik
l kg. haşlanmış kuzu veya tavuk eti
10 bardak su
2 su bard. haşlanmış nohut
2 su bard. pişmiş döğme
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası
l kuru soğan
tereyağı
tuz karabiber pul biber, kıyılmış maydonoz

Yapılışı:
Tereyağında ince kıyılmış soğanlar kavrulur, salçası konur biraz da onunla kavrulur.Sırasıyla haşlanan et, nohut ve döğme ilave edilir.Sıcak suyu tuzu biberi de konduktan sonra 30 dakika kadar pişirilir.Servis yaparken kıyılmış maydonoz serpilir.

17 Eylül 2008 Çarşamba

















Ramazan güllaçsız olur mu...


Malzemeler: Güllaç kısa sürede tüketilmesi gereken bir tatlı olduğu için malzemelerden ne kadar çıktığını belirttim. Siz ona göre ayarlarsınız.

Yarım kg. güllaç (bununla en büyük boy borcam oluyor ve 15 kare dilim çıkıyor)
8 bard. süt
yarım kg. şeker
isteğe göre birkaç damla gülsuyu, nar tanesi.
ceviz, fıstık, fındık

Yapılışı:
8 su bard. süt yarım kg. şekerle kaynatılıp ılımaya bırakılır.Sonra, tepsiye her güllaç yaprağının parlak tarafı üste gelecek şekilde aralarına kepçe ile ılık süt gezdirilir.Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaçların üzerine dökülür.Buzdolabı veya serin bir yerde yarım saat bekletildikten sonra üzerine dövülmüş ceviz,badem,fıstık,fındık ve arzu üzerine gülsuyu ilavesiyle servis yapılır.
Afiyet olsun...

Not:Ceviz konacaksa bence en üste yeneceği zaman koymak gerekir yoksa ne yazıkki güllacı karartıyor.

13 Eylül 2008 Cumartesi

















Ben (Canan) salatanın her türlüsünü çok severim.Bence hem yemeklerin yanına, hem de böyle pasta böreğin yanına çok yakışıyor.Bu da tam yaz aylarına özgü bir Akdeniz salatası tarifi.Malzemelerini değiştirerek çeşit çeşit yapabilirsiniz.

Malzemeler:
1 adet akdeniz yeşilliği (lollorosso)
1 adet kıvırcık ya da aysberg
10-12 adet cherry domates
1 su bardağı konserve mısır
1 adet limon
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Kıvırcık ve Akdeniz yeşillikleri iyice yıkanır ve salata tabağına elle, küçük parçalara ayrılarak koyulur.Üzerine yine yıkanmış domatesler atılır.En üste mısır dökülür.Yukarıda da belirttiğim gibi isterseniz roka, maydonoz, nane, fesleğen vs. gibi otlarla da çeşitlendirebilirsiniz salatayı.
En son zeytinyağı, limon ve tuz dökülür, servis yapılır.
Afiyet olsun...




















Bu çok basit ve hafif bir tarif...Çerez gibi yeniyor börek-çörek ya da yemeklerin yanında.

Malzemeler:
İsteğe göre 3-4 adet patlıcan
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım limon
Biraz tuz

Yapılışı:
Patlıcanların kabuklarını alacalı olarak soyun.Uzunlamasına ince ince dilimleyin.Ne kadar ince olursa o kadar iyi olur.Sonra limon sıkılmış ve tuz atılmış bir tas suda patlıcanları biraz bekletin.Bu, kararmalarını ve acılarının çıkmasını sağlar.Sonra isterseniz yağsız teflon bir tavada, isterseniz tost makinesinde patlıcanları hafifçe kızartın.Kızarttığınız patlıcanları bir servis tabağına alın ve üzerine zeytinyağı gezdirin, servis yapın.
Afiyet olsun...
















Geçenlerde çok sevdiğim arkadaşım, dostum Deniz'e gittik Mehtap'la birlikte.Mehtap benim (Canan) işyerinden arkadaşım.Deniz de bir zamanlar bizimle çalışıyordu ama sonra ayrıldı.Sık sık biraraya gelmeye gayret ederiz.İşte geçen gün gerçekleştirdiğimiz buluşma da bunlardan biriydi.

Deniz gerçekten çok marifetlidir.Herkesin bilmediği çok ilginç ve leziz tarifler yapar.İşte bu sofra onun güzel sofralarından biri.Tarifleri de yazacağım tek tek...

11 Eylül 2008 Perşembe

















Ramazan nedeniyle hamurişlerinin yapımı daha fazla oluyor.Bu tarifimizde hem çok güzel kabarıyor hem de çok kolayca herkesin uygulayabileceği bir börek.İftar davetlerinizde de sizi utandırmayacak lezzette...

Malzemeler:
1 kg. yufka

Arasına Sürülecek Sos:
2 yumurta ( birinin sarısını üzeri için ayıralım)
1 şişe maden suyu
yarım su bard. sıvıyağ( ben böreklerin çok yağlı olmasından hiç hoşlanmıyorum)

İç Malzemesi:
Ezilmiş beyaz peynir
Dört adet iri haşlanmış ve rendelenmiş patates
Pul biber, kıyılmış maydonoz,
(Siz dilediğiniz bir iç de kullanabilirsiniz.)

Yapılışı:
Sos malzememizi iyice karıştırıp hazırlayalım.Tepsimizi de yağlayalım, en alta sereceğimiz yufkayı düzgünce, diğer ikisini kırıştırarak ve her katını sosla yağlayarak yerleştirelim.Üç yufkadan sonra peynirli içimizi serpiştirelim.Diğer üç yufkayı da aynı şekilde serelim.En üst yufkayı tepsinin ebadında kesip kalanları içine yayalım ve son yufkayı da düzgünce serelim.Yine sosumuzdan sürelim.Dilediğiniz şekilde keselim ve ayırdığımız yumurta sarısını çırpıp üzerine sürelim.Isınmış fırında iyice nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

Not:Sosumuzu her seferinde mutlaka karıştırıp yoğunluğunu ayarlayalım, zira sıvıyağ hep altta, sulu kısım üstte kalacaktır.
















Malzemeler:
Kişi sayısına göre pirzola (ben de 6 tane vardı)
1 adet kuru soğan
3-4 adet yeşil biber
2 adet iri domates
2-3 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz, karabiber, pulbiber ve kekik

Yapılışı:
Önce sarımsakları ince ince doğrayıp tavaya koyduğumuz yağa atalım.1-2 dakika onları kavurduktan sonra, pirzolaları üzerine dizelim ve tavanın kapağını kapatıp, pirzolaları suyunu çekene kadar pişirelim.Bu arada tavanın kapağını açmamak lazım, çünkü pirzolalar kendi suyu ve buharıyla pişmeli.Pirzolalar suyunu çekince ince ince doğradığımız soğanı üzerine atalım ve takrar kapağı kapatıp 3-4 dakika pişmeye bırakalım.Sonra yine ince doğranmış yeşil biberleri üzerine atalım.Bu arada bu malzemeleri tavaya koyduktan sonra karıştırmıyorsunuz.Sadece etlerin üzerine döküyorsunuz.Biberleri attıktan birkaç dakika sonra domatesleri de atalım ve yine kapağı kapalı pişmeye bırakalım.Domatesler tam olarak erimeden ocağın altını kapatalım.Kapatınca da tuzu, karabiberi, pulbiberi ve kekiği atalım.
Afiyet olsun...


















Bu pastayı uydurup yaptım.Mutlaka herkesin bildiği bir pastadır bisküvi pastası.Malzemelerini değiştirerek çeşit çeşit yapabilirsiniz.Normalde ben kakaolu bisküvi ve kakaolu puding ile yapardım.Ama geçenlerde böyle denedim, çok lezzetli ve değişik bir tat oldu.Bu arada ben Canan, yani anne değil, kız olan:)

Malzemeler:
2 paket Eti Kakaolu bisküvi
1 paket vanilyalı puding
3,5 su bardağı süt
isteğe göre muz,çilek vs...
üzeri için hindistan cevizi

Yapılışı:
Öncelikle vanilyalı pudingi 3,5 su bardağı sütle tarife göre pişiriyoruz.Dikdörtgen bir borcama bisküvilerden bir sıra diziyoruz.Üzerine 1-2 kepçe puding döküyoruz.Üzerine dilinlenmiş meyvelerden bir sıra diziyoruz. (Ben muz kullandım.) Sonra bir sıra daha bisküvi, üzerine puding, bir sıra bisküvi ve üzerine puding koyuyoruz.Bu işlemi puding bitene kadar uyguluyoruz.En son üzerine puding dökülmüş pastayı bir müddet ılımaya bırakıyoruz.Ilıdıktan sonra, buzdolabına koymadan üzerini hindistan cevizi ile süslüyoruz ve dolapta birkaç saat beklettikten sonra servis yapıyoruz.
Afiyet olsun...


8 Eylül 2008 Pazartesi

















Malzemeler:

200 gr. tereyağı
3 bardak un
ince çekilmiş ceviz veya antep fıstığı
l su bard. pudra şekeri
bir avuç kadar damla çikolata
bir paket vanilya

Yapılışı:
Pudra şekeri ve tereyağını köpürene kadar karıştıralım.Ceviz veya fıstığı, damla çikolatayı, vanilyayı en son olarak da unu eleyelim ve onun üzerine kabartma tozunu ilave edelim.Yumuşak bir hamur elde edelim, 10 dakika dinlendirelim.Fırını 180 dereceye ayarlayalım ve tepsimize pişirme kağıdı serelim.Hamurumuzdan ceviz kadar parçalar kopartalım, yuvarlayalım ve tepsiye aralıklı olarak dizelim ve üstlerini biraz elimizle yassıltalım.Fırında üzerleri pembeleşene kadar tutalım.
Afiyet olsun...

Not:Araştırmalarımda, ünlü pastacıların kurabiye tariflerinde daha güzel bir lezzet yakalamak için tereyağını tercih ettiklerini görüyorum.

















Genelde tartı elmalı yapardım, bu sefer mürdüm erikli denemeye kara verdim ve ortaya hem görsel hem lezzet açısından çok hoş bir tarif çıktı.Mürdüm eriğinin mevsimi de geçmek üzere, sizin de bu tarifi denemenizi öneririm.

Malzemeler:
200 gr. tereyağı
3 bardak un
l yumurta
l paket vanilya
l su bardağı toz şeker
750 gr. kadar mürdüm eriği
l çay kaşığı kabartma tozu
l çorba kasesi marmelat (ben portakal marmelatı kullandım)

Yapılışı:
Erikleri yıkayıp çekirdeklerini çıkartın ve sekize dilimleyip bir kenarda bekletin.Orta sertlikteki tereyağına önce unumuzu ilave edelim ve elimizle unla tereyağını bütünleştirmeye çalışalım.Önceleri kum gibi olan unlu tereyağ yoğurdukça bir müddet sonra bütünleşecektir.Bir yumurtayı, iki yemek kaşığı ayırdığımız şekerin kalanını, vanilyayı ve kabartma tozunu ilave edip yoğurma işlemine devam ediyoruz.Hamurumuz kıvamını alınca streçe sarıp en az yarım saat buzdolabında bekletiyoruz.İşlem sonrasında hamurdan portakal kadar ayırıp yine dolaba kaldırıyoruz ve kalanı kolay açılması ve yapışmaması için iki naylon arasında 1 cm kalınlığına açıyoruz.Bu ölçü 25 cm çapında tart kalıbının yan yüksekliklerini de kapsayacak kadar olmalıdır.Hamurumuzun üzerindeki naylonu alalım, tart kalıbımızı hamurun üzerine kapatalım ve hamurla beraber ters çevirelim.Hamurumuzu tart kalıbımızın tabanına ve kenarlarına düzgünce yerleştirelim, çatalla delikler açalım.180 derecede 15 dakika ön pişirme yapalım.Tart soğuduktan sonra tabanına marmelatı yayalım üzerlerine çeyrek dilimlenmiş erikleri kabuklu kısımları alta gelecek şekilde sık sık dizelim, üzerine kalan toz şekeri serpelim.Ayırdığımız hamuru rendeleyelim ve eriklerin üzerine serpiştirelim veya ince şeritler kesip kafes şeklinde süsleyelim.Yine 180 dercede 45 dakika kadar pişirelim.Ilıkken yanında dondurma ile servis yapalım.
Afiyet olsun...Denediğinizde yorumlarınızı bizimle paylaşır mısınız?

4 Eylül 2008 Perşembe

















Bu tarifi, devamlı takip ettiğim blog sitelerinden biri olan "Mekanımız Mutfak" sitesinden aldım, bugün denedim ve muhteşem oldu!

Malzemeler:
2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ (ben teremyağ kullandım)
3 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay fincanı pudra şekeri
5 adet elma (soyulup rendelenmiş)
1 çay fincanı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 çay fincanı toz şeker

Malzemeler:
Unu bir kaba koyun.Üzerine karbonatı, pudra şekerinin yarısını, yoğurt ve yağları ekleyerek yoğurun.Hamurunuz sertçe olsun.Hamurun üçte ikisini tart kalıbının tabanına elinizle düzgünce yayın.Sonra bu iki ayrı hamuru buzdolabına koyun, biraz beklesin.Bu arada siz elmalı harcı yapın.Elma,şeker ve tarçını güzelce pişirin.Elmalar pişsin.Cevizi de ekleyin ve ocaktan alın.Dolaptan çıkardığınız kalıbın içindeki hamurun üzerine elmalı harcın tamamını yayın.Sonra, ayırmış olduğunuz hamurla ince şeritler yapın ve elmalı harcın üzerine dizin.190 derecede önceden ısıtılmış fırında kafeslerin üzeri kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra üzerini kalan pudra şekeri ile süsleyin.
Afiyet olsun...

















Bu tarif özellikle soğuk kış günlerinde sıcacık içmek için birebir.Ben de şimdi Ramazan dolayısıyla yapayım dedim.Çok lezzetli oldu, tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış ve didiklenmiş tavuk eti
4-5 su bardağı tavuk suyu ya da normal su
Yarım limon
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı tel şehriye
tuz, karabiber
bir tutam maydonoz

Yapılışı:
Tavukları önceden haşlayın.Haşladığınız sudan tavukları çıkarın ve didin.Haşlama suyunu bir başka tencereye süzgeçten geçirerek dökün.İçine şehriyeleri ve didiklenmiş etleri atın ve pişmeye bırakın.Başka bir kasede yumurta ve limonu iyice çırpın.Bu karışıma tenceredeki tavuk suyundan azar azar ekleyerek ılıtalım.Sonra hepsini tencereye boşaltıp biraz daha pişirelim, sonra ocaktan alıp üzerine tuz, karabiber ve maydonoz koyup servise sunalım.
Afiyet olsun...


2 Eylül 2008 Salı

















Bu çorba babaannemin yaptığı ve benim de bayıla bayıla yediğim bir çorba.Ne zaman yesem, bana çocukluk günlerimi hatırlatır.

Malzemeler:
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı yeşil mercimek
İki avuç kadar erişte (ben evde kesilmiş erişte kullanıyorum,babaannem keser her zaman)
Tuz, nane

Yapılışı:
Küçük bir tencerede yeşil mercimekleri, hafif diri kalacak şekilde önceden haşlayın.Ayrı bir tencereye koyduğunuz yağda, ufak ufak doğranmış soğanları kavurun.Pembeleşince salçayı katıp biraz daha kavurun.Sonra haşlanmış mercimekleri atın ve üzerine yaklaşık olarak 6-7 su bardağı kaynar su koyun.Hemen arkasından da erişteleri ve tuzu atın, 5-10 dakika orta ateşte pişmeye bırakın.Altını söndürdüğünüzde, isteğe göre biraz kuru nane ile tatlandırıp servis yapın.
Afiyet olsun...


















Malzemeler:
(4 kişilik)
4 adet iri olgun domates
5 su bardağı sıcak su( tavuk suyu da olabilir)
l yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı sıvıyağ
l kahve fincanı rende kaşar
tuz, karabiber
l yemek kaşığı tepeleme un

Yapılışı:
Domatesleri soyup rendeleyelim veya rondodan geçirelim.Tencerimizi ocağa alıp içine yağı ve unu koyalım ve kokusu çıkana kadar karartmadan kavuralım.Rendelediğimiz domatesi, salçayı ilave edip 2-3 dakikada onu kavuralım ve sıcak suyu ekleyelim.Beş dakika kadar kaynatalım ve ateşten alalım tuzunu, taze çekilmiş karabiberini katalım .Servis kaselerine koyduğumuz çorbaların üzerine rende kaşar peyniri serpelim.
Afiyet olsun...

1 Eylül 2008 Pazartesi

















Malzemeler:
(25-30adet köfte için)
l kg. orta yağlı dana kıyması( görerek etten kendiniz çektirin)
l çay bard. galeta unu ( ben bayat ekmekleri önce fırınlayıp sonra
rondodan çekiyorum ve galeta olarak tüketiyorum)
l adet iri kuru soğan
l adet yumurta
1 er çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve kimyon
l diş ezilmiş sarımsak
l çay kaşığı karbonat

Yapılışı:
Kıymayı çukur bir kaseye alın, içine çok ince çintilmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, yumurtayı, baharatları, tuzu ve galeta ununu koyun ve iyice yoğurun.Yarım saat dinlendirin ve içine bir çay kaşığı karbonatı serpin, tekrar yoğurun.Ellerinizi arada bir az ıslatarak köftelerinize istediğiniz şekli vererek işlemi tamamlayın. ister ızgarada ister az yağlanmış yapışmaz bir tavada kızartın.Kıvamı sertliği çok yerinde bir lezzette oluyor.
Afiyet olsun...
















Deniz ürünlerinden karidesin güveci en çok sevdiğim tatlardan birisi.Protein açısından zengin fakat kolesterolü yüksek bir besindir.Bunun da tarifini sizlerle paylaşmaktan mutlu olacağım.Sizler de denerseniz yorumlarınızı yazarsanız daha da mutlu olacağım.

Malzemeler: (4 kişilik)
Yarım kg. ayıklanmış karides
2 büyük sertçe domates
2 adet kuru soğan ince çintilmiş
4 adet kadar yeşil biber
4 diş asrımsak
tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber
1 kase rende kaşar

Yapılışı:
Bir tavada soğan ve doğranmış biberleri yumuşayana kadar soteleyin.Karidesleri taze almışsanız kabuklarını ayıklayın( gerçekten çok kolay) veya balıkçınıza ayıklatın.Dondurulmuş aldıysanız çözülmesini ve fazla suyunun akmasını bekleyin.Karidesler büyükse ikiye, değilse tüm olarak tavaya ilave edip onları da soteleyin, zaten sotelendikçe beyaz ve pembeleşeceklerdir.Çok fazla da karıştırmayın.Soyup küp doğradığınız domatesleri de ilave ederek birlikte birkaç dakika daha pişirin ve ocaktan indirin.Tuzu, karabiberi ve arzu edilirse pul biberi ilavesi ile tadını ayarlayın.Dört adet güveç kabına malzemeyi paylaştırın ve üzerlerine rende kaşarları serpiştirin.Sıcak fırında kaşar rendesi eriyene kadar tutun ve sıcak servis yapın.
Afiyet olsun...
















Pazar günü gece sahura kalkılacağı için biraz hazırlık yapmak üzere mutfağa geçtim.Biz daha çok kahvaltı tarzı birşeyler yemeğe alıştık, bu yüzden kahvaltılıkların yanında mutlaka bir börekle çay ya da çorba olmasını tercih ediyoruz.Kayınvalidem ilk gece sahurda mutlaka bulgur pilavı pişirirdi bereketi bol olsun derdi.Annemden öğrendiğim şekilde kol böreği yapmaya niyetlendim.Kol böreği (aslında bahsettiğim boşnak böreğidir) annemlerin sülalesinde meşhurdur.Memleketlerinde büyük tepsilere yapılır, üç ayak dedikleri demir bir üç ayak üzerine oturtulur altına ateşin közü yığılırdı.Tepsi üzerine de şemsiye şeklinde bir bombeli saç ve onun da üzerine yine ateş közü yayarlardı.İki odun ateşinin közünde o böreğin lezzetine doyum olmazdı.Tabi ki benim o lezzeti yakalamam mümkün değil fakat elimden geldiğince yapmaya çalışıyorum.

Malzemeler: (Bir standart yuvarlak tepsi için)
5 çorba kasesi un
sıvıyağ, tuz
çeyrek paket maya
ince çentilmiş ve kavrulmuş soğan ve patates

Yapılışı:
Unu bir kaba eleyelim, ortasına önceden ezilmiş bir tutam un ve şekerle kabartılmış çeyrek mayayı koyalım, tuzunu ilave edelim ve azar azar su ilavesiyle hamurumuzu orta sertlikte yoğuralım.Bir kenarda 15 dakika kadar dinlendirelim.Bu arada soyulmuş patates ve kuru soğanları çok ince çintelim ve sıvıyağda şeffaflaşana kadar pişirelim, tuz ve karabiber ilave edelim. Dinlenen hamuru açacağımız tezgaha alıp uzun rulo yapalım ve beş parçaya bölelim.Her parçayı da dörde bölüp küçük bezeler yapalım ve bir kaba alıp üzerini örtelim.Her bezeyi tabak kadar açalım ve dörtlü gruplar halinde her katı yağlayarak üst üste koyalım, en üstteki dördüncüyü yağlamadan bırakalım.Bu işlemi hepsine uygulayalım.Beş adet dörtlü grubumuz olacak.Daha sonra dörtlü bir grubu alıp açabildiğimiz kadar böreklik açalım ve üzerini sıvı yağla yağlayalım.Her tarafına eşit oranda kavrulmuş soğanlı patates karışımından serpelim ve karşılıklı iki kenarından içe doğru rulo yaparak yufkayı ortada birleştirelim, ilk yufkayı spiral sarıp yağlı tepsiye koyalım ve diğerlerini de aynı şekilde açıp spiralin ertafına tepsiyi doldurana kadar devam edelim.İşlemin sonunda üzerine yumurta sarısı veya sadece yağlayıp sıcak fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun...

CAFEDERYA

CAFEDERYA
Tasarım pastalar,kurabiyeler, cupcakeler. Ayrıca Ev yapımı hamur işleri, tatlılar, mezeler, yöresel lezzetler...

Atam İzindeyiz

Atam İzindeyiz

Blogroll

free counters

Popüper Yazılar

Blog Arşivi

Google+ Followers

Yukarı